Tadej Pogacar over Tour-ambitie: “Door pandemie nog minder druk op mijn schouders”

dinsdag 2 juni 2020 om 11:36
Tadej Pogacar over Tour-ambitie: “Door pandemie nog minder druk op mijn schouders”

© Cor Vos

Tadej Pogačar verbaasde vorig jaar met drie ritzeges een derde plaats in het eindklassement van de Vuelta. Maar dat maakt hem nog geen favoriet voor winst in de Tour, zegt hij. “Meer zelfs, door de coronapandemie wordt het deelnemersveld in de Tour de France nog sterker. Van mij wordt niet veel verwacht”, houdt hij alle druk weg.

Pogačar, nog altijd maar 21, startte ook dit jaar veelbelovend met twee ritzeges en eindwinst in de Volta a la Comunitat Valenciana en etappewinst (op de Jebel Hafeet) in de niet volledig afgewerkte UAE Tour. In combinatie met de resultaten die hij vorig jaar neerzette, wordt zijn naam dan al snel genoemd als het over podiumfavorieten voor de Tour gaat.

Maar de Sloveen blijft nuchter. “Na de pandemie verwachten de mensen niet veel van mij”, zegt Pogačar aan Cyclingnews. “Er rusten nu nog minder verwachtingen op mijn schouders. Veel toppers die op de Giro of Vuelta focusten, zullen nu top willen zijn in de Tour. Voor mij is het te vroeg voor klassementsambities. Natuurlijk zal ik me goed voorbereiden en het beste van mezelf geven, maar ik wil niet over resultaten spreken. Af en toe meedoen met de besten en proberen aan te vallen, dat wordt mijn doel.”

Pogačar zal ook aan de start staan van een aantal eendagswedstrijden. “Het is nog niet honderd procent zeker, maar ik zal waarschijnlijk beginnen met de Strade Bianche, gevolgd door Milaan-San Remo of Il Lombardia. Wellicht gaat het dan via de Dauphiné richting Tour de France en het WK. Maar niets is nu al zeker…”

Het toptalent van UAE Team Emiraties zat tijdens de UAE Tour een tijdlang in een strenge lockdown op een hotelkamer in Abu Dhabi en dat zorgt ervoor dat hij realistisch is. “Ik heb nog niet nagedacht over een mogelijk heropflakkering van Covid-19 en ik wil het natuurlijk ook niet. Maar als het gebeurt, moeten we voorbereid zijn op het ergste.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Jean Dumas 2 juni 2020 om 11:45

Zo kun je er ook tegenaan kijken.

0
Marveloke 2 juni 2020 om 13:11

Ik ben benieuwd wat Pogacar dit jaar al kan laten zien in Il Lombardia als deze koers ook doorgaat dit jaar. Er staat dan wel minder druk op zijn schouders in de Tour, maar ik verwacht wel dat hij mooie dingen gaat laten zien komende Tour. Het behalen van de jongerentrui wordt in ieder geval wel lastig met Bernal aan de start, dus misschien gaat hij voor een etappezege. Klassement kan ook, dan kan hij sowieso wel top 10 halen. Voor podium in de Tour lijkt het me nog net te vroeg, maar Pogacar gaat Bernal en Evenepoel in de toekomst zeker het vuur aan de schenen kunnen leggen.

0
harryjohan71 2 juni 2020 om 15:49

@ Marveloke Volgens mij heeft Pogacar meer laten zien in worldtour rondes dan Evenepoel. Ja, ik weet dat Pogacar ouder is. Pogacar heeft nu al aangetoond dat hij in worldtour rondes de grote renners het vuur aan de schenen kan leggen. Evenepoel heeft dit in de worldtour nog niet laten zien. Dit kan Evenepoel dit jaar aantonen als de rondes op zijn programma doorgaan. Er is nu geen enkele indicatie dat Evenepoel op dit moment in rondes beter is dan Pogacar.

0
vevie 2 juni 2020 om 17:23

Maar ook echt geen enkele indicatie. Hij mag het laten zien in de Giro. Hoe er over die jongen wordt gesproken lijkt hij al gegarandeerd top 5 te rijden en voor sommigen zelfs mee te doen voor de winst. Laat hem eerst maar top tien rijden, iets wat sowieso zou moeten lukken als hij zo goed is als een ieder zegt. Het deelnemersveld zal ook zwakker zijn dit jaar in de Giro, dus er is geen excuus. Laat het maar zien.

0
boenk 3 juni 2020 om 02:25

De naam Evenepoel valt, en die werkt als een rode lap op een stier. We zullen zien hoe hoog Pogacar dit jaar eindigt in de Tour, en hoe zeer die prestatie in de Vuelta echt representatief was. Als ik de twee mensen hierboven zo bezig zie (die anderen beschuldigen te doen alsof Evenepoel automatisch top 5 gaat rijden, wat quasi niemand beweert… buiten Nibali en Contador) dan doen zij net hetzelfde met Pogacar. Top 5 mag dus geen probleem zijn voor Pogacar, of zelfs meedoen voor de winst… he jongens? Hij legt de grote jongens het vuur aan de schenen en blijkbaar was die Vuelta veel lastiger (dat dat was tegen gasten die stuk voor stuk al hun 2de GT reden, op een makkelijker parcours met kortere beklimmingen en tegen een lagere gemiddelde snelheid, op't einde van het seizoen, maakt plots niks uit).

Evenepoel heeft inderdaad nog geen enkele GT gereden, dus zelfs al was Pogacar laatst geëindigd, zou die al meer getoond hebben dan Evenepoel in een grote ronde. Valt geen spelt tussen te krijgen.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat er geen enkele indicatie is dat Evenepoel een betere ronderenner zou kunnen zijn dan Jos van Emden, en je zou nog gelijk hebben ook. Net als bij iedereen die nog nooit een grote ronde heeft gereden, blijft het raden naar hoe hij 3 weken en het hooggebergte overleeft. En ik hoop van harte, omdat ik weet hoeveel plezier het jullie zou doen, dat Evenepoel compleet de mist in gaat. Ik zie het al voor me. Die gelukzalige glimlach op jullie gezicht. Jullie respectievelijke vrouwen zouden de komende maanden denken dat jullie een affaire hebben met een 22 jarig Playboy model. Anderzijds, wil het natuurlijk niet zeggen, dat omdat je als 20 jarige bij je eerste Giro niet meteen top 5, top 10 of zelfs top 20 eindigt, dat je geen groot (of groter) ronderenner zou kunnen worden. Waar stonden Froome, Dumoulin, Roglic, Nibali, op hun 20ste? Of bij hun eerste deelname? Maar blijkbaar is het al een uitgemaakte zaak dat Pogacar beter is of zal worden dan die jongens, omdat hij 3de werd in zijn eerste Vuelta en zij niet. En al zeker dan Evenepoel indien die niet meteen los de Giro wint met 15 minuten voorsprong.

0
harryjohan71 3 juni 2020 om 11:04

@Boenk Door Marveloke wordt beweert dat Evenepoel beter is dan Pogacar. Wij geven aan dat de toekomst dit moet uitwijzen. Vanuit een objectief oogpunt is dit correct. Dit heeft niets met leeftijd en andere renners te maken. Van mij mag Evenepoel een goede giro rijden en meestrijden voor het podium. Ik verwacht dat hij dit ook doet. Zo te lezen heb jij daar minder vertrouwen in. Ook niemand beweert hier dat hij geen groot ronde renner wordt of dat Pogacar in de toekomst een betere ronde renner is. Leer toch eens lezen.

0
josi 2 juni 2020 om 15:31
Quote:
Veel toppers die op de Giro of Vuelta focusten…

Over welke vele toppers heeft hij het dan precies?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone