Tim Wellens soleert naar zege in Brabantse Pijl

Tim Wellens soleert naar zege in Brabantse Pijl

foto: Sirotti

woensdag 11 april 2018 om 17:36

Tim Wellens heeft op door hem kenmerkende wijze de Brabantse Pijl gewonnen. De Lotto Soudal-coureur sprong op acht kilometer van de finish weg en soleerde naar de streep in Overijse. Wellens wees op de finish naar de hemel, naar zijn onlangs overleden landgenoot Michael Goolaerts. Uittredend winnaar Sonny Colbrelli eindigde op enkele seconden achterstand als tweede, voor Tiesj Benoot.

In gedachten bij Goolaerts
Na een emotionele minuut stilte gingen om 12.40 uur de ploeggenoten van de overleden Michael Goolaerts als eerste van start in de Brabantse Pijl. Dries De Bondt, die afgelopen zondag met Goolie aan de start stond in Parijs-Roubaix, eerde zijn ploeggenoot vanuit de kopgroep. Hij kreeg Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect), Tyler Williams (Israel Cycling Academy), Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Andrea Peron (Novo Nordisk). Zij kregen acht minuten van het peloton.

Lotto Soudal maakt de koers hard
BMC, LottoNL-Jumbo en Lotto Soudal menden het peloton en brachten het gat terug tot anderhalve minuut. De Belgische loterijploeg wilde niet op haar lauweren rusten. Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert gooiden een eerste knuppel in het hoenderhok op 65 kilometer van het einde, waardoor er scheuren ontstonden in het pak.

Het was het begin van een attractieve fase, waarin Van der Sande en Jack Haig wisten te ontsnappen. Zij sloten aan bij de kopgroep en lieten op 45 kilometer van de meet Grosu als laatste vroege vluchter achter zich. Diverse demarrages volgden elkaar op in de laatste drie lussen rondom finishplaats Overijse, waarin de nodige heuvels opgenomen waren. Geen enkele zorgde echter voor een serieuze groep.

Colbrelli wordt gepakt, Wellens kiest zijn moment
Haig en Van de Sande bleven stug doorrijden met een halve minuut voorsprong, terwijl Bahrain Merida het grootste deel van de achtervolging op zich nam. Het was de inleiding van een versnelling van Sonny Colbrelli, maar die werd goed gecounterd. Op twaalf kilometer van de finish werd het kopduo ingelopen.

Andermaal was het Lotto Soudal dat ten aanval trok, waardoor een selecte groep ontstond. Bert-Jan Lindeman was in dienst van LottoNL-Jumbo de hele wedstrijd bij de pinken en ook dit keer schoof hij mee. Tim Wellens koos zijn moment op acht kilometer van de meet. Serge Pauwels, Enrico Gasparotto, Pieter Serry, Carlos Verona en Lindeman hadden geen antwoord en moesten een ontketende Wellens laten gaan. De Belg pakte in no time meer dan twintig seconden en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Dylan Teuns probeerde op de slotklim nog een jump te maken, maar zijn achterstand was veel te groot. In de sprint die volgde om de tweede plek, had Colbrelli de snelste benen. De beste Nederlander in de daguitslag was Huub Duyn, die achtste werd en daarmee de beste Veranda’s Willems-Crélan-renner werd.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

35 Reacties

ditisdavid 11 april 2018 om 17:37

Lotto Soudal in de breedte heel goed vandaag, en als Wellens dan de beste man in koers is, is er geen houden aan.

leegloper 11 april 2018 om 17:38

Graag ook de namen van de dernys in de uitslag.

Tuubke 11 april 2018 om 17:39

Lindeman heeft zich geweldig uitgesloofd. Jammer dat er niemand van zijn ploeg in staat was daar een vervolg aan te geven.

Jean Dumas 11 april 2018 om 17:39

Die Lotto’s hebben het koel gespeeld met Tosh, die ook kan winnen als hij wegblijft, en 1 late cartouche van de juiste man. Zonder Lotto wint Colbrelli weer.

JosebaBeloki 11 april 2018 om 17:39

Wellens duidelijk de sterkste, Lotto in blok sterk. Leuk ook het eerste profwaardige optreden van BJ Lindeman sinds de Brabantse Pijl 2017.

josi 11 april 2018 om 17:40

Verdiende zege en een mooie naam voor op de erelijst.

Laatste man 11 april 2018 om 17:41

Dat Wellens een van de sterkste is, logisch. Schandalig was wel de manier hoe de motoren met 6/7, waarvan 1 een halve meter ervoor, hem zo wegtrokken bij het groepje. Pauwels en Gasparotto namen vol over, maar werden letterlijk weggeblazen..

theking 11 april 2018 om 17:43

Vroeger was dit een van mijn favoriete koersen. Op de een of andere manier heeft deze koers in aanzien echt een stap terug gedaan met de aanpassing in de kalender.

TeamNL 11 april 2018 om 17:48

Verhaal van de koers? Lotto-Soudal nam het initiatief, BMC holde achter de feiten aan. Sterke BJL gezien, maar moest het wel heel erg alleen doen. Bahrain ook erg actief.

Lennimator 11 april 2018 om 17:49

https://www.volkskrant.nl/sport/mattan-profiteert-van-hulp-zotte-polle~a668689/

blijft een mooi verhaal!

Eerbetoon ook mooi. Verdiende zege ondanks de motoren…

Samlambeej 11 april 2018 om 17:52

Lekker nummertje, de solist mag van mij wel eens een handje toegestoken krijgen. Voorbeeldige jongens die twee Lottos, altijd beleefd, professioneel en met het broodnodige pit in hun binnenste.

Lalsacien 11 april 2018 om 17:52

Jammer van de derny’s inderdaad. Bijzonder dat sporza hier niets van zegt. Bij buitenlandse koersen letten ze daar beter op. Opvallend ook hoe Colbrelli vanaf de zijkant van de finishstraat naar het midden sprintte!

kelderfan 11 april 2018 om 17:54

BJL was goed bezig en ’t leek erop, dat Battaglin ’t moest afmaken, maar dat plannetje viel in duigen.

grunnfred 11 april 2018 om 17:55

@ Lalsacien
Zelfs in de herhaling waarin goed te zien was dat Wellens achter de motoren rijdt, zeggen ze er niets over.

limburgia 11 april 2018 om 18:00

@Lalsacien
Zondag bij de Amstel zal Wuyts wel commentaar geven op het draaien en keren
teveel motors en vluchtheuvels. Rare vent die Wuyts , zonder José is hij nergens.

BartBrouwer 11 april 2018 om 18:05

@Lennimator, heerlijk artikel erg om kunnen lachen

Col du Bramont 11 april 2018 om 18:11

Zotte Polle, Vlaamse Wieler Folklore, op YouTube is denk ik nog wel die docu te vinden die over hem gemaakt is.

De top 3 bepaald niet onverwacht, de winnaar met een behoorlijk smet wegens overduidelijk koers bepalend stayeren.
Jammer want zonder het stayeren had Wellens denk ik ook gewonnen, werd hen nu iets te makkelijk gemaakt en zeer opvallend dat Wuyts en de Cauwer dit niet vermelden.

Titaantje 11 april 2018 om 18:17

Teuns zal ook klaar zijn voor de heuvelklassiekers. Benieuwd hoe hij en Greg het gaan verdelen in de AGR (en rijdt Greg nog andere heuvelklassiekers?). Dn Greg maakte een fletse indruk in Paris-Roubaix en het zou hem sieren als hij niet het kopmanschap opeist als hij niet goed genoeg is, maar Teuns dan de kans gunt.

EddyB1958 11 april 2018 om 18:19

Iemand heeft een motoren complex,en anderen volgen…
Wellens,in vorm,heeft geen motoren nodig.

F e r o x 11 april 2018 om 18:22

Serry ook meer dan dik in orde. Gemakkelijk Teuns gevolgd.

Teuns zal moeten wachten tot Valverde op pensioen gaat voor de Waalse Pijl vrees ik.

Olly 11 april 2018 om 18:25

TW wel de sterkste in koers, maar die motoren hadden dit niet hoeven te benadrukken.

Slurpie Blauw 11 april 2018 om 18:26

Beetje saaie koers wat leuk is afgerond door Wellens.

EddyB1958 11 april 2018 om 18:32

@Ferox, waarom?
De laatste edities van de Waalse Pijl waren 1,2 km lang.
Misschien gaan de andere ploegen eens leren Mobistar te laten werken in Hoei/Huy …

marehoek 11 april 2018 om 18:38

Iedereen wist dat Wellens zou wegspringen
Waar waren ze , hadden de plo geleiders
Hun manschappen niet ingelicht.
Trouwens het was een.waardelose wedstrijd
en ik denk dat AGR hetzelfde lot zal ondergaan.

Romāns Vainšteins 11 april 2018 om 19:28

Voor mij is het wat simpeler > rij jezelf maar eens in de positie dat je eventueel kan stayeren als een motard dat toelaat. Terechte winnaar.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair