Thor Hushovd wereldkampioen wielrennen

zondag 3 oktober 2010 om 07:38

Thor Hushovd is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Noor was in extremis de snelste in de sprint van een select groepje van 25 renners. Matti Breschel eindigde op de tweede plaats voor Allan Davis. Niki Terpstra werd vlak voor de meet terug bijgehaald na een late uitval.


De koers was heel lang niet echt aantrekkelijk om te volgen. In het begin van de koers waren er vijf vroege vluchters gaan vliegen. Diego Tamayo, Jackson Rodriguez, Matt Brammeier, Mohammed Elladoury en Oleksander Kvachuk reden 24 minuten voorsprong bijeen. Uiteindelijk gingen er een paar ploegen net op tijd werken om niet gedubbeld te worden op het plaatselijke circuit.

De finale begon echter al erg vroeg. Op ruim honderd kilometer ontstond er een groep van ongeveer 35 man na versnellingen van Matteo Tossato, Simon Gerrans en Wout Poels. Hierin zaten favorieten als Philippe Gilbert, Cadel Evans, Filippo Pozzato, Edvald Boasson Hagen, Vincenzo Nibali en André Greipel. Maar ook de Nederlanders Poels, Lars Boom en Koos Moerenhout.

Het verschil leek gemaakt, maar achterin bleef Spanje werken voor Oscar Freire en de Spanjaarden kregen later de hulp van de Russen voor Alexandre Kolobnev. Zo bleef het verschil klein en overbrugbaar.

Voorin vielen er steeds meer mannetjes weg en reden er, met nog twee en een halve ronde te gaan, vijf man weg met hierin Koos Moerenhout, Chris-Anker Sörensen, Giovanni Visconti, José Serpa en Vincenzo Nibali. Ook deze groep kreeg niet viel ruimte van een achtervolgend groepje met Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Fabian Wegman, Filippo Pozzato, Tejay Van Garderen, Cadel Evans en Wout Poels.

Maar toen was daar in één keer het achtervolgende pelotonnetje, waar dan ook weer mensen uit weg sprongen. Eerst ging Björn Leukemans, maar het stokje werd in de laatste ronde overgenomen door Philippe Gilbert, die solo naar de overwinning wilde.

Achter de Belgische topfavoriet ontstond er een klein groepje achtervolgers met hierin weer Koos Moerenhout en ook Cadel Evans, Alexandre Kolobnev, Matti Breschel, Björn Leukemans, Frank Schleck en Paul Martens.

In het overgebleven pelotonnetje werd echter hard gewerkt en alles kwam toch weer terug samen met nog een kleine vijf kilometer te gaan. Eerst vielen Vladimir Gusev en Janez Brajkovic aan. Op een kleine twee kilometer van de streep werden deze echter gecounterd door onze landgenoot Niki Terpstra.

Terpstra kon nooit ver weg komen, maar bleef er toch in geloven en ging vol door. Pas op tweehonderd meter van het einde werd de Amsterdammer teruggehaald door de sprintende meute. Eerst nam Greg van Avermaet het voortouw, maar dat werd al snel overgenomen door Matti Breschel. Alleen Thor Hushovd kon er nog overheen komen.

Wereldkampioenschap op de weg 2010
Uitslag, Melbourne – Geelong, 257,2 km:
1. Thor Hushovd (Noorwegen) in 6u21m49s
2. Matti Breschel (Denemarken)
3. Allan Davis (Australië)
4. Filippo Pozzato (Italië)
5. Greg Van Avermaet (België)
6. Oscar Freire (Spanje)
7. Alexandre Kolobnev (Rusland)
8. Assan Bazayev (Kazachstan)
9. Yukiya Arashiro (Japan)
10. Romain Feillu (Frankrijk)
11. Grega Bole (Italië)
12. Dmitriy Fofonov (Kazachstan)
13. Koos Moerenhout (Nederland)
14. Fabian Wegmann (Duitsland)
15. Andre Cardoso (Portugal)

19. Niki Terpstra (Nederland) op 7s
41. Lars Boom (Nederland) op 7m42s
42. Wout Poels (Nederland) z.t.
47. Karsten Kroon (Nederland) z.t.
62. Koen de Kort (Nederland) op 13m53s
91. Steven Kruijswijk (Nederland) z.t.
92. Sebastian Langeveld (Nederland) z.t.

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.