Toekomstig Jumbo-Visma-renner Nordhagen geselecteerd voor WK langlaufen

donderdag 12 januari 2023 om 08:56
Toekomstig Jumbo-Visma-renner Nordhagen geselecteerd voor WK langlaufen

foto: Cor Vos

De Noorse selectie voor het WK langlaufen voor junioren eind januari in Canada herbergt met Jorgen Nordhagen een opvallende naam. De 17-jarige Noor komt vanaf 2024 uit voor Jumbo-Visma en combineert het skiën nog altijd met het wielrennen.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Nordhagen is in Noorwegen een groot talent in het langlaufen. Afgelopen jaar eindigde hij als tweede op het nationaal kampioenschap. Ook in het wielrennen behaalde hij al enkele successen. In 2022 won hij als eerstejaarsjunior een etappe in de hoog aangeschreven GP Rüebliland en werd hij Noors kampioen tijdrijden. Daarnaast behaalde hij een tweede plaats in de wegrit op het Europees kampioenschap in Portugal.

“Ik blijf wielrennen en langlaufen combineren de komende seizoen. Ik wil de combinatie zo lang mogelijk doen. Het is een geweldige oefening die me helpt om mijn hele lichaam te trainen en ontwikkelen”, gaf de talentvolle Noor al aan na zijn transfer naar Jumbo-Visma.

Jumbo-Visma geeft Nordhagen graag de kans om beide disciplines te blijven combineren. “We zien exceptioneel talent in Jorgen”, aldus Robbert de Groot. “Hij is een enorm gemotiveerde jongen die een trainingsprogramma zoekt waarvan hij voelt dat hij er beter van wordt. Het feit dat hij al weet waar zijn toekomst ligt, maakt dat hij zich kan concentreren op trainen, koersen en ontwikkelen.”

Nordhagen is in 2023 nog een jaar junior. Hoe zijn wegprogramma er gaat uitzien, is nog niet bekend.

Lees ook:
Jorgen Nordhagen (17) tekent contract tot eind 2027 bij Jumbo-Visma
Dit artikel delen:

13 Reacties

the_tank 12 januari 2023 om 09:22

Nu nog een ander voor schansspringen… ;-)

0
De Poezelige Poeksel uit Poekistan 12 januari 2023 om 09:43

Mooi dat hij ook mag wielrennen van zijn langlaufcoach! Hoewel, het is toch een risico op blessures.

0
assen 12 januari 2023 om 10:49

Mmm, ongelooflijk! Die Noren combineren maar raak… al kan deze combinatie niet op tegen de combinatie van Agdestein, die zowel profvoetballer was op hoog niveau en topschaker.

Met wielrennen ontwikkel je je lichaam allerminst, wielrennen is relatief zeer eenzijdig. Het zijn vooral beenspieren en long-hart die je super traint. De rest wordt bijna verwaarloosd. Mede daarom eindigde wielrenners vroeger bijna altijd onderaan in *all stars* wedstrijden, ha ha ha. Autocoureurs deden het daarentegen heel goed.

Bij langlaufen zijn long-hart natuurlijk ook superbelangrijk, maar train je bovenlijf en armspieren met lauglaufen niet veel meer, zoveel zelfs dat het wat in de weg zit bij wielrennen (extra gewicht)?

Leuk bericht WF! :-)

0
Lalsacien 12 januari 2023 om 11:43

Trainen op veelzijdigheid in de jeugd en pas later specialiseren. Lijkt mij een goed proces.

0
Gerard Dekker 12 januari 2023 om 11:55

Die Noren combineren maar raak…
Inderdaad. De Noorse combinatie is toch ook een originele.

0
Barry Batsbak 12 januari 2023 om 11:59

Langlaufers en biathleten hebben doorgaans zo’n beetje de hoogste VO2-max van alle duursporters én een waanzinnige core-stability. Als die armspieren al in de weg zouden zitten dan krijg je er in elk geval iets bruikbaars voor terug.

0
Melkzuur 12 januari 2023 om 12:59

Assen, ik weet niet hoe het zit met profs, maar langlaufen zorgt niet per se voor meer gewicht/spiermassa in het bovenlichaam denk ik. Tussen maart en november fiets ik 12 tot 15 uren per week, en weeg ik gemiddeld 79 kg voor 185 cm. Tussen december en februari roei ik vooral (4 keer per week, gemiddeld 40 minuten per sessie), en dan zakt mijn gewicht naar 76 kg.

0
assen 12 januari 2023 om 13:30

@Melkzuur
Razend interressant, en voor mij tegenintuitief, dat je na de roeiperiode minder weegt dan na de fietsperiode.
Jammer dat dit geen gecombineerde discipline is, als een soort alternatieve duatlon. ;-)

0
Melkzuur 12 januari 2023 om 13:37

Het zou er ook kunnen mee te maken hebben dat ik geen trappisten drink na het roeien, wat ik wel durf te doen met m'n fietsvrienden na een stevige fietstocht. :-)

-1
Melkzuur 12 januari 2023 om 14:16

Kreeg ik nu een duimpje naar beneden omdat ik geen trappisten drink na het roeien, of omdat ik er wel drink na het fietsen? ;-)

-1
r525 12 januari 2023 om 11:55

Nou, pas maar op met al die dopingschandalen in het langlaufen :D
Wel weer eens wat anders dan het combineren met veldrijden. Maar bouw je met langlaufen niet ook een aardige massa op je romp op die voor wielrennen misschien niet heel handig is?

0
De Poezelige Poeksel uit Poekistan 12 januari 2023 om 12:03

Ragne Wiklund deed het (als hobby weliswaar) ter voorbereiding voor het EK schaatsen en dat pakte niet slecht uit.

0
Lars Maden 12 januari 2023 om 12:07

Visma-Jumbo

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone