Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt maken groterondedebuut in Giro d’Italia

Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt maken groterondedebuut in Giro d’Italia

foto: Cor Vos

zondag 11 april 2021 om 20:00
Interview

Als de komende weken alles normaal verloopt, gaan Tim Merlier (28), Gianni Vermeersch (28) en Belgisch kampioen Dries De Bondt (29) op 9 mei in Turijn van start in de Giro d’Italia. Voor elk van hen betekent dit hun debuut in een grote ronde. “Rekening houdende met onze leeftijd moeten we daar klaar voor zijn.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De volledige Giro-selectie van Alpecic-Fenix is nog niet vrijgegeven, maar wat we wel al zeker weten is dat drie Belgen in Turijn hun debuut maken in een koers van drie weken. En zowel Merlier, Vermeersch als De Bondt starten met de nodige ambitie. We stelden aan elk van hen dezelfde vragen.

Hoe kijken jullie tegen jullie eerste deelname aan de Ronde van Italië aan?

Tim Merlier: “Enerzijds met een bang hartje, anderzijds ben ik oud genoeg om met vertrouwen van start te gaan. Maar ik ben wel blij met deze kans en heel gemotiveerd. Sinds ik zekerheid heb over mijn deelname, spreek ik thuis over niets anders meer. Ik laat ook niets aan het toeval over. In de loop van volgende week vertrek ik individueel op stage naar Tenerife. Ik wil er helemaal klaar voor zijn.”

Gianni Vermeersch: “Ik weet niet wat ik er kan van verwachten. Met Tirreno-Adriatico reed ik een maand geleden nog maar mijn eerste rittenkoers van zeven dagen. Ik heb afgezien, maar ik ben er wel goed uitgekomen, merkten we tijdens de klassiekers. De Giro is uiteraard nog iets anders dan de Tirreno, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Dat uitgerekend de Giro mijn eerste grote ronde wordt, vind ik geweldig. Italië is een prachtig land en ik hou van het Italiaanse eten.”

Dries De Bondt: “Ik ben vooral benieuwd wat voor een gevoel het geeft om drie weken lang te koersen. Toegegeven, een grote ronde stond op mijn verlanglijstje. En dan is de Ronde van Italië geen slechte keuze. In de Tour is het allemaal wat hectischer en ik meen dat er in de Giro toch iets vrijer en minder gecontroleerd gekoerst wordt. Voor het type renner dat ik ben is dat een voordeel, denk ik.”


Wat zijn de sportieve verwachtingen?

Dries De Bondt: “Ik heb het rittenschema al bekeken. Ik denk dat er in de eerste anderhalve week een aantal mooie sprintkansen zijn voor Tim. Dat zijn alvast al etappes waarin ik niet in een vroege vlucht moet meegaan, maar mezelf kan sparen en in de finale Tim zal bijstaan. In dat laatste heb ik minder ervaring dan bijvoorbeeld Jonas Rickaert (die de Giro niét rijdt, red), maar waarin ik toch waardevol kan zijn. Op persoonlijk succes mikken, lijkt me eerder iets voor later, eens het klassement al wat meer in een definitieve plooi ligt. Afwachten hoe mijn benen zullen reageren na twee weken koers.

Gianni Vermeersch: “Mijn grootse persoonlijke doel is om via een grote ronde nog sterker te worden. Dat is wat toch altijd verteld wordt, dat je een nog grotere motor krijgt als je een grote ronde uitrijdt. In de Giro zelf hoop ik op een of twee kansen voor mezelf, terwijl ik in de sprintetappes in het treintje van Tim zal terechtkomen. Er is nog niets besproken, maar ik kom het best tot mijn recht als ‘beschermer’. Dat wil zeggen dat ik bij hem in het wiel blijf, zodat hij niet te veel moet wringen. Indien nodig, kan ik hem ook wel piloteren.”

Giani Vermeersch in actie in Gent-Wevelgem  – foto: Cor Vos

Tim Merlier: “Uiteraard hoop ik op een ritzege. De eerste tien dagen tel ik vier kansen. Daarvan eentje pakken, zou fantastisch zijn. Of ik mijn tegenstanders al ken? Nee, al weet ik dat Caleb Ewan sowieso de drie grote rondes rijdt. En Giacomo Nizzolo en een aantal andere Italianen zullen in eigen land extra gemotiveerd zijn. Maar ik ben sowieso een renner die weinig met de concurrentie bezig is. Daar word je alleen maar nerveus van en daar schiet je ook niet mee op.”


Met het klassieke voorjaar en de Giro zal het een drukke eerste seizoenhelft geweest zijn. Hoe ziet jullie zomer eruit?

Gianni Vermeersch: “Na de Giro wil ik nog door tot het Belgisch kampioenschap. Daarna volgt een korte rustperiode en begin ik aan een reeks wedstrijden die me wel moeten liggen. Ik denk nu spontaan aan Dwars door het Hageland en Antwerp Port Epic. En wellicht maak ik ook mijn debuut in de Ronde van Wallonië. Of ik nog ga crossen? Ja, zoals vorig jaar. Het veldrijden staat intussen in functie van het voorjaar. Na mijn prestaties van de voorbije weken zou het flauw zijn te zeggen dat ik fulltime crosser ben.”

Tim Merlier: “Er is nog niet gepraat over de zomer. Het Belgisch kampioenschap in Waregem is sowieso een doel. Stiekem hoop ik ook op mijn debuut in de Tour de France. Maar laat ons eerst maar even afwachten hoe ik de Giro verteer.”

Dries De Bondt: “Na de Giro volgen nog enkele koersen zoals de Elfstedenronde, de Baloise Belgium Tour en het BK, waarin ik mijn titel verdedig. Jammer genoeg is Halle-Ingooigem afgelast. In de zomer neem ik een break, waarna ik wellicht hervat in de Ronde van Polen als voorbereiding op het najaar. Dat moet verder nog ingevuld worden, maar ik denk aan wedstrijden zoals Dwars door het Hageland, de Druivenkoers, de Schaal Sels en de BinckBank Tour.”

Tim Merlier won al drie keer dit seizoen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

Jose Maria 11 april 2021 om 14:45

Sbaragli en Modolo zullen ongetwijfeld ook opgesteld worden.

0
Wheely 11 april 2021 om 15:16

Lijkt me wel ja, twee Italianen met Giro ervaring.

0
chiller87 11 april 2021 om 16:27

Modolo zal in Turkije zichzelf moeten bewijzen, anders geen giro. Heeft amper trainingen boven 100km gedaan.

0
jappe666 14 april 2021 om 15:28

Zie Modolo niet starten in deze vorm, die kwam zelfs niet tot werken in het treintje van Philipsen in Turkije en er ondertussen ook al opgegeven…

0
koos1 11 april 2021 om 15:06

Kunnen mooie duels worden tussen Merlier en oa Ewen. In de vorm van het voorjaar zie ik merlier wel een rit pakken in deze Giro.
Welke andere sprinters kunnen we in de Giro verwachten? Gaviria, Viviani en … ??

0
Groetjesaandevoetjes 11 april 2021 om 15:28

Ewan, Sagan, Merlier en dan de Italianen Nizzolo, Viviana, Gaviria, Vendrame, Cimolai. En ben benieuwd of Bagioli zich ook in de sprints gaat mengen.

0
Jori 11 april 2021 om 15:48

Belletti (Eolo), Mareczko, Battaglin/Fiorelli/Lonardi (afhankelijk wie Bardiani meeneemt), Pasqualon/Minali (Van der Schueren niet tevreden over Minali), Moschetti verder nog als Italianen en hoop ik dat Dainese (of Kanter) en Colbrelli naar de Giro mogen.

Verder nog Dekker, Greipel (Cimolai als loods ws), Kristoff (Gaviria ws out door die pols en ploeg had hem al gevraagd hoe Kristoff tegen de giro aankeek). Mss bij EF nog Cort, maar iig wel een heel groot sprintveld in vergelijking met de andere jaren denk ik.

0
Marik 11 april 2021 om 15:22

Ik heb begrepen dat deze ploeg even sterk is als een WT ploeg. Laten we hopen dat ze zo vaak mogelijk op kop gaan rijden.

0
Davide Lappartiente 11 april 2021 om 16:17

Nee joh die renners zijn allemaal WT onwaardig, behalve VDP, want dat is een echte kanjer.

0
Beer 11 april 2021 om 17:33

Marik begrijpt het weer niet. Qua klassiekers en vlakke ritten zijn de shampoo-jongens een dikke vette WT-ploeg. Bergop en qua klassementen is het iets minder. Daar investeerden ze voorlopig minder in.

0
Marik 11 april 2021 om 19:28

Och jeetje die domme Marik, wees niet als Marik.

0
Beer 11 april 2021 om 20:36

Ze nemen toch een knecht mee naar Italië? :-)

0
jealgu 11 april 2021 om 18:02

Merlier hoopt ook nog op de Tour? Een giro plus tour combi voor iemand die nog geen grote ronde in de benen heeft lijkt me sterk.

Ook opvallend dat rickaert niet mee gaat, afgelopen jaren de sprintaantrekker voor Merlier. Die zal wel met Philipsen de tour gaan doen.

Giro rijden heeft wel het voordeel dat de tegenstand wat minder is, en de finales wat minder hectisch. Ik geef Merlier een goede kans op ritwinst. En voor renners als Vermeersch en De Bondt de kans om lekker in de aanval te gaan.

0
Romāns Vainšteins 11 april 2021 om 20:09

Mij lijkt dat Alpecin vroeg in de ronde probeert te scoren en niemand op het tandvlees tegen de cols opboren laat. De tour is waar het gebeuren moet en alle 3 deze gasten horen eigenlijk ook in die selectie thuis. Ik zie ze dus verstandigerwijs niet finishen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone