Tim Merlier wint regenachtige Brussels Cycling Classic

zondag 30 augustus 2020 om 15:12
Tim Merlier wint regenachtige Brussels Cycling Classic

foto: Cor Vos

De winst in de Brussels Cycling Classic 2020 is gegaan naar Belgisch kampioen Tim Merlier. De kopman van Alpecin-Fenix was na 203 kilometer als eerste over de finish aan het Atomium in de Belgische hoofdstad.

Van Schip kleurt de vlucht
Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling Club) zorgde voor de Nederlandse inbreng in de kopgroep van de dag. Hij kleurde de koers met Julien Duval (AG2R La Mondiale), Jasha Sütterlin (Team Sunweb), Loïc Vliegen (Circus-Wanty Gobert), Cedric Beullens (Sport Vlaanderen-Baloise) en Julien Van den Brande (Tarteletto-Isorex). De maximale voorgift van de zes was vier minuten.

Naarmate de heuvelzone op vijftig kilometer van de finish naderde, nam BORA-hansgrohe het initiatief in het peloton. Het gat met de koplopers werd daardoor verkleind tot een minuut. In regenachtige omstandigheden opende Pieter Serry vervolgens de finale, maar hij kwam niet weg. Dat lukte Pim Ligthart, Cyril Lemoine, Emmanuel Morin, Tom Wirtgen en Alex Mengoulas wel. Zij gingen in de achtervolging op de koplopers, maar werden op de Bruine Put-klim gegrepen.

Heuvels zorgen niet voor schifting
Na de Menisberg probeerde een nieuw viertal (Serry, Dries De Bondt, Julien Vermote en Mikkel Honoré) de oversteek te maken naar de groep-Van Schip. Met het peloton in hun kielzog vonden zij op 21 kilometer van de meet de aansluiting met de kop. Er volgde dus een algemene hergroepering, waarna een massasprint onvermijdbaar leek.

Sprint op komst
Jasper Philipsen, toch een van de kanshebbers in een sprint, koos echter voor de aanval in een kletsnatte slotfase. Hij kreeg Aimé De Gendt en Ilan Van Wilder met zich mee, wat Alpecin-Fenix tot achtervolgen dwong. Een wolkbreuk boven Brussel maakte de finale er niet makkelijker op voor de renners. Van een geoliede sprintvoorbereiding was dan ook geen sprake.

Toch probeerden de nodige teams hun sprinters in ideale positie af te zetten van voren. Deceuninck-Quick-Step trok de sprint aan voor Davide Ballerini, waarna Arkéa-Samsic op kwam zetten in dienst van Nacer Bouhanni. De Fransman zag echter Belgisch kampioen Tim Merlier langszij komen in de laatste rechte lijn. De Alpecin-Fenix-kopman kwam als eerste over de meet, voor Ballerini en Bouhanni.

Dit artikel delen:

23 Reacties

lander luypaert 30 augustus 2020 om 15:14

Knappe overwinning. Ackermann gisteren en vandaag toch echt zeer zwak. Gaviria van hetzelfde.

Hollow Knight 30 augustus 2020 om 15:16

Jasper Philipsen was daarentegen best sterk vandaag.

Ook leuk om te zien dat Merlier het eindelijk eens waar maakt in een “grote” koers. Zijn grootste zwakte is positionering.

Dolfy 30 augustus 2020 om 15:15

Die regen maakte het een gevaarlijke sprint. Merlier sterk in de sprint. En Merlier maakt geen enkele fout. Meteen na de finish een bocht, Bouhani en Ballerini gleden gewoon onderuit. Ballerini nog net voor Bouhani. F. Vermeersch vierde en Ackermann pas 6e.

thorsen 30 augustus 2020 om 15:15

Zucht…een massasprint met een flauwe bocht meteen daarna. Gewoon niet doen! Verleg de streep gewoon 100 meter.

CechRepublic 30 augustus 2020 om 15:18

Onbegrijpelijk.

CechRepublic 30 augustus 2020 om 15:17

Ackermann is inderdaad geen schim van de man van voor de lockdown.

We hebben gediscussieerd over op een rechte lijn sprinten. Ik ben echt geen purist, maar ik vond Merlier wel echt veel te ver van zijn lijn afwijken. Volgens mij was dat ook de reden van die val van Bouhanni. Als ze serieus zijn over fatsoenlijk sprinten moeten ze m.i. Merlier diskwalificeren.

Hollow Knight 30 augustus 2020 om 15:18

Merlier moet wel veranderen van zijn lijn of hij vliegt zelf tegen de hekken… Zie beelden van de helikopter. Diskwalificatie zou belachelijk zijn aangezien het de fout is van de organisatie.

Dolfy 30 augustus 2020 om 15:20

Na de finish moeten ze die bocht nemen. Als Merlier rechtdoor rijdt knalt-ie tegen het hekwerk en als-ie minder afwijkt tegen verzorgers en fotografen.

thorsen 30 augustus 2020 om 15:20

Merlier moest anticiperen op de bocht meteen na de finish. Gewoon een belachelijke locatie voor de streep.

CechRepublic 30 augustus 2020 om 15:21

Hij verschuift meer dan 60% van de breedte van de weg. Dat de finishlocatie niet briljant gekozen was zijn we het over eens.

VDB44 30 augustus 2020 om 15:27

Ik dacht het eerst ook, maar op de helibeelden zie je duidelijk dat er niemand meer naast hem zit, de winst is gewoon binnen en hij pakt zijn bocht. Niks mis mee.

Chippen 30 augustus 2020 om 19:50

gisteren thieuke gezien tegen ballerini? die zwalpte helemaal van links naar rechts

FritsvanHoefelen 30 augustus 2020 om 15:29

Ik vind de manoeuvre te groot voor die bocht. DQ m.i.

HSV 30 augustus 2020 om 15:39

Al de finish voorbij was het dat ze vielen. Die bocht quasi in de finish is weer totaal belachelijk.

Frank V 30 augustus 2020 om 15:41

Waar het zo glad ligt kun je maar beter vroeg je bocht aansnijden of je haalt 'm niet meer. Meer overleunen en je zit in de dranghekkens.

Maillot à Pois 30 augustus 2020 om 15:48

Gelukkig was het geen millimetersprint waarbij meerdere renners naast elkaar over de lijn gingen, dan waren ze gewoon met zijn allen tegen de grond gegaan.

FDJ 30 augustus 2020 om 17:42

Heeft Patje al getweet over die finish? Oh wacht geen Deceuninckrenner gevallen natuurlijk.

Hollow Knight 30 augustus 2020 om 18:50

Ballerini is wel gevallen…

“The team was really great, all the guys pulled for me and made sure of bringing back the breakaway. The final was a bit dangerous with the rain and those roads, and I was maybe a bit too far when the sprint started and paid for that. I am disappointed because I had the legs and wanted to win. On the other hand, I’m happy that there’s nothing serious after that crash. That corner shouldn’t have been there, but fortunately I am ok and can continue my preparation for the next races”, Ballerini said after Sunday’s race.

SnellePelle 30 augustus 2020 om 19:06

Woow, wel 6 woorden misbaar over dit belachelijke en levensgevaarlijke parkoers. Onbeschermde paaltjes, hekken, sprint in dalende lijn en een bocht direct na de finish.

Werk voor de veiligheidcommisie Plugge!

Bassie55k 30 augustus 2020 om 18:21

Al met Al zijn de mannen van Alpecin goed bezig om die wildcards van Wanty over te nemen voor volgend jaar. Kan Mathieu starten waar die wilt.

assen 30 augustus 2020 om 19:14

+1

wielrenner 30 augustus 2020 om 20:11

Ja Wanty, op Vliegen na, presteert zwaar ondermaats. daar gaan d’r einde seizoen een paar uit “vliegen”.

Murcia 30 augustus 2020 om 19:41

Weer een finish in de categorie kamikaze, Ik vermoed dat de pers het hierover nu niet gaat hebben omdat de gevolgen minder ernstig zijn maar het blijft een schande.
Gisteren meer reacties op de niet deelname van TJV dan vandaag over deze aanfluiting.
Veel werk nog voor Plugge, Lefevere en Co.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair