Tadej Pogacar zet kers op de taart in slotrit Ronde van Slovenië

zondag 19 juni 2022 om 14:55
Tadej Pogacar zet kers op de taart in slotrit Ronde van Slovenië

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft de slotetappe in de Ronde van Slovenië, met aankomst in Novo Mesto, op zijn naam geschreven. De renner van UAE Emirates versloeg na een rit van 155,7 kilometer Matej Mohorič in een sprint en wist zo zijn eindzege nog wat extra in de verf te zetten.

In de rit van zaterdag was het klassement in een aardige plooi gevallen. Eindigen deden we vandaag met een inmiddels toch wel traditionele slotetappe naar Novo Mesto, en stad van goed 25.000 inwoners gelegen in het zuiden van Slovenië aan de rivier Krka. Of we een sprint kregen in Novo Mesto was maar zeer de vraag, want in de finale wachtte nog een bijzonder lastig klimmetje naar Trška Gora (2 km aan 9%) met de top op goed negen kilometer van de streep. Dit kon de plannen van rappe mannen nog dwarsbomen en was voor puncheurs dan weer een ideaal punt om nog een laatste keer ten aanval te trekken.

Van Empel mee in vroege ontsnapping 
Daniel Turek (Team Felbermayr-Simplon Wels), Unai Iribar (Euskaltel-Euskadi), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Ukko Iisakki Peltonen (Global 6 Cycling), Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic), Andrej Černe (Cycling Team Kranj), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce Polski) en Etienne van Empel (China Glory Continental Cycling Team): deze renners vormden een vroege vlucht van acht renners. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot goed vier minuten, maar op een gegeven moment begonnen de mannen van BikeExchange-Jayco de koers in handen. De Australische formatie had ambities met Luka Mezgec.

Door het kopwerk van BikeExchange-Jayco smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Met nog goed 35 kilometer te gaan was er nog maar een minuut van over. Dit bleek niet toereikend voor Van Empel en co en nog voor de voet van de Trška Gora (2 km aan 9%) was er sprake van een hergroepering. Het woord was vervolgens aan de betere klimmers in het peloton, en dan met name Tadej Pogačar. De Sloveen versnelde meerdere keren op de steilste stroken, reed zijn tegenstanders uit het wiel maar er was toch één renner die zijn wagonnetje wist aan te haken: Matej Mohorič.

Pogačar, Mohorič en Majka rijden weg 
De winnaar van Milaan-San Remo moest alle zeilen bijzetten om zijn jongere landgenoot te volgen, maar kwam in het spoor van Pogačar over de top van de klim en wist zichzelf zo in een goede uitgangspositie te manoeuvreren. Een probleem voor Mohorič: hij zat niet voor het eerst in deze ronde in een ‘UAE-sandwich’. Rafał Majka wist namelijk ook aan te sluiten, waardoor UAE Emirates opnieuw met een overtalsituatie begon aan de finale. Mohorič, Majka en Pogačar werkten in de vlakkere kilometers echter goed samen en wisten zo uit de greep te blijven van de achtervolgers.

Dit bleek vooral funest voor de kansen van Mezgec, die als vierde over de top van de klim kwam en in de daaropvolgende kilometers nog probeerde om de scheve situatie recht te zetten. De rappe man van BikeExchange-Jayco kwam nog heel erg dicht, maar bleef na een ziedende achtervolging hangen op een vijftal seconden en moest als eenling de handdoek gooien. Mohorič, Majka en Pogačar bleken definitief vertrokken en mochten het in Novo Mesto gaan uitmaken voor de zege. Mohorič ging als eerste de sprint aan, maar Pogačar was niet van plan om nogmaals een cadeautje uit te delen en ging er nog over.

Pogačar met een brede glimlach – foto: Cor Vos

De 23-jarige Sloveen heeft deze week voldoende vertrouwen kunnen tanken met het oog op de Tour de France, die over minder dan twee weken van start gaat in het Deense Kopenhagen. Pogačar is, na eindzeges in 2020 en 2021, topfavoriet om zijn derde opeenvolgende Tour te winnen.

Dit artikel delen:

22 Reacties

pimmeesryan 19 juni 2022 om 14:58

Pagacar en majka verdelen het eerlijk

0
BraboCycling 19 juni 2022 om 15:00

Rondje van niets, gezien de tegenstand.

0
paul s 19 juni 2022 om 15:41

Idd ,dit zegt totaal niets

0
speedline 19 juni 2022 om 16:33

Ja en……

0
xistnc 19 juni 2022 om 15:00

Hier had Pogi zijn landgenoot best mogen belonen omdat hij Majka niet weg liet rijden.

Maar kennelijk hebben Pogi en UAE dit nodig voor het zelfvertrouwen.

0
Wielarisch 19 juni 2022 om 15:09

Waarom zou je een rit cadeau geven aan iemand van een andere ploeg?

0
Landeirovic 19 juni 2022 om 15:09

Koers gaat niet om belonen dan ken je er helemaal niet van. Een ploeg genoot kan je iets belonen maar een tegenstander niet. Zo werkt het gewoon niet.

0
xistnc 19 juni 2022 om 15:47

Ja, steen-papier-schaar. Zo werkt het wel? Schei uit. Veredeld criterium dit, daar gelden andere regels.

0
Landeirovic 19 juni 2022 om 16:11

Aja want die “Schaar Steen Papier”** was met een tegenstander? Doe die pellen weg van u ogen. Je weet helemaal niets.

0
Kartouche 19 juni 2022 om 16:12

Volgens jouw logica vind je dat bij voetballen, als het NL elftal toch al geplaatst is voor een eindtoernooi, ze de wedstrijd tegen bv. Malta maar weg moeten geven. Is wel zo sportief. Ben benieuwd wat voetbalminnend NL er van zal vinden.

0
Sjonge Jonge 19 juni 2022 om 16:17

Jullie doen net of er nooit etappes cadeau worden gedaan in het wielrennen?
En dan zeggen dat degene die dat oppert er niets van weet, apart…..

0
Wielarisch 19 juni 2022 om 17:14

Nou, xistinc neemt het Pogi kwalijk dat hij gewonnen heeft. Hij wil blijkbaar dus juist dat er etappes cadeau gedaan worden.

0
evelineroos 19 juni 2022 om 15:01

Wel lekker zo’n koersdirecteur waarbij je achter zijn auto mag rijden om van de achtervolgers weg te kunnen rijden.

0
Ardoisier 19 juni 2022 om 15:13

Precies, een schande is het. De reden dat MEZGEC niet kon aansluiten. Had wel in het artikel hierboven opgenomen kunnen worden. Nu lijkt het of hij niet sterk genoeg was. Maar zonder die hulp van de auto was hij er wel bijgekomen denk ik (en ja, zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar nu was het een belachelijke actie).

0
YogiBear 19 juni 2022 om 17:19

Als je inderdaad niet beter zou weten, zou je bijna denken dat het wel duidelijk was wie hier moest winnen. En dat was in dit geval niet Mezgec.

0
debarreman 19 juni 2022 om 15:37

De open kampioenschappen van de familie Pogacar. Geen reclame voor het wielrennen. Maar dat Tadej klaar is voor de TdF is wel duidelijk.

0
LeDouche 19 juni 2022 om 15:51

De winnaar van de Ronde van Slovenië wint ook altijd de Tour, iig in dit decennium. Kat in bakkie dus.

0
Julien Van der Aert 19 juni 2022 om 15:54

Ondertussen hoopt Rog dat Pog iedere dag een flinke teug van de champagne genomen heeft ;)

0
de nieuweMerckx 19 juni 2022 om 16:09

10e zege van het seizoen? Toch met zeer grote voorsprong de allerbeste renner ter wereld op dit moment.

0
YogiBear 19 juni 2022 om 17:20

Zonder hulp van de koersdirecteur was Mezgec er gewoon bij gekomen. Was dit geen zege voor Pogacar geweest (natuurlijk wel de ronde).

0
Jean Dumas 19 juni 2022 om 17:25

Schitterende parcoursen, vriendelijke mensen. Hier kun je wel een WK-rondje organiseren.

0
girardengo 19 juni 2022 om 17:58

Merkwaardig, de wedstrijdleiding die Mezgec de voet dwars zet. Dat is toch ook een Sloveen;-)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone