Theo Bos naar de Olympische Spelen

Theo Bos naar de Olympische Spelen

foto: MTN-Qhubeka (archief)

woensdag 13 juli 2016 om 17:38

Theo Bos rijdt komende maand de Olympische Spelen. Vandaag wist hij in een bike-off het laatste plekje te bemachtigen in de teamsprint ten koste van Hugo Haak.

Samen met Niels van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli streed Bos om vier plekken in de baanploeg die naar Brazilië afreist. Afgelopen winter besloot de sprinter, die officieel nog onder contract staat bij Dimension Data, om zich volledig op de piste te richten. In Roubaix moest bondscoach René Wolff Haak teleurstellen.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Robs234 13 juli 2016 om 17:48

Leuk feitje (gelezen bij NOS): Theo Bos versloeg op de Spelen van 2004 René Wolff in de halve finales van het sprintevenement.

Hakkie2 13 juli 2016 om 18:41

Heel mooi. Met de kwaliteiten van Bos weet je nooit hoe het op de individuele onderdelen als de Keirin en de Sprint uit pakt.

UrbanSteel 13 juli 2016 om 19:56

@Hakkie2
Op de sprint geef ik hem geen schijn van kans vanwege te kort op de baan en te weinig spiermassa in de benen om echt explosief te zijn tegen de baansprint wereldtop, maar de keirin kan goed uitpakken daar heb je ook uithoudingsvermogen voor nodig en laat dat nou net door Theo zijn opgedaan zijn jaren op de weg.

Har77 14 juli 2016 om 09:01

@US: spiermassa is niet alles. Waar nu de tendens ligt op massa en kracht was er ook een periode dat het draaide om trapfrequentie en speed endurance. Ik zie geen reden waarom dat nu niet meer zou kunnen werken.
Zie je ook op de sprintnummers in de atletiek en het zwemmen: na het tijdperk van de overmatig gespierde atleten die veel massa op een het frame hadden, slaat dat nu weer om naar rank(er) en atletisch(er). Massa wil niet altijd zeggen dat er meer sprake is van explosiviteit: die wordt namelijk bepaald door de snelheid van het neurosysteem en de mate waarin dat in staat is om de spiermassa snel in beweging te trekken. En hoe meer massa: hoe minder sprake van speed endurance.
Stel dat Bos in staat zou zijn om in korte tijd net zoveel massa te kweken als z'n concurrenten, dan zou ie eerder langzamer gaan rijden dan sneller. Het type atleet is anders.
Vergelijk bijvoorbeeld de bouw van een Asafa Powell eens met die van Maurice Greene, of de bouw van Pietertje ("kom mar ffkes wisselen jonge" ) met die van Alain Bernard. Of pak 'm beet: Bos in z'n eerste baanperiode vs. Hoy. Allemaal van (ongeveer) vergelijkbaar niveau, maar vanuit een totaal andere benadering.
Eerlijk is eerlijk: ik zie liever de gespierde maar goed geconditioneerde atleten dan de buitenproportionele spierbundels die nu domineren. Dat laatste werkt imho alleen maar in de hand dat er sneller naar artificiële ondersteuning gegrepen wordt omdat coaches en atleten anders menen 'de boot te missen'. Het is een golfbeweging in de sportwereld, waarin in bepaalde periodes het belang van bepaalde aspecten van lichaamsbouw de boventoon voeren.

UrbanSteel 14 juli 2016 om 10:32

@Har77

Dank voor de heldere uitleg , hier heeft een mens iets aan.. Komt toch heel anders over als iemand afbreken op wat hij/zij gepost heeft in sommige topics waar het zo nu en dan oorlog is.

Headlines

Materiaalzone

Populair