Thévenet ziet Dumoulin als Tourfavoriet: “Altijd goed als het niet te heet is”

vrijdag 26 juni 2020 om 18:57
Thévenet ziet Dumoulin als Tourfavoriet: “Altijd goed als het niet te heet is”

foto: Cor Vos (archief)

Voormalig Tourwinnaar Bernard Thévenet schuift Tom Dumoulin naar voren als een grote kanshebber op de eindzege in de komende Tour de France. Dat heeft de Fransman gezegd tegen Sporza. “Hij is altijd goed als het niet te heet is”, aldus Thévenet.

De 72-jarige Thévenet verwacht dat weinig renners echt kans maken op de winst in de Tour. “Er zal al heel snel een strenge selectie zijn door het rittenschema en de Tour wordt nu in september gereden. Normaal is het in juli altijd warm, maar in september is het toch al een beetje minder heet”, zegt hij. “Renners die normaal gehinderd worden door de hitte, zullen nu misschien ontwaken.”

Egan Bernal topfavoriet
“Al blijf je bij de favorieten in de eerste plaats naar Egan Bernal kijken”, voorspelt Thévenet. “Ik denk ook aan Tom Dumoulin, die altijd goed is als het niet te heet is. Ik zie niet echt iemand van de Fransen in staat om hen uit te dagen. We hebben onder meer Julian Alaphilippe, maar hij zal het zoals vorig jaar aanpakken en op zoek gaan naar uitschieters.”

Bernard Thévenet en Egan Arley Bernal in de Tour de France

Bernard Thévenet (links) ziet Egan Bernal ook als favoriet voor de Tourzege – foto: Cor Vos

‘Veel gepensioneerden langs de kant’
De sfeer rondom de Tour zal ook minder feestelijk zijn, denkt de Tourwinnaar van 1975 en 1977. “Er zal sowieso minder publiek zijn, want veel mensen hebben geen vakantie in september. Je zal veel gepensioneerden zien langs de kant van de weg, maar voor de renners tellen de ritten en de zeges”, zegt hij.

Thévenet stelt zich nog vragen bij de gepresenteerde maatregelen. “Deze sport wordt gekleurd door zijn vrijheid. De sporters staan dicht bij de toeschouwers en fans. Anderhalve meter afstand bewaren? Ik weet niet hoe je dat moet doen. Een Tour zonder publiek is alleszins onmogelijk. Je kunt de mensen niet verhinderen om buiten te komen als de koers voor hun deur passeert.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

josi 26 juni 2020 om 19:14

Geen idee waar hij dit op baseert.

Martino87 26 juni 2020 om 19:43

Daar heb jij wel een idee van.

josi 26 juni 2020 om 20:37

Oké, als jij het zegt zal het wel zo zijn.

Panache 26 juni 2020 om 21:09

4x voor een klassement gegaan, 3x podium. Ja waar baseer je dat op…

Martino87 26 juni 2020 om 19:45

Geen gewaagde uitspraak. Er zijn er maar 4 of 5 die de tour kunnen winnen: Bernal, Froome, Dumoulin, Roglic en als hij net zo de bergen op vliegt als in het voorjaar: Quintana. Pogacar is nog net niet goed genoeg denk ik.

SnellePelle 26 juni 2020 om 19:51

Vergeet wonderkind Remco niet! Want hij kan alles.

miguelon 26 juni 2020 om 19:51

Thomas schrijf ik hoger aan dan Froome en Dumoulin.

Titaantje 26 juni 2020 om 19:55

Als Pinot z’n benen van vorig jaar heeft zonder inzinking dan kan die ook nog verrassen, alhoewel zijn ploeg waarschijnlijk niet sterk genoeg is om een gele trui naar Parijs te brengen.

FDJ 26 juni 2020 om 20:13

Probleem met Quintana zal opnieuw zijn tijdrit zijn. Van het rijtje dat jij noemt zijn Dumoulin, Froome en Roglic fantastische tijdrijders en Bernal ook een betere dan Quintana. Ik zie hem bergop niet wegrijden van die renners.

Martino87 26 juni 2020 om 20:21

@ FDJ Dat zal inderdaad lastig worden. In de voorjaarswedstrijden reed hij iedereen op minimaal 40 sec. Maar ja, dat was niet tegen die vier en het was niet de tour.

Romāns Vainšteins 26 juni 2020 om 21:04

Ik zeg Buchmann, groeicurvegeilers moeten die van hem eens uitchecken, nu 3 tours op rij winnen past er naadloos in.

Panache 26 juni 2020 om 22:55

Van hangen en wurgen naar iedereen er af rijden spreek je m.i. niet over één jaar evolutie. Buchmann zie ik best bevestigen, maar niet snel de stap naar het podium maken.

Romāns Vainšteins 26 juni 2020 om 23:29

Ik ga er van uit dat hij als een rasmonnik tekeergegaan is en van alle ak mannen het fitst voor de dag komt, ook vanwege totaal gebrek aan aandacht voor hem. Daarnaast vind ik ze een super equipe afvaardigen waarvan ik hoop dat ze in de vlakke etappes rotstreken gaan uithalen.

Het is gewoon dat ik hem eerder ertussen zie komen dan de andere hier genoemden.

Gilberto 26 juni 2020 om 20:07

Ik denk dat Pogacar al heel dicht gaat komen hoor.
Verder hoop ik op Pinot, maar dan zullen alle anti-Fransen wel weer roepen dat deze Tour overwinning nx waard is door de rare Corona omstandigheden…

Romāns Vainšteins 26 juni 2020 om 21:05

Wat alleen maar extra hard lachen is, weinig meer boring dan zeiken op Fransen tijdens de tour.

boenk 26 juni 2020 om 22:26

Benieuwd waar mensen op baseren dat Pogacar al dicht gaat komen. Er wordt blijkbaar wel veel belang gehecht aan een Vuelta waar slechts één echte topper aan de start stond, en waar elke concurrent voor de top 5 al een andere GT in de benen had. Ik vrees dat er veel mensen teleurgesteld gaan worden, want ik zie hem zeker niet boven Pinot, Thomas, Buchmann etc eindigen. Laat staan Bernal & Roglic. En dan spreken we nog niet over Dumoulin, Froome, Quintana, Kruijswijk, Yates…

Panache 26 juni 2020 om 23:00

Klopt Boenk. Al finisht de helft van jouw lijstje waarschijnlijk niet in Parijs. Mensen willen altijd nieuw bloed en de hype verblindt. Pogacar is ijzersterk. En zijn obscure manager zal hem vast van goede tips hebben voorzien tijdens de lockdown. Maar de stap van 1 plek achter Valverde in de Vuelta naar podiumkandidaat Tour is enorm. Met top-10 en misschien een rit kan hij super tevreden zijn.

Pietspeed 26 juni 2020 om 20:25

Lol, “veel gepensioneerden…” huh, das toch de kwetsbare coronagroep? Levensgevaarlijk!

Scott Sunderland 26 juni 2020 om 20:54

Als Dumoulin zijn superbenen terugvindt, waarom niet. Hij heeft bewezen dat hij een grote ronde kan winnen. Ik schat Roglic net wat hoger in. Naast de mannen van INEOS zie ik niet zoveel echte concurrenten. Pinot is talentvol maar te kwetsbaar, zowel mentaal als fysiek. Quintana kan hopelijk zijn nieuwe vetrouwen in zijn capaciteiten demonstreren. Pogacar komt er zeker ook aan.

vincenzo 26 juni 2020 om 21:22

"De 72-jarige Thévenet verwacht dat weinig renners echt kans maken op de winst in de Tour. "

Het gaat in zijn ogen blijkbaar maar om echte twee kanshebbers: Bernal en Dumoulin …

boenk 26 juni 2020 om 22:28

Kortom, een grote kenner. Net zoals Merckx, die ziet van der Poel ook de Tour winnen, net zoals hij dat van Gilbert zei 10 jaar geleden.

Panache 26 juni 2020 om 23:04

Adrie denkt ook dat Matthieu een klimmer en tijdrijder kan zijn (zie jeugd, denk aan andere insteek – ander gewicht – andere manier van rijden). Uiteindelijk gaat het om inzicht, tactiek, discipline en wilskracht en wattage per kilogram.

boenk 26 juni 2020 om 23:30

Bij de jeugd was Kittel een begenadigd tijdrijder. Jurgen Van Den Broeck werd wereldkampioen tijdrijden bij de juniors, maar bakte er geen ballen van bij de profs. Boasson Hagen ging ook de Tour winnen, was ook een begenadigd klimmer in de jeugdreeksen. Wil allemaal niks zeggen. Mathieu heeft al geen grammetje vet meer, als die klimmer wil worden heeft dat bepaalde consequenties.

Thomas Hermans 27 juni 2020 om 07:57

Dumoulin is alleen maar verslagen door Froome en Thomas in rondes die hij uitgereden heeft en voor een klassement ging de rest van de renners heeft tie altijd achter zich gelaten, geloof ook nog steeds als Tom of Chris alleen de Tour had gereden dat jaar dat Thomas nooit had gewonnen.
Geloof eigenlijk nog steeds niet dat hij de Tour heeft gewonnen lol, denk zeker dat hij er nooit meer 1 wint.

Bernal of Roglic eigenlijk zelfde de rondes die ze vorig jaar wonnen waren onderbezet en de afwezigheid van de echte kanonnen maakt het nog steeds zo dat ze Tom en Chris nog steeds niet hebben verslagen in een grote ronde, alhoewel beiden wel grote kanshebbers zijn.

Zelfde geldt voor Pinot maar die moet maar eerst eens zorgen geen slechte dag of pech te hebben.

Misschien een goede Simon Yates maar die heeft vorig jaar nergens meer een goed klassement gereden.

Quintana met de vorm die hij had begin 2020 lijkt gevaarlijk, alleen is hij ook in het verleden meerdere keren verslagen en heeft sinds de Giro 2017 nooit meer op het podium gestaan.

Froome tsja buiten de salbutamol affaire was er nooit heel veel aan de hand in de media in de jaren dat hij domineerde i.c.m. zijn revalidatie denk ik dat je hem af kan schrijven deze keer.

Sephiroth 26 juni 2020 om 22:12

Lopez, landa, Dumoulin, roglic froome, bernal, Thomas pogacar.kruijswijk met veel mazzel. Bardet, Yates.. genoeg realistische opties op winst door mensen die al meermaals top 3-5 hebben gereden

Kannibaal van Schepdaal 27 juni 2020 om 00:43

Kruijswijk en Bardet gaan echt de Tour niet winnen.

Thomas Hermans 27 juni 2020 om 08:01

Landa ook niet

boenk 27 juni 2020 om 17:25

Wiggins ging ook de Tour niet winnen. Thomas ging ook de Tour niet winnen. Carapaz ging ook de Giro niet winnen. Nibali ging ook de Tour niet winnen. Evans? When hell freezes over. Perrero Sio, Sastre… Ze gingen het allemaal niet doen, tot wanneer ze het wel deden.

Ik zie het voor een groot deel van hen ook niet gebeuren. Maar Bernal en Roglic moeten er maar eens bij gaan liggen (zoals een pak renners in 2011 en 2014 hun koffers konden pakken) en plots maken er 10 renners “kans”.

girardengo 27 juni 2020 om 00:32

Er wordt erg veel gepraat over wie wat kan winnen. Voorlopig wordt er niet gekoerst. Nooit zo’n seizoen beleefd.

Schollekop 27 juni 2020 om 08:00

De onderlinge rivaliteit bij Ineos en Jumbo zal zeker een rol spelen in deze Tour. Kortom, het wordt een hele interessante editie.

Mischa 27 juni 2020 om 11:55

Vind Tom ook de topfavoriet. Mede omdat de enige die hem kan bedreigen, gezien zijn tijdrit, bij hem in de ploeg zit.

Jean Dumas 27 juni 2020 om 13:36

Tom is taaier dan Roglic in de hoogste cols, Froome en Thomas zijn over the hill.
De vraag is hoeveel sterker Bernal is in de bergen. Die zal wellicht een minuut verliezen op Tom en Rogla in het vlakke deel van de klimtijdrit, maar niet veel meer.

Headlines

Materiaalzone

Populair