Team DSM 2023: Bardet naar de Tour, ritten in de Giro en Casper van Uden boven Dainese

Team DSM 2023: Bardet naar de Tour, ritten in de Giro en Casper van Uden boven Dainese

foto: Team DSM 2023

Door Maxim Horssels & Youri IJnsen
woensdag 11 januari 2023 om 19:35
Special

Dinsdagmiddag heeft Team DSM via een exclusieve livestream op WielerFlits de plannen voor 2023 uit de doeken gedaan. Veel werd er niet bekendgemaakt: Romain Bardet gaat zoals verwacht voor een goed klassement in de Tour de France, terwijl Andreas Leknessund, Patrick Bevin en Harm Vanhoucke op rittenjacht in de Giro d’Italia gaan. WielerFlits zorgt voor meer duiding.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Klassiekers

Een paar jaar geleden waren de klassiekers nog een absoluut speerpunt voor Team DSM. Nu werd daar tijdens de presentatie met geen woord over gerept. Navraag leert dat er wel degelijk een accent op het voorjaar ligt, maar met voorzichtige ambities. De kern voor de klassiekers is namelijk zeer jong. De ervaren rot John Degenkolb mogen we volgens de Nederlandse ploeg niet afschrijven, nadat hij volgens de ploeg in het najaar van 2022 naar een goed niveau toegroeide. 

Ook Nils Eekhoff heeft een vrije rol; hij hoopt dit voorjaar vooral eens van pech bespaard te blijven. Andere (piepjonge) renners in de voorjaarskern: Pavel Bittner, Sean Flynn, Jonas Iversby Hvideberg, Niklas Märkl, Marius Mayrhofer, Lorenzo Milesi en Kevin Vermaerke. Voormalig Ronde van Vlaanderen U23-winnaar Alex Edmondson zal hen eveneens vergezellen. De Australiër kwam afgelopen winter over van BikeExchange-Jayco en is vooral in ondersteuning van de leiders.

Voor de heuvelklassiekers is het beeld onduidelijk; Romain Bardet is altijd goed voor een sterk resultaat in Luik-Bastenaken-Luik, maar er werd daarover niets losgelaten.

Grote rondes

Romain Bardet – foto: Team DSM 2023

De Franse kopman keert wel terug naar de Ronde van Frankrijk. Vorig jaar gaf hij aanvankelijk de voorkeur aan de Giro d’Italia. Daar leek Bardet de sterkste klimmer te zijn en geloofde Team DSM zelfs in de eindzege. Maar ziekte sloeg toe, met een opgave in de dertiende rit als gevolg. Nadien reed hij wel een sterke Tour, waarin hij als zesde eindigde. Komend jaar is dat zijn hoofddoel, zonder een plek op ‘een goed klassement’ te plakken. Eekhoff is normaal ook van de partij.

In de Giro gaat Team DSM dagelijks proberen om mee te doen voor ritzeges. Op de ploegenpresentatie werden rondetalent Andreas Leknessund, de veelzijdige Patrick Bevin en de aanvalslustige klimmer Harm Vanhoucke uitgelicht als mannen die voor dagsuccessen moeten zorgen. Ook is duidelijk dat klimtalent Henri Vandenabeele normaliter van de partij is in de Giro. De Belg kende een door ziekte geteisterd 2022.

Op het moment van de ploegenpresentatie was er over het Vuelta a España-parcours nog niets duidelijk en dus kon Team DSM daarover niets zinnigs melden, behoudens dat ze de doelen voor de laatste grote ronde verderop in het seizoen zullen concretiseren. Marco Brenner wist al wel te melden dat hij normaal de Vuelta rijdt. Daarnaast zijn de verwachtingen rondom Max Poole hooggespannen en is aanwinst Matthew Dinham eveneens een talent voor het rondewerk.

Sprinttrein: Alberto Dainese geen eerste sprinter

Casper van Uden (links) en John Degenkolb – foto: Team DSM 2023

Wat opvalt is dat er over sprinters in de grote rondes geen enkel woord viel. Sterker nog, aanvankelijk leek Rudi Kemna dit onderdeel tijdens de voorstelling even te vergeten. Uiteindelijk benadrukte hij dat ook de sprinttrein een belangrijke peiler is binnen Team DSM. Als afmaker hebben ze drie opties. Normaal gesproken zou je zeggen dat Alberto Dainese daarin de eerste keuze zou zijn. De 24-jarige Italiaan won vorig seizoen nog een rit in de Giro d’Italia.

Voorlopig is hij voor geen enkele grote ronde ingeroosterd in 2023. In de pikorde lijkt Dainese gezakt te zijn ten opzichte van Sam Welsford én Casper van Uden. Team DSM schuift de Nederlandse neoprof nadrukkelijk naar voren als eerste sprinter. In de Saudi Tour én Parijs-Nice speelt de ploeg hem uit in de sprintetappes. Een grote ronde rijden is voor Van Uden voorlopig niet het plan. Met Frederik Rodenberg is er nog een sprinter aan boord.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Secondant 11 januari 2023 om 07:48

DSM is veel afgebrand de afgelopen twee jaar, maar ze verdienen in mijn ogen wel een nieuwe, eerlijke kans. Ze hebben best een leuke ploeg met veel jonge gasten en koersen over het algemeen best aantrekkelijk in rondes van hun niveau. Het is geen top-10 ploeg en zo moeten we ze ook niet beoordelen. Hup DSM!

6
Wheely 11 januari 2023 om 09:23

Zekers, daarnaast vind ik het ook wel leuk juist dat ze nog niet alles prijsgeven voor het komende seizoen, laat de talenten ons maar verrassen.

2
Maillot à Pois 11 januari 2023 om 08:49

Ben ik de enige die vindt dat de stelling “Casper Van Uden is eerste sprinter en wordt boven Dainese verkozen” nogal voorbarig is op basis van de info in het artikel?
Omdat hij Saudi Tour en Parijs-Nice uitgespeeld wordt en géén grote ronde rijdt? Over het programma van Dainese en Welsford is blijkbaar niets gezegd, maar ik veronderstel dat DSM in pakweg UAE Tour en Tirreno ook nog wel gaat meesprinten in het voorjaar?

2
Limal 11 januari 2023 om 09:35

"Dinsdagmiddag heeft Team DSM via een exclusieve livestream op WielerFlits de plannen voor 2023 uit de doeken gedaan. Veel werd er niet bekendgemaakt"

"Een paar jaar geleden waren de klassiekers nog een absoluut speerpunt voor Team DSM. Nu werd daar tijdens de presentatie met geen woord over gerept."

en ook nog:

"Wat opvalt is dat er over sprinters in de grote rondes geen enkel woord viel. Sterker nog, aanvankelijk leek Rudi Kemna dit onderdeel tijdens de voorstelling even te vergeten."

Het lijkt bijna alsof DSM liever geen enkel plan uit de doeken deed zodat ze aan het eind van het seizoen ook geen verantwoording dienen af te leggen voor evt. gemiste en veranderde doelen. Hopelijk is het intern toch allemaal wat duidelijker benoemd voor de renners zelf…

0
Maillot à Pois 11 januari 2023 om 09:54

@oblomov
Zeker met je eens dat een grote ronde niet hoeft om eerste sprinter te zijn. Maar de mogelijke argumenten die jij terecht aanhaalt worden hier niet benoemd.
Op mij komt het over dat ‘nadrukkelijk naar voor geschoven’ de conclusie is louter op basis van wat in de zin erna staat, namelijk dat hij kopman is in Saudi Tour en Parijs-Nice. En dat is toch echt dunnetjes. Ik kan er ook niet uit concluderen dat hij géén eerste sprinter is. Ik kan er eigenlijk bitter weinig uit concluderen, behalve dan dat Van Uden als veelbelovend sprinter logischerwijze zijn eigen kansen gaat krijgen.

0
Oblomov 11 januari 2023 om 15:36

Oh sorry, ik had het bericht weggehaald. Blijkbaar terwijl je een reactie aan het typen was.

0
zietemgaan 11 januari 2023 om 07:35

Tja, dunne spoeling he, los van de bedrijfscultuur komt dit duidelijk door het zwarte gat Degenkolb, net zoals toen bij Lotto. Dat hij plots weer zou presteren op topniveau geloven ze blijkbaar zelf niet eens meer

0
Tdf 11 januari 2023 om 09:47

Heel bijzonder om Dainese niet naar de Giro te sturen, is toch duidelijk de snelste sprinter?
Vorig jaar rijdt hij Giro en Tour en nu is hij ineens derde sprinter en gaat ie geen grote ronde doen?????
De volgende renner die zich laat uitkopen dus.

Verder geef ik Bardet veel kans in de Tour. Het parcours past hem, heeft vorig jaar laten zien nog altijd een hoog niveau te hebben.
Leknessund heeft veel kansen om een giro-etappe mee te pikken.
Vanhoucke verwacht ik eerlijk gezegd weinig van.
Vandenabeele dan weer heel veel, echt een super groot talent.
Ik ben sowieso benieuwd welke jongens dit jaar hun breakout season hebben.

Desondanks is dit natuurlijk DE ploeg om over drie jaar te degraderen. Al die jonkies hebben super veel talent, maar je bent nooit zeker van resultaten en die heb je wel nodig.

0
Ronellenfitsch 11 januari 2023 om 13:27

Dainese gaat vast wel naar een grote ronde, maar volgens protocol of onkunde hebben ze geworden heel weinig gezegd tijdens de persconferentie. Maar concluderen dat renners dus niet rijden lijkt me onjuist, ze zullen toch 3×8 man opstellen …

1
Ronellenfitsch 11 januari 2023 om 13:29

Niet te doen dit, meer dan tien tekens typen zonder schermvullende Kruidvat pop up

0
Tdf 11 januari 2023 om 14:27

@Ronellenfitsch
Laten we het hopen, maar als Van Uden en Welsford hem voorbij zijn in de pikorde dan is de kans best aanwezig dat het geen grote ronde word.
Dainese reed vorig jaar twee grote rondes, dus dat een van die twee dat gaat doen is best mogelijk.

0
Shinzawai 11 januari 2023 om 15:05

Voor de Tour heeft deze ploeg geen sprinters, dus zou het logisch zijn als Dainese weer naar de Giro gaat. Welsford en Van Uden verwacht ik meer in kleine eendagskoersen om punten te pakken.

0
hjjanssen1973 12 januari 2023 om 08:13

Volgens mij is er niet gezegd dat Van Uden boven Dainese staat. Bovendien heeft Dainese – nog steeds een jonge sprinter met 24 jaar – afgelopen jaar heel behoorlijk gepresteerd in de grote rondes. Misschien is ie insubordinaat geworden? ;-) Van Uden wordt gewoon getest in de kleine rondes. Dat lijkt me logischer in het 2023 plan.

0
mokum the best 12 januari 2023 om 16:11

Enzo Lyenze er nog bij? Of heeft hij de juiste keuze gemaakt en is hij eindelijk gestopt.

0
BoemBoemWvA 11 januari 2023 om 07:59

Ze hebben 3 kopmannen. En 1 daarvan krijgt geen GT?

-1
Martijn Arensman 11 januari 2023 om 08:23

Ik zou even opnieuw tellen.

En wellicht wist je het nog niet, maar de Worldtour bestaat ook uit klassiekers en eendagskoersen. :-)

1
JohnDeere 11 januari 2023 om 12:01

@Martijn, wie zijn dan al die kopmannen?

0
BoemBoemWvA 11 januari 2023 om 14:42

Op basis van vorig jaar kan je alleen Bardet, Dainese en Leknessund die titel geven. In die volgorde. Dat er jonge 21/22 jarige gasten ook misschien gaan winnen, prima. Zo omgaan met Dainese is toch gewoon vreemd? 1 van je weinige renners die bewezen heeft op hoog WT niveau te kunnen winnen….

0
Oblomov 11 januari 2023 om 15:46

Dainese is 24 en heeft zich nu eenmaal niet ontwikkeld tot een echte topper. Is overvleugeld door jongere sprinters als Kooij en De Lie.

Kan me voorstellen dat je je focus dan verlegt naar een jongen als Van Uden. Al moet ik zeggen dat ze qua resultaten tijdens hun beloftejaren vergelijkbaar zijn, dus of dit nu wel de nieuwe Kittel wordt, valt nog te bezien.

Denk overigens dat Dainese puntje bij paaltje wel meegaat naar één of meerdere grote rondes, want als het goed is gaan de plekken waar hij doorgaans op beland punten opleveren dit seizoen. Top 15 bij grote rondes toch?

1
Ronellenfitsch 11 januari 2023 om 08:48

Klinkt alsof het een perspresentatie op z’n Noord-Koreaans was, waar er vooral niet teveel gevraagd mocht worden?

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone