Tim Merlier wint vernieuwde versie De Draai

maandag 31 juli 2017 om 21:26
Tim Merlier wint vernieuwde versie De Draai

Foto: Marcel Koch

Tim Merlier heeft vanavond De Draai op zijn naam geschreven. Het criterium in Roosendaal ging dit jaar voor een nieuw opzet; een soort kermiskoers over meerdere rondjes met een afstand van 120 kilometer, zonder vooraf afgesproken winnaar.

Toprenners kregen voor dit criterium geen startgelden meer, in plaats daarvan ontvingen deelnemende teams een standaard vergoeding. LottoNL-Jumbo en Sunweb vaardigden een selectie af, maar het was dus Merlier die zich aan het einde de sterkste toonde.

De West-Vlaming van Willems Veranda’s-Crelan was de snelste in een sprint met vijf. Tour-renner Mike Teunissen (Sunweb) en Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij) mochten mee op het podium.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Jeff®ey 31 juli 2017 om 21:57

Als je daar naar toe ging dan betaal je dus 20 euro intree om Merlier te zien winnen?

Fiets 4All 31 juli 2017 om 22:27

Alsof het uitmaakt wie je ziet winnen! Gaat toch om een mooie wieleravond?

oscarito1908 31 juli 2017 om 22:28

Nou liever dit dan nep koersjes.

the student 31 juli 2017 om 22:31

Ze hadden geen obscuurdere renner kunnen uitzoeken :)

Wheely 31 juli 2017 om 22:31

Eindelijk, koers willen we!

Kingstown 31 juli 2017 om 22:57

Over een jaar of 3-4 heeft men een decennia lang goed draaiend criterium de nek omgedraaid. Niets mis met kermiskoersen, maar zonder de toppers zal uiteraard vrij vlot de belangstelling af gaan nemen.

DaveEvans 31 juli 2017 om 23:04

Criteriums na de Tour zijn toch juist bedoeld om toppers te zien rijden> Komt veel volk op af die niet echt freaks zijn maar wel de bekende namen willen zien. Die afspraken horen er toch bij. Wat boeit dat nou? Je kunt wel zeggen dat je liever koers ziet maar dan sta je straks met 17 echte wielerfreaks naar zo'n koers te kijken. Lijkt me niet de bedoeling, dit hoort een parade te zijn met alle feestelijkheden erbij.

Ik denk dus dat dit geen succes wordt!

Col du Bramont 31 juli 2017 om 23:24

De doodsteek voor een criterium de manier waarop men in Roosendaal het deelnemersveld samenstelt.
Een prof criterium is geen wielerwedstrijd, tourhelden zien die een show opvoeren, bier, friet, een feesttent met muziek en een geprogrammeerde uitslag. Ze zijn gek geworden in Roosendaal en krijgen de winnaar die ze verdienen.

Il Cavaliere 31 juli 2017 om 23:39

Edit redactie: niet beledigen!

Col du Bramont 1 augustus 2017 om 00:20

Excusez moi, Il Cavaliere! Welk een ongepast taalgebruik, ik mag hopen dat dit soort taalgebruik hier als niet gewenst wordt gezien en dat er nog enige vorm van moderatie plaats vindt … .

Een prof criterium heeft niets met wielrennen in de zin van een wedstrijd van doen, het is zo men wil plat volksvermaak, al heeft het wel een lange traditie en hoort het bij het wielrennen zoals een ronde mis en "soigneren".

Ik kom er trouwens graag, een echt criterium dan, want sfeer is er altijd wel mede door het veelvuldige drank gebruik, dat hoort er nu eenmaal bij zeker in Brabant en Limburg, niets mis mee. Zie ook:

Quote:
Het was twee dagen groot feest in de stad. Zondag en maandag traden onder andere André Hazes Jr. en Mental Theo op. De 23-jarige Romy Dekkers uit Hoeven gaat helemaal los. “Lekker zuipen en feesten! Heerlijk.”

"Het draait vooral om het bier, minder om het wielrennen", weet Peter Wouters (52) uit Roosendaal. "Dit is gewoon Brabantse gezelligheid!

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2678431053/Roosendaal+liep+uit+voor+De+Draai+Tim+Merlier+winnaar.aspx

Jammer dat er zo veel criteriums zijn verdwenen, ik denk met weemoed terug aan het criterium in Valkenswaard.

Ik begreep dat in Roosendaal ook een wedstrijd voor fixies was, een doodzonde, zo iets organiseer je alleen als je een hipster baard draagt en dus niets van wielrennen begrijpt.
Waarmee ik bepaald Simon Geschke niet beledigd wil hebben, ik heb hipsters onder mijn beste vrienden, maar van wielrennen begrijpen ze niets, van koffie zetten wel en dat is soms best handig :)!

Een veldrijder die een criterium wint dat zou in geval van M. vd Poel of die Belg op zijn super Tuupjes moeten kunnen, maar Tim Merlier die de Draai vd Kaai wint?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Draai_van_de_Kaai

Maak het rijtje af: Jarlinson Pantano. Nairo Quintana, Marcel Kittel, Nairo Quintana, Alejandro Valverde.

TeamNL 1 augustus 2017 om 06:55

Dit jaar voor het eerst in jaren niet gaan kijken. 80 procent of meer komt omdat het een groot zuipfestijn is geworden. Wanneer de profs starten is de helft van het publiek al stomdronken en die hebben werkelijk totaal geen interesse in de wielersport.

achtpuntzes 1 augustus 2017 om 06:59

ik hou van wielrennen, maar voor een toneelstuk ga ik wel naar het theater. en ook met tig bier in mijn mik zie ik de meerwaarde niet in van zo’n ‘wedstrijd’ met vooraf uitgesproken uitslag. maar als ze een echte wedstrijd gaan rijden dan zie ik me best eens naar zo’n criterium gaan.

sooike 1 augustus 2017 om 07:48

@TeamNL en Col du Bramont

Hoe is het mogelijk dat de organisatie van een van de leukste criteriums van Nederland op deze manier zichzelf in de voet schiet. Sfeer was er wel, maar dat is er ook als je een biertent en een podium waar dan ook in Brabant neerzet. De Acht van Chaam is al jaren geleden teruggekomen van het idee om een “andere” koers te organiseren. Dit jaar ; tienduizenden bezoekers meer in Chaam en grote namen aan de start. Van de befaamde Draai van de Kaai was gisteravond niets meer te bespeuren. Een slap wielerwedstrijdje met een onbeduidende winnaar. Ik snap de budgettaire problemen in Roosendaal, maar laat ze dan niet net doen alsof ze het wiel hebben uitgevonden. Wielerliefhebbers bleven massaal thuis en laten zich niet beduvelen. Dus ik vermoed dat De Draai van volgend jaar weer een gewoon criterium wordt met een bekende naam als eerste over de meet. Goed theater inderdaad, maar wel meer acceptabel dan dit evenement van gisteravond, want dat was een aanfluiting en bijna een belediging voor de wielerliefhebbers !

winningmood 1 augustus 2017 om 08:57

Echt druk en gezellig was het op het feestplein met Dre Hazes en Rene Schuurman. Verder waren de dameskoers en de single speed wedstrijd de wielertrekpleister.

hophop 1 augustus 2017 om 09:21

De Draai is natuurlijk over zijn hoogtepunt heen ( na 38 jaar !! ). weet nog dat iedereen om 18.00u al wist dat Frits Pirard zou winnen, die kwam nl uit het woonhuis van een van de organisatoren !! Het is nog knap dat ze uberhaupt nog een Draai houden , hoeveel koersen zijn er inmiddels niet verdwenen ??( echt TEVEEL op hier op te noemen). En vwb rennersveld met zgn vedetten valt het echt wel mee als je de startlijsten van de Nederlandse criteriums dit jaar ( een uitzondering daar gelaten ) nagaat. Alleen denk ik dat de toegangsprijs te hoog was voor het programma dat er gebracht werd. Maar ja Froome ( 50/60.00 € en Dumoulin 32 € dan ga je toch nadenken.

hophop 1 augustus 2017 om 09:25

Een gemiddeld na-tour criterium in Nederland en Belgie heeft HOOGUIT 10 echt goede renners aan de start en de rest is vulling ( ga start-lijsten en uitslagen maar na, zie bv Putte van gisteren)
en toch worden ze allemaal groots gebracht ; waar is de tijd dat er 50 echte profs aan de start stonden.

wimpy 1 augustus 2017 om 09:39

@hiphop

Tja is moeilijk ook om 50 echte profs te krijgen. Froome vroeg al 60.000 euro om te starten in Roeselare

Merlinappa 1 augustus 2017 om 10:11

@col du bramont

Jammer dat je de fixed gear wedstrijden niet serieus neemt. Het is al lang het hipster tijdperk ontgroeit en ook profs rijden tegenwoordig mee. Als je het Strava segment van de draai bekijkt zie je ook dat de eerste 2 tijden van fixed gear rijders zijn. Ja, er word gewoon echt knettershard gereden. En dat zonder versnellingen en conventionele remmen. Of ben je jaloers dat jij nooit zo hard als ons zal rijden?

hophop 1 augustus 2017 om 10:26

Ik denk dat een na-tour criterium teert op een a twee echte vedetten en de manier waarop het in de publiciteit gebracht wordt. Want de nummers 12 tm 30 op de startlijsten zijn helaas alleen maar vulling ( met alle respect hoor ) maar ja daar zullen de budgetten wel naar zijn en die zijn echt niet overal top hoor en dan nog gratis entree is dan ook bijna niet meer haalbaar er zijn zelfs gemeentes die liever zien dat er wel entree gevraagd wordt heb ik gelezen.

TomDJ 1 augustus 2017 om 10:28

Tja, als alle na-Tour criteriums dit gaan doen zien we binnenkort geen enkele topper meer aan de start.
90% van de toeschouwers zien liever Froome/Dumoulin/Barguil winnen dan een renner als Tim Kerkhof of Stan Grodrie.
Maar in een echte criterium koers denk ik dat Froome het nog niet zo snel van een renner als Tim Kerkhof zou winnen.
Dus zullen de blikvangers echte criterium koersen snel gaan vermijden.
Na-Tour criteriums zijn feesten van herkenning.
En de liefhebbers van echte koers kunnen naar de voorafgaande elite-koersen kijken.

Spinergy 1 augustus 2017 om 11:06

inderdaad, Froome gaat een criterium echt niet winnen van een snelle man als Merlier!

Mwielerfan 1 augustus 2017 om 11:10

Doordat renners een hoger salaris hebben is het niet gek dat ze alleen verschijnen als het startgeld echt wat toevoegt. Als er geen hogere inkomsten tegenover staan zal een deel van de showcriteriums verdwijnen. Dat is niet erg want mensen zijn veel mobieler dus ze kunnen makkelijker dan vroeger 40m verderop een show bezoeken.
Er zijn bovendien veel meer festivals en evenementen de laatste jaren dus deze criteriums hebben meer concurrentie dan vroeger.
Als er qua publiek en renners minder vraag is, is het verdwijnen toch niet zo erg? Er zijn genoeg lokale feesten voor het dorpsgevoel en sfeer.

Maar dit concept is op lange termijn slecht vrees ik. Bij 1.1 wedstrijden is er ook weinig interesse dus ze draaien nu nog op de reputatie van vroeger. Het enige kan zijn dat ze de rest van het evenement goed opzetten en dat mensen daarvoor komen, maar waarom dan nog die wielerwedstrijd erbij?

Headlines

Materiaalzone

Populair