Thibaut Pinot wint Ronde van Lombardije na duel met Vincenzo Nibali

Door , zaterdag 13 oktober 2018 om 16:26
Thibaut Pinot wint Ronde van Lombardije na duel met Vincenzo Nibali

foto: LaPresse

Thibaut Pinot heeft de grootste overwinning in zijn carrière geboekt door de Ronde van Lombardije op zijn naam te schrijven. De Fransman van Groupama-FDJ rekende op de Civiglio eerst af met Primoz Roglič en Egan Bernal en daarna met Vincenzo Nibali om vervolgens solo aan te komen in Como. Op 32 seconden kwam Nibali moegestreden op een tweede plek binnen, vlak voor Dylan Teuns.Acht coureurs verdienen televisieminuten
In Bergamo werd het peloton om half elf op gang geschoten om de koers van de vallende bladeren te betwisten.  Al vroeg namen acht coureurs in de benen. Davide Ballerini (Androni-Sidermec), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Florian Sénéchal (Quick-Step Floors), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katusha-Alpecin), Michael Storer (Sunweb) en Marco Marcato (UAE Emirates) waren de vluchters van dienst en verdienden zo de cameraminuten van de regie in de beginuren van de koers.

Het peloton gaf de zegen aan de kopgroep en snel liep de voorsprong van de acht vooraan uit. Binnen een kwartier hadden zij een voorsprong van zes minuten te pakken, die vervolgens door het peloton werd gehandhaafd. De voorsprong groeide een beetje om vervolgens weer een beetje te slinken; het grote wachten op de Madonna del Ghisello – die normaal de finale inluidt – was begonnen.

foto: LaPresse

Madonna del Ghisello bevriest droom Jungels, Gesink toont zich
Op deze klim konden enkele renners hun ambities en dromen weer voor minstens een jaar begraven. Eén van die renners was Bob Jungels; al vroeg kon hij het tempo niet meer bijbenen. Renners van de tweede rij plaatsen hier al hun aanval om het latere geweld voor te blijven; Matteo Montaguti, Robert Gesink, Matej Mohorič, Carlos Verona en Jack Haig probeerden het, maar wisten geen significant gat te slaan. Het gat van de kopgroep werd daardoor echter wel kleiner.

Muro di Sormano scheidt het kaf van het koren, aanval Roglič
De Muro di Sormano zorgde vervolgens voor een grote plooi in de koers; eerst werden de vluchters teruggegrepen, daarna nam LottoNL-Jumbo het initiatief door met liefst vijf man op kop van het peloton te rijden om zo Roglič te lanceren. Dat lukte met verven. De Sloveen plaatste zijn aanval nauwkeurig en kwam solo te rijden.

Pinot en Nibali duiken samen de afdaling in, Roglič en Bernal sluiten aan
Ondertussen zakte Romain Bardet door het ijs. Hij was niet de enige; met hem volgden vele anderen. Pinot en Nibali waren de enigen die Roglič bij de kraag konden grijpen en hem achter te laten. Alejandro Valverde leek aanvankelijk Pinot en Nibali te kunnen volgen, maar toen de top van de muur was gerond, bleek de wereldkampioen op gepaste afstand te rijden van de leiders.

De Fransman en de Italiaan doken samen de afzink in, maar zagen zich na een tijdje vergezeld worden door Roglič – die niet heel ver achter het leidende duo de top van de Sormano had bereikt – en een verrassende Bernal. Onderweg naar de slotklim Civiglio bleken de vier vooraan een voorsprong van veertig seconden te hebben op een grote achtervolgende groep. Daarin zat Valverde geïsoleerd. Hij zou niet meer om de ereplaatsen meedoen.

foto: LaPresse

Civiglio maakt korte metten met Roglič en Bernal, Pinot kraakt Nibali
Bij het oprijden van de slotklim bleek de tank van Roglič helemaal leeg te zijn. De LottoNL-Jumbo-kopman moest direct passen en nam Bernal mee als geloste renner; zij werden opgeslokt door de achtervolgende groep, waar Wellens één van de sterkste coureurs bleek te zijn.

Vooraan mondde Il Lombardia uit in een tweestrijd tussen Pinot en Nibali; één van hen zou de winnaar van de Ronde van Lombardije worden. Pinot viel aan en Nibali speelde op zijn Nibali’s blufpoker. Hij leek geen krimp te geven, maar vlak voor de top stond de Haai van Messina dan toch parcheggio. Met een voorsprong van twintig seconden dook Pinot de afzink naar Como in.

Listige Nibali wordt teruggegrepen, maar wordt solo tweede
Zijn zege kwam vervolgens niet meer in gevaar. Schreeuwend van geluk kwam de Fransman over de finish. Achter hem werd Nibali teruggegrepen door een achtervolgend groepje, maar Nibali zou Nibali niet zijn als hij niet nog een truc in petto had. De Bahrain Merida-coureur demarreerde meteen weer uit het groepje weg en stelde zo zijn tweede plaats veilig. Tien seconden achter hem won Teuns de sprint van een select groepje voor de derde plaats.

foto: LaPresse

Dit artikel delen:

29 Reacties

ghostwriter 13 oktober 2018 om 16:31

Nibali lijkt elke keer precies op het juiste moment zijn topvorm te vinden. Dat is een goede kwaliteit om te hebben.

marehoek 13 oktober 2018 om 18:17

Ondanks de hulp van motoren kwam nibali gelukkig niet terug bij Pinot.
Pinot was de terechte winnaar.
De 3 maanden rust na de GIRO hebben hem veel kracht gegeven .
Wat zijn de nederlanders zwaar tegen gevallen.

Boelie76 13 oktober 2018 om 16:32

Mooie wedstrijd. Mooie winnaar.

Jacco van Stierop 13 oktober 2018 om 16:32

Schitterende zege van Pinot, absoluut de sterkste van het pak. Prachtig gevecht met Nibali, die weer eens zijn ongekende klasse liet zien. Mooi dat de koers al van zo ver voor de meet werd opengebroken. Waardige afsluiting van het seizoen zo.

Pizzi 13 oktober 2018 om 16:36

Dit! Pinot baas!

Heb daar eind augustus ook Ghisallo, Muro di Sormano en de afdaling gereden. Gaaf om weer te zien! :)

Marcel1112 13 oktober 2018 om 16:38

Ik heb wel eens kritiek op de tactiek van TLJ maar vandaag hebben ze het goed gedaan. Jammer dat de afstand nog net iets te ver voor Roglic is.

Covadonga 13 oktober 2018 om 16:40

Wat een mooie finale weer en een terechte winnaar.
De Italiaanse najaarskoersen zijn zeer de moeite waard. Dat sommige eindigen met een omloop, is eigenlijk best leuk.

Tripodboom 13 oktober 2018 om 16:48

Allemachtig, wat werd die Nibali geholpen door de motards. In Belgie kunnen ze er wat van als een Belg op kop ligt, maar in Italie is het nog een graadje erger. Een man op 2 meter ervoor en een man er pal naast om hem uit de wind te houden! Gelukkig wint Pinot! En dan vindt Kroon het nog prachtig ook dat hij tweede wordt!!!

marehoek 13 oktober 2018 om 18:20

Kroon kun je niet 100% nemen.
Deze vind zichzelf geweldig en kraamt er alleen onzin uit.

Scott Sunderland 13 oktober 2018 om 18:27

Niet mee eens hoor. Ik vind het zeer prettig naar Kroon te luisteren.

Brabander 13 oktober 2018 om 18:35

Ik vind het ook een zalige commentator. Met de humorloze Vanbelleghem is het eigenlijk een topduo

Lopopodium 13 oktober 2018 om 18:41

Ik ben ook een liefhebber van Kroon. Ging bijvoorbeeld leuk om met de tekst ‘Kroon klep dicht’ dat tijdens de Giro op het wegdek was gekliederd.

Marcel1112 13 oktober 2018 om 18:47

Geef mij Sporza maar. Kroon zit maar wat te leuteren maar bij elk feit moet hij gecorrigeerd worden, zelfs als het zijn eigen carrière betreft.

Mark 13 oktober 2018 om 16:53

Vroeger liet Rabobank zich snel overbluffen door de favorieten. De koersen werden vrijwel altijd reactief voorbereid. Proberen mee te springen. Proberen te volgen en aan te klampen. Beetje saai vaak.
Jumbo koerst anders. Geen uitgesproken favoriet, maar toch nemen ze initiatief. Koersen worden actief voorbereid, waar gaan we wat doen. Het team was in orde vandaag, hebben de koers hard gemaakt, ze hebben de koers opengebroken met Roglič. Hij was goed, maar het zat er vandaag niet in. De andere kopman Bennett volgde weliswaar, maar dat was ook logisch met Roglič voorop en sleept hier een prima top 10 uit. Ik wil dit vaker zien en het valt vanzelf een keer goed.

ghostwriter 13 oktober 2018 om 17:00

LottoNL is (in mijn ogen) momenteel samen met Quick-Step de leukste ploeg in de WT. Ik verwacht dat ze volgend jaar in de Vlaamse (semi-)klassiekers ook aanvallend zullen koersen gezien het feit dat ze geen topfavoriet hebben maar wel een behoorlijk aantal wielrenners (Teunissen, Roosen, Van Poppel, Jansen en Van Aert) die in de finale iets kunnen proberen als ze een goede dag hebben.

KimJungPoels 13 oktober 2018 om 17:07

Ben ik het helemaal mee eens. Tot 2 jaar geleden vond ik de Rabobank opvolgers echt hele matige ploegen. Weinig tactiek, nooit echt leuke renners die doorbraken, en altijd zo’n gebrek aan ambitie in de interviews met de immer tevreden Nico Verhoeven.

Inmiddels hebben ze een prachtige ploeg staan, met enorm leuke tactieken. Groenewegen en Roglic hebben ze zelf in de wereldtop weten te krijgen. Kruijswijk zit daar net onder en van Poppel is de stappen aan het maken om daar net onder te komen. En dan hebben ze met Teunissen, Roosen, De Plus, Tolhoek e.d. nog een heel aantal mannen die op het niveau zitten dat ze langzaamaan echt mee kunnen gaan spelen in de koersen die ze liggen.

Ja, ik ben wel te spreken over ploegen als Quickstep, Jumbo en ook Bora die het toch veelal met jonge (en regelmatig zelfopgeleide) renners doen.

Marcel1112 13 oktober 2018 om 17:29

@Ghostwriter

Jij gaat er al van uit dat van Aert volgend seizoen bij Jumbo rijdt. Ik moet het nog zien, maar als het wel zo is hebben ze natuurlijk wel een topfavoriet in huis.

Turtlehead 13 oktober 2018 om 18:10

Mooi van TLJ. Heb helaas het verven gemist waardoor Roglic gelanceerd werd.

SolitaryShell 13 oktober 2018 om 18:38

Stond er daar niet net wat op de weg gekalkt?

SolitaryShell 13 oktober 2018 om 18:40

En sowieso jammer dat Roglič op de Civiglio niet helemaal uit de verf kwam.

Jacco van Stierop 13 oktober 2018 om 18:51

Het is dan ook een rare kwast.

debarreman 13 oktober 2018 om 17:09

Koers! Heerlijk met Pinot als prachtige winnaar. Nibali gestreden tot het op was en uitermate knap om na zo’n blessure zo goed terug te komen.

KimJungPoels 13 oktober 2018 om 17:21

Pinot echt een prachtcoureur, deze hoogvorm gun in hem enorm na die pijnlijke longproblemen die hij op liep in de Giro.

Ook altijd fijn om de Haai weer van voren te zien koersen, hopelijk mogen we nog een paar jaar van hem genieten in de klassiekers.

Valverde nu al last van de vloek? ;)

marehoek 13 oktober 2018 om 18:23

Valverde onder de indruk van de bloedzakken van Fuente?

squadra 13 oktober 2018 om 17:38

Verdiende zege van Pinot. Nibali komt nog net wat tekort, wat logisch is gezien zijn val in de Tour. Mooie koers gezien.

Die statistieken van Nibali zijn trouwens ook wel bizar. 10 keer podium in een grote ronde waarvan 4 gewonnen. 6 keer podium in een monument waarvan 3 gewonnen en bovendien sinds 2013 ieder een jaar een grote ronde of een monument gewonnen (zes jaar op rij inmiddels).

Jans Koerts 13 oktober 2018 om 17:48

Dit blijft toch ook een monsterlijke klassieker zeg in een machtig mooi decor! Geweldig duel tussen 2 klasbakken!!

IlPirata 14 oktober 2018 om 11:07

Pinot altijd aanvallend en in de vorm van zijn leven. Erg grote gunfactor, zeker als na zijn goede giro met op het eind zijn uitvallen.

Sonsbach Allstars 14 oktober 2018 om 11:46

Wellicht was 2018 het beste jaar ooit voor Thiboke. En z’n najaar was op z’n minst indrukwekkend en nog altijd maar 28. In z’n kop staat het nu volgens mij ook allemaal recht en hopelijk gaan we de beste Pinot nog zien. Ik vind het aanvallend koersen in ieder geval schitterend om naar te kijken.

john 14 oktober 2018 om 12:39

Italia het land van de onbegrensde mogelijkheden , als hier in Limburg een auto geparkeerd staat lang het parcours dan zijn de rapen gaar ,in Italia parkeert de organisatie de wagen half op de weg in samen spraak met de supporters kan er net een fiets tegelijk langs En willen ze de renners wat langer zien (berg op ) dan zorgen ze wel dat ze moeten afstappen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.