Tim Wellens: “Campenaerts heeft veel druk voor ons weggenomen”

Tim Wellens: “Campenaerts heeft veel druk voor ons weggenomen”

Foto: Cor Vos

zaterdag 20 april 2019 om 12:00
Interview

Lotto Soudal-kopman Tim Wellens en sportief manager Marc Sergeant stonden aan de vooravond van de Amstel Gold Race nog even de pers, waaronder WielerFlits, te woord in hotel NH Maastricht. Wellens had het onder meer over de boost die de uurrecordpoging van ploegmaat Victor Campenaerts met zich meebracht, zijn aparte voorbereiding en hoe hij Mathieu van der Poel wil bestrijden in de eerste van de drie klimklassiekers.

Met een podiumplek van Wellens in de Brabantse Pijl bewees Lotto Soudal in ieder geval dat het klaar is voor een van de belangrijkste weken van het seizoen. Op de kasseien moest de Belgische WorldTour-formatie het doen met een derde plaats van Wellens in de Omloop het Nieuwsblad, een vijfde van Tiesj Benoot in de Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen en een negende van diezelfde Benoot in de Ronde van Vlaanderen. Allemaal iets te mager voor een Belgische equipe van het hoogste niveau. En dus moet het de komende weken beter. Wellens, Jelle Vanendert en Bjorg Lambrecht zullen de speerpunten zijn in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Eerst en vooral: Lotto Soudal heeft deze week heel wat media-aandacht gekregen dankzij het nieuwe werelduurrecord van Victor Campenaerts. Wat doet dat in aanloop naar deze klassiekers met de rest van de ploeg?
Wellens: “Ik denk dat iedereen enorm naar zijn werelduurrecordpoging heeft toegeleefd en uitgekeken, mezelf inclusief. Iedereen had vertrouwen dat hij het ging halen, maar met zo’n voorsprong… dat niet. Het is allemaal een beetje surreëel en dit zorgt ook voor een boost in het team.”

Victor Campenaerts na zijn werelduurrecord – foto: Cor Vos

Sergeant: “Absoluut. Al was het vanaf het begin niet allemaal rozengeur en maneschijn. Vanaf hij in de ploeg kwam, was hij een beetje een rare vogel. Hij stond ’s morgens maniakaal vroeg op om op de rollen te rijden. Dan ging hij terug op zijn sloffen naar het ontbijt. In het begin was dat een beetje vreemd voor iedereen. Maar anderzijds was hij wel heel sociaal en deelde hij veel van zijn kennis. Ik weet nog dat Tim me een aantal keer verbaasd aansprak: ‘Wat heeft die mij veel te vertellen en bijgeleerd, zeg.’ Nu zal hij misschien nog wel veel meer te vertellen hebben, want de afgelopen vier maanden heeft hij speciale dingen gedaan. Daar kan de rest van het team alleen maar wel bij varen.”

Wellens: “In het begin kreeg iedereen het zelfs een beetje op zijn heupen van Victor. Het is niet dat hij echt moeilijk deed, maar het leek alsof hij altijd speciaal wilde doen. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Maar als je dan tijdritten wint en bewijst dat het allemaal opbrengt, dan groeit het respect vanzelf. Wat ik ook leuk vind, is dat hij zoveel af weet van materiaal. Op het aerodynamisch niveau heeft hij bijvoorbeeld letterlijk alles uitgetest. En hij deelt die kennis zonder verpinken met de ploegmaats.”

Het moet gezegd: tot nu toe is het voorjaar niet wat het moet zijn voor Lotto Soudal. Is een overwinning nu een must voor de ploeg of heeft Campenaerts met zijn werelduurrecord al veel druk weggenomen?
Wellens: “Ik denk dat Victor toch een groot deel van die mindere weken heeft rechtgetrokken in dat ene uur tijd. Dat is een grote luxe voor de ploeg. Maar dat neemt niet weg dat we snakken naar een hoofdvogel. Voor mij zijn deze Waalse klassiekers traditioneel een van de hoogtepunten van mijn seizoen, wedstrijden die ik heel graag rijd ook. Natuurlijk wil je dan winnen. Anderzijds: de klassiekers kunnen ook geslaagd zijn zonder een overwinning. Het is niet van moeten. Als we nu bijvoorbeeld driemaal op het podium staan, dan heb ik niet het gevoel dat we als ploeg mogen klagen.”

Tim Wellens op de Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

Sergeant: “Je vraagt je op den duur ook af wanneer het dan wél goed is. Kijk naar vorig jaar, toen wonnen we de Brabantse Pijl met Tim en was Tiesj de beste in de Strade Bianche. Zelfs dan werd er na Luik-Bastenaken-Luik al in de pers gezegd: het voorjaar van de ploeg was toch niet echt goed. Wat moet je dan doen? Liefst dan een van de komende drie koersen winnen zeker? Pas dan is iedereen overtuigd.”

Tim, jij kende in aanloop naar de klassiekers geen traditionele aanloop met de Ronde van het Baskenland of een andere zware rittenkoers. In de plaats daarvan reed jij de Ronde van Vlaanderen. Hoe heb jij die voorbereiding ervaren?
Wellens: “Heel goed eigenlijk. Na de Ronde van Vlaanderen heb ik nog een weekje redelijk goed getraind. Voornamelijk achter de brommer. Maar je mag niet vergeten dat mijn voorbereiding verder een exacte kopie is van vorig jaar, behalve dan de Ronde van Vlaanderen die ertussen gekomen is. Toen reed ik geen Baskenland door ziekte, maar eigenlijk vind ik die rittenkoers voor mij sowieso overbodig. Je ziet ook dat meer en meer renners het Baskenland skippen en training steeds belangrijker wordt. Trainen is het nieuwe koersen. Kijk naar Wout van Aert in Milaan-San Remo. Het is een ongeschreven wet dat je Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico in de benen moet hebben om daar mee te doen voor de prijzen, maar hij was beter dan veel renners die wél koersritme hadden.”

Sergeant: “Als je ook ziet hoe zwaar de Ronde van het Baskenland is geworden, is dit geen onlogische evolutie. Iedereen breekt daar persoonlijke records op die hellingen, het is voor die klimmers een doel op zich en de etappes zijn bijna onmenselijk zwaar. Daar ga je toch zwaar in de reserves, denk ik dan. Er zullen er natuurlijk wel weer zijn die goed zijn, maar of iedereen daar beter van wordt, betwijfel ik.”

Tim Wellens met Mathieu van der Poel na de Brabantse Pijl – foto: Cor Vos

Wellens: “Helemaal mee eens. Het zal een beetje van renner tot renner afhangen. Sommige mensen hebben absoluut competitie nodig in aanloop naar een groot doel, maar ik persoonlijk zeker niet. Je zag ook in de Brabantse Pijl dat ik meteen goed in vorm was, dat is dus zeker geen probleem voor mij.”

Na de Brabantse Pijl hebben we in de persoon van Mathieu van der Poel een torenhoge favoriet voor de Amstel Gold Race. Hoe moet hij zondag bestreden worden en durf je nog met hem naar de streep, Tim?
Wellens: “Ik denk dat niemand nog met hem naar de streep durft. Juist dat zou weleens in zijn nadeel kunnen werken. Mathieu zal op alles moeten reageren en dat wordt een zware opdracht. Zeker omdat hij niet de allersterkste ploeg heeft. Toch geef ik hem een goede kans. Ik heb wel gemerkt dat hij de koers altijd goed aanvoelt, al is dat misschien niet supermoeilijk als je zulke goede benen hebt.”

“Mijn persoonlijke troef is dat ik de wegen heel goed ken en me ook supergoed kan positioneren in het peloton. Dat doet in koersen als deze enorm veel. Zo kan ik aanvallen waar ik wil en kom ik niet voor verrassingen te staan. Je verliest bovendien weinig extra energie. Jelle Vanendert moet in principe nog vroeger aanvallen dan ik, zodat we alvast een mannetje vooruit hebben en niet in het defensief worden gedwongen. En Bjorg Lambrecht kunnen we misschien achter de hand houden voor de sprint.”

Selectie Lotto Soudal voor de flag-nl Amstel Gold Race 2019
flag-be Sander Armée
flag-be Bjorg Lambrecht
flag-be Maxime Monfort
flag-pl Tomasz Marczynski
flag-be Tosh Van der Sande
flag-be Jelle Vanendert
flag-be Tim Wellens

Dit artikel delen:

19 Reacties

Random wielerliefhebber. 19 april 2019 om 21:26

Sterke ploeg in de breedte, moeten de koers gaan openbreken bij ’n gebrek aan snelle mannen

BlancoProCycling 19 april 2019 om 21:42

Klinkt alsof hij heel erg veel kennis opgedaan heeft bij Jumbo-Visma en dat nu allemaal door loopt te spelen.

leegloper 19 april 2019 om 22:56

De ploeg die hem niet voluit liet gaan in een tijdrit?
Ik vraag me af of hij deze ruimte bij Jumbo had gekregen. Hij heeft volgens mij vooral zelf van alles uitgetest met verschillende onderzoekers, zowel in Jumbo-tijd als in Lotto-Soudal-tijd.

Hollow Knight 19 april 2019 om 23:13

Jezus, wees niet zo’n calimero. Je doet alsof hij een NDA getekend heeft.

Mwielerfan 21 april 2019 om 11:00

Trieste reactie. Alsof hij dankbaar moet zijn voor de ploeg die hem klein hield. Laat hem lekker zijn vreemde zelf zijn. Tragisch dat jumbo alleen met standaard mensen om kan gaan

EricV 19 april 2019 om 22:27

Weinig winnaars bij dit team. Misschien dat ewan nog wel het een en ander wint dit seizoen maar verder?

krypton 19 april 2019 om 23:57

Nou als zoiets al de druk wegneemt…

boenk 20 april 2019 om 00:31

Wat de sponsor betreft? Wees maar zeker. Komt wereldwijd heel wat meer in het nieuws dan een overwinning in een voorjaars klassieker denk ik.

roelieman2 20 april 2019 om 02:19

@boenk
Erg veel respect voor de prestatie van Campenaerts, maar dit is nauwelijks nieuws. Een overwinning in een klassieker staat groot in alle kranten, dit nieuwsfeit krijgt een kleine vermelding onderaan een pagina.

boenk 20 april 2019 om 11:05

Roelieman, het verbreken van het werelduurrecord is over heel de wereld nieuws, zelfs al is het maar als een soort trivia. Het winnen van Parijs Roubaix is in een tiental Europese landen groot nieuws, en de rest van de wereld heeft geen idee wat Parijs Roubaix is. Ga eens naar de VS en vraag wat Parijs Roubaix is, laat staan wie er gewonnen heeft.

Mwielerfan 21 april 2019 om 11:03

Zelfs in de wielerwereld is dit met talloze artikelen maanden van te voren al veel groter. Het is ook in allerlei andere media terug gekomen.
Bovendien heeft lotto nou niet echt een serieuze kans op klassieker overwinning.

kielabokki 20 april 2019 om 03:17

De poging heeft duidelijk meer losgemaakt in Vlaanderen dan het hier zou doen. Vond Dekker die het deed al wat.. vul zelf maar in.
Dat er nu gesteld wordt dat het druk weggenomen heeft is minstens opvallend. Het zal vast wat positiefs te weeg hebben gebracht in de ploeg, maar ik zie het verband met de wegcampagne niet. Er is sowieso opvallend weinig relativerend vermogen rondom sport bij de zuiderburen lijkt het. Kan ook aan de Nederlandse beleving liggen, maar vooruit.

Nico Dick 20 april 2019 om 17:04

1. het gaat hier vooral om media-aandacht, denk ik. De belangrijkste Belgische kranten zijn onder meer naar Namibië geweest, waren er ook bij in Mexico… Er zijn per krant tientallen pagina's over geschreven.
2. Lees ook dit korte interview met ploegleider Bart Leysen. Het heef wel degelijk iets teweeggebracht bij LS… https://www.wielerflits.be/nieuws/bart-leysen-victor-campenaerts-is-bron-van-inspiratie-voor-hele-team/

Dirty Derrick 20 april 2019 om 17:53

Ik denk dat het vooral aan jouw sportbeleving ligt. Hij heeft een wereldrecord gebroken en jij doet er maar minnetjes over alsof het allemaal niet veel voorstelt. Vreemd toch dat extreme prestaties collega’s of mensen in het algemeen inspireren… Wees gerust verder asociaal maar ik heb het idee dat je anders zou reageren als pakweg Dumoulin het record had verbroken.

Mwielerfan 21 april 2019 om 11:06

Het is voor mij duidelijk een top prestatie. Maar er wordt wel vaak in al die media aandacht door lotto uitgesproken dat het een aanjagend effect op het team zou kunnen hebben. Dat verwacht ik veel minder omdat het een individuele prestatie is geweest, van iemand die zich alleen in Namibië voorbereidde.
Als je samen op trainingskamp gaat, een serie wedstrijden samen rijdt en dan in de koers samen sterk bent en met je team wint, heeft dat een veel groter effect op het team. Nu is het hij en wat begeleiders alleen en ver weg, lijkt me totaal anders. Het vliegwiel effect lijkt me dus wensdenken

kielabokki 21 april 2019 om 11:45

Ja maar dat is wat anders Nico. Wellens antwoordt bevestigend op de vraag of dit voor een heel groot gedeelte de druk heeft weggenomen bij de ploeg. Kunnen ze van alles zeggen tegen je maar het is gewoon onzin. Nuis deed ook dat Red Bull ding, volkomen los van de baan. Dat de sponsors meer dan tevreden zijn, ja dat is dan weer wel logisch.

rahimns 20 april 2019 om 11:01

Ze doen nu ook of hij vorig jaar aan de lopende band tijdritten heeft gewonnen. Hij won er 2. Op de nationale kampioenschappen en die van het EK. Ik vind de prestatie van Victor echt heel knap maar blijf het wel in het perspectief zien aub. Denk dat als Wiggins zijn uurrecord had afgewerkt op die locatie en met meer voorbereiding hij ook zeker in de buurt was gekomen van de afstand van Victor. Ik vind wat bijvoorbeeld de Gendt dit jaar heeft laten zien veel indrukwekkender.

Mwielerfan 21 april 2019 om 11:09

1 Hij is wel consistent bij de besten en vaak vrij dicht bij dumoulin en dennis. 2 in België was er al jaren geen serieuze tijdrijder dus logisch dat er bewonderend over gedaan wordt. 3 had Wiggins dat maar moeten doen he. Het is niet Campanaerts schuld dat Wiggins niet het maximale uit zichzelf haalde

Mwielerfan 21 april 2019 om 11:13

Lotto is eigenlijk een best matige ploeg voor klassiekers. Benoot is tot nu toe altijd een volger als hij op z’n best is. Terwijl hij alleen aan zou moeten komen om te winnen. En nog weinig top tijdritten op het vlakke heeft laten zien. Eigenlijk maakt hij gewoon weinig kans, nog langzamer dan vanmarcke en naesen en wva.
Wellens wint vaak etappes in slecht weer in heuvels met een aanval van 30km. Dat zie ik in amstel en lbl niet zo snel gebeuren. Hoewel het in lbl soms gebeurt dus wie weet dat het een keer lukt. Maar hij lijkt me wel een renner die 13 jaar top aan de start staat en met heel veel geluk max 1x een scenario heeft waarin hij kan winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair