Tim Merlier blijft Pedersen voor in Bredene Koksijde Classic

vrijdag 19 maart 2021 om 16:57
Tim Merlier blijft Pedersen voor in Bredene Koksijde Classic

foto: Cor Vos

Tim Merlier heeft de Bredene Koksijde Classic achter zijn naam gezet. In badplaats Koksijde was de sprinter van Alpecin-Fenix de sterkste in de eindsprint van een kopgroep met een kleine dertig renners. Mads Pedersen eindigde als tweede, Florian Sénéchal werd derde.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Twee dagen na de spraakmakende zege van Ludovic Robeet in Nokere Koerse, stond in België de Bredene Koksijde Classic op de agenda. Vanuit Bredene ging de route richting het West-Vlaams Heuvelland met een passage over onder andere de Monteberg, de Kemmelberg en de Rodeberg. Via De Moeren nabij Veurne leidde het parcours terug naar de kust, waar rond Koksijde nog drie plaatselijke ronden van 11,3 kilometer werden verreden. Onder anderen de wereldkampioen van 2019, Mads Pedersen, en Tim Merlier stonden op het affiche.

Stormachtige beginfase
Nadat even na half een het startsein was gegeven, lag het tempo vrijwel gelijk erg hoog. Andreas Leknessund, vorig jaar Europees beloftekampioen tijdrijden, en Ludwig De Winter waren de eerste aanvallers, maar zij werden spoedig weer ingelopen. Daarna brak het peloton uiteen in meerdere grote waaiers en was het code rood voor verschillende ploegen. Na veertig kilometer kwam alles echter weer samen. Dat het in aanloop naar het Heuvelland een harde koers was, bleek wel uit de cijfers. In het eerste uur was maar liefst 56 kilometer afgelegd.

foto: Cor Vos

Wie daarna dacht dat de rust zou terugkeren, kwam bedrogen uit. Alpecin-Fenix, Delko en Uno-X hielden het tempo hoog, wat opnieuw tot breuken in het peloton leidde. Toch kwam alles voor het binnenrijden van het Heuvelland alles weer bij elkaar. Danny van Poppel was er toen al niet meer bij. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert was acht jaar geleden al eens derde in deze eendagswedstrijd, die destijds nog de Handzame Classic heette, maar zou deze keer de finish niet halen.

Net na de eerste passage van de Kemmelberg reed een groep met dertien renners weg. Pedersen was daarin de grootste naam en de oud-wereldkampioen van Trek-Segafredo had met Alex Kirsch een ploegmakker mee. Ook BORA-hansgrohe had met Nils Politt en Lukas Pöstlberger twee man vooraan. Qhubeka ASSOS was met Reinardt Janse van Rensburg, Lasse Norman Hansen en Max Walscheid het best vertegenwoordigd. Florian Sénéchal, Rui Oliveira, Andreas Leknessund, Tom Van Asbroeck, Edward Planckaert en Benjamin Declercq waren de andere namen.

Zestien man in de achtervolging
Na de tweede passage van de Kemmel ontstond een achtervolgende groep met daarin ook de kanshebbers Jake Stewart en Tim Merlier. Timothy Dupont en Mark Cavendish hadden de slag gemist. De zestien achtervolgers moesten een verschil van vijftig tellen zien recht te breien. Na De Moeren, waar de renners wind op kop hadden, bereikte de kopgroep op 33,9 kilometer van de finish voor het eerst de streep. De vluchters misten dan bijna een bocht nadat ze een seingever over het hoofd zagen, maar ze wisten toch hun voorsprong vast te houden.

foto: Cor Vos

Kirsch was vervolgens de eerste die vooraan loste, nadat hij hard had gewerkt voor Pedersen. Op 26 kilometer van de streep viel Pöstlberger vanuit de kopgroep aan. De Oostenrijker, die in 2017 zijn grootste overwinning behaalde in de openingsetappe van de Giro d’Italia, wist in zijn eentje twintig seconden voorsprong te pakken. Intussen kwamen de achtervolgende groepen bij elkaar en moest Pöstlberger alleen opboksen tegen het pelotonnetje met daarin ook Pedersen, Merlier en Stewart.

In de laatste ronde was Pöstlberger voor het grijpen, maar de Oostenrijker hield dapper stand. In de achtervolging werkte Josef Černy hard voor zijn ploeggenoot Florian Sénéchal. Uiteindelijk was het toch een ongelijke strijd en met nog anderhalve kilometer werd de enige koploper bijgehaald. Jonas Rickaert plaveide de weg voor zijn kopman Tim Merlier, die zijn sprint van ver inzette. De Belg wist echter knap stand te houden tegen Mads Pedersen en Florian Sénéchal en de zege binnen te slepen.

Dit artikel delen:

47 Reacties

WernerFranke 19 maart 2021 om 16:58

Geef Merlier een type Morkov en hij verliest geen 2 sprints per seizoen.

Jori 19 maart 2021 om 16:59

Rickaert is ook wel indrukwekkend hoor. Bovendien is het vaak zelf Merlier die zijn lead-out niet durft te volgen. Maar imponerend inderdaad, deze sprintzege, zowel topsnelheid als het volhouden.

Turtlehead 19 maart 2021 om 18:19

Nou, dat zou je wel zeggen. Indrukwekkend, wie had dat gedacht. Wel mooi, het sprintersgilde is de afgelopen jaren vlot verbreed!

Dolfy 19 maart 2021 om 17:02

Wat een sterke sprint. De rest kwam er niet in de buurt van. Pedersen probeert het wel maar niet genoeg om echt te dreigen. Welten nog netjes achtste en de pelotonsprint was voor Cavendish.

lander luypaert 19 maart 2021 om 18:26

Ik merk dat er bij jou wat nattigheid is voor Cavendish :P. Was een fantastische renner ja. Maar wat maakt het uit dat hij het peloton sprintje won?

Verweggistan 19 maart 2021 om 18:34

Altijd goed voor het vertrouwen van een sprinter. En het toont inzet en plezier. Als je daar nog voor wil sprinten.

Welten blijft wel wat hangen, maakt niet echt die stap naar top5 in de sprints en tot vandaag ook niet echt een stap richting voorjaar/ iets zwaardere koersen. Dus dit is wel bemoedigend.

Dolfy 19 maart 2021 om 19:51

Wat Verweggistan zegt, hij lijkt ook weer veel plezier om weer volop mee te rijden en te sprinten en dat is toch mooi om te zien.

xistnc 19 maart 2021 om 20:17

Dolfy kom op. Hij wordt 30e. Op 5m38. Hij ‘klopt’ Milan Menten.

Stanislaw Aniolkowski, Harry Sweeny en Jordi Warlop waren wel mee vooraan.

Dolfy 19 maart 2021 om 20:33

Nu 30ste ja, werd dit jaar al eens tweede achter Merlier maar nu sprint hij voor een nietszeggende plaats. De afgelopen 2 jaar deed hij dat niet echt hoor, was het laten lopen en snel verzuipen als-ie wel eens meewilde sprinten.

Wheely 19 maart 2021 om 17:03

Na zo’n zware koers Pedersen uit het wiel sprinten, chapeau.

Goede keuze van Merlier om op de weg te focussen. Toch lekker voor Alpecin dat hij nu ook al weer drie zeges heeft, is het niet enkel voor VdP.

Murcia 19 maart 2021 om 17:04

Netjes afgemaakt door Merlier, onderweg genoeg gebeurd en wat vooral bij mij opvalt is dat DQS andermaal geen sterke indruk achterlaat. Dat gekoketteer met Cavendish is leuk voor de pr maar in koers schieten ze er geen duvel mee op.

Peetvader 19 maart 2021 om 17:11

;Op zich hadden ze met Senechal en Cerny wel 2 sterke pionnen mee, maar niet voor een sprint tegen Merlier uiteraard.

harryjohan71 19 maart 2021 om 17:19

@Peetvader DCQS had vandaag maar 1 renner in de kopgroep van 13. Cerny kon nog met een achtervolgende groep aansluiten. Cerny kun je toch niet een sterke pion noemen in dit veld. Knap dat hij er nog bij zit, maar meer ook niet. Het team van DCQS was hier muv Senechal, zoals verwacht niet goed genoeg.

Limal 19 maart 2021 om 17:30

@Harry, Merlier zat ook niet in de kopgroep, zwakke koers gereden dus volgens jou logica? ;-)

Dat DQS hier niet startte met een team dat zou domineren was natuurlijk voor de koers al duidelijk. Zoals Sénéchal zelf zei in het interview lag zijn kans op winst in een chaotische finale maar dat is er door het lange achtervolgen van de twee groepjes + Pöstlberger niet van gekomen. In de sprint zat hij netjes op zijn plaats.

harryjohan71 19 maart 2021 om 17:44

@Limal ik kan je opmerking mbt zwakke koers niet begrijpen. Ik zeg nergens dat Cerny een zwakke koers heeft gereden. Ik vind hem alleen geen sterke pion voor dit veld. Zoals ik gisteren ook al zei had vanuit het team van DCQS alleen Senechal kans op winst. De overige renners hebben ook al in Nokere koersen laten zien niet met de besten mee te kunnen

Limal 19 maart 2021 om 18:34

Cerny was in dit veld een goede helper voor Sénéchal toen hij, net als Merlier, terug in koers kwam wanneer de twee groepjes samenkwamen. Hij was in de Samyn ook al niet slecht trouwens. Geen winnaar, maar wel een goede pion om erbij te hebben.

(is dat duidelijker?)

harryjohan71 19 maart 2021 om 19:11

@Limal het is me wel duidelijk. Je geeft alleen niet aan waar ik zeg dat Cerny een zwakke koers heeft gereden heeft. Voor mij zit er wel een verschil tussen een sterke pion en een goede helper. Ik kan Cerny echt geen sterke pion vinden in dit veld.

Limal 19 maart 2021 om 23:40

Mea culpa, ik wist niet dat “sterke pion” een zo duidelijk afgebakende en specifieke betekenis had…

harryjohan71 20 maart 2021 om 07:51

@Limal ik zeg dat ik Cerny geen sterke pion vind en jij reageert hierop dat Merlier dan ook een zwakke koers heeft gereden. Reden: Merlier zat in dezelfde achtervolgende groep als Cerny. Merlier geeft zelf trouwens aan dat hij achter de feiten aan gereden heeft en in het begin niet goed genoeg was om sterkere renners te volgen.

Beer 19 maart 2021 om 17:05

Wat een koers van Rickaert. Kan Jumbo die effe binnen hengelen?

tendam 19 maart 2021 om 20:33

De wereld bestaat uit Van Aert, knechten van Van Aert en potentiële knechten van Van Aert. Toch?

Frank V 19 maart 2021 om 17:05

"We gaan nog verschieten van hoe rap dat Merlier werkelijk is." sprak iemand overlaatst. Ik dacht niveau subtop. Die kattensprong, dat heeft hij. Kleine vernedering van Pedersen met dat gaan zitten om dan weer aan te zetten. Het gaat 'm voor de wind. Ik wil mij ook wel reppen naar de finish als Cameron daar iedere keer staat. (Niet verkeerd bedoeld, echt een leuke verschijning)

Hoe vaak heeft Rickaert zich nu al getoond? Hetzelfde kan gezegd worden van Riesebeek.

Monsieur Bendy 19 maart 2021 om 17:09

Een beetje een raar iets om te zeggen over je bloedeigen dochter ;)

A.M.M. Jonkers 19 maart 2021 om 17:11

@ Frank V:
Is die opmerking omtrent Rickaert & Riesebeek positief of negatief bedoeld?

Frank V 19 maart 2021 om 17:23

@A.M.M. Jonkers
Positief natuurlijk. Rickaert: Ofwel werkt hij in de pre-finale ofwel trekt hij de sprint aan. Vandaag deed hij beide. Ze missen wel nog een sterke man tempobeul voor een volwaardige trein op Worldtour level te zetten. Riesebeek: Ik wil het nog niet hebben over Declercq maar die is er gewoon altijd om de koers te controleren. Woensdag ook. Stuur hem in een ontsnapping en tis een karwei om ze terug te pakken.

Turtlehead 19 maart 2021 om 18:20

@JOnkers: om Frankie-boy nou te vragen naar positief of negatief is mss wat te direct op de man gespeeld, vind je niet ? ;)

Davide Lappartiente 19 maart 2021 om 18:36

Door de manier waarop hij de Elfstedenronde van 2019 won en daarna Belgisch kampioen werd, schatte ik hem even hoog in als Bennett en Ewan. Vreemd dat niet veel mensen hem een topsprinter vonden, maar hij reed niet altijd een deftige uitslag door slechte positionering. Vorig jaar was hij ook minder op niveau. Laten we hopen dat hij in de Tour mag schitteren.

vanSpringel 19 maart 2021 om 17:23

Scha(m)poo voor de winnaar ! ( mooie woordspeling van Jose de Cauwer).

Le Puncheur 19 maart 2021 om 17:25

Wat is er aan de hand met Danny van Poppel?

En waar was Nils Eekhoff? Toch wel iemand die we in dit soort koersen vooraan mogen verwachten.

KimJungPoels 19 maart 2021 om 17:34

Eekhoff is niet gestart, die lijkt op zijn Strava gewoon rondom Haarlem aan het trainen geweest te zijn. ;)

Wheely 19 maart 2021 om 17:52

Ah mooi, de Bergweg en de Kennemerduinen. Die pakte ik vroeger ook altijd, hij heeft wel het Kopje geskipt, foei.

Luc La 19 maart 2021 om 17:36

Benieuwd of Mathieu zich dit seizoen ook eens opoffert voor merlier om kopwerk te doen.. Nog niet vaak gezien. Sprint aantrekken kan ie momenteel al zeker niet

Gitan 19 maart 2021 om 17:45

MvdP gewoon laten doen wat hij best doet: voor zichzelf rijden. Totaal niet geschikt ook als lead-out, dus doe maar niet.

Geen idee waar die doe-eens-wat-terug-zeg-fixatie dezer dagen vandaan komt. Van der Poel is een kanon, die moet toch echt niet voor een ander zitten werken. Net zoals Roglic niet speciaal naar MSR moet komen om eens te tonen hoe dankbaar hij wel niet is voor de werken van Wout.

Merlier gewoon een mooi alternatief programma laten rijden en Matje overal als absolute kopman uitspelen, zelfs in vlakke sprints.

Polleke 19 maart 2021 om 17:54

Nog niet zo lang geleden deed hij een lead out met een half stuur in zijn ene hand…

Beer 19 maart 2021 om 18:36

Toch raar. Geen topper moet voor een ander knechten. Behalve van Aert. Dat is wel normaal.

Gitan 19 maart 2021 om 18:41

Nee Beermans, WvA ook niet. Gewoon Wout zijn gang laten gaan in de aankomende Tour in de sprint- en punchetappes. Roglic redt zichzelf wel, samen met de helpers.

Ik vind niet dat renners van dat niveau zich moeten wegcijferen voor een ander.

Beer 19 maart 2021 om 19:40

Mooi Gitanmans!

Man met de hamer 19 maart 2021 om 20:04

edit wf: niet doen

Michelangelo 19 maart 2021 om 17:37

Toch inmiddels al weer een mooi rijtje zeges voor Alpecin Fenix.

Moet wel raar lopen willen ze niet opnieuw het beste procontinentale team worden en ook volgend jaar weer overal startrecht verdienen.

Deel Koeper 19 maart 2021 om 17:42

Vraag me af of ze bij de UCI de reglementen niet gaan aanpassen als Alpecin een jaar of 4 op rij in die luxe-positie komt van startrecht maar geen startplicht in alle grote koersen, wat wel waarschijnlijk is als van der Poel daar blijft rijden (en ook Merlier en andere Philipsens mogelijk de grote punten blijven pakken)

Of dat andere ploegen een gokje doen en hun WT-licentie afgeven om dan ook voor dat veel interessantere plekje te gaan.

Michelangelo 19 maart 2021 om 17:53

Vraag ik me ook af. Want als de ploeg zo door gaat dan zijn ze als het ware WT ploeg zonder alle verplichtingen die erbij horen. En is de rest behoorlijk kansloos, zeker als de lijn zich doorzet.

Al Phila 19 maart 2021 om 18:02

Dit is toch pas het eerste jaar dat ze startrecht hebben (en niet een jaar of 4) ??

En passen voor een koers kan elk team nu doen met een vals-positieve Corona-test.

Groningen 19 maart 2021 om 18:27

Inderdaad. Die regel is leuk voor kleinere teams, maar daar kunnen we Alpecin nog maar moeilijk bij tellen. Doen het – in ieder geval in het voorjaar – beter dan de meeste WT teams.

tendam 19 maart 2021 om 20:31

Als die Merlier een sprint wint is het ook echt overtuigend. Jammer dat hij er in de Tirreno niet aan te pas kwam, ik wil hem wel eens zien tegen de wereldtop.

flores 19 maart 2021 om 22:04

Merlier is een wereldsprinter,MAAR de wedstrijd mag niet te zwaar zijn, en geen andere goeie sprinters deelnemen, er mag geen molshoop in het parcours liggen.
Dan kan hij winnen met overmacht.

Geraint 20 maart 2021 om 08:14

Rare uitspraak net nadat hij een zware wedstrijd gewonnen heeft met tweemaal de Kemmel op het menu.

harryjohan71 20 maart 2021 om 08:21

@flores Merlier is echt nog geen wereldsprinter, daarvoor heeft hij op World Tour niveau nog veel te weinig gewonnen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone