Tim Wellens: “In 2021 nooit het niveau gehaald dat ik hoor te halen”

donderdag 7 oktober 2021 om 10:28
Tim Wellens: “In 2021 nooit het niveau gehaald dat ik hoor te halen”

© Cor Vos

Tim Wellens rijdt zaterdag de Ronde van Lombardije. Dan zit zijn seizoen erop. “Een teleurstellend jaar”, is Wellens streng voor zichzelf. “Als sinds ik hoorde dat ik niet naar het WK mocht, kijk ik uit naar het einde van mijn seizoen. Ik wil me eindelijk eens volledig resetten, een lange rustperiode nemen en dan met een schone lei beginnen. Samen met de ploeg.”

Wellens is openhartig in een interview met Het Nieuwsblad vanuit Varese. Normaal haalt de in Monaco residerende Belg nog een aanvaardbaar niveau in de herfst. Niet dit jaar. “Ik zal mijn best doen, maar ben realistisch: een goed resultaat wordt moeilijk. Op training ging het de voorbije weken nog redelijk. Maar dan kom ik op een wedstrijd, zoals zaterdag in de Ronde van Emilia, en dan liep het weer voor geen meter. Ze reden gewoon te hard voor mij. Het is het verhaal van het hele jaar: ik heb nooit het niveau gehaald dat ik hoor te halen.”

Hij behaalde een overwinning in de Ster van Bessèges en ereplaatsen in het eindklassement van de Tirreno, Ronde van Polen en de Benelux Tour. “Te weinig”, zegt Wellens. “De reden? Ik kan er geen geven. Toen ik voor de Tour forfait moest geven omdat mijn lichaam dan al tegensputterde, heb ik alle mogelijke onderzoeken gedaan. Ik ben naar het ziekenhuis geweest, heb een uitgebreid bloedonderzoek ondergaan, longtesten, hartcontroles… Maar alles was tiptop.”

Geen hoogtes zonder laagtes
“Teleurstellend, frustrerend, onaangenaam…”, zucht hij. “Koersen is leuk als je goede resultaten behaalt. Maar als je sukkelt van de ene naar de andere koers, ga je jezelf vooral vragen stellen. Ik doe en laat ontzettend veel voor mijn job. Als er dan geen resultaten volgen, worden die opofferingen heel ambetant. Als renner weet je: geen hoogtes zonder laagtes. Maar die hoogtes moeten er wel zijn, anders worden de laagtes vlug onverteerbaar.”

Ook zijn team Lotto Soudal wordt niet gespaard van kritiek. “Natuurlijk trek ik mij dit aan, ik ben een van de uithangborden van de ploeg. Er wordt op mij gerekend. Kritiek op de ploeg is onrechtstreeks ook kritiek op mij.  Al vind ik soms dat we wel hard aangepakt worden. Als het niet goed is, mag dat best gezegd worden. Maar je kan ook overdrijven.”

Wellens in actie in Varese – foto: Cor Vos © 2021

Wellens verwijst naar de Giro. “We wonnen daar twee ritten. Dan is kritiek niet meer correct. En als je schrijft dat ons Vlaamse voorjaar ondermaats was, wat waar is, moet je ook willen zien dat we met Brent Van Moer en Florian Vermeersch twee sterke, goede, jonge Belgen hebben. De ene verbaast iedereen door een rit te winnen in de Dauphiné, de andere door tweede te worden in Roubaix. Zo slecht is het allemaal niet.”

Reset
Dat hij zich overigens nog goed voelt bij Lotto Soudal, geeft hij aan. “Dat meen ik oprecht. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Ik ben hier prof sinds 2012. Ik kan in al die jaren geen twee renners opnoemen die de ploeg hebben verlaten en nadien beter zijn gaan rijden. Tiesj Benoot niet, Jens Debusschere niet, André Greipel destijds niet, Jürgen Roelandts niet… En zelfs na dit matige seizoen heb ik nog nooit kunnen zeggen dat ik slechte resultaten heb neergezet omdat ik slecht begeleid word bij Lotto-Soudal.”

Wellens is eind volgend jaar einde contract. “We zullen zien wat er op mij afkomt. Ben ik honderd procent zeker dat ik bij Lotto blijf? Nee. Maar zou ik er graag blijven? Ja. Maar eerst op naar de winter. Als sinds ik hoorde dat ik niet naar het WK mocht, kijk ik uit naar zaterdag en het einde van mijn seizoen. Ik wil me eindelijk eens volledig resetten, een lange rustperiode nemen en dan met een schone lei beginnen. Samen met de ploeg.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Panache 7 oktober 2021 om 10:50

Mooi gebaar richting zijn ploeg van Wellens, lijkt een sympathiek persoon te zijn. Het is ook waar dat er vaak wat lacherig gedaan wordt over Lotto Soudal, alsof daar maar wat wordt aangeklooid. Ik denk dat ze door een krap budget keuzes moeten maken waar ze kunnen uitblinken en ze hopen dan met jong talent of ‘vergane glorie’ een toevalstreffer te scoren. Ewan is hun enige absolute topper in een niche (het sprinten) en hij levert ook. Vermeersch, Kron en Van Moer ontwikkelen zich erg positief. De oude garde Gilbert, Degenkolb, De Gendt hebben door verschillende redenen teleurgesteld en/of niet kunnen presteren en dat komt direct hard aan binnen zo’n klein team. Dit jaar toch 8 WT zeges, niet slecht. AG2R, Astana, Cofidis, FDJ, Intermarché, Israel, Movistar, Bike Exchange, DSM, Qhubeka komen niet aan dat aantal.

Innsbruck 7 oktober 2021 om 14:09

Lotto afzetten tegen DQS houdt totaal geen steek meer. Ploeg moet het doen met de helft van het budget, misschien zelfs 1/3de. (Lotto 10-14M, DQS 25-30M)

De Vlaamse overheid gaat besparen op de wielerploeg Sport Vlaanderen – Baloise. Gelukkig trekt Lotto nu vol de kaart van de jeugd.

Stapje terug naar pro conti lijkt me onverenigbaar met Ewan in de ploeg houden.

rosencrantz 7 oktober 2021 om 11:20

Blij dat hij ondertussen wat meer introspectie heeft gedaan. In de documentaire over de Belgische nationale ploeg was hij namelijk nogal arrogant tegenover de bondscaoch omwille van zijn niet-selectie voor het WK.

Turtlehead 7 oktober 2021 om 12:16

Ja, dat kon toch moeilijk verrassend of teleurstellend genoemd worden.
Overigens was ook 2020 ruk volgens mij, dus hopelijk wordt t nog eens een keer een goed seizoen. Maar echt ‘betrouwbaar’ in het scoren van resultaten is hij nooit geweest.

kleomantre 7 oktober 2021 om 12:53

Won hij toen toch niet alsnog 2 ritten in de Vuelta, die wel qua weer niet al te best was. Dat was in ieder geval niet verkeerd.

Verder wel het gevoel als dat wat er in zit/zat toch niet tot vollere wasdom is gekomen. Heb op mijn netvlies staan dat hij in diverse koersen toch actief is geweest, maar te vroeg eigenlijk en er op het eind ook niet meer bij zat. Ook De Gendt en Van Avermaet rijden vanaf een bepaald moment dit jaar niet best.

Zouden een paar ploegen nog de boot hebben gemist van de ketonen e.d. waar dit bij de grote budgetploegen wel gemeengoed is geworden?

Thoin 7 oktober 2021 om 12:57

Over die selectie:

1) Als hij niet teleurgesteld of ontgoocheld was zou ik mij zorgen maken. Als topsporter moet je ontgoocheld of teleurgesteld zijn als je er niet bij bent.
2) Om één naam te noemen: Benoot legt geen betere resultaten voor dan Wellens. Dat SVH een keuze moeten maken tussen Campenaerts en Wellens (twee verschillende types, die ook een andere rol moeten vervullen) legt eigenlijk bloot dat tactisch de Belgische ploeg niet op orde was.

Panache 7 oktober 2021 om 13:20

“Als topsporter moet je ontgoocheld of teleurgesteld zijn als je er niet bij bent.”

Dat komt op mij toch over alsof je onrealistische gedachtegangen als iets positiefs ziet, terwijl realisme toch een goede eigenschap lijkt voor een topsporter. Al 7 maanden matig rijden moet de basis zijn van de teleurstelling, niet het gevolg (een niet selectie).

Polleke 7 oktober 2021 om 13:39

Hij zei toen nog letterlijk dat er geen 2 beter waren dan hij… en dat toontje…
Dit interview sluit beter aan bij zijn huidige situatie…

Thoin 7 oktober 2021 om 14:06

@panache ik volg jou gedachtegang, maar ik denk dat dat net het probleem is met GVA, Naesen etc. op dit moment. Het lukt toch niet dus ik leg mij erbij neer… Dat is geen goeie instelling. Wellens wordt 4de in Benlux en 6de in Polen. Dat betekent dat er een bepaald soort vorm is. Persoonlijk nam ik hem ook niet mee omdat zijn concurrent voor een plaats in mijn ogen Dylan Teuns was en die in Duitsland heel sterk gereden heeft.

Pizzi 7 oktober 2021 om 12:35

Ben wel benieuwd of zijn niveau daadwerkelijk lager is dan bijvoorbeeld 2019 en/of 2020 of dat de rest harder is gaan fietsen. Of een beetje van beide, dat kan ook nog.

Shinzawai 7 oktober 2021 om 12:49

We zien tegenwoordig wel meer subtoppers moeite hebben om toch sterke resultaten te boeken, denk bijvoorbeeld aan de Izagirres, Naesen. De combinatie van gretige wereldtoppers, een breed scala aan veelzijdige talenten en de intense manier van koersen tegenwoordig maakt het voor zulke renners zeker niet gemakkelijk.

hjjanssen1973 7 oktober 2021 om 13:09

Mooi gesproken, eerlijk, open en realistisch, da’s een mooi mens!

Westfalen 7 oktober 2021 om 13:18

Wellens rijdt zo vaak niet op nivo. Zou toch eens tijd worden voor een andere trainer of ploeg. Er gaat blijkbaar iets fout.

Innsbruck 7 oktober 2021 om 14:05

misschien eens een andere dokter?

Innsbruck 7 oktober 2021 om 14:01

Ik kan Wellens moeilijk bekritiseren. Intelligente, transparante renner die als hij er staat ons mooie koers bezorgt, een professional zonder enige twijfel.

Iemand die een normaal menselijk patroon vertoont i.t.t. de zogenaamde 'superkampioenen'.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair