Tim Merlier vult najaar met eendagskoersen: “Liefst zo veel mogelijk winnen”

Tim Merlier vult najaar met eendagskoersen: “Liefst zo veel mogelijk winnen”

Foto: Cor Vos

maandag 13 september 2021 om 18:00
Interview

In de schaduw van Mathieu van der Poel zagen we in de Antwerp Port Epic een sterke Alpecin-Fenix-ploeg, en niet in het minst Tim Merlier. De ritwinnaar in de Giro en de Tour begon op Antwerpse bodem aan een hele rits eendagskoersen, waarmee hij zijn najaar zal opvullen.

Merlier miste oorspronkelijk de slag in de Antwerp Port Epic, maar kon rekenen op loyale ploegmaats. “Vanaf kilometer 55 is het niet meer stilgevallen. Met de ploeg hebben we perfect gedaan wat we moesten doen, maar op een of andere manier miste ik toch de boot. Omdat ik in het oortje zei dat ik op komst was, hebben de drie ploegmaats die mee waren het vooraan stilgelegd totdat ik erbij was. Anders was het nooit gelukt om nog mee te doen voor de podiumplaatsen.”

“Jonas Rickaert en Dries De Bondt hebben berenwerk verricht”, vertelt voormalige Belgische kampioen nog. “Op de onverharde stroken hielden ze het tempo zo hoog dat er weinig andere aanvallen konden komen. Mathieu en ikzelf konden ons uitleven in de finale, maar aan Mathieu was er sowieso niets te doen vandaag. Het was alleszins een goede test met het oog op Parijs-Roubaix, waar ik naar toewerk.”

Vermoeidheid
Het is bewonderenswaardig dat Merlier na een lang en zwaar seizoen – zijn eerste volledige wegcampagne bij de profs ooit! – nog zo sterk voor de dag komt. Voelt hij de vermoeidheid dan helemaal niet? “Toch wel hoor”, lacht de ex- Belgische kampioen. “Vooral bij de opeenvolging van koersdagen voel ik dat het soms moeilijk is om te recupereren. Na een paar dagen koers kan ik precies niet gemakkelijk meer diep gaan. Maar vandaag (gisteren, red.) merk ik daar dan weer niets van.”

Hoe vaak zien we Merlier dit zegegebaar nog maken? – foto: Cor Vos

Vandaar dat er met onder andere het Kampioenschap van Vlaanderen, de GP d’Isbergues, de Omloop van het Houtland, Parijs-Roubaix en de Memorial Rik Van Steenbergen nog voornamelijk eendagskoersen op de planning staan. “Inderdaad, en die koersen liggen mij ook het best. Het is veel gemakkelijker om tussen die koersen door te recupereren. Want op de laatste dagen van een rondje, zoals de Benelux Tour, krijg ik er soms niet uit wat erin zit. Ik had gehoopt dat het na de Tour opgelost zou zijn, maar het was toch niet wat het moest zijn tijdens de laatste etappes.”

Trekt Merlier dan lessen uit zijn eerste koersjaar met meer dan zestig koersdagen, om het volgend jaar anders aan te pakken? “Dat zou ik nog eens met de ploeg moeten bespreken. Ik hoop dat ik mijn motor nog wat kan vergroten, zodat ik tijdens een rondje beter kan herstellen. Maar het is ook geen groot probleem of zo. Ik kan mij dit najaar perfect uitleven in de eendagskoersen. Liefst quasi allemaal met het doel om te winnen.”

Crossen als voorbereiding
Eerder sprak Merlier ook van de Belgische zegestand als doel, maar dan moest hij wel afrekenen met zijn goede vriend Wout van Aert. Voor de Tour of Britain was het nog 9-8 in het voordeel van Merlier, maar na de vier ritzeges van WVA op Britse bodem lijkt Merlier de boeken te mogen sluiten. “Heeft hij weer gewonnen?”, lacht hij. “Ongelooflijk. Ja, dan denk ik dat het moeilijk wordt. Daar ga ik me bij moeten neerleggen. Maar dat is ook geen schande tegen iemand als Wout.”

Merlier heeft nog kansen om Van Aert bij te benen, maar begin oktober gaat de riem er onverbiddelijk af. “Ik denk dat ik dan wel twee weken rust verdiend heb. Ik ga met mijn vriendin op vakantie en daarna wil ik wat crossjes meepikken, puur als voorbereiding. Ik wil graag blijven crossen, want zelfs vorig seizoen – na een slechte winter – kwam ik er direct door in de Ster van Bessèges en trapte ik een paar records. De cross helpt me om er meteen te staan op de weg.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Kempen en Ko 13 september 2021 om 11:38

Het gaat voortreffelijk met de ex-Belgisch kampioen. Een sprookje.

0
zietemgaan 13 september 2021 om 12:11

Eerste volledige wegseizoen en meteen 18de in de UCI en PCS stand van 2021, rit in Tour, rit in Giro, straf toch? Wie kan dat zeggen? Vraag is of wat een vroeger “debuut op de weg” dan nu (hij koerst toch al sinds 2012) zou hebben betekend. misschien was die trage opbouw vanuit het veld net goed voor hem. Maar toch: “hidden gem” die plots top 20 in de wereld bleek te zijn!

0
HSV 13 september 2021 om 13:17

Mooi toch? Ik hoop dat ook Merlier na volgend jaar verlengd bij AFC. Die ploeg met kern van crossers en maten uit de regio past volgens mij perfect bij de van nature zeer bescheiden Merlier. En fietsen kunnen ze ook!

0
Kempen en Ko 13 september 2021 om 17:07

Denk dat het beter is zo. Merlier is een erg Timide jongen.

0
Kempen en Ko 13 september 2021 om 17:11

HSV
idd de Merlier, Vermeersch en Rickaert hangen dik aan elkaar. Maar ook Mathieu komt heel goed overeen met Rickaert en Merlier. Dat zie je zo. Het zijn een beetje johnny’s met die hardstyle enzo maar toch mooi om te zien. Volgens mij heeft Merlier nog geen verlenging getekend. Denk dat Lefevere hem ook wel wil en dat er achter de schermen een opbod bezig is. Allemaal maar beter voor Merlier, en verdiend. Beste sprinter van de wereld in 2021.

0
HSV 13 september 2021 om 18:56

Kempen,
Ik was blij te lezen dat Rickaert lang bij AFC blijft. Hij is belangrijk voor Merlier op en naast de fiets. Las ook bericht dat beiden naar quickstep gingen maar nu Rickaert niet gaat, acht ik de kans groter dat Merlier ook blijft. Wel zal hij zijn marktwaarde nog willen ophogen. Lijkt me logisch.

0
Massimo Bataille 14 september 2021 om 11:38

Merlier is zeker een ‘revelatie’ en heeft de stap gezet van rappe man tot echte topsprinter.
Lijkt voorlopig ook een goeie match met Alpecin (die vooral ook een uitstekende sprinttrein gemaakt heeft), maar met Philipsen (en mindere mate VdPoel) is hij natuurlijk geen uitgesproken kopman. Dat zal ooit wel voor problemen zorgen.

Rijdt een uitstekend seizoen, maar rijdt ook wel veel ‘kleinere’ wedstrijden. Hij klopt uiteindelijk wel bijna alle topsprinters dit seizoen, maar heeft uiteindelijk 4 WT-overwinningen (wat goed is natuurlijk).
Maar een Cavendish (ook 4), Ewan (ook 4) en Bennett ( 5 wins) zet ik toch stapje hoger.
Vooral Bennett heeft in zijn kort seizoen zijn sprints gedomineerd. Hij heeft 10x mee gesprint vooraan en daarin 7x gewonnen, 2x tweede en 1x vijfde. Dat is gewoon indrukwekkend.

0
notriple 13 september 2021 om 15:31

Pffff dat willen alle renners toch, zoveel mogelijk winnen??

0
Turtlehead 14 september 2021 om 09:16

Als ie zijn motor wil vergroten, moet ie misschien eens langer dan een week aan wedstrijden meedoen.
Overigens: veel waardering voor zijn prestaties en snelle benen. Misschien is het wel goed zo, zeker als hij ook nog wil cashen in het veld.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone