Thymen Arensman kleurt zware etappe in Tour of the Alps: “Blij met deze vorm”

Thymen Arensman kleurt zware etappe in Tour of the Alps: “Blij met deze vorm”

foto: Cor Vos

dinsdag 19 april 2022 om 17:09
Interview

Thymen Arensman beloofde ons maandag agressief te koersen en hij houdt woord. In de tweede rit reed de DSM-klimmer een hele dag in de aanval. In de finale knapte hij nog wat werk op voor ploegmakker Romain Bardet. “Als ik iets zeg, dan lieg ik niet hé”, grijnsde hij even voorbij de finish.

Op de eerste klim van de dag, de Passo Rolle, was Arensman mee de aanstoker van de ontsnapping. “Ik voelde me goed en forceerde mee de kopgroep”, doet hij ons in aankomstplaats Lana zelf het verhaal. “Ook Chris Hamilton wilde mee, maar hij was jammer genoeg net niet goed genoeg. Zelf was ik wel in orde, intussen kon Romain (Bardet, red.) rustig volgen in het peloton der favorieten.”

“Misschien had de ontsnapping ook gewoon tot de finish kunnen gaan. Toen Sivakov een eerste keer aanviel, kon ik samen met Storer nog aanpikken. Bij een volgende prik kon ik echt niet meer mee, ik zocht snel een eigen tempo en hoopte om eventueel nog terug te keren in de afdaling. Dat lukte jammer genoeg net niet meer.”

Supertuck
Arensman verwees naar het afschaffen van de supertuck, waarbij je als renner op de bovenbuis zit en makkelijker (lees, rapper) daalt. “Nu daalt het peloton bizar veel sneller dan de aanvaller. In je eentje heb je geen kans. Zo werd ik teruggepakt door de groep der favorieten en van dan af reed ik helemaal in dienst van Romain.”

Arensman tijdens de tweede rit in de Tour of the Alps – foto: Cor Vos

En dat deed Arensman netjes. “Toen ook Sivakov en Storer werden gegrepen, vond ik het mijn taak om Romain in het wiel van Bilbao af te zetten en die positie dan te verdedigen. Dat lukte goed, waarna ik gewoon in de groep binnenkwam. Met die tweede plek zetten we als team toch een mooi resultaat neer.”

Giro d’ Italia
Dat hij tevreden is van het vormpeil, zegt de 22-jarige Gelderlander. “En ik ben er ook gewoon ingevlogen, zoals ik je gisteren verteld heb. Ik hou gewoon van die manier van koersen. Of ik dat morgen opnieuw ga doen? Op zich herstel ik vrij snel. Anderzijds ben ik nog jong, wat betekent dat ik nog wisselvallig kan zijn. We zien het wel.”

Arensman vertelde tot slot nog dat hij begin mei wel degelijk van start gaat in de Ronde van Italië, wat we eigenlijk al wisten. “Ik zat er wat mee verveeld dat ik het gisteren niet kon bevestigen, maar inmiddels is het toch uitgelekt, heb ik begrepen.” Fair enough!

Dit artikel delen:

14 Reacties

Ronellenfitsch 19 april 2022 om 17:23

Haha, goede laatste alinea. En goede koersdag.

0
Renaissance 19 april 2022 om 17:27

Nederlands rondehoop in bange dagen. Hopelijk wordt hij mentaal wat sterker dan kunnen niet alleen de Nederlanders maar alle wielerfans van hem gaan genieten.

0
Groetjesaandevoetjes 19 april 2022 om 17:38

Is er iets met hem qua mentaliteit dat ik gemist heb?

0
Anton van Valouwe 19 april 2022 om 18:27

Ontgaat mij ook, nuchtere intelligente jongen die zich niet gek laat maken.

0
Renaissance 19 april 2022 om 19:46

Heeft zich meermaals op een mentaal zwakke wijze verwoord, bang voor de druk op zijn schouders en bang voor de hectiek van de Tour zijn twee dingen die ik meteen kan noemen. Is een beetje een poffertje dus moet wat harder worden.

0
Panache 20 april 2022 om 07:44

Waar ligt bij jou de grens tussen realiteitszin en mentaal zwak?
Of is het gewoon zo dat je houdt van bluffers en dat het niets meer dan een kwestie van smaak is?

0
Marik 20 april 2022 om 08:08

Het is natuurlijk de spiegel van het eigen referentiekader dat hier spreekt. Het zegt niets over Arensman, wel heel veel over Renaissance.

0
Kopinkas 20 april 2022 om 09:29

@Renaissance
Bizar hoor. Lijkt net een goed hoofd op te zitten.
Overigens hou ik wel van poffertjes. Hapt beter weg dan zo’n platte pannenkoek.
Beter een poffertje dan een plofkip, zei mijn grootmoeder altijd.

0
Japiejo 19 april 2022 om 18:00

Toch opvallend dat hij en anderen klagen om het afschaffen van de supertuck terwijl de oplossing al daar is: de drop post. Tests van bv. GCN lieten al zien dat het in de afdaling bijna net zo snel is als de supertuck en iig véél sneller dan de gewone houding.

Enige nadeel is dus het gewicht. Maar daar moet toch wel een mouw aan te passen zijn? Lijkt me als ‘innovation’ veel nuttiger dan een bandenspanning systeem dat je 1x in het jaar gaat gebruiken.

0
Panache 19 april 2022 om 18:26

Dat ‘voordeel’ van de zadelzakker valt toch weg als het gehele peloton mee doet met de innovatie?

0
Japiejo 19 april 2022 om 19:39

Ja. Net als elke andere innovatie. Des te meer voordeel als je er als eerste mee durft uit te pakken.

0
platteprijs 20 april 2022 om 08:21

Ik kan me voorstellen dat de ploegleiding van DSM niet op de vroege vlucht zit te wachten maar op concrete punten. Arensman zelf wordt hier wel sterker van, maar is inmiddels wel toe aan wat meer resultaatgericht rijden.

0
Kopinkas 20 april 2022 om 09:31

Je bedoelt: de punten die Bardet hier mede dankzij de ondersteuning van Arensman binnenhaalt?

0
Bimbo Visma 20 april 2022 om 10:03

Of misschien zijn zij niet zo bezig met dat gedoe rond de punten. Ga je ook niet beter van rijden

0

Headlines

Populair

Materiaalzone