Tibor del Grosso reageert op KNWU-blunder: “Ik hoor hier niet de dupe van te zijn”

maandag 20 september 2021 om 20:51
Tibor del Grosso reageert op KNWU-blunder: “Ik hoor hier niet de dupe van te zijn”

Van Bon in de auto achter Del Grosso tijdens het EK - foto: Cor Vos

Een pijnlijke misser voor de KNWU en bondscoach Marco van Bon afgelopen donderdag. Ze schreven vijf junioren in voor het WK wielrennen deze week in Vlaanderen. Een UCI-official wees ze er echter op dat er maar vier renners mogen starten. Van Bon slachtofferde Tibor del Grosso, die ontdaan is. “Het is wel heel zuur”, treurt de 18-jarige junior bij RTV Drenthe.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

“Ik vind het heel stom en ik vind dat Marco dat niet kan maken, ik hoor daar niet de dupe van te worden”, gaat de jongeling verder, die eerder dit jaar ook al het WK veldrijden aan zijn neus voorbij zag gaan door de coronapandemie. “Het is wel heel zuur. Ik denk dat ik bij de vier beste junioren van Nederland hoor. Bij het EK, twee weken geleden, was ik nog de beste Nederlander op de veertiende plaats. En als je op de UCI-ranking van de junioren kijkt, ben ik ook de beste Nederlander.”

De keuze is extra beladen omdat Del Grosso dinsdag wél in actie komt op het WK tijdrijden, waarbij Van Bon als bondscoach uiteraard achter hem rijdt. “Daarom is het niet zo handig om nu ruzie te maken. Ik kan er ook niet veel tegen beginnen. Hij mag nu eenmaal die keuze maken. Maar het doet natuurlijk wel wat met je. Daarbij komt dat Van Bon op het EK al tegen mij gezegd had dat ik tijdens de wegwedstrijd bij het WK een vrijere rol zou krijgen. Dat maakt het allemaal extra zuur.”

Del Grosso begint dinsdagmiddag om 16.22 uur aan zijn WK-tijdrit.

KNWU compleet verrast
“Vanuit de UCI is dat heel onduidelijk gecommuniceerd. Ik werd daar donderdag volledig door verrast”, zei Van Bon daar eerder over tegen WielerFlits. “Het grootste probleem in deze ligt bij de UCI. Dit is in een nieuwsbrief gebracht met daarin acht kantjes aan reglementen. En dan staan de gewijzigde selectiecriteria er ergens in één regeltje tussen. Het lijkt mij dat je dit soort cruciale informatie toch op een andere manier communiceert. […] Maar als KNWU hadden we daar ook zelf scherper op moeten zijn.” Het zou gaan om dit document.

Het is daarnaast opvallend dat juist Del Grosso afvalt, die internationaal op papier Nederlands beste junior is. “Het is zo dat Tibor ook al het EK heeft gereden. Hij was de enige van alle renners die een dubbelprogramma had en zowel het EK als het WK zou rijden, zowel de weg- als tijdrit. Mijn taak als juniorenbondscoach is ook talentontwikkeling. Een van de zaken die daarin spelen, is het geven van kansen aan renners. Door corona hebben de andere vier minder mogelijkheden gehad dan Tibor”, verdedigt Van Bon zijn keuze.


Lees hier het WielerFlits-verhaal hoe deze blunder heeft kunnen plaatsvinden.

Dit artikel delen:

14 Reacties

ffstampen 20 september 2021 om 21:21

Breedte sport pfff zorg dan dat het bij de toerclub beter geregeld is, wat een bud argument, echt duidelijk erg geen doelstelling leeft die past bij dit soort events

evanderwel 20 september 2021 om 21:51

Sorry hoor, maar als je het als bondscoach teveel gevraagd vind om 8 kantjes te lezen, dan moet je volgens mij gewoon wat anders gaan doen. Ik ken de kwaliteiten van de junioren niet, dus durf ook niet te zeggen of deze jongen op dit parcours bij de beste 4 Nederlandse junioren hoort, maar ik kan me goed voorstellen dat hij er doodziek van is.

Aanklampen 20 september 2021 om 22:16

Man man… hoezo 8 kantjes! 1 kantje, in mark-up (wijzigingen zichtbaar) en dan 1 pagina Men Junior.. En dan verschuil je achter 8 kantjes en dan weggestopt. ALs je dat niet leest en je vervolgens verschuilt ipv gewoon te zeggen: ik heb dat helemaal niet gezien, ipv de UCI de schuld te geven..

Wat is dat toch bij de KNWU? Het ligt nooit aan de bondscoach maar altijd aan iets anders. Gerben de K was/is de positie uitzondering hierop….

Thijs E 20 september 2021 om 22:18

Del Grosso als beste NL-junior niet selecteren omdat hij het EK heeft gereden is natuurlijk achteraf redeneren. Als het hem gevraagd was, had hij natuurlijk het EK liever laten schieten voor iemand die minstens 4 plekken achter hem staat om de ranglijst.

HSV 20 september 2021 om 23:15

Is hij d beste? Dat weet ik zo net nog niet.

Solkanar 21 september 2021 om 10:12

Hij was de beste op het EK, dus hij is in vorm. Die neem je toch altijd mee!
Je gaat mij niet wijsmaken dat junioren die het EK gereden hebben vermoeid op het WK aan de start komen. Het EK is al meer dan een week geleden! Die gasten zijn getrainde atleten.
Wat een ongelooflijk laffe drogreden, vind ik dit.

Dikke Vrouw 20 september 2021 om 22:55

Staat die wijziging in het werkelijke document wel degelijk heel duidelijkheid in het rood aangegeven.
Geef dan gewoon toe dat niemand dit bekeken heeft. Wat een klucht

HSV 20 september 2021 om 23:14

Volgens mij zegt van Bon dat ook. Vantevoren had hij het niet gelezen omdat hij uit ging van vijf renners.

DeSjors 20 september 2021 om 23:35

De selecties zijn vaak al net zo dubieus als degenen die ze samenstellen. Beide beentjes op de grond houden TdG..

Fast Freddy 21 september 2021 om 09:34

Vertel vertel

oborobo 21 september 2021 om 09:29

Loes Gunnewijk,Koos Moerenhout,Marco van Bon.
Tsja?

Kaj 21 september 2021 om 10:35

Ach ja er zal wel een logische verklaring zijn vanuit de KNWU ;-)
We waren druk met OS, EK, WK, fietsen, uit het raam kijken, zoeken naar een nieuwe voorzitter, zoeken naar een nieuwe penningmeester voor het hoofdbestuur en wat al niet meer. Dan willen NOC/NSF, Jumbo-Visma ook nog van alles en nog wat en ja dan zie je nog wel eens iets over het hoofd. Oh ja dan is Tibor del Grosso een gewillig slachtoffer ook al was hij de beste junior op het EK
Misschien moeten ze gewoon eens leren bij de wielerbond om mailtjes te lezen

wimvl 21 september 2021 om 13:57

Fout bij de bondscoach. Hij heeft zijn werk niet gedaan.

henkvdlaan 21 september 2021 om 19:09

En wie is de beste Nederlandse tijdrijder op dit WK? Juist Tibor…

Headlines

Populair

Materiaalzone