Thuisland Nieuw-Zeeland domineert eerste dag Wereldbeker baan in Cambridge

vrijdag 18 januari 2019 om 10:28
Thuisland Nieuw-Zeeland domineert eerste dag Wereldbeker baan in Cambridge

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Nieuw-Zeeland heeft de start van de Wereldbeker in Cambridge niet gemist. Het gastland profiteerde optimaal van de afwezigheid van enkele belangrijke concurrenten en pakte op de eerste dag op liefst drie van de vier onderdelen de gouden medaille. Alleen op de teamsprint moesten de Nieuw-Zeelandse vrouwen de winst aan anderen laten.


Ploegenachtervolging – mannen
Denemarken was na de eerste twee Wereldbekers in Parijs en Milton nog ongeslagen, maar in Berlijn en Londen volgden dan een tweede en een vijfde plek waarmee de dominantie van de Denen toch enige barstjes vertoonde. In Cambridge waren zijn er niet bij, maar ze waren niet de enigen want de complete top-4 van het wereldbekerklassement absent. Thuisland Nieuw-Zeeland kon eigenlijk niet ontbreken en stelde niet teleur. Na een zesde en achtste plaats in Parijs en Milton was er nu de winst, nadat Canada in de finale werd verslagen.

Uitslag
flag-nr1 flag-nz Nieuw-Zeeland (Regan Gough, Campbell Stewart, Jordan Kerby en Nicholas Kergozou)
flag-nr2 flag-ca Canada (Aidan Caves, Derek Gee, Adam Jamieson en Jay Lamoureux)
flag-nr3 flag-ch Zwitserland (Claudio Imhof, Stefan Bissegger, Frank Pasche en Cyrille Thiery)


Ploegenachtervolging – vrouwen
Na derde plaatsen in Parijs en Londen en een tweede in Milton was Italië, bij afwezigheid van de Britse vrouwen, de favoriet op de ploegenachtervolging. De Italiaanse vrouwen slaagden er echter niet in hun favorietenrol waar te maken, nadat ze stuitten op het sterkere Nieuw-Zeeland en Canada. Die landen plaatsten zich voor de finale, waarin de Nieuw-Zeelandse vrouwen een seconde sneller rondgingen. Voor de Italiaanse vrouwen was de bronzen medaille weggelegd, nadat ze met overtuigend verschil het Subway New Zealand Track Trade Team klopten.

Uitslag
flag-nr1 flag-nz Nieuw-Zeeland (Racquel Sheath, Bryony Botha, Rushlee Buchanan en Kirstie James)
flag-nr2 flag-ca Canada (Allison Beveridge, Ariane Bonhomme, Annie Foreman-Mackey en Georgia Simmerling)
flag-nr3 flag-it Italië (Elisa Balsamo, Letizia Paternoster, Martina Alzini en Marta Cavalli)


Teamsprint – mannen
Bij afwezigheid van de Nederlandse baansprinters sloegen de Nieuw-Zeelandse mannen toe op de teamsprint. In eigen huis waren ze in de finale te sterk voor buurland Australië. Nieuw-Zeeland was dit seizoen niet verder gekomen dan een vierde plek in Milton, maar pakte ditmaal in Cambridge de volle buit. Nederland was tot op heden heer en meester op dit onderdeel met vier zeges uit vier wedstrijden, waarmee zij zich reeds plaatsten voor het WK. De laatste twee wereldbekerwedstrijden laten zij links liggen om zich vast toe te leggen op de mondiale titelstrijd.

Uitslag
flag-nr1 flag-nz Nieuw-Zeeland (Ethan Mitchell, Sam Webster en Edward Dawkins)
flag-nr2 flag-au Australië (Nathan Hart, Jacob Schmid en Thomas Clarke)
flag-nr3 flag-fr Frankrijk (Gregory Bauge, Sebastien Vigier en Michael D’Almeida)


Teamsprint – vrouwen
Op drie van de vier onderdelen was het raak voor Nieuw-Zeeland tijdens de eerste dag van de Wereldbeker baanwielrennen in Cambridge, maar op de teamsprint voor vrouwen moest het gastland de winst aan anderen laten. Ook hier liet de top-3 van het wereldbekerklassement verstek gaan. Oekraïne, vierde op de lijst, kwam er niet aan te pas, waardoor de winnaars elders moesten worden gezocht. Frankrijk en het commerciële Holy Brother Cycling Team schopten het tot de finale, waarin de Chinese dames nipt sneller waren.

Uitslag
flag-nr1 flag-cn Holy Brother Cycling Team (Chaorui Song en Shanju Bao)
flag-nr2 flag-fr Frankrijk (Sandie Clair en Mathilde Gros)
flag-nr3 flag-pl Polen (Marlena Karwacka en Urszula Los)

Dit artikel delen:

1 Reactie

Samlambeej 18 januari 2019 om 17:55

@WF
Was dit alleen op de player te zien want op mijn eurosport 1 & 2 niks gevonden van deze wedstrijden?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.