Team Sunweb-ploegleider over vertrek Dumoulin: “Hij wilde veel zelf beslissen”

vrijdag 3 juli 2020 om 10:25
Team Sunweb-ploegleider over vertrek Dumoulin: “Hij wilde veel zelf beslissen”

Tom Dumoulin in dienst van Team Sunweb - foto: Cor Vos (archief)

Tom Dumoulin kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn periode bij Team Sunweb, maar er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. Ploegleider Luke Roberts blikt met Velonews terug op het vertrek van Dumoulin.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Dumoulin wist in het tenue van Team Sunweb uit te groeien tot een van de beste ronderenners ter wereld, terwijl hij ook veel succes wist te boeken als tijdrijder. In 2015 deed hij mee om de eindzege in de Vuelta a España, twee jaar later won hij de Giro d’Italia en werd hij wereldkampioen tijdrijden en in 2018 eindigde hij als tweede in de Giro én Tour de France.

Controle
Sportief gezien ging het Dumoulin voor de wind, maar de Limburger kreeg ook te maken met druk. “Hoe meer druk er op zijn schouders kwam te liggen, hoe meer controle hij wilde hebben”, zo vertelt oud-prof Roberts. “Het is binnen een ploeg belangrijk dat renners goed kunnen samenwerken met collega-wielrenners en stafleden.”

“Het werd voor Tom steeds moeilijker om de controle uit handen te geven, hij wilde veel zaken zelf beslissen. Het gevolg was dat hij minder gelukkig was en de behoefte had om van ploeg te wisselen om zo een nieuwe start te maken. We hadden wel in de gaten dat de samenwerking niet meer zou verbeteren”, zo vertelt Roberts.

Nieuwe situatie 
“Renners van Team Sunweb moeten openstaan voor verdere ontwikkeling en het samenwerken met andere mensen. Deze aanpak leek niet meer te werken bij Tom en dan is het beter om uit elkaar te gaan.” Dumoulin besloot zijn geluk te beproeven bij Jumbo-Visma, waar hij het kopmanschap zal moeten delen met Primož Roglič en Steven Kruijswijk.

Dit betekent dat Dumoulin in de komende Tour de France niet de absolute kopman is. “Dat is toch een andere situatie. Bij Team Sunweb was Tom de enige kopman, nu zal hij het kopmanschap moeten delen. Toprenners zijn van nature ambitieus en niet zomaar bereid om hun kansen op te offeren. Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van Tom en hoe hij zich zal aanpassen.”

Dit artikel delen:

49 Reacties

bomb ba 3 juli 2020 om 10:36

Lijkt me logisch, elke toprenner wil toch veel zelf beslissen? Het blijkt gewoon telkens weer dat ze vooral bij Sunweb veel controle willen hebben, zie nu ook Matthews. Daarbij lijkt het mij ook niet zo dat Dumoulin altijd zelf bepaalde wat hij deed. Na zijn Giro Tour zei dat hij dat nooit meer wilde, een jaar later stond het weer op zijn programma.

0
Johnny7 3 juli 2020 om 10:40

Schande dat team Sunweb. De grootste topper jaren in dienst voor 50-70% van het salaris van wat hij ergens anders zou kunnen verdienen. Echter in 4 jaar tijd hebben ze geen fatsoenlijke meesterknecht gehaald. Wel prutsers als Vervaeke die geen drempel over komen halen. Altijd afhankelijk zijn van andere teams. Ik vind Sunweb echt een grote schande. Tom had daar eerder moeten vertrekken.

0
FDJ 3 juli 2020 om 11:28

Bedankt voor de portie vrijdagmorgen vrijdagmorgennuance. Sunweb had opzich gewoon een prima team voor een grote ronde. Kelderman en Oomen zijn prima klimmers die zelf ook de ervaringen hebben van top 10 in een grote ronde rijden. Roche, en eerder Ten Dam was een prima wegkapitein en met Geschke nog een meer dan behoorlijke klimmer.

De laatste twee waren voor Dumoulin erg belangrijk. Vooral ook naast de koers en Sunweb heeft ze zonder inspraak van Dumoulin. Daar is denk ik de schoen gaan wringen en zijn de eerste barstjes ontstaan.

Je schildert Sunweb af als een soort amateurtheater, maar daar doe je het werk van de afgelopen jaren toch echt tekort mee. Dat het afgelopen jaar iets minder ging dat kan een keer. De lat was ook wel erg hoog komen liggen voor een ploeg met niet het hoogste budget. Afgelopen jaar werd er bijvoorbeeld nog een rit in Giro en Vuelta en een top 10 plaats in de Vuelta behaald.

0
Scibby 3 juli 2020 om 11:54

@FDJ volgens mij heeft Dumoulin zelf ook zijn ongenoegen aangegeven dat er niet meer renners werden gehaald om hem echt te ondersteunen. In plaats daarvan gingen ze juist werg en kwam er heel jonge weer voor terug.
Als je zo een topper in je ploeg hebt, wie kan in twee rondes achter elkaar 2de worden, dan moet je die toch juist meer gaan ondersteunen. Dat hij dat verwachtte lijkt me niet heel vreemd.

0
FDJ 3 juli 2020 om 12:41

@Scibby het was dunnetjes de ondersteuning, maar zo dramatisch als Johnny het schetste was het ook zeker niet. Jonge renners aantrekken is niet verkeerd. Alleen de ervaring werd op het laatst weggedaan en daar is te weinig voor teruggekomen. Dat mag je Sunweb kwalijk nemen.

0
platteprijs 3 juli 2020 om 13:14

@ FDJ De ondersteuning van Dumoulin was heel zwak. Mogelijk is de ploegleiding ook 2 jaar achtereen zijn belofte om versterking te halen niet nagekomen. Dan is het niet vreemd dat Dumoulin vertrekt.

0
FDJ 3 juli 2020 om 14:04

Als je een ploeg, zoals afgelopen seizoen, naar de Tour kunt sturen met Kelderman, Kämna, Roche, Matthews en evt nog Oomen dan is dat een ploeg waar bv Bardet of Buchmann afgelopen seizoen voor zouden tekenen.

0
Johnny7 3 juli 2020 om 14:35

@FDJ Kelderman en Oomen waren noodoplossingen omdat ze weigerden echte knechten te halen voor Tom. Nu hoef je ook niet als team Ineos overal dure mannen weg te kopen. Maar je kan mij niet vertellen dat ze in 4 jaar tijd niet een absolute meesterknecht hadden kunnen aantrekken a la Reichenbach/De Plus. Ze wouden het extreem goedkoop oplossen en trokken Vervaeke aan. Anyway genoeg daarover. Ook Tom’s eigen schuld dat hij daar zolang is blijven rondhangen. Had eerder kunnen en moeten vertrekken.

0
S. Morgenstern 3 juli 2020 om 14:53

Een kopman met winstkansen vraagt gewoon om knechten als Kelderman en Oomen. Volledig gekunsteld om dat noodoplossingen te noemen en ze niet mee te tellen als versterkingen die zijn gehaald voor de doelen die ze met Dumoulin hadden.

0
Krul 3 juli 2020 om 16:04

Reichenbach / De Plus zijn geen betere renners dan Kelderman / Oomen. Er had meer moeite worden gedaan om Geschke en Ten Dam te behouden en er had iets meer ervaring ipv jonkies moeten worden ingekocht, maar voor de rest is Sunweb niet veel te verwijten hoor als je naar hun budget kijkt vergeleken met andere ploegen als Ineos, Movistar en Jumbo.

Als Tom gebleven was had Sunweb dit jaar een zeer mooie ploeg kunnen bouwen voor de Tour waar alle ballen op Tom werden gegooid. De meeste ploegen zullen jaloers worden van dit:

Dumoulin
Kelderman
Oomen
Benoot
Roche
Kragh Andersen
Matthews
Hirschi

0
Deo 3 juli 2020 om 10:47

De beste wielrenners zijn toch ook de grootste autisten? (niet negatief bedoeld)

0
josi 3 juli 2020 om 10:51

Elke topper zal veel controle willen hebben, dat lijkt me niet meer dan logisch. De verhalen lijken erop te wijzen dat de Sunweb-ploegleiding daar weinig ruimte voor laat en veel zelf wil bepalen. Toen Dumoulin nog een onbeschreven blad was werkte dat goed, maar nu hij een gearriveerde renner is moet je hem meer in de melk te brokkelen geven.

0
Ab Normaal 3 juli 2020 om 11:19

Precies. Je ziet dat ze nu dezelfde fout gaan maken met Matthews.
Denk niet dat ze goed bezig zijn daar.

0
nummer3 3 juli 2020 om 11:57

eigenlijk vertrekken alle toppers daar zodra ze doorgebroken zijn. Eerder ook jongens als Kittel, Degenkolb en Barguil bijvoorbeeld.

0
Noortje L 3 juli 2020 om 10:57

Nou krijgen we dat kat- en muisspelletje weer:-(

0
EducationSecond 3 juli 2020 om 11:27

Het verhaal heeft 2 kanten zegt hij dan, maar eigenlijk bevestigt hij gewoon het verhaal van Dumoulin.

Als je zo’n topper in huis hebt, zou ik er alles aan doen om de voorwaarden te creëren om hem goed te laten presteren. Het zegt wmb meer over de management kwaliteiten binnen Sunweb, dan over Dumo zelf (ook gezien eerdere verhalen, en nu de situatie met Matthews en Oomen).

Als Sunweb zo verder gaat, zou ik zorgen dat ze alleen nog maar ja-knikkers contracteren. Helaas zijn dat meestal geen veelwinnaars…

0
Vinyakke 3 juli 2020 om 11:27

Beetje het omgekeerde van wat er met LTS bezig is. Hier te veel controle en protocollen, bij LTS nogal plantrekkerij en ieder voor zich heb ik de indruk. Voor de ene werkt dat beter: Benoot wil veel bijstand. Voor de andere dan weer niet: laat Gilbert zijn plan maar trekken! En dan heb je types die in de verkeerde ploeg zitten of zaten en voor ieders welzijn best opstappen. Een gezonde balans en persoonlijke aanpak is meestal nog het beste!

0
KnightBiker 3 juli 2020 om 11:32

Dit staat haaks op wat Dumoulin zelf zegt dat hij verantwoordelijkheid en kopmanschap wil delen.
Daarbij hoort bij kopmanschap dat je aangeeft wat je nodig hebt: goede knechten bijvoorbeeld. Die heeft Sunweb nooit gehaald. Wat de dagelijkse gang van zaken betreft kunnen we niet oordelen maar in het aantrekken van ondersteuning voort Tom Dumoulin heeft Sunweb echt gefaald.
Bij Sunweb was er geen plan B.

Jumbo-Visma heeft die ondersteuning wel, en heeft direct een vervanger voor DePlus nu die vertrekt. Wat Dumoulin daarvoor inlevert is dat hij niet gegarandeerd kopman is maar dan kan hij ook een rol spelen op een andere wijze om het team te laten winnen.
Bij Jumbo-Visma is er vaak een volwaardig plan B of plan C, dat neemt druk weg.

0
Henk Assink 3 juli 2020 om 14:24

Ik kan je vertellen dat Tom echt niet voor Primoz of Steven gaat rijden, hij gaat enkel en alleen voor eigen succes.

0
Joaquim Agostinho 3 juli 2020 om 16:08

Er is er maar een die voor zichzelf rijdt en dat is Roglic, dat heeft hij al eerder bewezen in koersen waar Kruijswijk kopman was.
Stille voormalige Oostblokker, leider en niet van zijn stuk te brengen, echte wielrenner!
Vorig jaar in de Vuelta tijd verloren na de valpartij in de TTT en de volgende dag alles rechtgezet.

0
Polleke 3 juli 2020 om 11:32

Dat soort robot-protocol-pseudo wetenschappelijke aanpak-ploegen zuigt het plezier uit het wielrennen… vaag natuurlijk dat TD naar nog zo’n organisstie trekt….yep, dus doodnormaal voor de centen…

0
Panache 3 juli 2020 om 13:07

Foute stelling = foute conclusie.

0
Polleke 3 juli 2020 om 14:04

Ok… verlicht ons…

0
Panache 3 juli 2020 om 14:34

Jij plaatst de stelling, het bewijs is dan ook aan jou.

Ik constateer alleen dat je jouw persoonlijke kritiek op Sunweb projecteert als een reden die Dumoulin zou hebben om te vertrekken bij Sunweb.
Er is zo veel gezegd en geschreven over zijn redenen en ook waarom hij juist voor TJV heeft gekozen. Het heeft vrijwel niets te maken met jouw interessantdoenerij en opeenstapeling van woorden waarvan je de betekenis eigenlijk niet kent.

0
Polleke 3 juli 2020 om 15:26

Panache, Panache…Ten eerste heeft hij zelf gezegd dat hij zich verstikt voelde door alle SW protocollen…ten tweede ben je wel erg zelfzeker dat ik niet begrijp wat ik zelf neerschrijf en ten derde…wat is jouw mening, of is de rest van ons te dom om die te begrijpen want je komt nl nogal over als redelijk vol van jezelf…

0
Panache 3 juli 2020 om 16:06

Op een forum is het normaal om iemand tot de orde te roepen die onzin uitkraamt. Jij deelt graag uit maar hebt moeite met incasseren. Oplossing is normaal doen, of stilzitten wanneer je geschoren wordt. Weet je inmiddels al of Dumoulin vanwege de protocollen weg is of vanwege de centen? Of misschien wel een reden die nog niet bij je is opgekomen? En bestaat er geen verschil tussen de Sunweb ploeg en de ‘organisstie’ Jumbo Visma? Of zijn er wel degelijk verschillen die jij schijnbaar niet ziet, niet weet, niet kent.

0
Polleke 3 juli 2020 om 16:44

Dus zonder jouw goedkeuring mag niemand aan een forum deelnemen, wil je daarheen…laat ons in al jouw wijsheid dan eens meegenieten van jouw mening want daar kom je nog steeds niet aan toe…

0
Panache 3 juli 2020 om 17:15

Essentieel verschil is dat de meesten een mening ventileren, terwijl Polleke de suggestie wekt feiten te kennen. Wanneer de feiten overduidelijk niet kloppen dan is daar op wijzen een kleine moeite. Ik vind het ook gek dat tegengas je verwondert terwijl je bewust provocerend schrijft “ robot-protocol-pseudo wetenschappelijke aanpak-ploegen zuigt” en “voor de centen”. Je kan ook normale berichten typen, dan krijg je ook normale reacties.

0
Polleke 3 juli 2020 om 18:21

Ok… als de feiten niet kloppen leg ik me daar graag bij neer…overtuig ons maar met DE feiten…

0
Fast Freddy 3 juli 2020 om 11:40

In een opleidingsploeg met het mantra ‘alle renners zijn gelijk’ is geen plek voor toppers. Punt.

0
Jean Dumas 3 juli 2020 om 14:14

Dat zal het wel een beetje zijn.

0
VerstandOpNul 3 juli 2020 om 11:55

“Renners van Team Sunweb moeten openstaan voor verdere ontwikkeling en het samenwerken met andere mensen. Deze aanpak leek niet meer te werken bij Tom en dan is het beter om uit elkaar te gaan.”

Hun aanpak lijkt bij bijna al hun renners niet te werken..

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 12:08

Sunweb heeft wel degelijk geweldige resultaten met al hun top renners weten te behalen maar zijn qua ethiek nogal vroompjes, ik denk dat daar de samenwerking nogal eens op stukloopt.

0
Joaquim Agostinho 3 juli 2020 om 13:08

Ik vermoed ook dat ze niet altijd aan de financiële wensen van een ieder willen- of kunnen voldoen.
Maar met tevens een opleidingscentrum, opleidingsploeg en een damesteam leveren ze toch al jaren een substantiële bijdrage aan het wielrennen in het algemeen.

0
Jungle Man 3 juli 2020 om 14:27

Zou zomaar kunnen…
Sunweb is bijv. tegen het gebruik van ketonen, dacht ik.

0
Seppie 3 juli 2020 om 12:31

Sunweb is de laatste 10 jaar de meest succesvolle "nederlandse" wielerploeg. Giro winst, 2e TDF, Groene trui TDf, Bolletjes trui TDF, WK tijdrijden, WK ploegentijdrit, veel etappezeges in TDF (16), Vuelta(16) en Giro(11), diverse klassiekers en momumenten. Ik ben er trots op.

0
VerstandOpNul 3 juli 2020 om 12:46

Allemaal behaald door renners die het niet meer naar hun zin hebben/hadden bij Sunweb.. In hoeverre het hen verdienste is en in hoeverre van Team Sunweb, daar kan je over twisten. Maar jij gaat een stap verder: je bent persoonlijk trots op deze prestaties, whahaha..

0
Panache 3 juli 2020 om 13:12

Feit is wel dat de prestaties in veel gevallen zijn behaald door renners die hun doorbraak beleefden bij deze ploeg. Tot april 2018 deed Sunweb ‘alles goed’ en Tom wordt onderuit gekegeld en ‘er wordt niets meer goed gedaan’. Dat Sunweb veel eerder een serieus plan-b moest hebben is een feit, maar frustraties die je soms leest kunnen haast niet met deze wielerploeg te maken hebben en lijken eerder een persoonlijk probleem.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 13:17

Skill/Argos/Sunweb is vanwege hun aanmatigend brave en wetenschappelijke geneuzel nooit mijn team geweest maar ze hebben hun goede renners allemaal ergens hun absolute top laten halen. Dan heb je dus lui in huis die van fietsen weten.

0
Jean Dumas 3 juli 2020 om 15:37

Ik denk ook dat ze hun sterke renners Oomen en Matthews bewust naar de Giro sturen omdat daar meer kans op (dag)succes is. Qua people management gaat het niet helemaal goed heb ik het idee.

0
Seppie 3 juli 2020 om 12:57

bedankt voor je reactie. die laatste zin was niet nodig.

0
assen 3 juli 2020 om 13:28

Zowel van Tom als de ploegleiding van Sunweb vind ik het GEEN moddergooien wat ze doen.

0
Baik-Baik 3 juli 2020 om 13:58

Wel goed om te zien dat de reacties hier vrij genuanceerd zijn en in heel wat kan ik mij ook goed vinden.

Als je naar het opportunistische geluid in den brede kijkt was eerst Belkin volledig ruk, Sunweb en voorgangers top en is nu Jumbo fantastisch en Sunweb helemaal ruj. De waan van de dag…

Ook de opmerking over dat Sunweb met hun wetenschap de koers kapot maakt…? Heb je dit voorjaar wel gekeken hoe aanvallend en attractief ze rond reden? Daarnaast kan ik mij nog steeds beelden van de Tour herinneren waarin Matthews het groen pakte doordat Sunweb vanaf kilometer 1 oorlog maakte in een aantal etappes.

Ik hoop dat Sunweb snel weer op de goede weg zit. Het voorjaar was veelbelovend.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 14:09

Dat was de tour 2016, qua attractiviteit hun mooiste ooit. Toen hoefden ze ook geen klassement te rijden of echte spurts voor te bereiden natuurlijk.

0
Panache 3 juli 2020 om 14:38

Dat was 2017.
Giro gewonnen.
Tour groen en bollen.
Vuelta top met Kelderman.
Daarna nog WK ploegentijdrit en individueel voor Dumoulin.
Zo’n jaar maak je maar 1x mee.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 15:25

A ja, 17 ja. Die etappe die Barguil (ook nog eens) op de mm-mm verloor van Uran was een kraker. Toen gingen ze nog nameten en zeuren dat de streep scheef lag of zoiets..

0
Joaquim Agostinho 3 juli 2020 om 15:53

Inderdaad. Ploegleider Arthur van Dongen is toen nog naar de finish lijn gaan kijken en constateerde dat deze scheef lag, hetgeen hem hier op heel wat hoon kwam te staan.
Dat zal nu niet zo snel meer gebeuren….

0
Krul 3 juli 2020 om 16:17

Die Vuelta van 2017 van Kelderman was ook grandioos. Contador achter hem in het klassement. Alleen kwam Zakarin helaas nog voorbij aan het einde van de Vuelta.

0
Kettingkast 3 juli 2020 om 16:24

er zit nou eenmaal een enorm verschil tussen de aanpak om een underdog kampioen te maken en de favoriet voor nog een trofee. Bij de een maak je het team verantwoordelijk om steeds wat meer uit zichzelf te halen terwijl de ander iedereen zijn werk doet. Veel verrassende teams zijn een of twee jaar heel erg goed en dan zakt het in elkaar, omdat het ook iets van kopmannen vergt om je teamgenoten ook beter te maken.

Bij een TD is het zag je dat het vertrouwen in de methodes van Sunweb wegvallen en hij daarom hoopt op renners die niet boven zichzelf uit moeten stijgen om een goede knecht te zijn. Dat was nou juist de filosofie/budgettering waar het bij Sunweb om draait. Logisch dus dat ze op een gegeven moment de knop omzetten.

Sunweb is juist erg te prijzen omdat ze het al vaker hebben klaargespeeld om een heel team op te bouwen waarvan enkele uitgroeien tot wereldtoppers. Ik vind het erg interessant om te zien hoe ze na weer een pechjaar en weer de toppers verliezen, de knop om kunnen zetten om weer toe te groeien naar underdog en kampioen.

Dit gezegd hebbende, snap ik er totaal niets van waarom ze Matthews de Tour niet laten rijden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone