Titelverdediger Anna van der Breggen past voor het WK tijdrijden

dinsdag 14 september 2021 om 13:02
Titelverdediger Anna van der Breggen past voor het WK tijdrijden

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen komt maandag niet in actie tijdens het WK tijdrijden 2021 in Vlaanderen. De 31-jarige regerend wereldkampioen op de weg én in de tijdrit, verdedigt haar titel dus niet. “Anna had te veel op haar bord en dan loopt de emmer soms wat over”, vertelt haar SD Worx-teammanager Danny Stam aan het Algemeen Dagblad.

De toprensters zwaait na dit seizoen af en gaat als ploegleider aan de slag bij haar huidige ploeg. Onlangs meldde ze zich al af voor het EK, omdat ze niet haar gebruikelijke niveau haalt. Ze onderging een aantal onderzoeken en daaruit bleek dat het WK tijdrijden te vroeg komt. “We hebben de uitslagen van haar bloedwaarden gezien en haar vaatje met energie is wat leeg, dus moet ze het rustiger aandoen. De tijdrit is een heel specifiek onderdeel en kost veel energie”, legt Stam uit.

Of Van der Breggen in stijl afscheid kan nemen van de wielersport met een nieuwe topprestatie op het WK op de weg, valt nog te bezien. Ook daar is ze immers titelverdediger. “Het is duidelijk dat de voorbereiding ook daarvoor niet ideaal is, maar met Anna weet je het nooit. Ze heeft zoveel klasse”, stelt Stam. Van der Breggen zelf zou na afloop van de onderzoeken bepalen hoe de rest van haar seizoen er zou uitzien. Hoe dat ervoor staat, is op dit moment niet duidelijk.

Bondscoach Loes Gunnewijk kan geen vervanger voor Van der Breggen oproepen voor de tijdrit. Als titelverdediger had ze een eigen, extra plek. Desondanks blijven er drie Nederlandse dames over die strijden om eremetaal: tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten (2017 en 2018), eenmalig wereldkampioene Ellen van Dijk (2013) en Riejanne Markus, onlangs nog vijfde op het EK.

Dit artikel delen:

9 Reacties

nobrakes 14 september 2021 om 13:32

Gezien haar vorm van tijdens en na de OS krijg ik de indruk dat vdb in gedachte al is gestopt

0
Cayolle 14 september 2021 om 13:38

Jammer, maar begrijpelijk! Kan dus (in ieder geval v.w.b. het tijdrijden) geen afscheid nemen op een hoogtepunt en haar titel niet verdedigen. Maar desondanks natuurlijk een schitterend palmares, ook qua tijdrijden.
Benieuwd of ze nog wel aan de wegwedstrijd mee doet.

0
Willem Kieft 14 september 2021 om 13:47

Haar imposante carrière gaat zo als een nachtkaars uit. Toch zonde, hoewel ze zelf niet de indruk wekt eronder gebukt te gaan. Dat scheelt weer.

0
Michelangelo 14 september 2021 om 14:54

Ben ik niet met je eens. Ze heeft ook in haar laatste seizoen gewoon mooie wedstrijden gewonnen. Een nachtkaars is voor mij toch net wat anders, ik denk dat je hier te kritisch bent, Willem.

Tenzij je natuurlijk verwacht dat ze nog effe de Olympische titels en regenboogtruien had opgehaald in haar laatste maand als actief renster…

0
Franco Ballerini 14 september 2021 om 15:14

“Als een nachtkaars uit” is wel wat overdreven. Ze heeft in haar laatste jaar prima resultaten behaald.

0
Franco Ballerini 14 september 2021 om 16:17

@Michelangelo: toen ik mijn reactie gaf stond die van jou van klaarblijkelijk 20 minuten eerder er nog niet, anders had ik hem wel achterwege gelaten. Vanwaar die vertraging in doorkomst? Moderatie?

0
Michelangelo 14 september 2021 om 16:22

@Franco,
Ik stond inderdaad voor de afwisseling weer eens onder curatele. Maar die is er zojuist afgehaald volgens mij.
Mijn altijd fantastische bijdragen worden niet door iedereen op waarde geschat ;-)))

En volgens mij zijn we het hier roerend eens vwb de nachtkaars…

0
Franco Ballerini 14 september 2021 om 16:32

@Michelangelo: bedankt voor de verklaring. Ik kan jouw bijdragen zeker waarderen, maar ik vrees dat je daar niet veel mee opschiet…

0
Willem Kieft 14 september 2021 om 21:26

Bij de vrouwen zijn de OS en het EK en WK toch ruimschoots het belangrijkst. OS waren waardeloos en tegenvallend, EK afwezig en nu op WK i.i.g. de tijdrittitel niet verdedigen. Dat vind ik zelf een nachtkaars. Maar dat is ook deels een definitiekwestie denk ik.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone