Thymen Arensman zesde in Vuelta: “Ik word in slotweek minder slecht dan andere renners”

maandag 12 september 2022 om 09:53
Thymen Arensman zesde in Vuelta: “Ik word in slotweek minder slecht dan andere renners”

foto: Cor Vos

De ontdekkingstocht van Thymen Arensman in de Vuelta a España heeft hem een zesde plaats in het eindklassement opgeleverd. En een ritzege in de koninginnenrit naar Sierra Nevada. “Dat had ik niet kunnen dromen en bedenken. Zeker in de eerste ronde die ik voor het klassement rijd”, vertelt Arensman tegen de NOS.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het is een geslaagde Vuelta voor mij en voor de ploeg”, aldus de 22-jarige klassementsrenner van Team DSM. In Madrid moest Arensman nog wel strijden om zijn zesde plaats. Carlos Rodriguez en INEOS Grenadiers (de nieuwe ploeg van Arensman, red.) hoopten bij een tussensprint het verschil van één seconde nog te dichten. “Blijkbaar hadden ze dat plan, maar gelukkig heb ik teamgenoten die Rodriguez konden opvangen. Zonder hen kon ik dat niet doen.”

In deze Vuelta heeft Arensman de nodige lessen geleerd. “In de tweede en derde week word ik minder slecht dan andere renners. Dat wordt misschien mijn kracht voor de toekomst”, blikt hij terug. “Ik hoop dat ik nog sterker ben geworden, ook richting volgend jaar. Ik ben nu 22 en denk dat ik nog wel een aantal jaar heb om te groeien, maar dat is ook een logische ontwikkeling.”

Remco Evenepoel is een super groot renner, een super groot talent. Hij is ook een aardige gast in het peloton”, vertelt Arensman, die zijn seizoen gaat afsluiten in de Ronde van Lombardije, over de Vueltawinnaar. “Ik ben blij voor hem dat hij kan winnen. Ik heb geen flauw idee of ik dat ook kan. Dat is volledig afhankelijk van mijn ontwikkeling. Dit kan ook mijn hoogtepunt zijn, bijvoorbeeld, maar ik heb geen flauw idee.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Panache 12 september 2022 om 11:06

Ik hoop echt dat Arensman de progressie van 2021 en 2022 doorzet bij Ineos en nóg beter gaat worden. Maar vanaf positie 3 eindklassement is er wel wat context te schetsen. De nummer 3 Ayuso is dik drie jaar jonger, reed zijn eerste grote ronde en werd door een covidinfectie getroffen. Vlak achter Arensman staat Rodriquez, die met hangen en wurgen ingehaald werd op de laatste dag, terwijl Rodriques ook zijn eerste grote ronde reed en keihard viel. Arensman profiteerde ook van de covidinfecties/opgave van Yates, Sivakov, Roglic. De tijdwinst die Arensman vanuit de vlucht haalde streep ik dan weer weg met de oververhitting in de tijdrit, dus het tijdverlies op de winnaar (een kleine 8 minuten) is denk ik representatief voor zijn niveau nu. Geconstateerde zwakke punten: steile beklimmingen, tempoversnellingen, hitte. Geconstateerde sterke punten: dieselcapaciteiten, hoogte, 3e week. Gevoelsmatig hebben we hier te maken met een Girorenner die in een Giro zonder Zoncolan en andere monsters, in een Giro met twee tijdritten, hoge ogen kan gooien. Dat probleem met warmte baart mij zorgen voor Tour/Vuelta. Al sluit in niet uit dat DSM qua hydratatie verkeerde berekeningen maakt, immers is Bardet ook door oververhitting op achterstand gezet in (als ik het goed herinner) de Tour de France. Bij Ineos weten ze daar wel mee om te gaan dus over twee jaar weten we veel meer.

6
Shinzawai 12 september 2022 om 11:31

Wat betreft de hitte is enige nuance wel op zijn plaats: we hebben hier in Spanje een extreem hete zomer gehad, dus dat hoeft niet altijd zo te zijn. We hebben ook gezien dat Arensman ondanks de hitte prima kon herstellen en een uitstekend slot van de Vuelta heeft gereden. Explosiviteit is wel een issue, naast het feit dat hij hier pas de vierde jongere (vijfde zonder val van Rodriguez) was en prestaties in de Vuelta niet altijd representatief zijn voor Giro en Tour. Uiteindelijk moeten we het wel op waarde schatten in een ronde waarin Mas de beste klimmer was.

2
Renaissance 12 september 2022 om 11:44

Helemaal eens met deze analyse die ook de overwinning van Evenepoel in een duidelijk perspectief zet.

2
Natte spons 12 september 2022 om 12:03

Wat is wel ook zie is dat de stijgingspercentages erg hoog waren deze Vuelta. In de Tour is dat vaak wat minder. Voor een grote kerel als Arensman is dat gunstiger, want die weegt toch al snel 10-15Kg meer dan de pocket klimmers.
Helaas voor hem is het wel een trend dat de stijgingspercentages elk jaar hoger lijken te worden.

1
SolitaryShell 12 september 2022 om 12:32

Deze Vuelta kende juist, in tegenstelling tot andere jaren, weinig kilometers echt steil.

2
sooike 12 september 2022 om 10:03

Als hij zich zo blijft ontwikkelen heeft Nederland over een paar jaar eindelijk weer eens een ronderenner die gaat meespelen. Kelderman leek dat te kunnen gaan worden, maar komt op momenten dat hij er moet zijn, zichtbaar tekort.

5
Mooie Sjors 12 september 2022 om 10:09

3de in de Giro, 4de in de Vuelta, 5de in de Tour. Je moet nog maar afwachten of Arensman dat ooit evenaart.

6
Steven_E 12 september 2022 om 10:11

“Eindelijk”? Hoe lang hebben jullie moeten wachten voor pakweg 2010? Veel langer lijkt mij. Laatste decennium verwend met Mollema, Gesink, Ten Dam, Kruijswijk, Dumoulin & Kelderman. En ik vergeet er misschien nog wel.

5
AnderJ 12 september 2022 om 10:21

Over Kelderman kan je veel zeggen (en dan met name dat hij er geregeld bij ligt), maar niet dat hij niet meespeelt als ronderenner. Zie alleen als de opsomming van Mooie Sjors.

4
VerstandOpNul 12 september 2022 om 12:00

Die resultaten van Kelderman zijn natuurlijk prachtig.. Maar in al die ronden heb ik geen moment het gevoel gehad dat hij zijn concurrenten nog eens zou wegblazen met een niets-ontziende aanval..

2
Jean Dumas 12 september 2022 om 12:20

Wilco werd in het jaar van zijn doorbraak 7e in de Giro. Dus Arensman doet al beter.

1
Mooie Sjors 12 september 2022 om 12:39

Wel in zijn 2e grote ronde, dit was Arensman zijn 4e.

0
Groetjesaandevoetjes 12 september 2022 om 15:07

@verstandopnul – moet elke AK renner dan een alles of niets poging doen? Veel renners zijn blij om aan te kunnen haken en zien daarna wel of ze nog wat over hebben. Kruijswijk bijv. heeft het maximum er uit gehaald met een 3e plek in de Tour en ik denk dat het meerendeel van het peleton daar jaloers op is. We zijn als Nederlanders ook deels verwend geraakt door Dumoulin, maar als Kelderman dit had gepresteerd in 2010 was er een speciale docu gemaakt door de NOS (zie de docu van Bau en Lau die over plek 6 en 13 in het AK).

0
horsm 12 september 2022 om 17:07

Als Arensman even goed als een Kelderman-zonder-pech wordt, ben ik tevreden.

0
Martino87 12 september 2022 om 10:19

Bemoedigend dat hij elk jaar ietsje beter lijkt te worden. Dit jaar heeft hij echt een stap gezet in de tijdritten en heeft hij wedstrijden gewonnen. Dat laatste is belangrijk, want voor je het weet ben je een soort Kelderman of Kruijswijk: heel goed, maar nooit winnen.

5
De zeekomkommer van Zevenbergen 12 september 2022 om 12:06

Hij heeft in elk geval al een etappe in een grote ronde op zijn naam staan.

1
fransestinkkaas 12 september 2022 om 10:40

Met het vertrek van Carapaz, het stoppen van Porte en het ouder worden van Thomas ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Arensman bij Ineos. Hoop alleen dat de voorwaarden van het contract nog bepaald moeten worden bij Ineos, want zijn overwinningen, tweede plaatsen en de top 10 in de Vuelta geven een goede positie wat af te dwingen.

4
FDJ 12 september 2022 om 11:07

Plus dat Bernal nog maar moet zien echt terug te keren. Gezien zijn blessures lijkt mij daar een scenario a la Froome ook niet uit te sluiten. Meekunnen in het peloton, maar niet meer strijden om winst.

2
Gebruikersnaam 12 september 2022 om 11:13

Vooral hopen dat er geen jonge Brit helemaal doorbreekt als even groot rondetalent, want dan gaat die echt wel de voorkeur krijgen.

0
Mooie Sjors 12 september 2022 om 11:16

Als Bernal niet op niveau raakt, gaan ze nog wel een extra topper aan boord halen. Kan mij niet voorstellen dat ze met Arensman als klassementstroef naar de Tour trekken of hij moet nog Froome-achtige progressie maken.

-1
fransestinkkaas 12 september 2022 om 11:28

@Gebruikersnaam: Pidcock balanceert natuurlijk wel op het randje van doorbreken als klassementsman. Ook altijd nog maar 23.

Verder vind ik Arensman overigens top hoor, maar hij is absoluut niet hetzelfde type renner als Roglic, Evenepoel of Pogacar. Die lijken toch anders gebouwd te zijn en vooral die eerst- en laatsgenoemde zijn erg explosief. Arensman is veel meer type Froome met misschien wat meer power en gewicht.

0
Fast Freddy 12 september 2022 om 10:42

Een goede 3e week is wel lekker als grote ronde renner… lol

2
Marik 12 september 2022 om 10:28

Arensman lijkt inderdaad een Kruijswijk 2.0. Hij is in ieder geval aanvallender ingesteld en ook explosiever. Al is dat laatste niet zo moeilijk ;)

0
TheBigShow 12 september 2022 om 10:40

In zijn jonge jaren heb ik Kruiswijk weleens een demarrage van Contador zien beantwoorden. Hij had die explosiviteit wel

3
De Siepel 12 september 2022 om 11:52

Arensman wint ook koersen. Kruijswijk helaas nooit.

1
SolitaryShell 12 september 2022 om 12:19

Zou niet weten wat er mis is geweest met de aanvalslust van Kruijswijk. Die rit naar de Alpe d’Huez in 2018 al weer vergeten bijvoorbeeld?

0
Panamaman29 12 september 2022 om 13:04

Ik heb het idee dat als het over explosiviteit gaat mensen niet helemaal weten wat ermee bedoeld wordt. Ecplosiviteit gaat m.i. meer over de punch op één moment dan bijvoorbeeld de aanvallen van co tador. Contador had bergop altijd wel explosieve aanvallen, maar werd in een sprint keer op jeer verslagen door valverde en purito. Demarrages bergop kan in principe elke klimmer van hetzelfe niveau volgen explosief of niet, het gaat alleen om het herstel ervan. Dumoulin was best explosief maar reageerde bijvoorbeeld vaak niet op de demarages van nibali en quintana omdat hij er langer over doet om van te herstellen. Contador bijvoorbeeld herstelde er ws best snel van maar die pure explosiviteit aan de finish had hij niet. En sommige renners hebben beide.

0
6feet 12 september 2022 om 13:14

Iedereen kan een aanvallen plaatsen maar in explosiviteit zit nogal verschil. Kruiswijk had zeker aanvalslust maar explosief kan ik hem niet noemen.

0
Wheely 12 september 2022 om 10:32

Als hij wat constanter kan worden komt hij al een heel eind, heeft bijvoorbeeld een hele goede tijdrit maar juist die viel net even tegen in de Vuelta, dat hij vervolgens de koninginnerit wint en ook in de laatste bergrit nog toeslaat zag ik niet aankomen. Veelbelovend en zeer benieuwd wat ze bij Ineos met hem gaan doen.

0
horsm 12 september 2022 om 17:09

Hij was toch bevangen door de hitte in de tijdrit? Ging ook van zijn stokje toen hij over de finish kwam.

0
klimmer999 12 september 2022 om 10:48

Waarom volgt de bevestiging van zijn overgang naar Ineos niet?

0
Newschooler 12 september 2022 om 10:59

Bekijk de gemiddelde leeftijd van de top 10 en je ziet dat er een wisseling van de wacht is maar ook iets veranderd is in het wielrennen

0
Panache 12 september 2022 om 11:58

Maar kijk eens naar de gemiddelde leeftijd van de top-10 in de Tour en de Giro en je ziet dat effect niet meer.
Ik heb ze opgeteld voor je in 2022. Gemiddelde leeftijd top-10 Giro = 30,8 jaar oud, Tour = 28,8 jaar oud en Vuelta = 25,0 jaar oud.

3
VerstandOpNul 12 september 2022 om 12:10

De voorbeelden van Arensman zijn Dumoulin, Froome en Wiggins, niet geheel toevallig alledrie aan de lange kant en groterondewinnaar.

En juist nu is er een generatie van uitzonderlijke en compacte klimmers die ook nog eens uitstekend kunnen tijdrijden en explosief zijn.. Geen vanzelfsprekendheid dat hij met hen gaat kunnen wedijveren..

Maar als er een team is dat hem naar het allerhoogste niveau kan brengen is het Ineos wel.. En hij heeft deze Vuelta ook laten zien dat hij niet bang is om aan te vallen.. Met zijn verleden als veldrijder zal zijn fietsbeheersing misschien nog net een tikkeltje beter zijn dan de huidige wereldtoppers..

Een podiumplaats in een GT lijkt me dan ook niet volledig onrealistisch..

0
Mooie Sjors 12 september 2022 om 12:36

Ineos lijkt zijn voorsprong toch wat kwijt. Jumbo-Visma doet in ieder geval beter. En zelfs Evenepoel, die zogezegd absoluut weg moest bij QS om ooit een grote ronde te winnen, heeft nu de Vuelta op zak. Teert UAE volledig op het talent van Pogacar of hebben ze daar ook stilaan Ineos bijgebeend? En Hindley van Bora-Hansgrohe verslaat Carapaz.

0
Anton van Valouwe 12 september 2022 om 12:20

Het stijgingspercentage is het probleem niet, mits het een lange klim is. Explosiviteit is zijn sterkste punt niet, dat werd duidelijk in de rit waar hij veel kostbare seconden verloor.
Al met al een zeer succesvol debuut als klassementsrenner, voor de rest is het afwachten!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone