Ten Dam: “Wil er nog één jaar alles voor doen”

dinsdag 21 juli 2015 om 08:53
Ten Dam: “Wil er nog één jaar alles voor doen”

foto: Sirotti (archief)

Laurens ten Dam kent een Tour de France 2015 met ups en downs. Na zijn zware valpartij in de eerste week leek hij in week twee terug in vorm te geraken. Echter, nu de slotweek aanbreekt is de 34-jarige klimmer getroffen door bronchitis. “Ik zit al drie dagen aan de antibiotica”, vertelde hij aan de NOS.

Daags voor de rustdag staat het niet goed met de conditie van de renner van LottoNL-Jumbo. “Het gaat niet zo goed. Ik heb twee dagen gigantisch afgezien. Ik ben astmatisch en ik denk dat ik in de Pyreneeën, op Plateau de Beille, iets heb opgelopen.  Ziek rondrijden in de Tour is niet leuk.”

LTD houdt hoop
Ten Dam weet dat de Alpen in het verschiet liggen. “Ik heb er hard voor getraind”, zegt hij. “Ik ben na de Ronde van Zwitserland nog vier dagen in de Alpen geweest om alle ritten te zien, te verkennen. Maar nu… Het is een andere focus dan vorig jaar. Dat de Tour nu zo verloopt, is gewoon klote. Ik denk dat ik nog wel kan helpen in de Alpen. Normaal duurt het een week voordat je weer beter bent hiervan. Ik heb er sinds vrijdag last van.”

‘Mijn laatste Tour? Nee’
Ten Dam is een van de meest ervaren renners in de Nederlandse WorldTour-formatie, maar aan stoppen wil hij nog niet denken. “Of dit mijn laatste Tour is? Nee. Ik wil er sowieso nog één jaar alles voor doen.” Het contract van Ten Dam bij LottoNL-Jumbo loopt na dit seizoen af.

Dit artikel delen:

36 Reacties

kooltje 21 juli 2015 om 09:02

Leuke klimmer maar heeft eigenlijk altijd wel wat…Of ziek of hij ligt op de grond…kans dat hij volgend jaar fit en rechtop blijft is niet erg hoog

kelderfan 21 juli 2015 om 09:04

Nog een jaar bijtekenen lijkt mij een prima idee. Maar als ’t niet goed gaat met die bronchitis kan hij beter afstappen en uitzieken. In Polen en de Vuelta kan hij zijn gram halen en laten zien, dat hij nog een jaar TdF aankan.

Stelvio-fan 21 juli 2015 om 09:10

Wie zou zijn vervanger zijn bij TLJ?

west 21 juli 2015 om 09:11

Ten Dam moet gewoon nog een keertje samen met Kelderman alle ballen op de Giro-Vuelta-Combi zetten. Kelderman om maar eens te bewijzen dat hij echt een klassement kan rijden en Ten Dam om nog eens af te sluiten met een top-5/top-10 in een grand tour.

vanSpringel 21 juli 2015 om 09:16

Roofbouw op zijn lichaam. Ik had toch verwacht dat LTD meer met respect met zijn lichaam om zou gaan.

jenku 21 juli 2015 om 09:17

Eigenlijk moet Ten Dam nog een jaar voor een andere ploeg gaan rijden. Denk daarbij aan Cannondale-Garmin of onze Afrikaanse vrienden van MTN.

Wim Kruithof 21 juli 2015 om 09:18

geheel eens west.

Kingstown 21 juli 2015 om 09:19

Het komt altijd een beetje triestig over als renners die over hun hoogtepunt heen zijn maar door willen blijven gaan. Een aardige renner geweest, maar het is tijd om er na dit seizoen een punt achter te zetten. Misschien dat hij op een lager niveau nog als wegkapitein kan fungeren of op termijn een functie in de sportieve leiding kan gaan krijgen.

Brummel 21 juli 2015 om 09:19

Goed idee om met familie te overwinteren in Spanje ter voorbereiding op het volgende seizoen.

Turtlehead 21 juli 2015 om 09:27

Publicitair nog altijd een goudmijntje voor een NL-ploeg, dus lekker jaartje doorgaan. Als knecht vind ik hem niet zo nuttig meer, zwalkt wat op z’n eigendom zo’n kopgroep heen bergop, maar misschien kan ie op weg naar Alpe d’Huez nog wat laten zien!

jenku 21 juli 2015 om 09:28

@kingstown Ten Dam over zijn hoogtepunt? Verklaar u nader? Ik denk dat hij zeker nog een jaar mee kan op een hoog niveau, misschien twee.

wielerman 21 juli 2015 om 09:35

Over hoogtepunt heen, dat zeggen over iemand die in de 2de rit hard tegen de grond smakt en de schouder uit de kom heeft en daarna in de bergritten nog redelijk mee van voren zit.

Di_Rossi 21 juli 2015 om 09:36

Cannondale Garmin daar moet hij nou juist niet heen, die hebben al een pak niet winnaars.
Man met karakter heel jammer dat hij in zo weinig koersen zich laat zien. Volgend jaar wordt eerder een teleurstelling als iets positief denk ik.

tendam 21 juli 2015 om 09:41

Haha, ja het wordt tijd om te stoppen… de man die zelfs met een schouder die net uit de kom geweest is nog de beste knecht bergop van Gesink is, en bij de 10-15 beste klimmers in de Tour hoort. Zwaar over the hill.

Sommige mensen kijken de Tour echt met hun ogen dicht. Of hebben het geheugen van een pier.

snoep de hond 21 juli 2015 om 09:41

@kingstown,
Hij behoorde in de Pyreneeën bij de beste 20 renners bergop. Dat is toch niet heel veel slechter dan de afgelopen 2 jaren? Zeker als je kijkt naar zijn tegenslag deze Tour.

jenku 21 juli 2015 om 09:43

Ik denk juist dat juist Ten Dam floreert in de omgeving van Cannondale of MTN. Daarnaast kan hij als voorbeeld dienen voor Talansky door zijn doorzettingsvermogen. Vaughters was vorige tour nogal gebrand dat deze doorreed ondanks zijn problemen. Als Cornelisse bij MTN blijft kan hij misschien wat koersinzicht leren en in die alles bepalende ontsnapping zitten.

xistnc 21 juli 2015 om 09:44

Wat Brummel zegt. Als Ten Dam met ‘alles er voor doen’ bedoelt dat hij ook bereid is om te investeren in een goede winter en niet bij voorbaat roept dat hij ‘toch altijd slecht uit de winter komt’, dan kan hij een goede basis leggen voor een laatste jaar.

Het lijkt me goed als hij bij TLJ vertrekt. Ik ben ervan overtuigd dat er andere ploegen zijn die hem dat laatste jaar meer kunnen en willen betalen dan hij nu krijgt. En TLJ kan zijn huidige Rabo-salaris allicht goed gebruiken voor 2 of 3 andere renners.

tendam 21 juli 2015 om 09:47

@xistnc
Rabo-salaris? Hij heeft bijgetekend in 2013, bij Belkin dus, voor een lager salaris dan wat hij kreeg aangeboden door bv. Astana.

Cannondale lijkt me geen verkeerde ploeg voor hem, maar ik vind dat er door sommigen wel erg makkelijk voorbij wordt gegaan aan het feit dat zonder Ten Dam er amper steun bergop was voor Gesink deze Tour. Kelderman en Kruijswijk vliegen er beiden steeds veel te vroeg af.

xistnc 21 juli 2015 om 09:51

Ja, een Rabo-salaris. In de Rabo-tijd groeiden de bomen tot in de hemel, wat heus tot uiting komt in de salarissen van bijvoorbeeld T3. Dat hij verlengd heeft tijdens de Belkin-tijd wil niet zeggen dat hij erop achteruit gegaan is.

Astana zal allicht het dubbele hebben geboden. Maar welk punt wil je daarmee maken?

fvtende 21 juli 2015 om 09:55

Dus TLJ moet gaan zorgen dat Goos weer op zijn niveau komt na alle tegenslag

Wheely 21 juli 2015 om 09:56

Zou hem graag bij MTN-Qhubeka zien rijden en dan wel met wildcards voor Tour en Vuelta. Daar gaat ie nog meer genieten en mooie resultaten rijden.

Ab Normaal 21 juli 2015 om 09:58

Ik vind dat Ten Dam volgend seizoen nog altijd een zeer nuttige knecht kan zijn.
Denk dat hij zijn eigen klassementsambities opzij moet zetten en gaan knechten in de bergen voor een kopman. Dan is hij een enorm waardevolle knecht. Verder goed het ronde boek bestuderen en een etappe uitzoeken, zoals bijvoorbeeld die van gisteren, en daar voor winst gaan. In dergelijke etappes zijn er genoeg knechten voor de kopman over en dat soort etappes is realistisch om te proberen te winnen.

Tuubke 21 juli 2015 om 09:59

Ik heb altijd enorme bewondering voor zijn doorzettingsvermogen, maar verder is het niet iemand die mijn hart sneller doet kloppen. Niet explosief genoeg om iets te winnen, te weinig initiatief om eens mee te gaan in een leuke ontsnapping. Ja, kan geweldig aanklampen en dan met wat geluk ergens rond de 10e plek in een algemeen klassement uitkomen.
Een overstap lijkt mij voor alle partijen goed. Misschien kan een aanvallender ingestelde ploegleider nog eens wat bij hem losmaken zodat hij zich meer laat zien. En laat TLJ het vrijkomende budget maar investeren in wat jonge renners en gaan bouwen aan de toekomst.

heuvelcolombia 21 juli 2015 om 10:02

Waarom niet eens het seizoen anders indelen en en goed proberen zijn in het voorjaar of in de giro?

tendam 21 juli 2015 om 10:03

@xistnc
Ik vraag me eerder af wat jouw punt is… je vindt hem te duur (valt dus waarschijnlijk marktconform wel mee) en je vindt hem weinig nut hebben voor dat geld (tsja, noem mij een klimknecht die zo goed is als hij, voor dat geld). Hij rijdt inderdaad maar een maand per jaar echt goed, maar in de maanden daarnaast is hij nog altijd veelal de beste klimknecht die LottoNL heeft… en vaak de enige die meekan tot de laatste klim.

Headlines

Materiaalzone

Populair