Tim Merlier blijft Olav Kooij voor in Tirreno-Adriatico

dinsdag 8 maart 2022 om 17:23
Tim Merlier blijft Olav Kooij voor in Tirreno-Adriatico

foto: Cor Vos

Tim Merlier heeft de tweede etappe van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. In Sovicille was hij de beste in de massasprint. Het was zijn eerste overwinning van het jaar. Filippo Ganna behield de blauwe leiderstrui.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Daags na de openingstijdrit kreeg het peloton de langste etappe van de ronde voor de wielen: van Camaiore reden de renners over 219 kilometer naar Sovicille. De eerste honderd kilometer was zo goed al vlak, daarna ging het wat meer op en af. De slotfase ging voornamelijk over vlakke, rechte wegen. Op drie kilometer van de finish bevond zich de laatste rechte bocht, om vervolgens alleen nog maar rechtdoor richting de aankomstplaats te rijden. Ondanks dat de finish licht bergop liep, waren de pure sprinters op voorhand de favoriet voor de overwinning.

Minuut stilte voor Oekraïne
Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, werd het peloton rond twaalf uur op gang gebracht. Vijf renners vormden de vlucht van de dag. Johnatan Cañaveral, Davide Gabburo (beiden Bardiani-CSF-Faizanè), Umberto Marengo (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Davide Bais en Francesco Gavazzi (allebei EOLO-Kometa) sloegen de handen ineen en reden op deze lange dag meer dan zeven minuten weg. Na het eerste uur versnelde het peloton en begon de voorsprong van de vluchters langzaam maar zeker terug te lopen.

foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers, de ploeg van leider Filippo Ganna, en Lotto Soudal, dat met Caleb Ewan zijn zinnen op de etappezege had gezet, controleerden aanvankelijk. Op de klim van La Pineta, op 58 kilometer van de finish, klapte de kopgroep uiteen. Bias viel aan en kreeg Cañaveral achter zich aan. Cañaveral kreeg het gat alleen niet dicht en moest zich laten terugzakken tot bij de andere vluchters. Bias kwam als eerste over de top van de klim en verzekerde zich zonder ongelukken aan het eind van de dag van de bergtrui.

Bias kreeg vervolgens gezelschap van zijn ploeggenoot Gavazzi en gezamenlijk reden zij verder. Terwijl hun oorspronkelijke aanvalskompanen een voor een werden ingelopen door het peloton, probeerde het duo van EOLO-Kometa zijn voorsprong zo lang mogelijk vast te houden. Aan de tussensprint in Chiusdino, op 29 kilometer van de streep, had het peloton Bais en Gavazzi al bijna in het vizier, maar de Italianen wisten nog wel drie en twee bonificatieseconden te pakken. De ene overgebleven seconde werd een prooi voor Tadej Pogačar.

foto: Cor Vos

Marc Soler ontbindt zijn duivels
Met nog twintig kilometer te koersen sprong Marc Soler weg uit het peloton en de Spanjaard reed in een streep naar Bais en Gavazzi toe. In plaats van in de wielen even bijkomen, ging hij erop en erover. De klimmer van UAE Emirates reed een mooie voorsprong bij elkaar, maar was uiteindelijk in zijn eentje niet opgewassen tegen de treintjes van de sprinters en werd op drie kilometer van de finish ingelopen. Onder meer Alpecin-Fenix voor Tim Merlier en Israel-Premier Tech voor Giacomo Nizzolo hielden het tempo hoog.

In de laatste kilometer trok Cofidis het tempo nog verder omhoog voor Simone Consonni, waarna Israel-Premier Tech probeerde Nizzolo te lanceren. Op 500 meter van de streep kwam Quick-Step Alpha Vinyl naar voren voor Davide Ballerini, maar de Italiaan werd links en rechts voorbij gereden. Merlier timede zijn sprint perfect en bleef Olav Kooij en Kaden Groves voor op de aankomst. Peter Sagan en Consonni maakten de top vijf compleet. Filippo Ganna kwam in het peloton binnen en behield de blauwe leiderstrui.

Dit artikel delen:

48 Reacties

Murcia 8 maart 2022 om 17:26

De eerste voor Merlier, maar Kooij die zonder trein tweede wordt vanuit een kansloze positie krijgt van mij ook een dik compliment. Heerlijk om te zien hoe hij van niets toch nog iets kan maken.

0
kelderfan 8 maart 2022 om 17:31

Helemaal eens, dat Kooij nog 2e. wordt is al een mirakel.

0
Turtlehead 8 maart 2022 om 17:42

Ja, knap! Hij houdt goed zijn plek, iets wat Groenewegen niet heeft.

0
AZH 8 maart 2022 om 17:28

Hopelijk kan Kooij snel naar een ploeg die hem wel helpt. Veel te goed en jong om weg te laten rotten bij Jumbo.

0
jv88 8 maart 2022 om 17:33

Ach overdrijven is ook een vak. Maakt prima progressie bij Jumbo die ook Groenewegen in het verleden hebben ontwikkeld tot een top sprinter. En nu van Aert. Maar vandaag werd hij slecht gebracht met maar 1 mannetje in steun!

0
AZH 8 maart 2022 om 17:41

In UAE was het hetzelfde liedje. Hij had al op drie zeges kunnen staan als ze hem een beetje brengen.

0
ChefSpijker 8 maart 2022 om 17:48

In de tijd van de opkomst van Groenewegen was de sprinttrein misschien wel dé focus voor de grote wedstrijden. Dat ligt nu wel totaal anders. Zowat elke meerdaagse koers draait het om het klassement. Dus snap die opmerking op zich wel.

Is ook niet erg dat Jumbo voor Wout en klassementen gaat, daar valt veel belangrijk succes mee te behalen. Maar daardoor zit zo’n sprinttalent wellicht niet bij de juiste ploeg. Net als Halvorsen destijds voor Sky koos.

0
KnightBiker 8 maart 2022 om 23:00

Die gozer begint net.. een paar jaar bij TJV koersen en ontwikkelen is prima. Pas als hij aantoont op consistente wijze te kunnen winnen en meedoen voor overwinningen in WT sprints is het opportuun te spreken over sprint kopman zijn elders: die plekjes zijn er ook niet voor het oprapen…

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 8 maart 2022 om 17:30

En wéér werd Kooij totaal niet goed gebracht. Zucht.

Snel weg bij Jumbo inderdaad, als sprinter heb je daar helemaal niks te zoeken. In al die jaren met Groenewegen hebben ze ook amper fatsoenlijke leadouts voor elkaar weten te krijgen. Ze kunnen het gewoon niet.

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:14

Groenewegen heeft heel, heel wat ritten bij TJV gewonnen al dan niet met sprinttrein. Kooij is thans misschien een coming man. Geef die kerel tijd en geen druk.

0
Geit in mijn Kelderman 8 maart 2022 om 17:31

De tandjes, die Kooij. Wat is dat voor talent joh. Rijdt even in de laatste 150 meter nog 9 man voorbij.

Ook knap van Merlier, verslaat hier toch niet de minsten en z’n positionering was top.

0
xistnc 8 maart 2022 om 18:26

En dan ook nog buitenom, zelfs. Dat compenseert het gebruikelijke windvoordeel.

Waar hij in de zandbak ronduit slecht gebracht werd, had ik nu het idee dat hij vooral zelf niet voor zijn positie durfde te vechten.

0
tramontana 8 maart 2022 om 19:51

de laatste 150 meter nog 9 man voorbij, mogelijk omdat die mannen ingesloten zaten en/of al beseften niet meer voorbij Merlier te kunnen. Mooi naar de tweede plaats gesprint dus. Tweede plaats in Parijs-Roubaix betekent misschien nog iets, in een sprint betekent het niets. Straks komen de theorieën over “wat als de streep 50 meter verder lag?” nog voorbij.

0
jv88 8 maart 2022 om 17:31

Kooij van wel erg ver en niet eens vol in slipstream. Mogen ze wel wat beter brengen. Met Affini van Emden en Van de Sande zou dat toch mogelijk moeten zijn!

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:16

Ja, en Sagan rijdt nagenoeg z’n hele carrière zonder trein. Het is gewoon ook een kwestie van wiel kiezen en positioneren.

0
thorsen 8 maart 2022 om 17:31

1. Sterke sprint van Merlier, niemand kwam uiteindelijk echt in de buurt.
2. Als Kooij eens goed afgezet wordt… die maakt 5 van de 6 fietslengtes goed en wordt dan 2e. Daar zit veel meer in.
3. Wie deze finish heeft goed gekeurd mag wat mij betreft per direct ontslagen worden.

0
Lennimator 8 maart 2022 om 18:14

Kan het niet beter zeggen Thorsen.

0
the student 8 maart 2022 om 17:31

Merkwaardige keuze voor de positie van de streep. 25 meter eerder en de streep lig niet in de bocht, was dat nou zo moeilijk? In de buitenbocht moet je toch weer een half metertje extra sprinten.

0
Monsieur Bendy 8 maart 2022 om 17:32

In plaats van te laten zien hoe geweldig ze bij de UCI wel niet deugen, door alle onschuldige russische sporters te cancelen, zouden ze zich beter eens bezig houden met veilige aankomsten, met name in Italie. Wat een aanfluiting was dit weer zeg. Blij dat het goed gegaan is.

0
Michelangelo 8 maart 2022 om 21:49

Overigens niet alleen in TA. Ook de eerste etappe in PN was een aanfluiting. Gelukkig werd het daar geen massasprint, maar ook daar kwam de hekken op 50 meter van de streep gewoon een metertje naar binnen. Als je daar aan de verkeerde kant zat had je daar ook in een trechter gereden.

De UCI heeft nog altijd niks geleerd over veiligheid. Deze aankomst, maar ook in de UAE. 1000 km rechte weg, en de finish leggen ze in een bocht. Echt een stelletje imbecielen daar in Aigle.

0
Het Rode Rugnummer 9 maart 2022 om 11:01

Helemaal mee eens, althans, het veiligheidsstukje. Ik vind de vergelijking met de Russische sporters erg slecht en onnodig hier Monsieur Bendy. Ik weet dat we op wielerflits zitten en niet op politiekflits, maar ik vind dat aangezien de hele Nederlandse publieke opinie is dat we Oekraïne moeten steunen en Rusland fout is, het wel erg krom is om dan nu wel te gaan klagen over de Russische sporters die geweerd worden, al helemaal in een vergelijking met de veiligheid van het parcours.

0
Alfons Haavers 8 maart 2022 om 17:32

Doet pijn aan de ogen om Sagan zo te zien spartelen, zat natuurlijk wel al relatief vroeg in de wind maar toch… Het Jachtluipaardje ook weer sterk, die zege komt steeds dichterbij.

Leuk mondje Engels spreekt Merlier overigens, op dat vlak toch wat een wielrenner à l’ancienne. Ook leuk om eens een sprintaankomst in een bocht te leggen… Dat kan nog haakser!

0
Magician 8 maart 2022 om 21:54

Spartelen? Prima resultaat, lag vorige week nog met koorts in bed.

0
Alfons Haavers 8 maart 2022 om 22:20

Resultaat viel mee, met al zijn gebeuk verzekert Peto zich meestal wel van een goeie positie in de laatste hectometers.

Maar het zag er zo krampachtig uit. Hij zal inderdaad nog niet op topniveau zijn, maar er leek echt niks van dash op te zitten.

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:19

Alfons, wat een baarlijke nonsens ‘spartelen’. Hij rijdt gewoon een degelijke sprint, zeker gezien z’n voorbereiding. Kijk ook even wie er achter hem finisht.

0
bimbodoro 8 maart 2022 om 17:33

Mooie zege van Merlier.
Maar… Pogacar die spurt voor één boniseconde!? Met slechts 5 ritten voor de boeg nog 6 seconden te gaan. ;)
En hoe gaat Vingegaard in godsnaam 42 seconden op Remco goedmaken? Zelfs López en Hart zie ik moeilijk 31 seconden goedmaken. Op plaats drie na lijkt het eindpodium van deze Tirreno-Adriatico reeds gekend. Het enige interessante is wie van de eerste twee op plaats 1 en wie op plaats 2 terecht zal komen. ik hoop natuurlijk dat ik mij vergis. De vorige editie, met Mathieu, was van een heel ander kaliber.

0
AZH 8 maart 2022 om 17:36

Rit 6 is aankomst na een afdaling. Kan me niet voorstellen dat Evenepoel er dan nog bij zit.

0
Alfons Haavers 8 maart 2022 om 17:40

LaDoyenne, ik bedoel FlècheWallonne, ik bedoel ArdensDrieluik, ik bedoel bimbodoro, ik bedoel BincheTournaiBinche, ik bedoel opnieuw bimbodoro… Is het niet stilaan tijd om die Remco-posters van de muur te halen, de dartspijltjes en voodoopopjes op te bergen, de gordijnen open te trekken en eens iets leuks te gaan doen met je leven, jongen? Wat sociaal contact zou je misschien wel goed kunnen doen?

0
AZH 8 maart 2022 om 17:43

Je zit hier anders zelf ook, heel sociaal, je tijd te verdoen.

0
Alfons Haavers 8 maart 2022 om 17:46

Nee hoor, ik zit hier om te discussiëren over wielrennen in al zijn facetten met andere wielerliefhebbers.

Niet om hier maanden aan een stuk dagelijks precies dezelfde sarcastische berichten over 1 en dezelfde renner te dumpen. Vermoed dat er zinvollere invullingen te bedenken vallen van een mensenleven.

0
djerkson 8 maart 2022 om 17:34

Duidelijke zege! Merlier heeft er wel voor moeten knokken, oa tegen Sagan. Jammer dat hij niet de echte bergen over kan. Vreselijke aankomst, wie bedenkt zoiets? Voordien kilometers rechtdoor met hier en daar een haakse bocht, maar dit?

0
Limal 8 maart 2022 om 17:37

Mooi één-tweetje voor de Lage Landen! En lang gaat dat niet duren voordat Kooij een mooie koers wint.

0
Borsje 8 maart 2022 om 18:21

Trapt ook nog even soepel een tandje groter…… Wat een snelheid….

0
Turtlehead 8 maart 2022 om 17:43

Wat een debiele finish , in een bocht.
Rijden ze tien kilometer rechtdoor achter Soler asn, heb je zo’n stomme finish…

0
Jaepa 8 maart 2022 om 19:23

Echt ongelooflijk hoe ze dit verzonnen krijgen inderdaad.

0
klimmer999 8 maart 2022 om 18:15

Kooij zit helemaal niet bij de verkeerde ploeg. Is een sprinter die niet noodzakelijk een treintje nodig heeft, maar wel iemand die hem naar het einde toe goed kan loodsen.

0
quickstep_wolfpack 8 maart 2022 om 18:21

Pfff ballerini stond bekant stil

0
Titaantje 8 maart 2022 om 18:48

mooi dat sagan zn bene weer eens test. Die zal er toch wel weer staan in MSR om een top 7 plek te pakken.

0
Kopinkas 8 maart 2022 om 18:59

Want om te winnen gaat hij weer te kort schieten? Dat wordt de realiteit: Sagan die strandt op twee monumenten…
Winst in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix: Vanderaerden en Planckaert (onder meer) deden het hem voor.

0
Alfons Haavers 8 maart 2022 om 19:35

Twee monumenten maar dat wordt toch aardig gecompenseerd met zijn 3 wereldtitels vind ik.

De ‘Grote 3’ van het voorjaar zitten elk ook nog maar aan 1 monument.

0
Theo H 8 maart 2022 om 20:04

@Kopinkas: Trieste, maar rake constatering. Jaren achtereen op het voorplan, maar in met name San Remo heeft hij grote kansen laten liggen en die komen niet meer terug. Wereldtitels vergoeden veel, maar efficiënt is hij in zijn beste periode zeker niet geweest.

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:24

Schrijf Sagan nog niet af. Ok, er zijn mss terechte bedenkingen, maar nu meer vanuit de luwte lukt een aardige herfst wellicht nog.

0
Kopinkas 9 maart 2022 om 07:44

@Alfons @Theo H
’t Was natuurlijk een kleine provocatie van mij, want ik schat Sagan’s erelijst echt wel hoog in. Toch vind ik enkel zijn eerste wereldtitel ‘monumentaal’ in de manier waarop hij die behaalde – en verder is het feit dat hij er drie op rij haalde an sich ook monumentaal. Maar onmogelijk om dat allemaal af te wegen, wielrennen is geen apothekerswetenschap.

0
Zwarte Panter 8 maart 2022 om 19:29

Vaak word een sprint al gereden voor een sprint.

0
Etika 8 maart 2022 om 21:18

Maar de sprint voor de sprint won Sagan terwijl Merlier de bloemen kreeg. Lotto-Soudal won de sprint voor de sprint voor de sprint.

0
bellevue 8 maart 2022 om 21:56

Olav blijft te lang in zijn Kooij

Hij moet wat vroeger in de wind gaan sprinten,

nu rijdt hij tot de laatste 100m in het zog van de anderen

dan pas kunnen we zien of hij de snelste kan zijn.

Maar positioneren is natuurlijk ook een vak.

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:11

Mooi voor het vertrouwen van Merlier, en voor de ploeg.
Sagen mss op de weg terug. Toch een knappe sprint, evenals Kooij.

0
Mystery Rider 9 maart 2022 om 05:30

Wat een bizarre top 10 – de echte ’topsprinters’ staan er zelfs niet in:
11 – Ackermann
15 – Ewan
17 – Demare
18 – Bouhanni
20 – Kristoff
29 – Viviani
69 – Cavendish
Het zal dus toch wel een zware rit geweest zijn!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone