Toekomstig Jumbo-Visma-renner Nordhagen geselecteerd voor WK langlaufen
foto: Cor Vos
donderdag 12 januari 2023 om 08:56

Toekomstig Jumbo-Visma-renner Nordhagen geselecteerd voor WK langlaufen

De Noorse selectie voor het WK langlaufen voor junioren eind januari in Canada herbergt met Jorgen Nordhagen een opvallende naam. De 17-jarige Noor komt vanaf 2024 uit voor Jumbo-Visma en combineert het skiën nog altijd met het wielrennen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nordhagen is in Noorwegen een groot talent in het langlaufen. Afgelopen jaar eindigde hij als tweede op het nationaal kampioenschap. Ook in het wielrennen behaalde hij al enkele successen. In 2022 won hij als eerstejaarsjunior een etappe in de hoog aangeschreven GP Rüebliland en werd hij Noors kampioen tijdrijden. Daarnaast behaalde hij een tweede plaats in de wegrit op het Europees kampioenschap in Portugal.

“Ik blijf wielrennen en langlaufen combineren de komende seizoen. Ik wil de combinatie zo lang mogelijk doen. Het is een geweldige oefening die me helpt om mijn hele lichaam te trainen en ontwikkelen”, gaf de talentvolle Noor al aan na zijn transfer naar Jumbo-Visma.

Jumbo-Visma geeft Nordhagen graag de kans om beide disciplines te blijven combineren. “We zien exceptioneel talent in Jorgen”, aldus Robbert de Groot. “Hij is een enorm gemotiveerde jongen die een trainingsprogramma zoekt waarvan hij voelt dat hij er beter van wordt. Het feit dat hij al weet waar zijn toekomst ligt, maakt dat hij zich kan concentreren op trainen, koersen en ontwikkelen.”

Nordhagen is in 2023 nog een jaar junior. Hoe zijn wegprogramma er gaat uitzien, is nog niet bekend.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
12 januari 2023 09:22
Nu nog een ander voor schansspringen... ;-)
Mooi dat hij ook mag wielrennen van zijn langlaufcoach! Hoewel, het is toch een risico op blessures.
12 januari 2023 10:49
Mmm, ongelooflijk! Die Noren combineren maar raak... al kan deze combinatie niet op tegen de combinatie van Agdestein, die zowel profvoetballer was op hoog niveau en topschaker.

Met wielrennen ontwikkel je je lichaam allerminst, wielrennen is relatief zeer eenzijdig. Het zijn vooral beenspieren en long-hart die je super traint. De rest wordt bijna verwaarloosd. Mede daarom eindigde wielrenners vroeger bijna altijd onderaan in *all stars* wedstrijden, ha ha ha. Autocoureurs deden het daarentegen heel goed.

Bij langlaufen zijn long-hart natuurlijk ook superbelangrijk, maar train je bovenlijf en armspieren met lauglaufen niet veel meer, zoveel zelfs dat het wat in de weg zit bij wielrennen (extra gewicht)?

Leuk bericht WF! :-)
  12 januari 2023 11:43
  Trainen op veelzijdigheid in de jeugd en pas later specialiseren. Lijkt mij een goed proces.
  12 januari 2023 11:55
  Die Noren combineren maar raak…
  Inderdaad. De Noorse combinatie is toch ook een originele.
  12 januari 2023 11:59
  Langlaufers en biathleten hebben doorgaans zo'n beetje de hoogste VO2-max van alle duursporters én een waanzinnige core-stability. Als die armspieren al in de weg zouden zitten dan krijg je er in elk geval iets bruikbaars voor terug.
  12 januari 2023 12:59
  Assen, ik weet niet hoe het zit met profs, maar langlaufen zorgt niet per se voor meer gewicht/spiermassa in het bovenlichaam denk ik. Tussen maart en november fiets ik 12 tot 15 uren per week, en weeg ik gemiddeld 79 kg voor 185 cm. Tussen december en februari roei ik vooral (4 keer per week, gemiddeld 40 minuten per sessie), en dan zakt mijn gewicht naar 76 kg.
  12 januari 2023 13:30
  @Melkzuur
  Razend interressant, en voor mij tegenintuitief, dat je na de roeiperiode minder weegt dan na de fietsperiode.
  Jammer dat dit geen gecombineerde discipline is, als een soort alternatieve duatlon. ;-)
  12 januari 2023 13:37
  Het zou er ook kunnen mee te maken hebben dat ik geen trappisten drink na het roeien, wat ik wel durf te doen met m'n fietsvrienden na een stevige fietstocht. :-)
  12 januari 2023 14:16
  Kreeg ik nu een duimpje naar beneden omdat ik geen trappisten drink na het roeien, of omdat ik er wel drink na het fietsen? ;-)
12 januari 2023 11:55
Nou, pas maar op met al die dopingschandalen in het langlaufen :D
Wel weer eens wat anders dan het combineren met veldrijden. Maar bouw je met langlaufen niet ook een aardige massa op je romp op die voor wielrennen misschien niet heel handig is?
12 januari 2023 12:07
Visma-Jumbo

Reacties zijn gesloten.