Tim Merlier wint Nokere Koerse voor de tweede keer op rij

woensdag 15 maart 2023 om 17:14
Tim Merlier wint Nokere Koerse voor de tweede keer op rij

foto: Cor Vos

Nokere Koerse 2023 is voor het tweede jaar op rij een prooi geworden voor Tim Merlier. Na bijna 195 kilometer koers was de Belgische kampioen van Soudal Quick-Step de snelste sprinter na een door valpartijen ontsierde finale.

Nog voor de kopgroep van de dag ontstond was er slecht nieuws voor Alberto Dainese. De Italiaanse sprinter van Team DSM viel en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Kort daarop ontstond een vluchtgroep van zes, waar later nog een renner bij aansloot.

Het waren Etienne van Empel (Corratec), Alex Colman (Team Flanders-Baloise), oud-winnaar Ludovic Robeet (Bingoal WB), Jonas Geens (Tarteletto-Isorex), Adam de Vos (Human Powered Health) en Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) die bijval kreeg van Enekoitz Azparren (Euskaltel-Euskaltel).

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Zij kregen ruim twee minuten voorsprong van het peloton, waar Team DSM en Soudal Quick-Step zich meldden in de achtervolging. In de finale stond voor de renners vier keer een lokaal parcours van 28,1 kilometer op het programma, met daarin onder meer de kasseien van de Lange Ast en de slotklim naar Nokereberg (350 meter aan 5,7%).

Finale breekt vroeg open
Alpecin-Deceuninck mengde zich vervolgens ook in de achtervolging op de kopgroep, waar Colman door materiaalpech uit wegviel en Van Empel leeg was op 45 kilometer van de finish. Het peloton zat de vroege vluchters toen al op de hielen. Tom De Vriendt en daarna Sep Vanmarcke plaatsten vervolgens een aanval.

Vanmarcke trok het peloton op een lint, maar geraakte niet weg. Arjen Livyns wel, maar het peloton pakte hem snel terug. Niet veel later volgde een algemene hergroepering, vlak voor het opdraaien van de laatste plaatselijke omloop. Victor Campenaerts liet zich vervolgens ook nog zien, maar niet veel later gleed hij onderuit.

Het peloton op de kasseien – foto: Cor Vos

Vermeersch en Vanmarkce tonen zich
De koers brak vervolgens open, weer door werk van Lotto Dstny. Dit keer was het Jasper De Buyst die 20 seconden voorsprong pakte. De sprintersploegen herpakten zich en grepen De Buyst op de Lange Ast. Kort na die kasseistrook was er even geen organisatie en daar profiteerde Sam Watson (Groupama-FDJ) van door weg te rijden.

De Brit reed bijna 20 seconden weg, maar werd door Florian Vermeersch ingerekend op vijf kilometer van de meet. De Belg kreeg Vanmarcke en Laurance Pithie met zich mee. Lindsay De Vylder was ook present, maar viel weg door een lekke band. De drie pakten een zevental seconden op een peloton dat flink uitdunde na een nieuwe valpartij van Campenaerts.

In dat peloton kwam de samenwerking moeilijk op gang, omdat er opnieuw gevallen werd. Met vijf seconden voorsprong doken Vermeersch, Vanmarcke en Pithie de laatste kilometer in, wat niet genoeg was om het uit te zingen tot de meet. De sprinters kwamen in volle vaart opzetten. Tim Merlier werd uitstekend afgezet door Bert Van Lerberghe en begon zo als eerste aan Nokereberg.

De Belgische kampioen hield zijn inspanning vol tot op de streep en bleef Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Milan Menten (Lotto Dstny) voor. Het complete podium kleurde zo Belgisch in Nokere.

Tim Merlier sprint naar zijn tweede zege in Nokere – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

22 Reacties

Mr. Tornado 15 maart 2023 om 17:19

Grote fout van Vanmarcke en Vermeersch om niet meer over te nemen in de laatste kilometer. Ze verspelen zo een grote kans op de overwinning.
Machtige sprint van Merlier wel, en Theuns houdt mooi stand.

6
Wheely 15 maart 2023 om 17:50

Bax nog 10e terwijl hij zijn ballen er al afgedraaid had.

6
Dikke Vrouw 15 maart 2023 om 17:54

Voor een sprinter die er niks van bakte zou ie al spijt hebben van ze transfer ..

1
Geel Zwarte Bril 15 maart 2023 om 20:29

Alsof Alpacin nu zoveel wint.

-1
Krakowic 15 maart 2023 om 17:54

Erg vermakelijke koers gezien in het laatste uur. Ook door de valpartijen, die veroorzaakt lijken te worden door onoplettendheid, maar toch ook deels afgedwongen worden doordat Sep en de rest er echte koers van hebben gemaakt.

Ik baal van de ploegen die wederom SQ aan de overwinning helpen, zoals Trek en UAE. Die zouden toch eens moeten snappen dat een Theuns of een Ackermann een grotere kans hebben als ze meespringen. Lotto dstny was wat dat betreft echt een mooi voorbeeld.

Verder knap van Merlier en met name Van Lerberghe dat ze de koers ondanks de chaos toch naar hun hand weten te zetten! Jakobsen mag weer gaan antwoorden binnenkort, want Merlier is heel goed vertrokken dit seizoen.

5
Gebruikersnaam 15 maart 2023 om 18:12

Benieuwd wie Gent-Wevelgem gaat rijden, daar staan ze voorlopig allebei op de startlijst van PCS, maar dat zie ik niet gebeuren. Je zou denken dat Merlier geschikter is, reed er vorig jaar ook top 10, daar waar Jakobsen op een minuut of 7 eindigde.

Maar de andere eendagskoersen lijken ze te verdelen. Merlier in Bredene en Dwars door Vlaanderen, Jakobsen in De Panne en de Scheldeprijs.

2
Gapenberg 15 maart 2023 om 18:41

Heb me al dezelfde vraag gesteld gebruikersnaam.

Merlier lijkt mij op dit moment een grotere zekerheid op winst

2
wielerlover 15 maart 2023 om 19:30

Lijkt mij zo wel dat Jakobsen de grootste en/of meest geschikte kansen krijgt. De Panne is WT, terwijl Nokere en Bredene dat niet zijn. Scheldeprijs is ook bijna altijd een sprint, terwijl er in Dwars door Vlaanderen vaak slechts gesprint wordt voor een ereplaats. Hij krijgt met andere woorden de kansen om zich te tonen, maar kan extra pijnlijk zijn als die niet uitdraaien.

0
Chippen 15 maart 2023 om 21:00

of jakobsen krijgt eerder het vlakste van het vlakste en merlier krijgt de koersen met wat meer uitdagende elementen

ze komen geen van beiden erg vlot een serieuze berg over, maar merlier raakt wel beter over heuvels of kasseistroken

2
josemanuelfuente 15 maart 2023 om 17:24

Ojee, volgens Vannieuwkerke wordt Merlier al wereldkampioen in Glasgow ……

2
Jacob Lohof 15 maart 2023 om 17:27

Dat wordt toch Jacobsen, lead out met van Poppel en Hoole.

-2
JohnDeere 15 maart 2023 om 17:30

Er is wel een verschil tussen ‘hij kan’ en ‘hij zal’…

2
Mooie Sjors 15 maart 2023 om 17:36

None of the above.

-1
The98Joker 15 maart 2023 om 17:40

Wordt Sjoerd Bax

-1
djerkson 15 maart 2023 om 18:10

Bijna 3000 hoogtemeters. Geen Merlier noch Jakobsen.

0
de adelaar 16 maart 2023 om 00:06

Van Nieuwkerke kan beter een nieuw haarinplantaatje met extra hersencellen weer nemen

0
Romāns Vainšteins 15 maart 2023 om 20:33

Strakke zege van Merlier die kennelijk dit gevaarlijke parcours haarfijn kent.

2
thenewGOAT 15 maart 2023 om 20:47

Heel erg verwonderlijk is dat natuurlijk niet voor iemand die letterlijk maar een steenworp van Nokere vandaan woont.

3
Romāns Vainšteins 15 maart 2023 om 23:42

Ok, check.

Ik vond hem echt super vandaag. Zat altijd op stek 3-10. Hele fraaie zege gebaseerd op meer dan een (overigens verpletterende) eindspurt.

2
Gebruikersnaam 15 maart 2023 om 17:17

Absurd aantal valpartijen en vrijwel elke keer aan de renners zelf te wijten.

Merlier houdt relatief eenvoudig stand terwijl hij van héél ver moest aangaan, maar de tegenstand stelde ook niet zoveel meer voor.

0
KopOverKop 15 maart 2023 om 17:20

Welke pannenkoek was dat van FDJ die gat in laatste 2 km mee dicht reed naar zijn eigen ploegmaat.
Was erg gegund voor Sep Vermarcke, ook Florian Vermeersch. Merlier sprint prima maar wat heeft hij eigenlijk moeten doen vergeleken bij de drie koplopers

0
Flanders 16 maart 2023 om 16:30

En weer die hijgende vetbal van 200kg die na de aankomst aan de winnaar kleeft en gans mijn tv scherm vult.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone