Tanel Kangert wint koninginnenrit Abu Dhabi Tour, Tusveld negende

zaterdag 22 oktober 2016 om 14:43
Tanel Kangert wint koninginnenrit Abu Dhabi Tour, Tusveld negende

Foto: Sirotti

Tanel Kangert heeft vandaag een dubbelslag geslagen in de koninginnenrit van de Abu Dhabi Tour. De Est van Astana versloeg Nicolas Roche (Sky) op de lastige slotklim naar Jebel Hafeet. De Nederlander Martijn Tusveld (Giant-Alpecin) kwam als negende boven.

Van Avermaet in vroege vlucht
De vlucht van de dag bevatte vandaag een opvallende naam. Niemand minder dan Greg Van Avermaet was in de openingsfase van de wedstrijd weggesprongen. De Belg van BMC kreeg Marco Coledan (Trek-Segafredo), Michael O’Loughlin (Team Wiggins) en Evgeny Shalunov (Gazprom-RusVelo) met zich mee.

Het viertal reed op een gegeven moment vijf minuten voor het peloton uit, maar die voorsprong bleek lang niet genoeg. Dat kwam door het werk van Sky. De Britse formatie had het peloton in waaiers getrokken, waardoor de snelheid hoog kwam te liggen. Een eerste groep van ongeveer veertig man rekende de koplopers al op dertig kilometer van het einde in.

Tweede poging Van Avermaet
Daar nam Van Avermaet echter geen genoegen mee. De Belg ging even later nog eens in de aanval, ditmaal met Fran Ventoso (Movistar), die volgend jaar ook voor BMC gaat rijden. Vlak voor de voet van de slotklim naar Jebel Hafeet (10,8 kilometer aan gemiddeld 6,6 procent) liet Van Avermaet zijn toekomstig ploegmaat achter. Zijn solo was daarna echter van korte duur, want het al snel uitgedunde peloton had hem binnen een minuut weer ingerekend.

Carlos Verona (Orica-BikeExchange) besloot vervolgens ten aanval te trekken. De Spanjaard reed een tijdje alleen voorop, maar op zes kilometer van de top wist een groep met de tien beste klimmers de aansluiting te maken. Alberto Contador hing op dat moment aan het elastiek. Het was toen al duidelijk dat de Spanjaard vandaag niet zou winnen.

Kangert versus Roche
Zijn ploegmaat Jesper Hansen kreeg daarom de vrijheid om zelf aan te vallen. De Deen probeerde naar Tanel Kangert (Astana) en Nicolas Roche (Sky) toe te springen, die even daarvoor weg waren geglipt, maar Hansen slaagde daar niet in. Een poging van een opvallend sterke Mekseb Debesay (Dimension Data) kende evenmin succes.

Het werd duidelijk dat Kangert en Roche voor de overwinning mochten strijden. Kangert bleek op het einde de betere van de twee. Hij liet zijn vluchtgenoot op drie kilometer van de top achter om vervolgens solo naar de overwinning te rijden. Roche kwam zeventien seconden later als tweede binnen, Debesay werd derde. Voor Contador en Vincenzo Nibali bleek de wedstrijd te laat in het seizoen te liggen. De twee strandden respectievelijk op plaats vijf en zes.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Contador#N.1 22 oktober 2016 om 14:46

Leuke etappe!

0
Purito 22 oktober 2016 om 14:46

Contador echt pover. Die heeft echt behoefte aan rust en een nieuwe omgeving.

Sterke Debesay! Leuk om te zien. Ulissi en Kangert de sterkste klimmers vandaag.

0
Frits des Jeux 22 oktober 2016 om 15:06

@Purito na alle uitlatingen van Tinkov kan ik mij voorstellen dat het rijden in een lege zandbak nou niet meer iets is waar je op zit te wachten.hij valt me nog mee hier zelfs.

Knap ook van Tusveld. Wel jammer dat die jongen van Wiggins ineens weg was. Reed redelijk makkelijk mee.

0
Pinto 22 oktober 2016 om 15:11

@Purito het kan ook zijn dat contador dit doet om Tinkov te irriteren ;)
Zelf zei hij laatst dat de race onverwacht aan zijn schema werd toegevoegd. Contador reageert op de kritiek van Tinkov met daden en niet woorden :D

0
Purito 22 oktober 2016 om 15:15

Natuurlijk, motivatie speelt ook een belangrijke rol. Maar als er nu iets was, wat Bertje al die jaren was, dan was het wel eergierig. Altijd en overal willen winnen.

0
SolerEritrean 22 oktober 2016 om 15:53

Zeer jammer van tijdverlies van debesay Door het vele kopwerk afgelopen dagen

0
Johnny7 22 oktober 2016 om 16:29

Denk niet dat het de motivatie is maar eerder de conditie. Onverwacht hier heen gestuurd door die rotzak terwijl hij waarschijnlijk al aan het afbouwen was.

0
Arema Pro Cycling Team 22 oktober 2016 om 16:30

Jammer dat Sunweb niet gaat voor Tusveld. Roompot zal er veel plezier aan beleven.
Blijkbaar ziet Sunweb liever BBQ foto’s van ten Dam,dan mooie uitslagen van Nederlands talent.

0
Koel 22 oktober 2016 om 19:05

Arema Pro Cycling Team – 22 oktober 2016 om 16:30
Tusveld wordt bij Roompot gestald, als hij daar voldoet gaat hij wellicht volgend seizoen naar
SUNWEB- GIANT, Arthur van Dongen past goed op hem……

0
finton 22 oktober 2016 om 22:27

Debesay stond bij mij toch meer bekend als sprinter, leuk dat hij dit ook kan. Dimension Data maakte trouwens bekend dat een aantal van hun Eritreers al maanden aan de kant staan vanwege visum-problemen. Slechte zaak!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone