Tim Merlier volgt zichzelf op in Elfstedenronde
foto: Cor Vos
zondag 6 juni 2021 om 16:37

Tim Merlier volgt zichzelf op in Elfstedenronde

De Euroshop Elfstedenronde is dit jaar gewonnen door Tim Merlier. Na een koers van 193 kilometer met start en finish in Brugge was hij de snelste in een massasprint. De fotofinish wees uit dat hij een banddikte eerder over de finish kwam dan Mark Cavendish, die tweede werd. Sacha Weemaes eindigde als derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Zeven renners kleurden de koers in de vroege uren. Met Lars Loohuis (ABLOC CT), Sven Burger (BEAT Cycling) en Elmar Reinders (Riwal) waren de Nederlanders in de meerderheid. Nathan Vandepitte (Bingoal Pauwels Sauces WB), Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), James Fouché (Black Spoke) en Thomas Denis (Xellis-Roubaix Lille Métropole) maakten de kopgroep compleet. In het peloton werd de controle gehandhaafd door Alpecin-Fenix, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step.

Lotto Soudal breekt koers open
Die teams hadden met respectievelijk Tim Merlier, Dylan Groenewegen en Mark Cavendish drie grote kanshebbers. Zestig kilometer voor de finish werd de kopgroep teruggebracht tot zes, omdat Burger door krampen het tempo niet meer kon volgen. Niet veel later probeerde Lotto Soudal op de kasseien van de Brieversweg de koers hard te maken. Het zorgde voor een breuk in het peloton.

Alpecin-Fenix controleert in het peloton – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal en Jumbo-Visma zaten aan de goede kant van de breuk, trokken volle bak door en pakten de vroege vlucht al op 42 kilometer van de finish. Alpecin-Fenix zat niet mee en moest achtervolgen. Na een jacht van ruim tien kilometer was de samensmelting daar, maar opnieuw zorgde de Brieversweg voor een schifting. Ook Remco Evenepoel, die na zijn Giro-opgave de koers hervatte in de Elfstedenronde, toonde zich sterk in deze fase.

Massasprint onafwendbaar
Met nog dertig kilometer, en twee lokale rondes doorheen Brugge, te gaan wisten Nick van der Lijke (Riwal) en Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) zich nog los te weken. Het bleek echter een kansloze vluchtpoging tegen het jagende peloton. De Nederlands-Belgische combine werd elf kilometer voor de meet weer gegrepen. Vervolgens waren het de sprintersploegen die zich van voren meldden in het peloton.

Op de laatste strook van de Brieversweg bleef alles bij elkaar. BEAT Cycling liet zich er zien aan kop van het peloton, maar in hun kielzog zaten alle grote mannen. Alle treintjes werden in de laatste drie kilometer op de rails gezet. In de laatste rechte lijn waren alle ogen gericht op Alpecin-Fenix. Jasper Philipsen trok de sprint aan voor Tim Merlier, die vroeg aan moest gaan.

Fotofinish wijst Merlier aan
De Giro-ritwinnaar viel in de laatste meters wat stil en zag Mark Cavendish nog gevaarlijk dichtbij komen. De twee kwamen bijna gelijk over de streep, maar het was toch een banddikte verschil waarmee Merlier de zege wist op te eisen. Daar was wel een finishfoto voor nodig, want zelf twijfelde Merlier zichtbaar. De derde plaats was uiteindelijk voor Sacha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise.

Danny van Poppel was op de zesde plaats de beste Nederlander in de uitslag. Dylan Groenewegen kwam niet verder dan een tiende plaats.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2021 16:43
Cav en Van Poppel met de snelste sprint, maar Alpecin beter geplaatst.
    6 juni 2021 16:46
    Ook Weemaes ging even hard. Altijd makkelijk uit de wind. Het is indrukwekkender dat Merlier zo lang op kop kan blijven
6 juni 2021 16:43
Binnen de 2 minuten de officiële finishfoto op de uitzending? Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
6 juni 2021 16:44
Het was tekenend om te zien hoe het hoofd van David Dekker moedeloos tussen zijn schouders zakte toen hij de kop van peloton bereikte en zag dat Groenewegen opnieuw zijn wiel verloren was. Ik hoop dat Jumbo veel goede psychologen op de loonlijst heeft staan.
    6 juni 2021 16:45
    Wat het niet Kooij ipv Dekker?
    6 juni 2021 16:47
    Was Kooij, maar positioneren en plek behouden blijft lastig voor Groenewegen.
    6 juni 2021 16:48
    Leek me postuur Dekker.
    6 juni 2021 16:51
    Of het nu Kooij of Dekker was, Cav was niet tevreden met de rijstijl.
6 juni 2021 16:47
Als ik Kooij of Dekker was zou ik inmiddels wel met de vuist op tafel slaan en eisen dat ik niet meer voor Groenewegen hoef te rijden. Die zijn hun eigen seizoen lekker aan het vergooien op deze manier..
    6 juni 2021 16:49
    De ploegleiding ziet dit ook dus Groenewegen zal voorlopig wel niet meer hun eerste sprinter zijn.
    6 juni 2021 16:51
    Misschien krijgen deze renners een kans in Baloise Belgium Tour. Kooij had zichzelf in ieder geval prima van voren gehouden en hield de benen stil, omdat de verkeerde renners in zijn wiel zaten
    6 juni 2021 17:18
    Ook al ziet de ploegleiding het, creatief denken zit er niet in. Groenewegen staat nog altijd bovenop de apenrots. Hem degraderen geeft slechte pers en zielige verhalen. Dat Kooij en Dekker weinig kansen krijgen zien alleen de freaks. Als Groenewegen moet huilen kan hij terecht bij Beau en Jinek ...
6 juni 2021 16:47
Alpecin-Fenix doet weer goede zaken voor UCI-ranking!
    6 juni 2021 16:59
    Hebben geen concurrentie dit jaar, zullen niet meer voor de punten moeten rijden einde seizoen.
6 juni 2021 16:47
Groenewegen 50 kilometer sterk vooraan gehouden door de ploeg, om het dan zelf weer weg te geven in 2 bochten
6 juni 2021 16:49
Cavendish zegt dat er een JV man was die niet bij Groenewegen bleef en vooral de bedoeling had hem in de weg te rijden.
    6 juni 2021 17:46
    Tuurlijk dit gelooft hij zelf.
    6 juni 2021 18:28
    @Le Blaireau FR,

    Ik dacht dat je een grapje maakte/zat te stoken..

    Maar hij heeft het inderdaad echt gezegd.
    "Bijzonder" is denk ik de meest vriendelijke kwalificatie, die Ik kan bedenken.
    6 juni 2021 18:33
    Zal wel meegevallen hebben, anders had Cav hem van zijn fiets gereden.
6 juni 2021 16:51
Cavendish wordt steeds beter, als de streep 1 meter verder had gelegen had hij gewonnen.
6 juni 2021 17:46
Op de foto-finish-foto was deze keer (net als in de AGR) wederom geen zwarte balk te zien ....
    6 juni 2021 18:15
    Welke zwarte balk zou je moeten zien dan? Je moet in de laatste 2cm van de eerste witte lijn zitten. Maar t beeld is maar 1 pixel breed. Dus zwart staat er dan nooit op.
    7 juni 2021 08:52
    Ik dacht dat iedereen na de AGR-discussie wel wist hoe een finishfoto gemaakt werd en wat daar dus op hoorde te staan. Niet dus.
6 juni 2021 18:21
Onze Hermantk ook aan het vertrek, helaas niet gefinisht.
6 juni 2021 19:54
Tim veruit de beste. Gaat als eerste aan en niemand komt er over.

Reacties zijn gesloten.