Tom Boonen: “Ik ben blij dat het stopt”

maandag 10 april 2017 om 09:07
Tom Boonen: “Ik ben blij dat het stopt”

Foto: © Tim De Waele

Met een dertiende plek in Parijs-Roubaix, kwam er gisteren een einde aan de carrière van Tom Boonen. Boonen stond aan de start met als doel zijn vijfde kassei te veroveren, maar slaagde daar niet in. Gisteravond deed hij voor de Belgische tv in het programma Vive Tom zijn verhaal.

“Ik was nog lang in de running voor de zege, maar de koers is eigenlijk nooit echt volledig opengebroken”, analyseert Boonen. “Maar het zat er niet echt in: de benen en de omstandigheden waren er niet naar. Er was steeds teveel volk mee. Het was heel hard te merken dat ik mijn laatste Parijs-Roubaix reed. De anderen waren gefixeerd op mijn achterwiel. Maar je kan dat niemand kwalijk nemen. Ze dachten wellicht dat ik nog wat ging doen in de finale. Het was door mij mee georchestreerd dat Stybar ging. Maar er kwam daarna ook weinig moeite van de tegenstand om iets te doen.”

Hij is blij dat de gekte voorbij is. “Ik had die hype zelf niet verwacht en vond het soms zelf een beetje erover. Ik heb mij de laatste weken zo goed mogelijk afgeschermd maar ik kon niet van de aardbol verdwijnen”, geeft hij aan. “Tot vijf kilometer van het einde heb ik er eigenlijk niet veel aan gedacht. Toen lagen we een minuut achter en wist ik dat ik niet meer ging winnen”, kijkt hij terug. “Het liefste had ik eigenlijk niets gezegd en het pas na de koers bekendgemaakt. Maar dat was niet haalbaar. Dat brengt veel drukte met zich mee, maar dat was met plezier gedaan. Ik heb er eigenlijk wel van genoten.”

Boonen was aan de ene kant graag nog doorgegaan, maar is ook blij dat het voorbij is. “Mijn status is een probleem geworden. Natuurlijk zou ik graag nog een jaar of twee doorgaan, maar dat gaat niet”, legt hij uit. “Niet met al die gekheid en die favorietenrol. Vorige week was de Ronde van Vlaanderen als wegkapitein een superplezante koers. Spijtig genoeg kan ik niet meer gewoon meerijden. Maar ik ben er ook wel klaar mee. Ik ben nog geen seconde emotioneel geweest. Ik ben eigenlijk blij en ben ervan overtuigd dat het zo zal blijven.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

jooprioolpijp 10 april 2017 om 09:13

Nuchter en eerlijk verhaal. Zo reed hij gisteren ook: zich niet verstoppend voor z’n favorietenrol, top, maar net niet helemaal.
Off: ik ben ook blij dat het gez%%%r over te veel Tom stopt ;-)

Polleke 10 april 2017 om 09:29

Wij zijn ook blij dat de hele hype over is, we hadden al de Sven Nys afscheidstournee , nu deze mediashow….

Jeff®ey 10 april 2017 om 09:36

Ik ben ook blij dat het stopt :)

Secondant 10 april 2017 om 09:39

Achteraf gezien was het misschien niet de allerverstandigste keuze om Stybar aan te laten vallen. Toen Van Avermaet wel mee ging, was het niet meer aan ‘de anderen’ om het gat naar de koplopers te dichten, maar aan Quickstep zelf.

Sagan=hulk 10 april 2017 om 09:41

Zoals verwacht heeft Boonen er weer eens voor gezorgd dat een heel team voor hem heeft gewerkt zonder resultaat. En omdat ze altijd voor hem werken neemt hij ook de winstkansen van zijn ploegmaats af. Het niet meenemen van Gilbert en alles op Boonen zijn toch twee enorme blunders die Levevre zelden maakt.

Van de collectief sterke Etixx ploeg bleef niks over. Hoe haal je het in je hoofd om zelfs Lampaert en Trentin al in het eerste uur zo te laten koersen. Terpstra die viel daar konden ze niks aan doen, maar je moet incalculeren dat zoiets kan gebeuren. Stybar moest ook al enorm vroeg aan de bak, gaten dichtrijden voor Boonen. Echt oersterk dat hij nog zo snel rijdt op Carrefour en als hij mocht doorgaan op Carrefour, dan wil ik het wel nog zien of Greg hem volgt. Sinds die Roubaix waar hij als enige met Vanmarcke Cancellara kon volgen maar dan tegen een fotograaf botst, ben ik zeker dat hij één van de snelste op de keien is. Maar Stybar moest wachten van Boonen, omdat die nog dacht terug te keren.

Jammer dat Boonen stopt want het is gewoon te gek voor woorden hoe hij iedereen kan laten denken dat hij gaat winnen door een paar interviews te geven. Hij rijdt al vier jaar ver onder zijn niveau en toch flikt hij het opnieuw dat heel Vlaanderen in hem de absolute topfavoriet ziet. Ik was erg benieuwd hoe lang hij dit kon volhouden, maar dat zullen we niet weten.

@Secondant
Daar zie je duidelijk dat Boonen niet sterk genoeg was. Stybar was al weg dus moest hij gewoon mee met Van Avermaet. Hij heeft daar zelf de koers volledig uit handen gegeven. Ik begrijp er dus geen snars van als hij zegt dat hij nooit in de running is geraakt.

F e r o x 10 april 2017 om 09:46

@Sagan-fan, je vergeet wel te melden dat Boonen in iedere andere wedstrijd volledig mee in dienst van de ploeg reed. Zijn ploeggenoten hebben verscheidene keren aangegeven dat ze blij waren dat Boonen er bij was en de manier waarop.

Deze Roubaix was gewoon speciaal. Dat was zijn koers. Dus hij was dan natuurlijk ook de grote man bij ‘zijn’ ploeg die hij groot heeft gemaakt.

achtpuntzes 10 april 2017 om 09:59

ik ben niet blij dat hij stopt. had nog nuttig kunnen zijn de komende paar jaar maar goed.

wel ben ik blij dat het hele anti-Boonen gedoe op wf nu eindelijk ophoudt.

hnac 10 april 2017 om 10:04

Jammer dat Terpstra viel. Was denk ik nog sterker dan Stybar

LyndaLid 10 april 2017 om 10:04

Ik ben niet blij dat het stopt, maar mijn god wat ben ik blij dat die hele hype van “allemaal tegen Boonen” eindelijk verdwijnt van wielerflits. Onvoorstelbaar trieste reacties over de beste man gelezen de afgelopen (nou wat is het…) 2 jaar. Groot renner, heerlijke persoonlijkheid in interviews, en een held in Vlaanderen. Duidelijk dat er helaas een paar landgenoten van mij zijn die daar niet tegen kunnen. Een echte grootheid zijn mag in Nederland niet, dan word je al snel kapot gemaakt. Hetzelfde lijkt nu al deels met Sagan te gebeuren.

Hulde voor de carriére van deze man, altijd aanvallend koersen en altijd iets om naar uit te kijken als hij meedeed! Laat hem nog maar af en toe een voorbeschouwing op tv komen doen, die heeft tenminste wat te melden.

bart12 10 april 2017 om 10:10

Ik vind het maar raar hoor. Hij was “topfavoriet” doordat hij een held is in vlaanderen en toch zeker niet op basis van zn vorm… en dan toh ook gaan rijden alsof je topfavo bent. dat waren toch duidelijk van avermeat en sagan

Olly 10 april 2017 om 10:16

LyndaLid+1
Boonen+2

Wheely 10 april 2017 om 10:20

Hij heeft zijn laatste wedstrijd in ieder geval niet anoniem meegereden. :p

achtpuntzes 10 april 2017 om 10:21

@ Lyndalid:
hoewel je er meer woorden voor nodig hebt dan ik, zijn we het een keer helemaal eens. :)

het is mij overigens een raadsel waar die anti-Boonen hetze op wf ineens vandaan kwam. normaal maar een handvol mensen die Tom alsmaar bashen, maar nu was het ineens de meerderheid op WF die zich hieraan bezondigde.

Sephiroth 10 april 2017 om 10:26

Mooie reactie van Tom, blij dat de hype voorbij is en zonde dat hij door zijn status niet rustig in de door hem blijkbaar beoogde rol van wegkapitein kan glippen.

Leuke en plezante toevoeging voor het peleton. Het is wat dat betreft wel jammer dat zijn status er voor zorgt dat hij stopt ipv te doen wat bij hem past: wegkapitein&mentor met een grote motor.

Kingstown 10 april 2017 om 10:29

@ 8.6:

Dat is de zichtbare meerderheid. Ik lees een hoop van dat soort reacties en heb eigenlijk bijna nooit de behoefte om erop te reageren. Zo zullen er meer mensen zijn. Dat hele pro of anti fan gedoe staat me sowieso enorm tegen. Dat kennen we van de voetbalwereld en vaak zijn dat veelal kansloze reacties die geen antwoord waardig zijn.

thorsen 10 april 2017 om 10:51

Wielrennen is nou juist de perfecte sport om niet te hoeven anti-supporteren. Ik heb dat alleen gehad bij de latere jaren van Lance, omdat hij gewoon te goed was en de Tour daardoor totaal niet spannend was en een beetje van zijn glans verloor. Ik heb zelf juist elk jaar meer respect gekregen voor Boonen, als renner en als mens.

En voor degenen die zich af vroegen waarom hij uberhaupt favoriet was: hij was dit voorjaar beter in vorm dan vorig jaar en vorig jaar werd hij 2e in Roubaix. ;) Achteraf is het altijd makkelijk praten aangezien je in het wielrennen maar 1 winnaar hebt en +/- 200 ‘verliezers’

Baukema Tomoulin 10 april 2017 om 10:52

@8.6, Kingstown & LL: volgens mij heeft het voor een aantal anti-supporters ook maken met het ‘vedette gedrag’ waar ze Boonen van beschuldigen. Maar ze gaan denk ik wel voorbij aan het feit dat je je als een vedette kan gedragen en eisen dat het team zich voor jouw opoffert (waar Boom ook wel eens van wordt beschuldigd) of je kan simpelweg een vedette zijn waardoor het team uit zichzelf besluit om alles voor jou op te offeren. Boonen valt natuurlijk gewoon in die laatste categorie, maar dat ontgaat nog wel eens een reaguurder hier op wf.

Il Cavaliere 10 april 2017 om 10:59

@Sagan=Hulk Jouw verhaal doet me precies denken aan jouw idool Sagan. Die heeft dit voorjaar precies hetzelfde gedaan. Neem nog een kopje azijn trouwens..

Wheely 10 april 2017 om 11:00

De ploeg gaat nu wel een nieuw tijdperk in, dit zullen we pas volgend voorjaar echt merken. Zijn opvolgers staan al te trappelen.

elrio 10 april 2017 om 11:08

Laat ik voorop stellen, Boonen: fantastische renner en zover ik dat van een afstand kan vaststellen een fantastisch persoon. Als er enige wrevel (en die was niet veel bij mij) over Boonen is komt dat vooral door Sporza waar soms een beetje teveel gepraat werd over Boonen dit, Boonen dat. Maar dat kun je absoluut Boonen zelf nooit aanrekenen. En dat is ook wat hij zelf nu ook zegt dat hij blij is dat de hype voorbij is. Voor mij zou het mooiste zijn als ie nog zou doorgaan (als ie daar zin heeft natuurlijk), maar dan zonder de hype. En soms denk ik ook dat ie misschien wel eerder gestopt is door de hype ipv zolang door te gaan als een Rebellin :).

LyndaLid 10 april 2017 om 11:08

Die hele gedachtegang dat Boonen zijn ploeggenoten in de weg zou hebben gezeten is echt van de zotte.. Terpstra mag Boonen juist dankbaar zijn voor zijn grootste overwinning uit zijn carrière. (edit: en Devolder dan..) Als je bovendien de uitspraken voor de race las was het ook wel heel duidelijk dat veel ploeggenoten dit ook echt doorhadden. Een groot deel van wielerflits alleen helaas niet. Stybar was zelf het beste voorbeeld; wilde gisteren kostte wat kost Boonen aan winst helpen en profiteert zelf wederom van de aanwezigheid van dezelfde Boonen.

De reacties uit het hele peloton spreken overigens ook boekdelen. De enigen die ik niet op een sympathieke uitspraak heb kunnen betrappen waren eigenlijk Terpstra en Stuyven. Maar ok, van die eerste weten we dat (en voor sommigen is dat iets wat ze leuk aan hem vinden) en die tweede werd al veel te vroeg met Boonen vergeleken en was daar misschien moe van. Valt echter bepaald niet Boonen zelf aan te rekenen.

achtpuntzes 10 april 2017 om 11:09

@ Wheely:
zijn opvolger heet vooralsnog Philippe Gilbert.

Wielrennertje 10 april 2017 om 11:14

Boonen heeft nooit zijn ploegmaats in de weggezeten. Stybar was gisteren gewoon niet sterk genoeg. Boonen heeft zelfs gezegd dat het niet erg zou zijn als een ploegmaat zou winnen.
Ik ben ook niet blij dat Boonen weggaat. Zijn manier van koersen was gewoon aantrekkelijk. Wel triest dat er zo op hem gehaat moest worden.

Guushovd 10 april 2017 om 11:30

De beste reactie op de hype van de laatste tijd over Boonen blijkt te komen van Boonen zelf.

Jammer dat hij aangeeft dat hij niet nog een paar jaar als wegkapitein kan koersen vanwege de hype rond hemzelf. Medelijden heb ik niet, maar roem heeft zo zijn nadelen.

Crossblesser 10 april 2017 om 11:30

Ik ben vooral blij dat Wuyts en De Cauwer nu meer oog zullen hebben voor de daadwerkelijke koers ipv dat constante “Waar zit Boonen?”. Zelfs als hij op 5 minuten reed ging het vaak nog over Tommeke. Ik heb absoluut niets tegen Tom Boonen zelf, hij was samen met Cancellara jarenlang 1 van de smaakmakers van het voorjaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair