Tim Wellens: “Alles kan op dit WK-parcours”

dinsdag 26 juni 2018 om 08:36
Tim Wellens: “Alles kan op dit WK-parcours”

foto: Sirotti

De Belgische bondscoach Kevin De Weert reed maandag met onder andere Tim Wellens over het parcours van de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap in Innsbruck. “Het is een zwaar parcours, maar in Rio zeiden ze dat ook. En Van Avermaet werd olympisch kampioen. Alles kan”, vertelt Wellens na afloop tegen Het Nieuwsblad.

Wellens reed met Sofie De Vuyst, renster van Doltcini-Van Eyck Sport, een rondje van 24 kilometer. Ook de slotklim naar Gramartboden lag op de route. Een beklimming met een maximaal stijgingspercentage van 25 procent. “Die laatste ronde met de Gramartboden was misschien niet nodig, maar ik denk dat ze eens een parcours wilden waarin de klassiekere renners weinig kans maken”, denkt de renner van Lotto Soudal.

Voor de Belgen is ook het tijdritparcours van belang. Victor Campenaerts maakt namelijk kans op een ereplaats. Toch ontbreekt de Belgisch kampioen tijdrijden bij de verkenning van dinsdag. Campenaerts kwam ten val op het Belgisch kampioenschap en liep een hersenschudding op. Na zijn hoogtestage in Livigno zal Campenaerts het parcours rijden als voorbereiding op het EK in Glasgow.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Rhohan 26 juni 2018 om 08:59

Tja… Dat Greg van Avermaet won op het parkoers van Rio mag gerust een wereldwonder genoemd worden. Tussen al die namen had ie een uitzonderlijke dag en het geluk van een voordelig koersverloop. Alle beklimmingen kon ie in eigen tempo afwerken en kwam er op die manier weer bij. Het WK is toch wel een stuk nadeliger dan die race voor Greg (en Wellens), aangezien er grotere ploegen aan de start staan en er dus een strakker tempo gereden gaat worden.

LyndaLid 26 juni 2018 om 09:02

Not a chance.

Ik heb het al vaker gezegd, maar op dit parcours zijn dit soort jongens wat mij betreft gewoon echt kansloos. Ik heb het rondje nu al een paar gereden, en val elke keer om op de Gramartboden :) Ook wel “die Hölle” genoemd hier.

Overigens zie ik Campenaerts ook geen enkele kans maken op het tijdrit parcours. Daar zit ook een stevige muur in, waar ie gewoon veel te veel tijd gaat verliezen op jongens als Dumoulin, Roglic en Dennis.

Henk 26 juni 2018 om 09:31

GvA werd natuurlijk alleen olympisch kampioen omdat Nibali en ik meen Uran onderuit gingen op de laatste afdaling. Die had hij nooit meer teruggezien.

Timocycling 26 juni 2018 om 09:35

Dit is toch echt voor de types Valverde en de Yates broertjes denk ik. Ik vind het wel mooi dat we een keer een écht zwaar klimparcours krijgen en dus een klimmer de kans krijgt om wereldkampioen te worden.

Mogen we iets verwachten vanuit Nederlandse hoek? Ik verwacht van niet eigenlijk, helaas.

ChefSpijker 26 juni 2018 om 09:44

Waarom niet? Nederland heeft meerdere klimmers die bij de beste 10 bergop horen in grote rondes. Kunnen in de breedte echt een kwalitatief sterk team opstellen. En een jaar geleden reden Dumoulin en Mollema nog voor de zege in CSS. Dat is ook aardig wat klimwerk met een muur in de finale.

Arry1337 26 juni 2018 om 09:49

@Henk
Volgens mij was het Henao, niet Uran

Raafje 26 juni 2018 om 09:50

@timocycling
Denk dat Mollema en Dumoulin vast wel in de top 20 komen maar de man die het voor ons zou moeten doen op zulke parcoursen valt dan altijd tegen. Poels in z’n goeie dagen zou dit soorten dingen echt goed moeten kunnen. Misschien kan Kelderman wel verrassen. En van Kruijswijk en Gesink hoeven we niet zo heel veel te verwachten denk ik al kunnen ze wel goeie knechten zijn.

Abdoe 26 juni 2018 om 09:50

Vooral voor Poels lijkt die Gramartboden een kolfje naar zijn hand. Hopen dat hij goed uit de Vuelta komt dus. En Dumoulin, Mollema, Kelderman, Gesink evt; NL dus in de breedte zelfs één van de sterkste ploegen :)

Fietsie 26 juni 2018 om 09:55

Poels of Slagter zou ik denken

Col du Bramont 26 juni 2018 om 09:57

Uiteraard had van Avermaet een klein beetje geluk in Rio, maar hij zat er wel bij en vallen en pech is gewoon een onderdeel vh wielrennen.

Uiteraard behoren de Nederlanders op dit parkoers met Dumoulin, Poels, Kelderman, Oomen en Mollema tot de kanshebbers.
Je mag een afvalkoers verwachten maar het koersverloop kan niemand voorspellen.
Gewoon zorgen dat je op het laatst nog veel pionnen heb die je uit kan spelen en dan voor je kans gaan. Makkelijk gezegd :).

Bij de dames behoort NL uiteraard tot de grote favorieten, ook bij de ITT mag je net als in Bergen medailles verwachten.
Maar het gaat er vooral om dat Joop eindelijk eens een opvolger krijgt!
Duurt wel extreem lang zo! In de jaren 70 scoorden we met Kuiper, Raas en Kneteman, ook in de jaren 60 mochten we niet klagen, na Joop droogde het op helaas.

In de breedte als je Gesink, Slagter, Tolhoek en Bouwman ook meerekent heeft NL 1 vd sterkste afvaardigingen.

Laurens2015 26 juni 2018 om 10:04

Abdoe, verwacht je Poels ook nog in de Vuelta? Lijkt me iets te straf, drie grote rondes dit jaar… ;) laten we hopen dat hij inderdaad kopman wordt tijdens het WK en de periode na de Tour pakt voor rust om optimaal te zijn in het najaar.

Rhohan 26 juni 2018 om 10:05
Quote:
Mogen we iets verwachten vanuit Nederlandse hoek? Ik verwacht van niet eigenlijk, helaas.

Ja… want we hebben amper klimmers?? Poels, Dumoulin en Mollema zijn serieuze kanshebbers hoor en daar omheen kan je een ploeg bouwen dat niet onder hoeft te doen voor Italië, Spanje en Frankrijk. Alleen Colombia steekt er qua kopmannen en in de breedte een beetje bovenuit.

Timocycling 26 juni 2018 om 10:08

@Rhohan: je hebt gelijk als je zegt dat wij veel klimmers hebben. Maar we hebben geen explosieve klimmers en al helemaal geen echte winnaars in de ploeg (op Tom na). Dumoulin zal opgebrand zijn na een zwaar seizoen net als Poels verwacht ik.

De enige waar we op mogen hopen is qua capaciteiten toch Poels denk ik. Die heeft getoond een koers af te kunnen maken (LBL) en kan die steile klimmen heel goed aan.
De Colombianen zijn samen met de Engelsen echter toch favoriet. En vergeet een Frankrijk en Spanje natuurlijk niet.

denistel 26 juni 2018 om 10:18

wordt vast een mooie koers denk zeker aan Valverde maar ook Uran is een gevaarlijke klant en Fuglsang en ook Bardet zie ik ver komen maar eerst de tour maar.

tendam 26 juni 2018 om 10:34

@timocycling
Behalve die uitschieter in Luik is Poels als eendagsrenner een erg onzekere factor. Nederland heeft veel klimmers, maar weinig renners die na 250 km nog iets kunnen betekenen. Ik zou ‘ons’ niet direct als favoriet rekenen.

Abdoe 26 juni 2018 om 11:21

@Laurens: foutje idd, Tour werd daar bedoeld (soort van Pavlov Vuelta-WK-connectie in mijn hoofd). Is idd niet evident na twee grote ronden en een pauze om dan weer goed te zijn, maar in zijn rol rijdt hij per grote ronde vaak effectief maar één week volle bak, dus hij zou nog wat over moeten hebben :)

Jean Dumas 26 juni 2018 om 11:36

Ik vond in de Tour of the Alps het finale rondje van de wegkoers erg tegenvallen qua zwaarte, maar de slotklim zat daar niet in. Of ze pakken een vluchter niet meer terug of je krijgt een gesloten koers. Ik denk het eerste.

ChefSpijker 26 juni 2018 om 11:44

Timocycling >>> Mollema heeft toch net zo goed getoond een koers af te kunnen maken? Die won CSS in hetzelfde jaar. Was uiteindelijk ook onze beste renner in Rio, al was dat verre van een knappe prestaties met DNF’s voor Poels en Dumoulin (Dumoulin natuurlijk toen last van z’n blessure en sparend voor de tijdrit).

ChefSpijker 26 juni 2018 om 11:47

Jean Dumas >>> Uiteindelijk wisten Lopez, Pinot en Pozzovivo toch los te komen van de rest. Zelfs op die klim. Dat ze daarna gingen lummelen en groep Froome kon terugkomen lag niet aan de zwaarte van de klim. En dan krijgen ze inderdaad nog die muur erbij op het WK. Lijkt me zwaar genoeg om echt de sterkste renner in koers te laten winnen. Indien een ploeg kan/gaat controleren natuurlijk. Dat zal dan een Spanje en Italië bijv. moeten worden. Die hebben met Valverde en Nibali wel echt één absolute kopman.

Steven_E 26 juni 2018 om 12:46

Van Belgische kant denk ik aan een team met Benoot, Vanendert, Wellens, De Plus & Teuns als zekerheden. Daarnaast zullen Van Avermaet & Gilbert misschien ook nog maar gewoon willen mee doen? Dan wel ten nadele van kansen voor renners als Hermans, Bakelants, Serry, De Gendt, Pauwels, Lambrecht & Armée die het team wellicht van meer nut zouden kunnen zijn.

EddyB1958 27 juni 2018 om 09:17

Teuns anno 2018 verdient tot nu geen selectie,dan liever Lambrecht.
En De Gendt,die zou ik ook selecteren;als die in zijn dag is,de ideale man om de boel open te breken

Headlines

Materiaalzone

Populair