Tim Wellens: “Als je vierde kan worden, kan je winnen”
dinsdag 7 oktober 2014 om 12:56

Tim Wellens: “Als je vierde kan worden, kan je winnen”

foto: Sirotti

2014 was een bijzonder goed jaar voor Tim Wellens, die zowel in tijdritten als klimmen en klassiekers met de besten van het peloton meedeed. Afgelopen zondag was de jonge Belg prominent aanwezig in de finale van de Ronde van Lombardije, die hij uiteindelijk als vierde afsloot. “Ik ben supertevreden over mijn seizoen.”

“Ik had in Lombardije de hele wedstrijd goede benen”, vertelt de renner van Lotto Belisol op de teamwebsite. “Op de laatste klim demarreerde ik en sloeg een kleine kloof. Ik keek nooit achterom en wist dus niet hoeveel voorsprong ik had. Op de top werd ik dan bijgehaald door een beperkte groep. Het ging vervolgens supersnel en niemand kon wegrijden. Dan Martin sprong weg in de slotkilometer. In de sprint om de tweede plaats werd ik dan derde. Ik schat deze vierde plaats heel hoog in. Het was een heel lange en zware wedstrijd en er is de hele dag hard gereden, iedereen begon à bloc aan de laatste klim. Als je vierde kan worden, kan je winnen. Daar komt natuurlijk altijd wat geluk bij kijken.”

Beter seizoen dan verwacht
“Ik ben supertevreden over mijn seizoen”, blikt de 23-jarige Wellens verder terug. “Het was beter dan verwacht. Mijn winst in de Eneco Tour was natuurlijk het hoogtepunt. Daarnaast was er de zilveren medaille op het BK tijdrijden en een heel goede Giro en tot slot mijn vierde plaats in Lombardije. Volgend jaar hoop ik een goed resultaat neer te zetten in de klassiekers. Het maakt sowieso een heel groot verschil als je een wedstrijd voor het eerst rijdt of al kent. Ervaring is een groot voordeel.”

Finales en klassementen rijden
“Ik ben enorm blij dat ik dit jaar de Giro heb gereden. Ik heb er enkele stappen vooruit gezet. Drie weken koersen is goed geweest voor de ontwikkeling van mijn lichaam. Daarna bereikte ik een hoger niveau. In de Ster ZLM Toer werd ik bijvoorbeeld tweede na Philippe Gilbert in het eindklassement en tweede na hem in de etappe naar La Gileppe. Die prestatie heeft me vertrouwen geschonken. Het deed me beseffen dat ik finales kan rijden en mijn krachten langer moet sparen. Ik voel nu ook dat lange afstanden geen probleem meer vormen, zoals gebleken is in Lombardije. De zilveren medaille op het BK tijdrijden was een verrassing. Mijn tijdrit in het BK en de Ster ZLM Toer waren goed, in tegenstelling tot mijn proef tegen de klok in de Eneco Tour. Dus dat is zeker nog een werkpunt. Tijdrijden is immers heel belangrijk als je een goede plaats in een algemeen klassement nastreeft.”

RIDE Magazine