Thomas Dekker stopt met profwielrennen
vrijdag 20 maart 2015 om 06:56

Thomas Dekker stopt met profwielrennen

Thomas Dekker stopt per direct met profwielrennen. Dat laat de Nederlander weten op zijn website. Dekker zat sinds 2015 zonder profploeg. De 30-jarige Noord-Hollander probeerde vorige maand in Mexico nog een nieuw werelduurrecord te vestigen, maar hij kwam een ronde tekort.

“Wekenlang heb ik erover nagedacht. Ik heb gewikt en gewogen. Ik heb de opties naast elkaar neergelegd en ze een voor een overwogen. Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. Nu ben ik eruit. Ik stop met wielrennen.”

Hij gold in 2005, zijn debuutjaar in het profpeloton, als één van de grootste talenten van zijn generatie en toen hij in de daaropvolgende twee jaar eerst de Tirreno-Adriatico en in 2007 de Ronde van Romandië won, leek het slechts een kwestie van tijd voordat Thomas Dekker de successen aaneen zou gaan rijgen.

Dekker 2007
De écht grote overwinningen kwamen niet en eind 2008 verliet Dekker Rabobank en ging hij aan de slag voor Silence-Lotto. Daar hoorde hij vlak voor de start van de Tour de France dat een hertest van een out-of-competition-controle uit 2007 positief was bevonden. Een tweejarige schorsing volgde en Dekker zou later zijn dopinggebruik toegeven. Eerst minimaal, uiteindelijk kwam er een volledige bekentenis.

Op 6 juli 2011 keerde Dekker terug in het peloton en reed hij de Grote Prijs Stad St. Niklaas. Een kleine maand later werd bekend dat hij bij de opleidingsploeg van Garmin-Cervélo ging koersen en samen met Johan Vansummeren won hij in september de koppeltijdrit Duo Normand. Een contract bij Garmin-Cervélo volgde en hij zou het team van Jonathan Vaughters in november 2014 weer verlaten.

Dekker vond geen nieuwe ploeg en richtte zich op het werelduurrecord, maar kwam nipt tekort om dit op zijn naam te schrijven. Het leverde geen nieuw contract op en Dekker besloot hierna zijn loopbaan als professionele wielerenner te beëindigen. “Ik wilde er bewijzen dat ik nog steeds hard kan fietsen en daarnaast wilde ik weten in hoeverre ik nog wielrenner was”, vertelde Dekker.

Thomas Dekker

“Het antwoord is nu, enkele weken na de aanval op het record, duidelijk voor me. Als jonge prof wilde ik maar één ding: wielerkoersen winnen, het liefst zo veel en zo groots mogelijk. Ik had er alles voor over. Dat was mijn kracht en mijn valkuil tegelijk; het heeft me ver gebracht en diep laten zinken.”

“De afgelopen jaren ben ik meer en meer gaan beseffen dat er meer is in het leven dan wedstrijden winnen. Ik koerste uit liefde voor de sport, niet meer om ten koste van alles te winnen.”

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
20 maart 2015 07:03
Genaaid door iemand die om een hertest vroeg. Na zijn terugkeer kon hij niet meer met de besten mee omdat de faciliteiten om te prepareren er ineens niet meer waren na al die jaren, laten we zijn goede prestaties in herinnering bewaren.
20 maart 2015 07:30
Jammer had hem na alle strubbelingen een beter einde gegund. Te mooie jongen voor het wielrennen.....
20 maart 2015 07:47
Klinkt hard om te zeggen maar dit is goed nieuws. De treurigheid moest ophouden. Zijn houdbaarheidsdatum is verstreken, past niet meer in het moderne wielrennen. Hopelijk moet hij verder niet 'zo nodig' een functie in de sport, althans in beeld of geluid. Buiten het wielrennen wens ik hem succes in een of andere passende functie.
20 maart 2015 07:48
Zo breaking is het ook weer niet; dit zag je natuurlijk aankomen. Nu maar hopen dat hij niet dezelfde weg inslaat als Vandenbroucke en we hem over een paar jaar in een hotel vinden... ik ben daar echt bang voor.
20 maart 2015 07:52
Ik hoop dat hij in zijn maatschappelijke carrière gezondere keuzes gaat maken dan tijdens zijn wielerloopbaan. Ik gun hem dan ook veel wijsheid.
20 maart 2015 08:04
In zijn hart was hij al een paar jaar gestopt. Nu zegt zijn verstand hetzelfde. Bij Garmin was de beleving er al niet meer. Het uurrecord was een waardig afscheid. Thomas kan nu ook alle negativiteit uit het verleden van zich afgooien en gaan werken aan zijn toekomst. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen.
20 maart 2015 08:10
Deze verklaring leest een beetje alsof ze nog wel in de rij stonden om hem een contract aan te bieden. Ik betwijfel dat.
Hij moest stoppen, want zonder ploeg mag je je niet inschrijven voor Luik-Bastenaken-Luik..
20 maart 2015 08:22
Jammer, was een geweldige wielrenner, sympathieke gast.
Kwam helaas niet meer helemaal op niveau terug.
Hoop dat hij wat moois vindt.
20 maart 2015 08:30
Afscheid genomen met een mooie prestatie die hem bijna voor altijd in de boeken deed komen.
Thomas, ik heb genoten van de verwachtingen die je met je meebracht en ik heb getreurd om het bedrog dat je het wielrennen gaf. Maar ook respect dat je na een inktzwarte periode je plek in het peloton had teruggevonden. Het ga je goed.
20 maart 2015 08:30
Toch wel een indrukwekkend verhaal op zijn website. Zeer bijzonder dat een mens in een korte tijd zo kan veranderen.

Hier heb ik alleen maar respect voor. Ik heb genoten van Thomas en gun hem het beste in de toekomst.
20 maart 2015 08:37
Blijft toch een verbazingwekkend verloop van z'n carrière. Zo sterk beginnen en dan langzaam afglijden. Eerst bij Rabo, en bij Garmin raakte hij de weg helemaal kwijt. Was het de doping, wilskracht, nog iets anders?
20 maart 2015 08:44
Man wat treurig. Doe toch iets Roompot, zet persoonlijke sores opzij en geef de man een contract! Zeker weten dat hij terugbetaalt.
20 maart 2015 08:53
TD is een uit-ste-ken-de analist en duider van wielrennen en ik zou hem als TdJ zijnde als de wiedeweerga vastleggen als tafelgast. Voorts heeft TD werkelijk niets van het verwarde van idyllische figuren als Vandenbroucke, Pantani, Jimenez etc dus vergelijkingen die kant op gaan helemaal nergens over.

@ Dirk > Reken er maar dik op dat TD na zijn schorsing cold turkey en met (dikke) achterstand aan is proberen te haken in een peloton dat gewoon nog tot alle randjes ging.
20 maart 2015 08:54
Eeuwig zonde maar veel valt te wijten aan zijn eigen gedrag. Verschrikkelijk zuur om tot inzicht te komen met als conclusie dat het dan toch niet lukt. In dat opzicht is het een wijs besluit want hij moet toch door.

Ik wens hem alle goeds.
20 maart 2015 08:55
Wat is er mis? Helemaal niets, Dekker is gerijpt in het leven en merkte dat er meer was dan alleen maar fietsen.

Laatste alinea zegt alles.

TD eindigde zijn carriere op de plaats waar hij hoort denk ik?
Sterk, maar net niet...
20 maart 2015 09:04
Ik vind het vreemd dat geen ploeg hem nog wilde.

Hij zou gaan rijden voor bijna niets. Maar iedere wedstrijd die hij rijdt: exposure. Interviews op TV, elke quote komt op Wielerflits. Als Jumbo nu een supermarkt (of Giant een fietsenwinkel of wie en wat dan ook) wil openen, wie kunnen ze dan uitnodigen? Gesink misschien, de rest van het team is bij niet-wielervolgers vrij onbekend. Maar Thomas kun je dat lintje wel laten doorknippen.

Dat salaris heb je er in no-time uit.

En resultaten op de fiets, ach, je weet het nooit. Uiteindelijk ben je een fietsend reclamebord en dit was een goedkoop maar zeer effectief reclamebord geweest.

Maar goed, ik vond hem sinds z'n comeback een heel prettig persoon. Helaas niet meer in combinatie met de grote renner die hij daarvoor was. Behalve dan dat gloriemomentje in Mexico. Ik dacht heel lang... het zal toch niet...??
20 maart 2015 09:05
De geschiedenis van de wielersport heeft er een klein, tragisch en menselijk verhaal bij.
20 maart 2015 09:07
@spartacus: dat is een vergelijking die nergens opslaat. Vandenbroucke was een labiele, aan drugs verslaafde einzelganger die al tijdens zn carriere menig zwart gat is tegengekomen.
Dekker z'n valkuil is juist altijd geweest dat hij teveel van het normale leven hield om z'n talent maximaal uit te nutten. Sociale jongen, redelijk intelligent (itt VDB) en genoeg omhanden om niet stil te hoeven zitten (al zijn zn Rabo centjes duidelijk nog niet op,dus werken hoeft niet perse)
20 maart 2015 09:08
@RV Ik weet niet of ik je goed begrijp, maar suggereer je dat Dekker een geheelonthouder was in een gedrogeerd peleton? Zelfs als dat zo zou zijn - wat ik niet geloof - dan nog begrijp ik het verschil niet. Of wijt je alles aan de trainingsachterstand. Ook dat vind ik niet overtuigend. Andere wielrenners zijn veel beter teruggekomen van hun schorsing. Zie bijvoorbeeld Millar.
20 maart 2015 09:13
Verstandig besluit. TD werd de laatste seizoenen bijna een karikatuur van zichzelf. Was niet bestand tegen de verleidingen van buitenaf en miste de harde topsportmentaliteit. Ik hoop dat hij nu van zijn leven meer gaat maken dan van zijn wielerloopbaan. Ik wens hem daarbij alle succes !
20 maart 2015 09:20
Toch jammer dat de redactie de letterlijke woorden van Dekker enigszins verdraaid.

Zo geeft Dekker op zijn site aan na te denken over in hoeverre hij nog wielrenner wilde 'zijn', terwijl er hier op WF te lezen valt dat Dekker na dacht over in hoeverre hij nog wel wielrenner 'was'.

Hier zit toch een aardig verschil in. Dat 'wilde zijn' komt veel meer van binnenuit en daarom denk ik niet dat het nog zin heeft voor een ploeg als Roompot om deze jongen een contract aan te bieden. Geestelijk is Dekker gewoon klaar met het wielrennen.
20 maart 2015 09:24
Ja, geheelonthouder in een gewoon op de oud voet doorgaand (dus marginaler dan voorheen doperend) peloton plus daarbij nog die achterstand en uiteraard dikke knak in de ambitie.

Niet ofofof maar enenen dus.
20 maart 2015 09:26
:-(
20 maart 2015 09:46
Jammer maar begrijpelijk. Hij leek op de goede weg terug met zijn werelduurrecordpoging. De afgelopen jaren werden gekenmerkt door blessures en hij heeft tijdens zijn schorsing niet echt hard doorgetraint. Iemand als Valverde deed dat wel en kon daardoor makkelijk aanhaken in het peloton. Echt zonde want qua talent hoort hij wel in het peloton thuis alleen met talent kom je er niet. Ik had hem wel een liefdewerk oud papier contract gegeven met een bonus constructie.

Ik blijf de manier waarop hij betrapt is nog steeds raar vinden. Via een contra expertise en hij als enige zou dat middel gebruikt hebben? Het hele peloton gebruikte dus waarom dan niet iedereen controleren. Dekker fietste nog met een groot deel van het peloton dat met Armstrong fietste en die hadden allemaal plasjes waar je niks in kon vinden?. Ik denk ergens dat de UCI een grote naam wilde slachtofferen om hun eigen geloofwaardigheid te behouden.

Misschien dat hij bij SEG aan de slag gaat. Of nog een boek schrijft. Ik vind hem uitermate geschikt voor tv als commentator/analist. Een traineeship bij de rabo gaat hem niet worden;)
20 maart 2015 09:52
Blijft raar dat hij de enige is die met een 'hertest' gepakt is. Waarom niet meer renners hertesten? er zijn er toch nog genoeg door de mand gevallen die nooi hertest zijn maar zeker gebruik(t)en. Och. Thomas is een mooie kerel, de Ciske de Rat van het Nl'se wielrennen. Die komt wel goed terecht (marketingwaarde is groot) bij KOGA, Garmin of bij Math Salden in de winkel...

Reacties zijn gesloten.