Thibau Nys sprint naar de zege in GP des Kantons Aargau
foto: Cor Vos
vrijdag 9 juni 2023 om 18:07

Thibau Nys sprint naar de zege in GP des Kantons Aargau

Thibau Nys heeft de lastige GP des Kantons Aargau gewonnen. De Belg van Trek-Segafredo bleek 173 kilometer koers de snelste te zijn van een uitgedund peloton. Marc Hirschi en Pello Bilbao mochten met Nys mee het podium op. 

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Daags voor de Ronde van Zwitserland streed een sterk WorldTour-peloton om de zege in de GP des Kantons Aargau. De Zwitserse eendagskoers was net als voorgaande jaren een omloop rond Leuggern met de Rotberg (7,1 kilometer aan 3,8 procent) als scherprechter. Deze beklimming moest onderweg liefst zeven keer worden bedwongen.

Een vroege vlucht met onder meer Joshua Huppertz, Emanuel Zangerle, Jakob Schmidt, Corey Davis en Christoph Janssen reed in Zwitserland lange tijd een minuut of zes voor het peloton, maar viel op tachtig kilometer helemaal uit elkaar. Davis en Zangerle zouden het nog samen uitzingen tot 37 kilometer van de finish, maar werden daarna ingerekend door het peloton waar Finn Fisher-Black inmiddels ten aanval was getrokken.

Sprint op komst
De Nieuw-Zeelander reed een voorsprong bij elkaar van ongeveer dertig seconden en leek op een gegeven moment kansrijk te zijn voor de zege. De laatste keer Rotberg werd Fisher-Black echter teveel, waarna een peloton met krap dertig renners naar de meet in Leuggern reed en er gesprint zou worden.

Thibau Nys leek in deze groep, waarin ook toppers als Marc Hirschi, Gino Mäder, Benoît Cosnefroy, Pascal Eenkhoorn en George Bennett zich nog bevonden, de rappe man te zijn. De coureur van Trek-Segafredo zag dat ploegmaten Tony Gallopin en Filippo Baroncini zich in de slotfase volledig voor hem wegcijferden en aanvalspogingen van Victor Lafay en Hirschi teniet deden. 

Nys maakt het af
In Leuggern beloonde Nys vervolgens het werk van zijn ploeggenoten. De Belg maakte het vakkundig af, voor  Hirschi, Bilbao, en Marco Haller. Een aantal weken geleden won Nys ook al in de Ronde van Noorwegen.

 
10 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023 18:15
Zeer mooi. Hij verslaat hier toch maar enkele grote namen. De overstap naar de WT is voorlopig een succes.
    9 juni 2023 18:38
    precies. Doodzonde dat deze fraaie Zwitserse koers niet op Eurosport te volgen is. Verbluffend mooi daar...
9 juni 2023 19:42
Doet denken aan zijn zege op het EK in Trento 2021. Het verschil? Toen klopte hij Baroncini in de sprint, hier rolde diezelfde Baroncini voor hem de rode loper uit. Het kan verkeren (Baroncini was dan weer de wereldkampioen in Leuven, waar Nys op een 6de plek bleef steken) Derde podiumplek in Trento was voor Ayuso trouwens, ook geen pannenkoek. In Leuven stonden Girmay en... Kooij op het podium. The youngsters are taking over!
9 juni 2023 21:28
Wacht, probeert Wielerflits Eenkhoorn nu in een opsomming van toppers te stoppen?
9 juni 2023 18:42
Erg knap dit, mooie namen in de top 10 die hij verslaat. Er was een livestream op Tiz te vinden.
    9 juni 2023 20:08
    Tot 4km van de meet, dan was het gedaan met de stream.
9 juni 2023 18:42
Wat een sprint ook weer.
9 juni 2023 18:56
Leuk dit maar waar is de berichtgeving over Lenzerheide.
9 juni 2023 19:16
Wat knap van thibau ! 7 keer die rotberg over en het dan afmaken met zo n sprint knap !
10 juni 2023 07:11
Vanwege de schijnwerpers lijkt het alsof hij al tien jaar prof is, maar Nys Jr. is heel snel heel goed aan het worden op de weg. Benieuwd wat het wordt in het mooie deelnemersveld van de Baloise Belgium Tour.

Reacties zijn gesloten.