Team Sky-arts weigert hoorzitting bij te wonen en wacht landurige dopingschorsing
foto: Cor Vos
vrijdag 4 augustus 2023 om 09:28

Team Sky-arts weigert hoorzitting bij te wonen en wacht landurige dopingschorsing

Richard Freeman, de voormalige arts van Team Sky, riskeert volgens The Times een dopingschorsing van vier jaar. De Brit heeft geweigerd om een hoorzitting bij te wonen waarin hij zich kon verdedigen tegen twee overtredingen van anti-dopingregels. Als Freeman daadwerkelijk wordt geschorst, is dat de eerste keer dat iemand van Team Sky een dopingschorsing krijgt.

Freeman wordt ervan beschuldigd om ‘verboden substanties’ in bezit te hebben gehad. Dit zou gaan om de levering van testosteronpleisters aan Team Sky in 2011. Ook wordt hij van misleiding verdacht, omdat hij eerder verklaarde dat de testosteron destijds per ongeluk is geleverd.

Later beweerde hij nog dat de testosteron was bedoeld om Sky-coach Shane Shutton te helpen met een erectieprobleem, die dat op zijn beurt weer ontkende.

Freeman is al een aantal jaar in opspraak en inmiddels niet meer werkzaam in de wielerwereld. Eerder verloor hij al zijn medische licentie, waardoor hij niet meer als arts kan werken in het Verenigd Koninkrijk.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2023 10:58
Het gaat zogenaamd over Freeman, maar het gaat natuurlijk over Sky. Wie heeft Freeman gevraagd om die testosteronpleisters te komen brengen? Blijkbaar wordt Freeman nu flink betaald om geen openheid van zaken te geven. Dit stinkt een uur in de wind.
4 augustus 2023 10:50
Deze affaire en de lekken van de FancyBears hackers over het destijds zeer soepele TUI gebruik lijken er zeer sterk op te wijzen dat Sky op zijn minst bescherming genoten heeft. Een dergelijke hoeveelheid testosteron in de omgeving van een wielerploeg is niet te verantwoorden, het, door de UCI toegelaten cortisonegebruik, is ronduit stuitend…
4 augustus 2023 10:41
In onze maatschappij ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Er is geen renner van Sky betrapt op doping, terwijl er ongetwijfeld honderden zo niet duizenden tests zijn uitgevoerd. Om renners dan te beschuldigen (zoals o.a. door gebruikers op Wielerflits) slaat nergens op. Freeman mag je schorsen als hij de regels heeft overtreden, maar dit bewijst geen dopinggebruik bij renners.
  4 augustus 2023 11:05
  Natuurlijk kun je geen individuele renner gaan straffen op basis van dit. Maar net doen alsof alles koek en ei is omdat het alleen bij de dokter van de wielerploeg aanwezig was is wel het andere uiterste. Of Shane Shutton woont inmiddels in de playboy mansion.
  4 augustus 2023 12:52
  "In onze maatschappij ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is" - een veelgehoorde misvatting. Die vlieger gaat alleen op in juridische zin, en dan nog vooral in het strafrecht.
  Dat de maatschappij geen bewijzen nodig heeft, konden we goed zien bij de vermeende brievenbusplasser van de PVV, wiens carrière abrupt beëindigd werd.

  " Er is geen renner van Sky betrapt op doping...." - Van Armstrong/Bruyneel hebben we geleerd dat dat enkele feit niets zegt over het gebruik van verboden of anderszins ongewenste middelen.

  Ik wil de man niet veroordelen, maar het afnemen van de medische bevoegdheden is wel een aanwijzing dat hij zijn zaakjes niet in orde had/heeft.
  5 augustus 2023 02:00
  Lance Armstrong is ook nooit betrapt ....
  5 augustus 2023 02:28
  @sverige Daarover zijn de meningen verdeeld. Dit was in de tijd van Hein Verbruggen, die dopinggebruik geen probleem vond, zolang de kopstukken in de media buiten schot bleven.
4 augustus 2023 14:08
Mede dankzij Freeman’s zwakke persoonlijkheid kon Sky hem jarenlang misbruiken, en toen het een en ander te veel aan het oppervlak kwam, hebben ze mooi vrijwel al het vuil op zijn bordje kunnen deponeren. Een bijkomende zegen voor Sky was dat Freeman een Stockholmsyndroom had ontwikkeld: in zijn boek niets dan lof voor de sekte van Brailsford.
Alle gegevens die een wat nare geur uitwasemden waren opgeslagen op 1 computer: de laptop van Freeman. Uiteraard werd de laptop door Freeman meegenomen op vakantie in het zonnige Griekenland, je kunt zo’n ding beter maar bij de hand hebben. Tja, zul je net zien dat-ie uit je hotelkamer wordt gejat. Alles weg! Vervelend natuurlijk voor de onderzoekscommissie, maar ja, toeval, hè.
4 augustus 2023 10:15
How long will he stiil be a free man?
4 augustus 2023 09:49
Domme sukkel, fijn dat hij al lange tijd weg is. Het leveren betekent niet dat het gebruikt is, maar het is alsnog erg dom. De goede naam van Sky wordt zo te grabbel gegooid
  4 augustus 2023 09:56
  Ze hadden doping, maar ze gebruikten het niet. Klinkt goed als uitleg voor mij.

  Wat mij betreft schrappen ze de Tour overwinningen van Wiggins, Froome en Bernal. Er zat daar lang iets scheef. Zonder wonderdokters zijn ze ook plots niet veel meer waard.
  4 augustus 2023 10:21
  Wat mij betreft schappen ze dan ook de overwinningen van Roglic en Vingegaard, want daar stikt het van de ex dopinggebruikers. Het slaat helemaal nergens op dat er nooit een spatje bewijs is geweest ( buiten Froome dan misschien) voor doping en om dan Tour overwinningen af te nemen ( Thomas ben je nog vergeten, want een pot nat toch) is complete kul
  4 augustus 2023 10:26
  Het lijkt me hier dat Freeman allang betaald is, die pakt de schorsing tegen ontvangst van het nodige zwijggeld.

  Er zijn teveel invloedrijke personen/partijen bij betrokken om dit balletje verder te laten rollen. Ze kwamen nog wel weg met de magisch verdwenen/gestolen computers en het pakketje voor Wiggins, maar dit waait niet over. Freeman takes one for the team en dan kan de zaak gesloten worden.

  Hopelijk komt de stront ooit nog wel een keer bovendrijven, zoals Froome die wellicht constant aan de puffer zat om prestaties te bevorderen. Zijn alleen een keer fiks uitgeschoten toen Froome z'n grip op de Vuelta leek te verliezen na een zwakke dag.
  4 augustus 2023 11:33
  @go ineos

  Ik snap dat het niet leuk is als je favoriete team onder vuur ligt, maar dit kun je natuurlijk niet vergelijken.

  Een teamarts die daadwerkelijk doping in bezit heeft, en daarvoor wisselende (en weer door andere teamleden tegengesproken) verklaringen aflegt, dat is niet hetzelfde als mensen in de staf hebben die in het verleden (wie precies allemaal?) doping hebben gebuikt.

  Net als het niet hetzelfde is of iemand in het verleden heeft ingebroken, of met een bivakmuts op naast een ingeslagen raam betrapt wordt.
  4 augustus 2023 12:24
  @zeboe het was maar een vergelijking en ik vind ook niet dat dat moet gebeuren, echter vind ik het bizar van @Sean om op ongenuanceerde onderbuikgevoel Tour zeges te gaan schrappen van 8 jaar later
  5 augustus 2023 04:12
  Kun je nog namen noemen? Het stikt bij Jumbo van de ex dopinggebruikers volgens jou, dus ik verwacht dat je er wel een stuk of 10 kunt noemen.

  Verder zit er natuurlijk wel iets tussen juridisch sluitend bewijs en een ongenuanceerd onderbuikgevoel. Van het eerste is geen sprake, maar er zijn wel degelijk aanwijzingen dat niet alles zuivere koffie was.

Reacties zijn gesloten.