Timothy Dupont: “Ik kan kiezen uit vijf ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo”

woensdag 21 september 2016 om 11:30
Timothy Dupont: “Ik kan kiezen uit vijf ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo”

foto: Sirotti

Timothy Dupont kende dit seizoen zijn doorbraak. De 28-jarige sprinter wist in dienst van Veranda’s Willems vijftien zeges te boeken. Dit deed hij op lager niveau, maar ook tussen de WorldTour-ploegen. Dat heeft tot interesse van meerdere ploegen geleid, waaronder LottoNL-Jumbo.

“Ik kan op dit moment kiezen uit vijf ploegen”, zegt Dupont tegen La Dernière Heure op de vraag waar hij volgend jaar rijdt. “Inclusief een WorldTour-ploeg, LottoNL-Jumbo. Ik zal een team kiezen waar een goede sfeer hangt en waar ik nog steeds de kopman kan zijn in .1- en .HC-koersen”

Geen pure sprinter
“Ik ben geen sprinter van de pure kracht, maar ik ken mijn plaats en ben vrij explosief”, omschrijft Dupont zichzelf. Hij is verrast met zijn sterke optredens dit seizoen. “Ik had niet verwacht dat ik zo veel zou winnen”, zegt de Belg.

“Ik voel mij goed bij Veranda’s Willems. De sfeer is geweldig. Het is een continentale ploeg, maar alles werkt heel professioneel. Ik voel vertrouwen in de groep en dat werkt op iedereen door. Dat is psychologisch belangrijk en fysiek voel ik mij zeker 10% sterker ten opzichte van vorig jaar.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Piet Lut 21 september 2016 om 11:35

Ploeg wil Pro Continentaal worden dus zal me niks verbazen als hij gewoon bij zijn ploeg blijft

aoyen 21 september 2016 om 11:42

Als hij slim is tekend hij gewoon bij Lotto Jumbo. Voor het zelfde geld rijdt hij jaar erop geen deuk meer in een pakje boter zoals de Sprengers (topsport Vlaanderen) die vorig jaar TLJ afwees.

Bram93 21 september 2016 om 11:52

Maar denken jullie dat dit wel een goede keuze is voor TLJ?

LB108 21 september 2016 om 11:54

Hij kan naar een WT ploeg maar kiest ervoor om te blijven, wat mij een vreemde keuze lijkt…. maar goed…

sjabu72 21 september 2016 om 11:59

Ik denk , met alle respect en gezien zijn leeftijd, dat hij in WT-koersen niet veel kan gaan uitrichten (als kopman toch). Wanty of de Belgische Lotto (voor de .1 en HC koersen zoals hij zelf zegt), zou dan ook geen slechte keuze zijn. In kleinere Belgische wedstrijden kan hij nog veel winnen de komende jaren, internationaal zie ik dat niet gebeuren.

jvh93 21 september 2016 om 12:02

hij kan ook kiezen om naar tlj te gaan om daar als kopman in de .1 en HC koersen te starten. beetje zoals groenewegen dit jaar zijn programma gereden heeft. Kan hij in ieder geval wel op geode ondersteuning rekenen

Jandepandaman 21 september 2016 om 12:05

Denk dat het voor TLJ niet een gekke keuze is. Na het vertrek van Hofland en eventuele, aanstaande vertrek van Van Asbroeck valt er een gaatje in de sprinters die de ploeg heeft. Na Groenewegen hebben ze voor de kleinere koersen niemand met echt snelle benen meer over. Dat gat zou Dupont wel mooi kunnen opvullen en sprintkopman in de 1.1/1.HC en 2.1 en enkele 2.HC koersen kunnen worden. Wint zijn wedstrijden namelijk wel en is dit jaar zeer constant.

Janjanssen98765 21 september 2016 om 12:34

@jandepandaman

Ze hebben Lobato gehaald.

Mkay 21 september 2016 om 12:37

Over Lobato gesproken, die bakt er de laatste maanden ook vrij weinig van.

KnightBiker 21 september 2016 om 12:41

TLJ heeft nu een sprinter voor de A koersen – ik denk dat Groenewegen iemand is/wordt van sprints bij zware wedstrijden en kassei klassiekers (doet me wat bouw betreft een beetje denken aan Greipel). Een pocketsprinter ernaast die een heuveltje over komt voor de parcoursen waar Dylan niet van houd lijkt me prima! Of Dupont daarvoor geschikt is kan ik niet zeggen. maar je moet de sprinttrein ook kunnen gebruiken als Dylan er niet is.
(Sunweb Giant heeft van de tijde van Kittel en Degenkolb een goede trein maar geen sprinter meer om voor te rijden dus zonde van de investering, Matthews is geen man voor de vlakke sprints namelijk)
Kortom: goed plan van TLJ – een Nederlandse winnende B sprinter zou leuker zijn, maar die bestaat denk ik nog niet.

klootje kriekeljon 21 september 2016 om 12:58

Dacht van de week ergens gehoord te hebben dat hij bij getekend had of zou tekenen bij zijn huidige ploeg, omdat zoals hier ook te lezen valt hij het zo enorm goed naar zijn zin heeft daar. Was dat niet Traksel? Klopte dus niet… Of is hij zijn salaris aan het opdrijven?

Jandepandaman 21 september 2016 om 13:17

@mkay
correct, vergat Lobato even.

batchieboy 21 september 2016 om 13:26

Waar kan ik en overzicht vinden van classificaties van de ritten. Zoals 1.1, 1.2, 1hc etc. Snap van dat systeem nog niets

Jandepandaman 21 september 2016 om 14:06

@batchieboy
1.2 – eendagskoersen continentaal niveau (veelal geen WT ploegen, af en toe enkele)
1.1 – eendagskoersen continentaal niveau
1.HC – eendagskoersen procontinentaal niveau met WT ploegen
1.WT – eendagskoersen worldtour met proconti. op wildcard
2.2 – meerdaagse koersen continentaal niveau (veelal geen WT ploegen)
2.1 – meerdaagse koersen continentaal niveau
2.HC – meerdaagse koersen procontinentaal niveau met (enkele) WT ploegen
2.WT – meerdaagse koersen worldtour met proconti. op wildcard

correct me if I’m wrong

jessevdalen 21 september 2016 om 14:18

Dupont is wel de ideale opvolger voor van asbroeck in de lagere wedstrijden. Kan over kasseien en heeft een sprint. Van hoecke erbij voor de voorbereiding en de kasseien en ze zitten al op 28 namen.

snoep de hond 21 september 2016 om 14:25

@batchieboy,
Bovenaan deze pagina heb je het tabje “Wielerkalender“. Daar vind je een overzicht van de wielerwedstrijden van elke maand en achter elke wedstrijd staat welke categorie.

Systeem op zich is verder niet heel complex. De 1 en de 2 voor de punt staan voor voor eendaagse wedstrijden (1.x) en rittenkoersen (2.x).
Het gedeelte achter de punt geeft een indicatie van het niveau van de wedstrijd. Het laagste niveau (x.2) is vooral bedoeld voor continentale teams.
Daarboven heb je, in de volgorde van hoog naar laag, de categorien x.1, x.HC en x.UWT. Over het algemeen zul je bij hogere categorie wedstrijden een beter deelnemersveld (qua het niveau van de ploegen) aan de start hebben.

De exacte regels, wat betreft het aantal ploegen van elke niveau dat aan de verschillende wedstrijden mee mag doen, zijn iets complexer. Hier kan je een tabelletje vinden dat een redelijk duidelijk overzicht geeft.

snoep de hond 21 september 2016 om 14:39

@Jandepandaman,
Ik zou toch ook nog even naar deze link kijken. Aan 1.1 en 2.1 wedstrijden mogen i.i.g. geen WT teams meedoen en bij 1.2 en 2.2 mag al 50% van het veld uit WT ploegen bestaan.

Fast Freddy 21 september 2016 om 14:49

Is zijn plotselinge progressie eigenlijk te verklaren (gezien z’n leeftijd) of is het een gevalletje te mooi om waar te zijn? Tot dit jaar was hij gezien z’n uitslagen absoluut niet WT-waardig. En PCT ook niet.

xistnc 21 september 2016 om 14:58

Vorig jaar ook 6x podium waarvan 2 zeges. In 2013 9x podium, 2 zeges. Ook overwegend kleine wedstrijden. Hij komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar het aantal zeges dit jaar is natuurlijk indrukwekkend.

snoep de hond 21 september 2016 om 15:37

@Fast Freddy,
Het gaat hier natuurlijk over een sprinter en niet over een klimmer, tijdrijder en/of klassementsrijder.
Voor sprinters kunnen een paar procentjes hier en daar een wereld van verschil maken: zoals net wat frisser in de finale komen, je beter weten te positioneren (of beter gepositioneerd worden door je ploeg). Als je dan een paar keer weet te winnen neemt het vertrouwen toe. En ook het vertrouwen dat je krijgt van ploeg en ploegnoten.

Verder heeft hij natuurlijk vooral 1.1 en 2.1 wedstrijden gewonnen en ook het lijstje sprinters dat hij dit jaar heeft geklopt is nu niet echt wereldschokkend te noemen.

CeRo 21 september 2016 om 15:51

@Fast Freddy
Hij beschikt vooral over een zeer sterk team dat volledig in zijn dienst rijdt. Sinds dit jaar ook nog Aidis Kruopis als laatste man.

Imbatido 21 september 2016 om 16:06

@batchieboy en @jandepandaman:

Wat Jandepandaman zegt klopt min of meer, maar is niet helemaal juist.

Voor de categorie-indeling kan je het best even in de regels van de UCI kijken, artikel 2.1.005.
http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rulesandregulation/17/73/59/2-ROA-20160622-E_English.PDF

Eerste getal staat voor eendaags (1) en meerdaags (2).

.WT: WorldTourploegen + ProContinentaal met wildcard
.HC: Max 70% WorldTour, ProContinentaal, CT uit het land van de wedstrijd + max 2 buitenlandse CT
.1: Max 50% WorldTour, ProContinentaal, CT
.2: ProContinentaal uit het land van de wedstrijd en maximaal 2 buitenlandse ProContinentaal, CT (dus geen WorldTour-ploegen)

Een continentale renner als Dupont kan dus niet meedoen aan WorldTourwedstrijden. Voor hem zijn HC-wedstrijden het hoogste podium.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair