Tadej Pogacar raakt ingesloten in eindsprint: “Baal er enorm van, maar dat is koers”

zondag 3 april 2022 om 18:04
Tadej Pogacar raakt ingesloten in eindsprint: “Baal er enorm van, maar dat is koers”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar was zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen misschien wel de beste man in koers, zei latere winnaar Mathieu van der Poel. Maar de Sloveen verkeek zich op de achteropkomende Dylan van Baarle en Valentin Madouas en belandde zo naast het podium. De 23-jarige tweevoudig Tour de France-winnaar was daar na afloop zichtbaar gefrustreerd over.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Pogačar raakte tijdens de sprint ingesloten en kon er niet meer uit. “Ik was daar echt teleurgesteld over. Ik kon niet meer de spurt rijden die ik wilde. Maar goed, zo is het soms in het wielrennen: soms zit je ingesloten en soms heb je de weg vrij. Ik ben niet boos op iemand anders, laat ik dat duidelijk maken. Zo leek het misschien, maar ik was kwaad op mezelf omdat ik niet de beste honderd meter naar de finish kon rijden”, zucht hij in het flashinterview kort na afloop.

Toch had de Sloveen van UAE Emirates genoten onderweg. “Ik kom hier terug, zeker weten!”, antwoordt de jongeling enthousiast. Vooral hoe hij oprukte op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, was tamelijk indrukwekkend. “Er stond wind in de rug en dus was het van te voren ons plan om daar te vertrekken. Een van de langere inspanningen ook en dat is goed voor mij. Ik houd van die helling. En de sfeer daar bezorgde me echt kippenvel. Ik denk dat ik verliefd geworden ben op deze koers.”

Ook niets dan lof over winnaar Van der Poel. “Op de Paterberg kwam hij nog even naast me rijden. Ik probeerde daar te versnellen, maar er zat niet genoeg meer in mijn benen om hem eraf te rijden. Hij was echt on fire vandaag, echt goed. Op de hellingen waren we min of meer elkaars gelijken. Ik probeerde hem daarna te verslaan in de sprint, maar het was niet mijn dag vandaag.”

Zonder powermeter
Het supertalent kwam vroeg tijdens de koers overigens ten val. Daarbij verloor hij zijn SRAM-powermeter. “Ik moest daarom vertrouwen op wat mijn ploegleiders Fabio Baldato en Aart Vierhouten me via mijn oortje vertelden. Op het eind was het misschien wel beter om zonder de nummers van mijn wattages te rijden. Het bezorgde me minder stress. Met powermeter was mijn koers niet anders geweest. Je kunt er hier niet op vertrouwen, je moet gewoon vol gas gaan. Het had niet het verschil gemaakt tussen winnen of verliezen.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

Spirit 3 april 2022 om 18:07

Je was al kansloos voordat je ingesloten raakte.
Volgend jaar beter
Wel mooi te zien dat hij een echte liefhebber is van alle koersen.
Heel wat beter te verhappen dan Froome en Armstrong waar alleen de Tour of de grote rondes telden.

0
Mwielerfan 3 april 2022 om 18:18

Armstrong reed dan wel weer serieus de amstel, meerdere podia, Waalse pijl en wk gewonnen al was dat wel voor z’n ronderenner tijd

0
Spirit 3 april 2022 om 18:25

Klopt, maar hij reed toch vooral als voorbereiding op de Tour.
Echt heel serieus nam hij het niet

0
Maenhout 3 april 2022 om 19:41

Armstrong was wereldkampioen toen hij nog klassiek renner was, daarna is hij geherprogrammeerd om grote rondes te winnen.

0
hansiehansie 3 april 2022 om 18:10

Wat een sieraad voor de wielersport is deze jonge man toch. Kleurt elke koers waar hij aan de start staat, wint 9 van de 10 keer en wint hij niet dan kijkt hij vooral kritisch naar zichzelf.
En belangrijker nog, hij geniet er écht van en dat straalt er vanaf.

0
Groetjesaandevoetjes 3 april 2022 om 18:52

Normaal gesproken wel, maar kwam toch wel wat frustratie bij toen hij ingesloten kwam door eigen schuld. Had hem gesierd door niet zo te reageren. Voor de rest is deze man een parel voor de sport. En ben eigenlijk stiekem blij dat hij niet gewonnen heeft, want dat geeft aan dat hij toch niet onklopbaar is.

0
Krulsnor 4 april 2022 om 13:40

@groetjesaandevoetjes

De frustratie na een grote ontgoocheling om een half uurtje later terug gekalmeerd te zijn en de fout op zich te nemen voor de reden tot frustratie, dat respecteer ik wel. Het toont motivatie en een wil om te winnen aan en voldoende maturiteit om alles na een half uurtje een plaats te kunnen geven.

0
Michelangelo 3 april 2022 om 18:11

Die gaan we nog wel terug zien. Klasbak.

Maar de sprint, daar heeft ie het zelf laten liggen.

0
uitdewaaier 3 april 2022 om 18:31

En ook nog veel sympathieker ook dan die evp

0
Alfons Haavers 3 april 2022 om 18:15

Wat een coureur, koers gemaakt vandaag maar aan het eind de verkeerde beslissingen genomen. Had nooit de snelheid zo mogen laten zakken.

Wel heel speciaal om de Tourwinnaar hier na de Strade en MSR opnieuw het spektakel te zien verzorgen. Het is echt de nieuwe Merckx.

0
Panache 3 april 2022 om 19:30

“Had nooit de snelheid zo mogen laten zakken.”

Maar dan had hij dus zelf de kop moeten pakken en kon Mathieu vanuit zijn rug sprinten of profiteren van het zog. Zou altijd lastig zijn geweest, ook al is hij zeker geen strijkijzer.

0
Alfons Haavers 3 april 2022 om 19:40

Had misschien niet gewonnen, maar hij had er wel een beter gevoel en (minstens) een tweede plek aan over gehouden. Nu loopt het gewoon in de soep.

Maar goed, dit is zijn eerste deelname. Geweldige koers gereden. Ik zou eigenlijk zelfs zeggen: opstellen in Roubaix ten faveure van Luik die hij al op zak heeft. Je weet nooit en met oog op de Tour is het een goeie generale.

0
Zadelsnuffelaar 3 april 2022 om 18:16

Tadej is de beste. Hup Pogi.

0
Bankzitter 3 april 2022 om 19:01

En wéér zit je mis. Het is niet je dag vandaag.

0
DeGroteMolen 3 april 2022 om 19:57

De druiven zijn wederom zuur zo lijkt het.

0
Marco Willems 3 april 2022 om 18:17

Echt genoten van de man weer vandaag, met open mond zijn aanvallen bekeken.
Wel mooi dat wanneer de Koppenberg valt in het interview hij helemaal opleeft en begint te glunderen. Hopelijk gaat ie hier nog vaak terug komen en krijgen we ooit een strijd tussen Pogacar, Roglic, Alaphilippe, Van der Poel en Van Aert in Vlaanderen.

0
Alfons Haavers 3 april 2022 om 18:17

Roglic is geen man voor Vlaanderen, lijkt me.

0
Marco Willems 3 april 2022 om 18:50

Dat heb ik ook weken gehoord over Pogacar, Alfons, en twee jaar geleden over Alaphilippe en zelfs eerder over Mathieu(Want Koppenberg). Als je uit het zadel hoog vermogen kan trappen zoals die exceptionele klanten dat kunnen, dan kun je ook goed in Vlaanderen rijden.

Ik zeg niet dat Roglic wint maar zie geen reden waarom hij dit niet zou moeten kunnen.

0
Wheely 3 april 2022 om 19:08

Roglic ging best lekker in Denain, heeft ook Luik gewonnen. Op basis van die koersen durf ik best te roepen dat hij allesbehalve kansloos is in Vlaanderen.

0
Baukema Tomoulin 4 april 2022 om 11:15

Rog is nou niet de ster in sturen en positioneren zoals Pog dat wel kan. Roglic kan alleen meedoen voor winst als hij de hele heuvelzone tot laatste keer Oude Kwaremond in het wiel van Wout mag zitten.

0
reusjen 3 april 2022 om 18:18

Ik begrijp dat hij er chagrijnig van werd alleen in geloof niet dat hij op dat moment boos op zichzelf was. Waarom anders al deze gebaren, die waren echt niet op hemzelf gericht. Overigens volledig te begrijpen dat hij enorm teleurgesteld is maar deze reactie is denk ik vooral na even bedaren en nadenken wat het handigste is om te zeggen.

0
Kelder is de Man 3 april 2022 om 18:26

Precies Reusjen. Leek me ook niet boos te zijn op zichzelf in eerste instantie. Maar even laten bezinken en dan met dit antwoord komen. En het maakt ook niet uit. Ontgoocheling na het rijden van zo’n koers is goed te begrijpen.

0
Anton van Valouwe 3 april 2022 om 18:35

Normaal reflex, eerst kijken wie je de schuld kan geven, maar hij herstelt zich keurig, fantastische renner en mens!

0
reusjen 3 april 2022 om 18:44

Mwah ik zou het vooral super verfrissend vinden als iemand eens gewoon zou zeggen hoe het echt zat in plaats van mooie PR woorden.

0
Martino87 3 april 2022 om 18:47

Ja, echt super belangrijk op wie hij nu echt boos was op dat moment…

0
Aerosolo 3 april 2022 om 18:49

Grappig, ik vond het juist erop lijken dat hij boos was dat hij ingesloten raakte en niet zijn sprint kon rijden, waarvoor hij al 10km aan het opladen was. Het leek me niet dat hij echt boos was op Van Baarle of Madouas of Van Der Poel.

0
Dikke Vrouw 3 april 2022 om 18:19

Wat was ie boos , ongezien

0
Mwielerfan 3 april 2022 om 18:20

Wat ik me afvraag, hoezo geeft een ploegleiding geen seintje dat ze er bijna zijn? Op tv kun je het prima volgen, dus iemand in een hotelkamer in de buurt blijkt maar weer eens geen overbodige luxe. Had op de spelen veel gescheeld

0
nickdt 3 april 2022 om 18:46

Op TV zie je de bordjes die laatste km wel, maar voordat je dan al geroepen hebt, ben je 100 meter verder en voor hetzelfde geldt roep je net, terwijl de ander aangaat en dan ben je alleen maar een afleiding.

0
Spirit 3 april 2022 om 18:48

Daar staat tegenover dat ze heel goed kunnen zien waar die streep getrokken is.

0
Sjaak P 3 april 2022 om 19:03

Wat een klasbak. En dan te bedenken dat dit voor TP een voorgerecht is, op weg naar de Tour. Even de Ronde uitproberen, ’s kijken hoe dat bevalt.

0
Wheely 3 april 2022 om 19:20

Gezien zijn eigen reactie betekende het wel veel meer voor hem maar het blijft bijzonder inderdaad. Leuk dat een Tourwinnaar zo van de koers houdt.

0
Alto de angliru 3 april 2022 om 19:17

Grappig dat wanneer hij niet wint er ook bijna niet meer geïnsinueerd word ;-)

0
Panache 3 april 2022 om 19:45

Je wil die Cancellariaanse versnelling uit het zadel, naast het befaamde moment met Boonen op de muur aankaarten?

0
JdeWal 3 april 2022 om 19:18

Domme fout zo lang te wachten met de sprint. Dit is toch echt zijn eigen schuld.

0
Alto de angliru 3 april 2022 om 19:18

Zijn overigens wel vaak dezelfde droeftoeters in vooral de livechat..

0
Romāns Vainšteins 3 april 2022 om 19:30

Hij verkloot eigenlijk zijn sprint zelf. Was juist gebaat bij een lange spurt denk ik, aangezien MvdP al best regelmatig moest bijten om hem bij te houden.

0
Ward 3 april 2022 om 19:42

Ze wilden allebei de coolste zijn, maar dat kan er dus maar één zijn :). Niks mis met zijn reactie trouwens, het zijn geen robotten!

0
Asje Menou 3 april 2022 om 21:26

Mathieu was al afstand aan het nemen in de sprint. Hij was er nooit meer naast gekomen, dus dan maakt tweede of derde ook niet meer uit.

0
Comments 3 april 2022 om 19:47

Ik noteer:
ik probeerde daar te versnellen, maar er zat niet genoeg meer in mijn benen om hem eraf te rijden. Hij was echt on fire vandaag, echt goed. Op de hellingen waren we min of meer elkaars gelijken. Ik probeerde hem daarna te verslaan in de sprint, maar het was niet mijn dag vandaag.” Dus Sterker was hij zeker niet.

Verder: die boosheid heb ik eerder gezien tijdens n koers. ff aan werken dus.

0
O59 3 april 2022 om 19:49

Stel je voor dat ene REV zulk gebaartje maakt …
In ieder geval de sterkste man in de koers.

0
Michelangelo 3 april 2022 om 19:56

Sterkste man in koers… op bepaalde stukken zeker. Maar ik had het idee dat ik Mathieu meer op kop zag in de tussenstukken dan Tadej. Laat ik het zo stellen: de sterkste 2 zaten voorop.

En die gebaren aan de meet: ik snap ze ergens wel. Ook als iemand anders ze gemaakt zou hebben. Maar dan moet je ook gewoon de ballen hebben om te zeggen dat het niet terecht was dat je boos was op iemand (behalve op jezelf). En hij heeft gewoon zelf teveel gepokerd, en daarmee zichzelf klemgezet. Jammer voor hem, jammer voor het podium, maar eigen schuld. En tot die conclusie kwam hij uiteindelijk zelf ook.

Overigens kan ik wel genieten van het respect tussen VdP en Pogacar.

0
DeGroteMolen 3 april 2022 om 20:00

VdP zou eens moeten leren niet altijd van kop te gaan sprinten.

0
Koers 3 april 2022 om 20:09

Ik vermoed dat het hem wel de winst tegen Wout heeft opgeleverd.

0
Tuubke 3 april 2022 om 20:11

Hij heeft anders twee keer de Ronde gewonnen van kop af!

0
Eroba 3 april 2022 om 20:01

Pogacar laat het te vroeg op de surplace aankomen, je zag dat ze nog honderen meters van de finish zaten.

0
Romāns Vainšteins 3 april 2022 om 21:33

Gaat Pogacar eigenlijk de Amstel rijden? Misschien geen gek idee in deze vorm en nu er ook nog eens best een stukje chillen tussen daar en Luik zit.

0
VerstandOpNul 3 april 2022 om 21:37

Ik vraag me af of dat gefrustreerde gebaar niet ook naar de ploegleiding was.. Hij werd niet heel best gecoachd op dat laatste stuk..

0
Baukema Tomoulin 4 april 2022 om 11:21

Hoe weet je dat? Waren er beelden vanuit de auto? Wie weet riep de ploegleiding op 900m “nog 1 keer kort overnemen en vanaf 600m a 500m van kop af komen”. Wellicht dacht hij het beter te weten dan de instructies

0
Taliesin 4 april 2022 om 15:20

De vraag is of hij het gered zou hebben als ie niet ingesloten raakte.
En als je dan de beelden vanuit de heli bekijkt, dan moet je concluderen dat dat zeer onwaarschijnlijk is want vd Poel wist de aanstormende Madous en van Baarle echt nog met meters af te houden en oogde sneller dan Tadej, wat je op basis van het verleden ook wel enigszins zou verwachten. Maar goed na zon beesachtig zware koers weet je dat natuurlijk nooit.

0
Roxanne Bertels 4 april 2022 om 20:40

Zijn er al sloveense excuses richting Van Baarle gegaan?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone