Tim Merlier sprint overtuigend naar winst in UAE Tour na biljartvlakte etappe
foto: Cor Vos
zaterdag 25 februari 2023 om 13:24

Tim Merlier sprint overtuigend naar winst in UAE Tour na biljartvlakte etappe

De zesde etappe van de UAE Tour is gewonnen door Tim Merlier. De rit was biljartvlak, waardoor een sprint onvermijdelijk was. Merlier was in Abu Dhabi de snelste en klopte Sam Bennett en Dylan Groenewegen. Remco Evenepoel blijft de leider in het algemeen klassement.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Rit zes in de UAE Tour was geen spannende etappe. De start was gelegen in Warner Bros. World in Abu Dhabi. Hierna moest het peloton 166 kilometer fietsen om daarna aan te komen in Abu Dhabi Breakwater. Onderweg lag er geen enkele helling of klim.

Toch reed er zaterdag al zeer snel een ontsnapping weg uit het peloton. Dat waren de Amerikaan Larry Warbasse (AG2R Citroën), de Belg Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) en de Italiaan Samuele Zoccarato (Green Project- Bardiani CSF-Faizanè). Planckaert is de huidige leider in het klassement van de tussensprints, de West-Vlaming wilde die trui duidelijk niet verliezen.

Vluchters rijden niet al te ver weg
De drie koplopers hadden in een mum van tijd een kleine vijf minuten voorsprong te pakken. Het peloton besloot dan om in actie te komen en de voorsprong niet meer groter te laten worden. Het werk kwam voornamelijk van Soudal Quick-Step, Jayco AlUla, Jumbo-Visma en en INEOS Grenadiers. De vier grote ploegen hielden de voorsprong van de vluchters de hele dag binnen de perken.

Evenepoel beleefde een rustige dag in het zadel – foto: Cor Vos

Planckaert won de twee tussensprints en staat zo nog wat steviger aan de leiding van het klassement voor de zwarte trui. Meer dan dat was wel niet mogelijk, want het peloton sloop steeds dichter en dichter. Uiteindelijk werden Warbasse als laatste gegrepen, dat was op vijf kilometer van de streep.

Nieuwe sprint 
In de laatste kilometers probeerden verschillende ploegen hun sprinttrein op de rails te krijgen. Bahrain Victorious was de ploeg die het sterkste voor de dag kwam, zij wilden Phil Bauhaus in een gunstige positie brengen. Ondertussen kwam er slecht nieuws voor Mark Cavendish, hij reed lek in de laatste kilometer.

De sprint werd al vroeg aangegaan in Abu Dhabi. Met name Belgisch kampioen Merlier nam het initiatief en had meteen een mooie voorsprong te pakken. Sam Bennett kwam richting de streep iets dichter, maar nooit kwam de zege van Merlier echt in gevaar. Groenewegen werd achter Merlier en Bennett derde. Olav Kooij sprintte naar plaats vier. Evenepoel beleefde een zeer rustige dag en blijft leider in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
25 februari 2023 13:34
Ewan zonder De Buyst blijft toch een probleem voor Lotto. Merlier mét Evenepoel blijft dan weer een factor voor Soudal.
  25 februari 2023 13:42
  Haha ik was het ook aan het denken. Evenepoel toch mee in de voorbereiding en hij wint. Hij heeft z'n talisman gevonden.
  Vreemd hoe het altijd met Ewan loopt. Hij is niet de man die wil dat z'n ploeg zelf we lead-out doet maar heb wel de indruk dat ze hem toch altijd redelijk goed in de wielen van de andere sprinters afzetten. Te veel sprinters hier en te weinig lijn in de leadouts waardoor het meer een loterij is als je vanuit de wielen moet vertrekken?
25 februari 2023 13:37
Het blijft toch pijnlijk om Kooij zo te zien aankloten bij Jumbo. 9 van de 10 keer moet hij het helemaal alleen doen in de finale en is er van een fatsoenlijke leadout en ondersteuning geen sprake. En dat terwijl het me de snelheid overduidelijk wel goed zit.
  25 februari 2023 13:48
  En dat terwijl jij een paar dagen geleden nog beaamde dat Kooij zichzelf prima kan positioneren. Het kan verkeren.
  25 februari 2023 13:59
  Het één sluit het ander toch niet uit? Lezen is blijkbaar ook lastig voor je. Ik zei dat Kooij uitstekend was qua positionering, dat bewijst hij vandaag ook weer. Het is puur aan die kwaliteiten te danken dat hij überhaupt nog 4e wordt.

  Maar hij heeft net als eerder deze ronde helemaal geen volledige sprint kunnen rijden omdat hij constant moest inhouden en moest surfen van wiel naar wiel. Als hij "gewoon" een goede leadout had gehad en enigszins van kop af aan kon sprinten zonder ingesloten te raken had hij prima kunnen winnen.
  25 februari 2023 14:28
  De gebruikelijke anti TJV post van Bahamontes waarvan je hoe dan ook weet dat die gaat komen.
  25 februari 2023 14:34
  Tja, als Kooij zich wil ontwikkelen tot iemand die meer is dan enkel een sprinter (zoals Pedersen of Kristoff), dan kan dat nog wel bij Jumbo, maar als hij een sprinter à la Groenewegen/Jakobsen wil worden, dan gaat dat toch elders moeten gebeuren.

  Als hij dat een heel seizoen op WT-niveau wil doen dan toch.
  25 februari 2023 15:22
  Hoe staat zeggen dat de leadouts bij Jumbo vaak niet goed zijn nou weer gelijk aan anti-Jumbo..?

Reacties zijn gesloten.