Thibau Nys soleert naar de zege in loodzware Koppenbergcross
foto: Cor Vos
woensdag 1 november 2023 om 15:00

Thibau Nys soleert naar de zege in loodzware Koppenbergcross

Thibau Nys heeft zijn derde overwinning van het veldritseizoen geboekt. Onder zware omstandigheden soleerde hij naar de zege in de Koppenbergcross. Op een modderig parcours bleef hij Lars van der Haar en Eli Iserbyt voor.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Door de tv-uitzending van Sporza van de voetbalwedstrijd in de Croky Cup tussen Lierse en Royal Antwerp moest de Koppenbergcross haar programma omgooien. De mannencross begon daarom al om 14.00 uur. De start was aan het voet van de Koppenberg, die elke ronde beklommen moest worden. Op de kasseihelling maakte Nys een slipper, waardoor veel renners al te voet kwamen te staan. Zelf verloor de renner van Baloise Trek Lions ook wat plaatsen, maar de schade bleef voor hem beperkt. Michael Vanthourenhout zat al wat verder, net als Lars van der Haar.

Nys slaat een gat
Vanthourenhouts ploeggenoot Eli Iserbyt schoof in de eerste van vijf rondes op naar de koppositie. Daarna nam Lander Loockx over op het modderige parcours. Pim Ronhaar en Thibau Nys maakten de aansluiting en liet de renner van Tour de Tietema-Unibet al gauw weer achter. Nog voor de tweede beklimming van de Koppenberg verloor Ronhaar de aansluiting met Nys, waardoor we één man overhielden aan het front. Nys pakte op de top dan ook vijftien bonificatieseconden voor de X2O Trofee.

Nys voor Ronhaar – foto: Cor Vos

In de tweede van vijf rondes zakte Ronhaar terug bij de achtervolgers, waar Iserbyt het initiatief nam in de achtervolging op Nys. Toch was het verschil aan het einde van de ronde opgelopen tot meer dan twintig tellen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal had op dat moment nog het gezelschap van Vanthourenhout, Van der Haar en Cameron Mason. De volgende ronde zag Nys zijn voorsprong op Iserbyt bijna halveren, wat deels te wijten was aan een val. Tegenover Van der Haar en Vanthourenhout had hij nog een paar tellen marge extra.

Nys haalt het
In het begin van de vierde ronde ging Van der Haar weer voorbij Iserbyt, die een foutje maakte en zijn fiets daardoor bijna kwijtraakte. Het verschil met Nys liep zo weer op, maar Iserbyt gaf zich nog niet gewonnen. Hij kwam terug bij Van der Haar, samen met Vanthourenhout. Die laatste nam daarna de leiding, maar zou er op de Koppenberg doorheen zakken. Iserbyt reed een goede beklimming, maar op de top, bij het ingaan van de slotronde, was het verschil met Nys nog altijd twintig seconden. Van der Haar reed nu in derde positie, op 27 seconden van Nys.

In de slotronde kwamen Van der Haar en Iserbyt bij elkaar en samen kwamen de twee nog iets dichterbij Nys, maar laatstgenoemde eiste de zege op. Van der Haar wist op de Koppenberg de sprint nog te winnen van Iserbyt en eindigde zo als tweede.

flag-be Koppenbergcross
Uitslag elite mannen
1. flag-be Thibau Nys (Baloise Trek Lions) in 59m33s
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 7s
3. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 17s
4. flag-gb Cameron Mason (Cyclocross Reds) op 37s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m16s
6. flag-be Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) op 2m13s
7. flag-nl Corné van Kessel (Deschacht-Hens-Maes) op 3m14s
8. flag-be Thijs Aerts (Circus-ReUz-Technord) op 4m01s
9. flag-gb Thomas Mein (Hope Factory Racing) op 4m07s
10. flag-be Lander Loockx (Tour de Tietema-Unibet) op 4m13s

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
1 november 2023 23:04
Nys was technisch gezien dé allerbeste.....maar Lars was dit ook heel behoorlijk. Maar om op een loodzware editie, je als 20 jarige, in een lange solo te begeven terwijl een 6 jaar oudere Eli en een 9 jaar oudere Michael, met vele jaren meer ervaring alsook power, je op de hielen zitten, dan kun je niet enkel op basis van je techniek deze cross winnen....en was Thibau conditioneel zeker Eli's gelijke alsook beter dan Lars en Michael. En Lars die "nog overschot" had? Dat is in contradictie met wat we op de tv-beelden zagen....toen Lars, héél vaak aan de rekker hing en seconden verloor en moest harken om terug bij Eli te kunnen komen, die hij uiteraard nog de 2de plek kon afsnoepen omdat die de hele koers de jager achter Thibau was, en Lars zich sparen kon.
1 november 2023 15:21
Prachtig interview met Vd Haar na afloop. Hij verraadt wel meteen hoe goed hij is. Overwinning van de ploeg en ijzersterke Nys natuurlijk. Niets aan gestolen. Maar denk dat ze in België toch een zware dobber gaan krijgen aan Lars zondag.
Hopelijk kan Ronhaar zondag ook nog even een paar rondjes werk verrichten voor hem, want verder toch weinig Nederlanders die in het Belgisch geweld mee kunnen.
  1 november 2023 15:51
  Ze zullen dat niet openlijk zeggen maar als de omloop zich er voor leent om iets voor elkaar te doen gaan de NL-s van Baloise Trek Lions zondag waarschijnlijk voor Thibau rijden.
  1 november 2023 16:26
  @Arie den Blanken Van der Haar rijdt op het EK voor NL en zichzelf. Hij zal alleen niet Nys terughalen met Iserbyt in zijn wiel. Dat is wat anders als voor Nys rijden
  1 november 2023 23:18
  In dat kader mooi om corne van kessel weeri in de top 10 te zien
1 november 2023 15:32
Nys technisch superieur, puur conditioneel was Lars en misschien zelfs Iserbyt wel iets beter maar Nys gaat tot midden december nog wel geregeld kunnek winnen op techniek. Vdp en vooral wva waren hier wellicht minuten weggereden met dat vele lopen in de bagger maar voor de spanning was het misschien wel goed dat ze er nog niet bij waren, anders was het slaapverwekkend geweest.
1 november 2023 15:04
Zeer knappe overwinning van Nijs. Lars heeft alleen de laatste keer Koppenberg aangezet was waarschijnlijk de sterkste.
  1 november 2023 15:08
  Lars heeft elke Koppenberg (op de eerst na) aangezet, onderop reed hij steeds 4e of 5e en bovenop kwam hij meestal als 3e of 2e door. HIj maakt bv steeds 10 a 20 seconden verschil met Vth, Iserbyt en Mason. De rest van het parcours was gewoon niet zo goed van/voor hem.
  1 november 2023 15:11
  Lars gaf zelf ook aan dat hij met overschot zat maar niet achter zijn maatje aan ging.
  1 november 2023 19:45
  Toen Iserbyt achterstevoren ging, had van der Haar een seconde of 4/5 voorsprong en had hij naar Nys kunnen toe rijden, zonder enige risico om Iserbyt mee te brengen, maar dat lukte niet.
1 november 2023 15:43
Fan-tas-tisch. Thibau is in staat om weer duizenden toeschouwers naar de cross te krijgen. Alleen daarom al verstandig van Lars van der Haar ook al had hij gekund niet voluit te proberen alsnog voor de zege te gaan. Ook genoten van de mooie 8e plek van Thijs Aerts.
  1 november 2023 16:06
  Op zich zou dat kunnen als er tenminste een strijd gaat komen met 2e/3e renner. Maar is mooi dat er weer wedstrijden zijn die aanzien waard zijn zonder dat de grote 3 er zijn. Hebben we wel paar jaar gemist.
  1 november 2023 16:22
  Thibau blijft dit alleen niet elk seizoen doen, die gaat nu al richting de weg.
  1 november 2023 17:57
  Lars wel beter.
  1 november 2023 23:19
  Pidcock wint maar mondjesmaat van de rest en is ook niet altijd 3de en best of the rest achter vdp en wva, dus dat grote 3 is echt absurd
1 november 2023 15:18
Vanwaar de keuze voor het woord "episch" bij deze editie? Vijf grote namen aan de start, geen spanning, geen omwentelingen doorheen de wedstrijd.
  1 november 2023 15:39
  Je hebt het over de kleurloze vrouwencross.
  1 november 2023 16:37
  Mooie prestatie van de kleine Nys, daar niets van, maar de aanvankelijke woordkeuze van de redactie (episch) deed me toch denken dat ik op hln beland was. Aangezien dat intussen werd aangepast zal ik niet de enige geweest zijn...

Reacties zijn gesloten.