Thibau Nys beëindigt beloftenperiode met winst op WK: “Ik wilde dit zó graag”

zaterdag 4 februari 2023 om 14:15
Video

Thibau Nys won zaterdag het WK veldrijden voor beloften mannen. De 20-jarige Belg maakte vroeg in de cross het verschil en soleerde vervolgens naar de zege. “Ik wilde dit zó graag, ik heb hier zo hard voor gewerkt”, zei een opgeluchte Nys in het flashinterview na afloop.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het was mijn grootste doel van het seizoen”, vervolgde de renner van Baloise Trek Lions. “De druk was gigantisch, ook vanuit mezelf. Het is een wedstrijd waar je geen fouten kunt maken. Om het dan zo af te maken… Hier had ik vooraf alleen maar van kunnen dromen.”

Nys sprak van een moeilijke wedstrijd. “De start was perfect, ik had het juiste wiel (dat van Tibor Del Grosso, red.). Ik zag dat David (Haverdings, red.) en Tibor op Small Bird-banden begonnen, terwijl ik met het grofste profiel reed. Ik wist dat ik als eerste aan het technische gedeelte in het bos moest beginnen, omdat ik meer grip had met mijn banden. Ik nam meteen vier, vijf meter en pushte vanaf het begin van de cross gelijk. Ik had altijd nog wat over, maar ik bleef druk houden.”

“Daarna was het heel moeilijk om de hele wedstrijd alleen te rijden, want in het technische gedeelte voelde ik me heel goed. Maar op het snelle gedeelte had ik het gevoel dat de rolweerstand niet al te best was, maar ik had de kracht om het af te werken en de perfecte koers te rijden.”

Lees ook:
WK veldrijden: Thibau Nys oppermachtig bij WK beloften, Del Grosso pakt zilver

Nys is 20 jaar oud en zou zijn titel bij de beloften in 2024 dus kunnen verdedigen, maar dat is hij niet van plan. “Volgend jaar zal ik normaalgesproken de overstap maken naar de elitecategorie en proberen daar een plaatsje af te dwingen in de selectie voor het WK. Dit was mijn laatste cross bij de beloften.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

8 Reacties

LeoR 16 4 februari 2023 om 14:21

Mooie afsluiter van zijn tijd als belofte!

4
Grote Plateau 4 februari 2023 om 14:27

Drie rondes na elkaar 7:07…

ik dacht dat hij niet zo verstandig was als z'n pa,

maar hij doet dit allemaal toch wel zelf. Praat ook makkelijk.

2
Romāns Vainšteins 4 februari 2023 om 16:17

En nu de weg op.

1
Marcus Aurelius 4 februari 2023 om 18:00

Als de woorden van zijn vader uit de reportage kloppen, ’tegenvallende VO2 max bij testen’, dan zal hij nooit de echte topper worden die vele romantici nog in hem zien. Niets let echter dat je met toewijding op alle gebied ver kan komen dat bewijst hij nu al enige jaren. Dat hij nooit een Van Aert of een Van der Poel wordt, dat is ondertussen al wel duidelijk. Vermoedelijk ligt zijn toekomst dan ook meer op de weg, gezegend als hij is met een snelle spurt, iets wat in het veld veel minder tot zijn recht komt. Type loopbaan Tim Merlier ? Geen wereldtopper, niet op de weg, niet in het veld, maar ritten winnen in alle grote rondes, dat lijkt me toch wel een vooruitzicht waarvoor veel renners hun pink zouden willen geven. Deze overwinning is natuurlijk een zaligheid waar hij ten volle nu van moet genieten. Kunnen ze niet meer afpakken !

-1
11 na 11 4 februari 2023 om 18:20

Moet ik gemist hebben. Ik heb wel gehoord dat hij Pedersen er in onderlinge wedstrijdjes op training, meer oplegt dan omgekeerd.

0
Oblomov 4 februari 2023 om 19:41

Er is geen enkele reden waarom hij in het veldrijden niet tot een topper uit zou kunnen groeien. Deze jongen is 20. Van Aert wordt volgend jaar 30; Van der Poel een paar maanden later. Die carrières gaan dus maar zeer ten dele overlappen.

Gewoon een kwestie van geduld hebben met andere woorden. Het is ook niet alsof er zich ondertussen een mega-talent heeft aangediend in de jaren onder hem, dus ik zie het nog wel komen tot een wereldtitel bij de elite.

1
Marcus Aurelius 5 februari 2023 om 11:29

De testen werden uitvoerig getoond in het programma ‘DNA Nys’. VO2 max is een aangeboren gegeven. De echte toppers zweven zowat tussen 85 en 90. De modale prof rond de 70 … Je kan het zelfs nauwelijks verbeteren met training. Vergeet bovendien ook niet dat hij eigenlijk al jaren zowat leeft als een prof, waardoor de rek die er nog op zit beperkter is in vergelijking met anderen die momenteel nog voorrang geven aan hun studies. Kan hij wereldkampioen worden ? Ja, dat kan, in een jaar dat renners van het niveau van de grote drie hun prioriteiten elders leggen. Wat Pedersen betreft, als je die zag stuntelen in de Ronde van België, en zag uitblinken in de tour, dan moet je beseffen dat die rustig aan het opbouwen is. Een trainingskamp met renners die aan hun seizoen gaan beginnen samen met gasten die volop in de cross meedraaien geeft echt wel een vertekend beeld.

0
Gebruikersnaam 5 februari 2023 om 12:15

Merlier?

Nys werd Europees kampioen op een parcours waar namen als Evenepoel, Cosnefroy, en Ayuso het goed deden. Als Nys iets kan worden, dan is het inderdaad meer een type Pedersen, Trentin, Colbrelli etc… een solide eendagsrenner met een erg goede sprint die mogelijk een (semi-)klassieker kan winnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone