Tadej Pogacar slaat dubbelslag in derde etappe Ronde van Slovenië

vrijdag 17 juni 2022 om 14:55
Tadej Pogacar slaat dubbelslag in derde etappe Ronde van Slovenië

foto: Cor Vos

De derde etappe in de Ronde van Slovenië is op naam gekomen van Tadej Pogacar. Op de klim naar Svetina, met de top op zo’n twintig kilometer van de streep, reed de Sloveen samen met zijn ploeggenoot Rafal Majka weg bij de rest van het veld. Op de korte slothelling rekende Pogacar vervolgens af met Nicola Conci, die in de afdaling was teruggekeerd bij het UAE-duo. De tweevoudig Tourwinnaar nam ook de leiding in het algemeen klassement over van Majka.

Renners die vorig jaar van de partij waren in de Ronde van Slovenië, beleefden vandaag wellicht een déjà vu-moment. De derde etappe tussen Žalec en Celje was in grote lijnen een blauwdruk van de rit die vorig jaar zo glansrijk werd gewonnen door Tadej Pogačar. De verwachting was dat het klassement nogmaals op de schop gaan, met onderweg de beklimmingen naar Lipa (5 km aan 6,8%) en Svetina (5,6 km aan 7,5%).

Met name de klim naar Svetina was een potentiële scherprechter, met zijn top op goed twintig kilometer van de meet. Ook de laatste twee kilometer (aan 7%) naar Celje, de op twee na grootste stad van Slovenië, liepen gevoelig bergop.

Groenewegen sluipt mee voor de punten
Een dag voor de klimmers dus, maar met Dylan Groenewegen zat er een sprinter in de aanvankelijke kopgroep. De winnaar van de etappe van gisteren droeg de rode puntentrui, maar was niet de rechtmatige eigenaar. Hij stond op gelijke hoogte met Rafal Majka, die als leider van het algemeen klassement echter het geel droeg. Groenewegen sloop omwille van dit klassement mee met de vroege vlucht en pikte zo bij twee tussensprints wat puntjes mee.

Nadat Groenewegen zijn punten binnen had, liet de Nederlander zich weer terugzakken. Ook enkele andere renners vielen terug in het peloton. Vooraan bleven (uiteindelijk) drie man over. Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce Polski), Lucas De Rossi (China Glory) en Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), die ook nog een tijdje in zijn eentje voorop had gereden. Zij hadden op zestig kilometer van de streep nog zo’n drie minuten voorsprong op het peloton, waar UAE Emirates controleerde.

Pogacar neemt Majka op sleeptouw
Net voordat de naar alle waarschijnlijkheid beslissende klim naar Svetina begon, werden de koplopers weer ingerekend. Er was toen nog ruim vijfentwintig kilometer te koersen over inmiddels natte wegen. Aan de voet van de klim, zette Pogacar zich gelijk op kop, terwijl Rafal Majka zich in zijn wiel nestelde. Aanvankelijk konden Domen Novak, Matej Mohoric en Sean Bennett nog volgen, maar na een tijdje moesten zij het duo van UAE Emirates laten gaan.

Pogacar en Majka kwamen met z’n tweeën boven, Mohoric volgde op een halve minuut als derde. Laatstgenoemde liet zich tijdens de (bij momenten natte) afdaling terugzakken in een groepje van zo’n vijftien renners. Daar begon de renner van Bahrain Victorious op kop te rijden voor zijn ploeggenoot Novak, de nummer twee van het klassement.

Pogacar slaat dubbelsalag
Omdat Pogacar en Majka niet al te veel risico’s namen in de gevaarlijke afdaling, verloren ze wat van hun pluimen. Eenmaal beneden was het gat met de achtervolgers dan ook behoorlijk geslonken en wist Nicola Conci (Alpecin-Fenix) zelfs in zijn eentje de sprong te maken. In de vlakke kilometers in aanloop naar de slothelling breidden de drie hun voorsprong evenwel weer wat uit, waardoor het zeker was dat ze het onderling uit mochten gaan maken.

Vroeg op de twee kilometer lange heuvel versnelde Pogacar. Conci kon in eerste instantie zijn wagonnetje aanhaken, maar uiteindelijk ging het toch te snel voor de Italiaan, die begin dit seizoen nog uitkwam voor Gazprom-RusVelo. Pogacar reed relatief eenvoudig naar de zege en pakte zo ook de groengele leiderstrui over van zijn ploeggenoot Majka. Die laatste wist Conci nog te achterhalen en eindigde als tweede in de etappe.

Dit artikel delen:

18 Reacties

madeinstars 17 juni 2022 om 14:57

Toch niet echt buitenaards. En de definitie van Jan en Mieke als tegenstand. Er was wat kritiek dat Roglic maar 15 seconden wist weg te rijden van O’Connor in die etappe die Verona won, maar dat is nog altijd wel indrukwekkender dan 15 seconden wegrijden van Nicola Conci.

0
TheBigShow 17 juni 2022 om 15:00

Was ook eenzelfde soort klim natuurlijk

0
kleomantre 17 juni 2022 om 15:01

Hij hoeft toch ook niets buitenaards nu te laten zien toch. Toch mooi als je oftewel in opbouw zonder hoogvorm lekker kan winnen, oftewel met enige reserve mbt je inspanning.

0
madeinstars 17 juni 2022 om 15:01

Ze gingen beiden aan met ongeveer een kilometer klimmen te gaan (bij Roglic zat er nog een kilometer vlak/dalen achteraan)

0
madeinstars 17 juni 2022 om 15:02

Maar goed, ik wil ook niet zeggen dat het een slecht teken is ofzo.. maar die Eurosport commentatoren waren aan het doen alsof het allemaal enorm straf was, maar dat vond ik reuze meevallen.

0
Maillot à Pois 17 juni 2022 om 15:03

Wel een ander parcours met veel kortere klimmetjes ook natuurlijk.
En Pogi zal wel niet tot het uiterste gegaan zijn.

0
TheBigShow 17 juni 2022 om 15:04

Pogacar heeft ook 90% van de finale op kop gereden

0
Poeksel 17 juni 2022 om 15:05

Conci bezig met een goed seizoen, die zal vast wel promoveren naar de hoofdmacht.

0
F4L 17 juni 2022 om 15:10

Mezgec en Matthews die het goed doen in bergritten, Yates die een tijdrit wint. Het lijkt alsof ze bij BikeExchange dit jaar besloten hebben om alles anders te doen.

0
Turtlehead 17 juni 2022 om 15:16

En Groenewegen in de aanval in de bergen, op jacht naar de puntentrui… (die straks natuurlijk naar Pogi gaat).

0
Pubsted 17 juni 2022 om 15:22

Matthews is als eens 5e geweest in LBL dus zo raar is dat ook weer niet. Beetje type Hushovd en die heeft ook 2 bergritten in de Tour gewonnen.

0
Romāns Vainšteins 17 juni 2022 om 15:25

4e was Matthews zelfs. Was wel een matte uitgave waar movi het pak bijeen hield om Valverde zijn poef te laten doen op de cote d’Ans. Misschien wel de minste LBL die ik ooit gezien heb.

0
Luca Quasi 17 juni 2022 om 15:27

Zou Groenewegen oefenen voor de Tour? Dat zou voor t eerst zijn.

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 17 juni 2022 om 15:44

Conci…. winnaar van de koers met de mooiste naam uit het gehele wielerprogramma: Gran Premio Sportivi di Poggiana – Trofeo Bonin Costruzioni – Gran premio Pasta Zara

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 17 juni 2022 om 16:06

We gaan de naam even af: Sportivi di Poggiana, de sportieve mannen van Poggiana. Zouden ze die naam stiekem gekozen hebben in de hoop dat Pogi op een dag aan de start verschijnt? We zullen het wel nooit weten. Bonin Costruzioni is in elk geval een uiterst succesvol bouwbedrijf. Dat leid ik tenminste af aan de twee 5-sterren reviews die ze op Google krijgen, een eigen website hebben ze (nog?) niet. Pasta Zara is een geweldig pasta-familiebedrijf, als ik de ‘about us’ sectie mag geloven. Hoewel de combinatie van engels en italiaans voor mij af en toe moeilijk te volgen is wil ik u de quote van Furio Bragagnolo niet onthouden:

‘Tradition has ancient roots and is passed down from father to son. Our history is important and we must never deny it because it teaches us how to live in the present. The people who are here and those who have passed on have made history and tradition, so every single element of this structure is equally important.’

Als je zo’n koers weet te winnen dan ben je een hele grote. Geen wonder dat Pogi maar 14 seconden van je weg weet te fietsen. Puur talent.

0
Albeijing Feeniks 17 juni 2022 om 16:34

Meer van dit aub.

0
garconextraordinaire 17 juni 2022 om 16:39

Haha doe mij wat van jouw vrije tijd

0
Henk Boer 17 juni 2022 om 19:37

Dat is inderdaad correct.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone