Tiesj Benoot: “Gaan we überhaupt nog koersen dit seizoen?”

vrijdag 20 maart 2020 om 18:01
Tiesj Benoot: “Gaan we überhaupt nog koersen dit seizoen?”

foto: Cor Vos

Tiesj Benoot kon zijn goede vorm uit Parijs-Nice niet doortrekken naar de klassiekers door de uitbraak van het coronavirus. Naar eigen zeggen voelde hij zich sterker dan twee jaar geleden, toen hij Strade Bianche op zijn naam schreef. Hij vraagt zich af of er nog gekoerst gaat worden.

“Ik vraag me af of we überhaupt nog gaan koersen dit seizoen. Al probeer ik daar niet te veel mee bezig te zijn”, vertelt Benoot in een videogesprek met Sporza-journalist Ruben Van Gucht. “Deze realiteit is heel bijzonder. Ik probeer het van dag tot dag te bekijken. Maar als ik volgende week de training hervat, is dat met de gedachte dat de Tour de France doorgaat.”

Dat hij de verplaatsing van de voorjaarsklassiekers naar het najaar lastig zou vinden, vertelt hij. “Er gaan daar sowieso wedstrijden onder lijden. Het zal nooit hetzelfde zijn.” Wat hem betreft moet bij een nieuwe kalender voorrang gegeven worden aan de monumenten. Maar wat doe je dan met de koersen in Canada? Als de Ronde een week na Canada verreden wordt, ga ik niet naar Canada.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

vincenzo 20 maart 2020 om 18:24

De vraag stellen is hem beantwoorden. De realiteit gaat langzaam bij renners doordringen. Bij de één (denk aan Thomas de Gendt in Parijs-Nice) eerder dan bij de ander (de dromers).

Op dit forum is het ook al erg rustig …

FDJ 20 maart 2020 om 18:37

Ik heb er alle vertrouwen in dat als we ons aan de regels houden we in elk geval met een maand of 2,3 onze vrijheden weer terug hebben. Combinatie van sociale contacten NU beperken, hopen dat het mooiere weer zijn werk doet. Op den duur gaat het aantal besmettingen gewoon afnemen kan niet anders. En dan zal het net als het gewone griepvirus langzaam uitdoven richting de zomer. Topsport weet ik niet, maar gewoon het normale leven zal echt rond de zomer weer op gang komen

debbie1998 20 maart 2020 om 18:38

Nog 10 maandjes slapen, en dan hebben we hopelijk weer de Tour Down Under.

vincenzo 20 maart 2020 om 20:48

Daar gaan we met z'n allen naar uitkijken! Echter, nu zou de aandacht bij andere zaken moeten liggen dan sportwedstrijden.

Samlambeej 20 maart 2020 om 22:08

Welk noodlot heeft jou gestuurd? Hou toch eens op. Tot wanneer het duurt? Tot dan.
Ondertussen hebben we aan jouw ketting reacties helemaal niets.

guyremgabdel 20 maart 2020 om 18:53

Als je ziet dat er vandaag weer 627 doden vallen in Italië, kan ik me niet voorstellen dat er binnen 10 weken een Giro van start kan gaan waar duizenden mensen een beetje uitbundig op straat gaan vieren.
Eerst zullen er in Europa geen besmettingen meer mogen bijkomen en geen doden. Pas dan kan men denken aan sport en plezier.

FDJ 20 maart 2020 om 19:14

Eens, maar ook in Italië zullen door de lockdown de besmettingen moeten gaan teruglopen nadat men gedurende de hele incubatietijd een Lockdown heeft gehad. Als het dan nog explosief toeneemt dan begin ik aan alle cijfers te twijfelen. Italië moet nu op korte termijn vooruitgang gaan boeken.

Panache 20 maart 2020 om 19:49

Zoek voor de ‘lol’ eens op hoeveel mensen er dagelijks sterven in Italië en zet het in perspectief.

In Europa gaan al jaren 2.000 mensen per dag (!) dood door luchtvervuiling. Maar dit is nooit reden geweest voor een crisis of lockdown. Het is gewoon geaccepteerd als een gevolg van economisch succes. Dit is geen kritiek, slechts een constatering.

FDJ 20 maart 2020 om 19:54

@Panache die zijn vreselijk. Geen discussie over mogelijk. Maar als je mensen zoveel mogelijk isoleert zoals met een Lockdown moeten de aantallen terug gaan lopen. Dat kan niet anders. Het kan niet blijven oplopen terwijl mensen amper meer contact maken.

Windvlaag 20 maart 2020 om 20:18

@Panache in Italië gaan op een gemiddelde dag 1720 mensen dood, in Nederland gaan op een gemiddelde dag iets minder als 400 dood. In beide landen zitten het aantal Corona doden daar dus nog ruim onder. Mensen die nu dood gaan aan Corona krijgen waarschijnlijk het laatste zetje en waren waarschijnlijk dit jaar sowieso in de statistische cijfers van overlijden terecht gekomen.

RodyTur10 21 maart 2020 om 03:12

@Panache: fijn dat er ook nog mensen met realiteitsbesef rondwaren op deze fora. Eigenlijk al bang om gewoon die angstcultus aan de kaak te stellen, omdat je dan meteen een hetze of een ban over je heen krijgt.

Zou fantastisch zijn als de Giro gewoon zou kunnen plaatsvinden, al krijg je dan natuurlijk dagenlang het gezwam van de commentatoren hoe we de slachtoffers van de Corona-virus moeten gedenken en eren.

andre77 21 maart 2020 om 09:45

@Panache: sommigen noemen jouw reactie realiteitszin, ik noem het een groot bord voor de kop. De autoriteiten laten zich bij het bepalen van maatregelen niet leiden door het aantal doden, maar door de capaciteit van IC’s. Zolang deze kritisch blijft, zullen er maatregelen van kracht blijven. Geen normaal-denkend mens wil dat er te weinig capaciteit op de IC is, zeker ook omdat meer dan de helft van de Corona-patiënten op IC’s in Nederland jonger dan 50 is. Kijk eens naar beelden van de mensonterende toestanden in ziekenhuizen in Italië, waar een tekort aan IC-bedden is.

Keltador 21 maart 2020 om 11:32

@andre77 +1

@ Panache #flattenthecurve, dat is het devies. https://www.youtube.com/watch?v=6rqpRq7nkO8

Onie 20 maart 2020 om 19:40

We gaan absoluut nog koers zien dit jaar. Juni zal misschien nog te vroeg zijn, maar daarna zal het toch een keer in beperkte mate weer op gang komen.

skylimit 20 maart 2020 om 19:50

Lijkt mij wel dat er dit jaar nog gekoerst gaat worden. Kan mij echt niet voorstellen dat mensen in alle landen zich gedwongen laten opsluiten in hun woonlocatie voor een langere periode dan 4-6 weken. Dat is simpelweg niet vol te houden. Momenteel leven we in een surrealistische wereld met dagelijks dramatische berichten uit Italie en ook in Nederland gaat het niet de goede kant op.
Hier in Roemenie lijkt het redelijk onder controle gehouden te worden, al stijgt het aantal besmettingen wel elke dag en wordt de piek pas rond Pasen verwacht.
Ik kan nog gewoon elke dag naar het werk met in achtneming van hygiene en afstandhouden etc. Verder is het ook prachtig weer met 18 tot 20 graden, dus dat maakt het extra surrealistisch lege straten etc. te zien en om binnen te blijven.
Echter maandag en dinsdag wordt het weer opeens koud met max.6 en 7 graden en sneeuw, dus ook het weer doet een duit in het zakje. Heb het gevoel deel uit te maken van een film en te kijken naar beelden uit andere landen, maar het is geen film maar bittere werkelijkheid, zeker voor mensen die het van heel dichtbij mee maken.

wiebipedia 20 maart 2020 om 20:07

Ik heb het al eerder aangegeven. Het is niet ondenkbaar dat landen hun grenzen dichthouden komende zomer/jaar. Alle (nuance) verschillen in aanpak zorgen dat niemand straks het risico wil nemen om besmetting binnen te brengen of mee te nemen. Tenzij er duidelijk is wat het virus doet (groepsimmuniteit) of/en er een vaccin is gaat het samenvoegen van een peloton uit alle windstreken niet gebeuren.

OS bijvoorbeeld houden nu heel krampachtig vast aan doorgang, maar die zitten met dezelfde obstakels. Plus dat daarbij ook nog eens komt dat er niet gecontroleerd wordt door de doping autoriteiten en door de situatie niet iedereen beschikt over een gelijkheid van voorbereidingsmogelijkheden

Jokke 21 maart 2020 om 09:37

Ik hoor dagelijks nieuwe en verschillende uitspraken van dokters-specialisten ivm deze epidemie (nog 10 weken, zeker gans het jaar, …). Voorspellingen over de koers doen, lijkt mij bijgevolg zeer moeilijk. Hopelijk kan het veldritseizoen nog normaal van start gaan :)