Tim Merlier wint zijn tweede etappe in de Benelux Tour

donderdag 2 september 2021 om 14:57
Tim Merlier wint zijn tweede etappe in de Benelux Tour

foto: Cor Vos

Tim Merlier heeft zijn tweede etappe gewonnen in de Benelux Tour. In Ardooie was de Belgische renner van Alpecin-Fenix de snelste in een massasprint. Mads Pedersen werd tweede, Danny van Poppel derde. Maandag was Merlier ook al de winnaar in Dokkum.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

De vierde etappe ging van Aalter naar Ardooie. Na een plaatselijke ronde ging het parcours eerst in westelijke en daarna in zuidelijke richting naar Ardooie, waar de renners aankwamen op een lokale ronde die vier keer moest worden afgelegd. Vorig seizoen wist Jasper Philipsen hier Mads Pedersen en Pascal Ackermann te verrassen. In eerdere jaren ging de zege naar onder meer Sam Bennett, Peter Sagan en Tom Boonen. Daarmee was deze rit een echte sprintklassieker.

Met Stefan Bissegger, dinsdag winnaar van de individuele tijdrit in Lelystad, weer in de blauwe trui werd het peloton in Aalter op gang gebracht. Maar de renners waren nog maar net in hun pedalen geklikt, toen de koers werd opgeschrikt door een massale val. De organisatie besloot de wedstrijd te neutraliseren, zodat de medische begeleiding en de mecaniciens hun oplapwerk konden doen. Na een kort oponthoud werd opnieuw het startsein gegeven.

Twee Belgen en Sam Bewley in de aanval
Sam Bewley (BikeExchange), Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces) en Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) zorgden voor de eerste serieuze vlucht en wisten drie minuten weg te rijden. Livyns was gisteren de leiding kwijtgeraakt in het Super 8-strijdlustklassement en veroverde bij de twee tussensprints de beige trui terug. Bij de tweede tussensprint was de voorsprong van de drie vluchters al fors teruggelopen.

foto: Cor Vos

De sprintersploegen wilden zich niet nog een keer laten verrassen en hielden de kopgroep binnen schootsafstand. In aanloop naar de lokale ronde begon het verschil verder terug te lopen en op de eerste van vier omlopen werden de vluchters bijgehaald. Dat werkte nieuwe aanvalspogingen in de hand. Barnabás Peák (BikeExchange) en Laurenz Rex (Bingoal Pauwels Sauces) reden weg en verschillende renners probeerden naar de nieuwe kopgroep toe te springen.

Dat was niet naar de zin van de sprintersploegen en bij het ingaan van de twee-na-laatste ronde was alles weer samen. Het spel was echter op de wagen en ook onder andere Fernando Gaviria, Victor Campenaerts en Mike Teunissen probeerden het. De volgende aanval kwam op naam van Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise). De achtervolgingsspecialist zag Julien Duval (AG2R Citroën) aansluiten en samen pakten ze een klein gaatje.

Duval en Herregodts rijden niet lang vooruit
Herregodts was niet tevreden over de samenwerking en met het aanstormende peloton op komst, was hun aanvalspoging geen lang leven beschoren. Een compact peloton begon aan de slotronde van 15,6 kilometer. De drie sprints in de Gouden Kilometer werden vervolgens fel betwist. Kasper Asgreen, de nummer twee in de stand, deed goede zaken door twee keer de snelste te zijn en zes bonificaties te pakken. Het middelste sprintje werd een prooi voor Christophe Laporte.

Vervolgens keerde de rust terug bij de klassementsrenners en werden de treintjes van de sprinters op de rails gezet. Trek-Segafredo verzorgde de leadout voor Mads Pedersen, maar het treintje van de Deen werd over rechts voorbijgestreefd door onder anderen Danny van Poppel en Fernando Gaviria. Het was echter Tim Merlier die aan de linkerkant van de laatste rechte lijn nog een gaatje vond en met een sterke sprint zijn wiel net iets eerder dan Pedersen over de streep drukte.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Mohorietsj 2 september 2021 om 14:59

Machtige Merlier! Snelste man van de weireld.

Lalsacien 2 september 2021 om 15:56

Dat is Fred Rompelberg…

Veloburto 2 september 2021 om 16:13

Fred Rompelberg is toch die kerel met al die spelfouten in zijn Mallorca advertenties? Geniaal

Maillot à Pois 2 september 2021 om 16:17

@Lalsacien
Da’s inderdaad de snelste man, maar niet de snelste mens

notriple 2 september 2021 om 21:48

Ik zag veel liever Groenenwegen winnen

KimJungPoels 2 september 2021 om 15:00

Pfoe dat was een knappe sprint zeg zoals hij nog over Pedersen heen komt. Op dit moment denk ik echt gewoon de snelste van allemaal deze Merlier.

Groenewegen oogt toch nog wat bangig in dit soort sprints.

platteprijs 2 september 2021 om 15:05

Ligt toch niet alleen aan Groenewegen. Zijn ploeggenoten voor hem kruipen door een klein gat. Zo’n gat blijft niet bestaan en gaat dus net voor Groenewegen dicht. Een Sagan had zich er wellicht doorheen gewrongen maar dat is slechts weinigen gegeven. En vervolgens duurt het heel lang voor Affini en Roosen in de gaten hebben dat Groenewegen niet mee is. De hele trein van Jumbo is al heel het jaar tamelijk ontregeld.

KimJungPoels 2 september 2021 om 15:18

In de sprintvoorbereiding ben ik het met je eens. Maar je ziet daarna ook dat hij niet voorbij Laporte durft, terwijl die iets naar rechts schuift, maar toch nog voldoende ruimte naast zich heeft. Dat geeft me wel de indruk dat Dylan nog niet het lef had wat hij voor het incident had.

Mohorietsj 2 september 2021 om 15:19

Je kan niet zien in welk gat Kooij gedoken is. Het beeld verspringt van de TREK kop naar een helikoptershot waar Olav net doortrekt naar voren op de rechterkant terwijl Roosen en Affini zich laten uitzakken.

Het is dus mogelijk dat net zij Groenewegen hebben verhinderd om buitenom de Movistar man bij Kooij te blijven.

Daarna was er nog een kans. Maar Groenewegen leek al behoorlijk te zwalpen.

Franco Ballerini 2 september 2021 om 15:30

Ik vind de sprinttrein van TJV 99 van de 100 keer flut, maar vandaag deden Dumoulin, Affini en Roosen het volgens mij goed en was het toch echt de fout (inderdaad misschien door angst) van Groenewegen dat hij niet kon volgen. Ok, ze hadden (op Dumoulin na) niet gelijk door dat Groenewegen niet kon volgen, maar wat moet je dan op zo’n moment doen? De trein opnieuw opzetten leek mij vrijwel onmogelijk, dus dan maar doortrappen in de hoop dat hij alsnog aanhaakt.

Mohorietsj 2 september 2021 om 15:38

Denk eerder zijn erg beperkte positionering (sturen en koers lezen) wat hij al had, dat hij nu niet meer kan compenseren met beuken. Dan kun je jezelf toch geen volwaardige topsprinter noemen.

Reiger 2 september 2021 om 15:02

Merlier absoluut de snelste van dit pak. Voor Groenewegen is er nog veel werk aan de winkel want die was al voor de sprint begon compleet versleten.

kelderfan 2 september 2021 om 15:05

Wat is er met Dylan aan de hand; weer niet wordt toch wel echt mager te noemen.

Mohorietsj 2 september 2021 om 15:07

Was het wiel kwijt van Kooij. Die reed dan nog heel hard zonder door te hebben dat Groenewegen niet meer in z’n wiel zat.

Mohorietsj 2 september 2021 om 15:05

Een kattensprong én een sterke sprinter in uithouding. Bovendien geen problemen met waaiers. Dat ploeteren in Vlaamse velden moet toch echt bevorderlijk zijn. Als je ziet wat al die talenten op de weg doen. Zelfs Quinten Hermans zit meteen in een soort subtop van de baroudeurs.

Pascal Mortier 2 september 2021 om 15:09

Zeer knappe sprint, als je in de laatste 50m vanuit geslagen positie nog 2 renners remonteert en wint mag je wel stellen dat je de snelste van het pak bent.

Sean Rimy 2 september 2021 om 15:09

Merlier, wat een tovenaar. Kijk eens hoe ver en kansloos hij was op 1km. Dan schoof hij knap op en zat hij ook nog eens ingesloten toen de spurt begon. En dan gaat hij Sagan, Van Poppel, Mads Pedersen, Bauhaus, Gaviria, Groenewegen, Walscheid, Laporte, etc. voorbij alsof ze niet bestaan.

De snelste man op een fiets momenteel. Mooi kunststukje!

007 2 september 2021 om 16:11

Al ging het nog wel bijna mis in de laatste bocht/knik waar Ewan bijna op z’n plaat ging

Michelangelo 2 september 2021 om 15:11

Knappe zege van Merlier. Kreeg mooi een gaatje waar hij door kon. En heeft de stap gezet naar de wereldtop als het gaat om sprinten.

Als je deze sprint ziet, dan mag je je afvragen wat de meerwaarde is van treintjes. Want die zijn leuk zolang je het wiel kunt houden. En anders zijn het mensen die hard op kop rijden voor anderen. Zie TJV en Groenewegen. Maar ook DQS was nergens met zijn sprinter.

Vaak denk ik dat je beter af bent om met een koppeltje door het peloton te gaan, dan proberen om een trein op te zetten. Zeker op een parcours als dit, en als de tegenstand heel sterk is met heel veel sterke treinen. Resultaat is dat er eigenlijk geen enkel treintje op de rails blijft staan, hooguit het Trek treintje.

Pannenkoek 2 september 2021 om 16:15

Groenewegen heeft geen risico genomen en geaccepteerd dat hij ging verliezen. Laten we daar eens blij mee zijn.

kelderfan 2 september 2021 om 17:58

Dat doet hij om stappen te zetten.

Reiger 2 september 2021 om 17:00

Los van het feit dat Merlier absoluut de snelste was en dus de terechte winnaar is, vond ik de laatste 2 km weer tenenkrommend gevaarlijk met dat geslinger door een dorpskern. Een godswonder dat er geen valpartijen zijn geweest.

Massimo Bataille 2 september 2021 om 17:58

Vond dat vandaag nu toch wel nog goed meevallen. Laatste echte bocht was op 1,5km vd streep en over het algemeen was het vanaf dan wel nog redelijk recht, in de laatste 800m was er enkel 1 bocht waar je moest flauwe meedraaien.
Dat het wel wat smal was wil ik je wel nog gelijk geven, maar veel rechter kun je niet finishen in een dorpscentrum (al is de vraag of je moet in het centrum finishen).

Pietspeed 2 september 2021 om 18:42

Wel ergens mee eens. Maar een perfecte sprintersaankomst is nagenoeg niet mogelijk.
En als die er wel is, wil iedereen op kop met druk van achteren, en degenen die zich terug laten zakken etc. Zal wel altijd hectisch en chaotisch blijven bij pure sprintersaankomsten. Snelheid ligt ook gigantisch hoog.

notriple 2 september 2021 om 21:51

Jammer, ik zag veel liever Groenenwegen winnen.

Jean Dumas 3 september 2021 om 04:59

Het was een mooie eindsprint voor een cursusvideo. Van Poppel had geen lead-out en ging te vroeg; Pedersen ging wellicht iets te laat aan; Merlier koos het goede moment en had de ruimte.

JopieZ 3 september 2021 om 07:52

Mooie faire sprint, Merlier duidelijk sterkste. Sprinttrein van JBV zat op 5km voor de finish veel te ver van achter. Moesten toen nog van plek 40 naar voren rijden, tja dat willen er natuurlijk meer, dus wordt het dringen. Vond ook dat Groenewegen snel aan zijn limiet zat.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone