Thomas Voeckler soleert naar zege in Brabantse Pijl (+beeld)

woensdag 11 april 2012 om 17:28

foto: Sirotti

Thomas Voeckler heeft de Brabantse Pijl 2012 op zijn naam geschreven. De 32-jarige Fransman van Team Europcar kwam in het Belgische Overijse na een wedstrijd van 198 kilometer solo als eerste over de finish na een ontsnapping van dertig kilometer.

Drie renners reden zich vroeg in de wedstrijd in de kijker door na dertig kilometer in de aanval te gaan. De Oostenrijker Daniel Schorn (NetApp) en de Russen Maxim Belkov (Katusha) en Artem Ovechkin (RusVelo) reden een maximale voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Rabobank en BMC hielden het verschil met de koplopers binnen de perken. Luis Leon Sanchez reed op een ongelukkig moment lek en verloor de aansluiting met het op hol geslagen peloton. Bij Vacansoleil-DCM staakten onder meer Johnny Hoogerland en Rob Ruijgh de strijd vroegtijdig.

Daniel Schorn hield het in de spits van de koers als langste vol. Als solovluchter reed hij tot in de finale aan kop van de wedstrijd. Op iets meer dan twee ronden van het einde werd hij met nog 27 kilometer te rijden bijgehaald door de Thomas Voeckler (Europcar). Acht renners (Vanendert, Freire, Devenyns, Ten Dam, Van Avermaet, Howes, Serry en Schorn) gingen in de achtervolging, maar door een gebrekkige samenwerking liep de voorsprong van de Fransman op tot meer dan een minuut.

Voeckler zag tijdens zijn knappe solovlucht zijn voorsprong alleen maar oplopen, waardoor hij vrijwel onbedreigd naar de zege toe kon rijden. Op een ruime minuut werd drievoudig winnaar Freire in zijn laatste deelname aan de Brabantse Pijl tweede.

Brabantse Pijl 2012 (1.HC)
1. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar) in 4u49m02s
2. Oscar Freire (Spanje/Katusha) op 1m12s
3. Pieter Serry (België/Topsport Vlaanderen)
4. Fabio Duarte (Colombia/Colombia-Coldeportes)
5. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing)
6. Alex Howes (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda)
7. Jelle Vanendert (België/Lotto-Belisol)
8. Dries Devenyns (België/Omega Pharma-Quick Step)
9. Laurens Ten Dam (Nederland/Rabobank)
10. Michael Matthews (Australië/Rabobank)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair