Tim Merlier sprint overtuigend naar winst in Nokere Koerse
foto: Cor Vos
woensdag 16 maart 2022 om 17:13

Tim Merlier sprint overtuigend naar winst in Nokere Koerse

Nokere Koerse is een prooi geworden voor Tim Merlier. Na een koers van bijna 190 kilometer draaide het uit op een massasprint op Nokereberg en in die spurt bleek de kopman van Alpecin-Fenix de snelste. Met een lange sprint bleef hij Max Walscheid (Cofidis) en Arnaud De Lie (Lotto Soudal) voor.

De kopgroep van de dag bestond uit vijf renners. De Fransman Adrien Lagrée (B&B Hotels-KTM) en de Amerikaan Robin Carpenter (Human Powered Health) schoven mee met thuisrijders Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen-Baloise), Gil D’Heygere (Minerva) en Kobe Vanoverschelde (Tarteletto-Isorex). Zij kregen heel snel drie minuten voorsprong.

Twee Belgische ploegen zetten zich in het peloton op kop om de kopgroep te controleren: Alpecin-Fenix in dienst van Tim Merlier en Lotto Soudal in dienst van Arnaud De Lie. Slecht nieuws was er op 100 kilometer van de finish voor een van de grootste concurrenten van Merlier en De Lie, de Fransman Hugo Hofstetter. Hij ging hard onderuit, maar kon met schaafwonden aan zijn bil zijn weg vervolgen.

Casper van Uden zet nieuwe aanval op
Het peloton viel niet stil en nadat ook Bingoal Pauwels Sauces WB zich vooraan meldde, werd de vroege vlucht op ruim tachtig kilometer van de finish al ingerekend. Casper van Uden (Team DSM) was de volgende aanvaller, samen met Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex). De Italiaan haakte snel af, maar de Nederlander en de Belg bleven voorop.

Andreas Goeman in de ontsnapping – foto: Cor Vos

Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) maakten vervolgens de oversteek naar de kopgroep. De vier reden 50 seconden weg van het pak en dat was het teken voor Victor Campenaerts om op de kasseien van de Huisepontweg het gaspedaal in te trappen. Het was het begin van een reeks demarrages, waardoor de koplopers op 23 kilometer van de meet gegrepen werden.

Groupama-FDJ-renner Samuel Watson probeerde het vervolgens in zijn eentje. Hij pakte binnen no time twintig seconden voorsprong. De laatste strook van de Lange Ast zorgde voor wat opschudding, maar een groot deel van het peloton bleef bij elkaar. Voor Watson was het avontuur kort na de Lange Ast ook voorbij.

Merlier is de sterkste op Nokereberg
Andere uitvalspogingen werden daarna ook geneutraliseerd, maar het peloton was wel flink uitgedund op de laatste kasseienstroken. UAE Emirates nam vervolgens het heft in handen namens Pascal Ackermann, maar ook Lotto Soudal had nog een treintje in dienst van De Lie. Uiteindelijk was het Groupama-FDJ dat de beste posities had in de laatste kilometer.

Dat was gerekend buiten Tim Merlier, die nog in het dalende stuk richting Nokereberg de kop pakte. Op volle snelheid dook hij de laatste bocht in, waarna hij ook in de sprint standhield. Max Walscheid werd op enkele fietslengtes achterstand tweede, voor de jarige Arnaud De Lie. Bert Van Lerberghe eindigde net naast het podium als vierde. Bram Welten (Groupama-FDJ) was op plek vijf de beste Nederlander.

Geen maat op Tim Merlier – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2022 17:19
Hofstetter: "Merlier, Walscheid, De Lie, Van Lerberghe, Welten en Tiller zijn bijna niet te kloppen".
    16 maart 2022 17:22
    Ackermann heeft-ie wel te pakken ;)
    Die bakt er ook weinig meer van hè de laatste 2 jaar
    16 maart 2022 17:29
    'Ackermann, ein Wenig Backervann' wordt ie te Kandel soms spottend al nagesist.
    16 maart 2022 17:33
    Hoe zou dat zijn om een sprint te verliezen van iemand die zijn billen op zijn Roglic’ ten toon spreidt?
16 maart 2022 17:23
Duidelijk de sterkste.
16 maart 2022 17:25
Vandaag een gaapdap: Wiebes, Cavendish, Merlier. Als je honderd euro op deze drie wedstrijden hebt ingezet: gefeliciteerd met je één euro en vijftien cent winst.
16 maart 2022 17:32
Wel bijna echt Walscheid dit keer
16 maart 2022 17:35
Hoeveel keren zouden die Belgische commentatoren vandaag De Lie gezegd hebben?
    16 maart 2022 17:38
    Hij was jarig he. Zijn ze dol op.
    16 maart 2022 17:41
    Vannieuwkerke en De Cauwer moeten samen een De Lie - catessenzaak openen…
    (I’ll get me coat)
    16 maart 2022 17:52
    Leuk gevonden :).
    16 maart 2022 17:54
    Smullen van je post @Kopinkas!
    16 maart 2022 19:13
    Nou en? Hier op WF wordt wat bijeen geluld over Hollandse coureurs waar 90% van de Vlamingen nog nooit over heeft gehoord omdat ze hoogstens eens in een top-10 rijden.
    16 maart 2022 19:20
    Ja Dave, hoe zit dat in Vlaanderen met de slapeloze nachten vanwege Arensman? Heeft het al directe invloed op het bruto nationaal product?
    16 maart 2022 19:30
    Een waar deliect zou ik zo zeggen! Maar het klopt wel, turvers zouden er veel aan gehad hebben in de laatste 10km.
16 maart 2022 17:43
Zoals Merlier over Walscheid walst…
De man van alles of niets deze keer wel perfect gepositioneerd en de juiste aanzet - met dank aan Bouhanni, zoals uit het interview bleek.
16 maart 2022 18:08
Hebben ze nog beetje groen in Vlaanderen? Je ziet alleen maar blokkendozen waar ze langs rijden in de Nokere koers.
    16 maart 2022 19:01
    Het viel me ook weer eens op hoeveel er weer bijgekomen is. Vlaanderen wordt in ijltempo volgebouwd.
    Zoek even ‘betonstop’ ‘Vlaanderen’ op, lees en schud het hoofd.
    16 maart 2022 19:12
    Caveat: in Vlaanderen wordt er (nog steeds) vooral gebouwd langs de wegen, vandaar dat het opvalt als je een wielerwedstijd volgt. Dat is op zich niet OK. Vlaanderen is ook dichter bevolkt dan Nederland, dus ja, wat doe je er aan?
    16 maart 2022 19:17
    nee eigenaardig genoeg wonen die reuzen vaak in peperkoeken huisjes

    en in steden als Amsterdam en Rotterdam woont veel meer volk dan in Brussel & Antwerpen.

    ons groen ligt in Wallonië, de Kempen en de Westhoek weetjewel..

    of kom jij tegenwoordig niet meer buiten groot Aarschot Davy?
    16 maart 2022 19:21
    Wallonië, machtig veel mooi groen in het oosten.

    België heeft vooral het verschil dat er huizen langs alle wegen staan vergeleken met NL
    16 maart 2022 19:22
    Volgens mijn (goedingelichte) bronnen heeft NL net iets meer dan 500 inwoners per km2 en Vlaanderen net iets minder dan 500 .
    16 maart 2022 19:54
    Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen, maar we hebben hier helaas enkel de ronde van Limburg. Wallonië is idd nog ferm groen, gelukkig maar. Lintbebouwing is helaas een echte plaag.
    16 maart 2022 20:04
    Ik vond Belgisch Limburg een aangename verrassing inderdaad toen ik er eens op een lange tocht doorheen ging. Het stadje Genk is 1 van de meer bizarre plekken die ik in in het Nederlandstalige gezien heb trouwens.
    16 maart 2022 20:14
    Limburg zijn zo'n beetje de Baltische staten van Vlaanderen. ;p
    Onbekend maar onbemind.
    Ik ben er nog op bosklassen geweest. In Maasmechelen. Vree goe gamuseerd dare

    Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Noord-West-Vlaanderen en Brussels is één aan-elkaar-gereigd dorp. Als ik er op een dag 200 km doorheen moet vervloek ik het maar als ik na 3 weken buitenland terugkom geeft het toch altijd een zalig gevoel van nabijheid en geborgenheid.

    Lintbebouwing tja, tis niet verstandig, maar je bent wel overal op 5 minuten.

    Woon zelf persoonlijk in een doodlopende straat.

    Elk nadeel heb ze voordeel zou een verstandig man gezegd hebben.
    16 maart 2022 20:40
    Genk is een heel artificieel, multicultureel stadje, gebouwd op een gedeeld mijn/Fordverleden, maar de onmiddellijke omgeving ervan, met Nationaal Park Hoge Kempen, de Kattevennen en Bokrijk is fantastisch om fietsgewijs te verkennen. Het zou zomaar een mooie (gravel)koers kunnen opleveren.
    16 maart 2022 20:49
    Ja, die plekken die je noemt ben ik doorgekomen. Fijn, wisselend landschap om door te rijden, weinig tergends aan. Hoe kan het eigenlijk dat de koers daar zoveel minder leeft? Getuige het gebrek aan wedstrijden ook.
    16 maart 2022 21:26
    Dan heb je zeker een mooi stukje van Limburg meegepikt. De koers leeft hier wel, maar er is een gebrek aan middelen of grote sponsors. Er zijn altijd veel (zware) jeugdwedstrijden in en rond Borgloon/Sint-Truiden, maar het vertaalt zich niet door naar de profs. Dat heeft ook met traditie te maken, het kloppend hart van de koers ligt in de Vlaamse Ardennen. Aan de horizon verandert er wel een en ander, want Flanders Classics heeft de Ronde van Limburg aan haar scala toegevoegd vorig jaar. Dat opent op termijn hopelijk wat meer deuren.
    16 maart 2022 22:12
    Kunnen jullie niet op landschapflits verder bijkeuvelen ?
    16 maart 2022 22:36
    Altijd leuk om een beetje daar over door te gaan en belangrijk onderdeel van de sport.
    Anderen hebben dat met materiaal, voeding of de twilight zone tussen fysiek en mentaal, daar heb je spulflits, vreetflits en huiskamerpsycholoogflits weer voor.
    16 maart 2022 23:06
    Mooi verwoord RV! En een leuk, informatief draadje om zo te volgen op de woensdagavond, chapeau!
16 maart 2022 18:45
thuisoverwinning, bolt hier winnend over de streep op 2km van z'n deure
17 maart 2022 07:55
Deze Hollander is enthousiast over Arnaud De Lie! Uiteraard ook over Tim Merlier.

Reacties zijn gesloten.