Pogacar over tactiek Jumbo-Visma: “Ze hebben zeker fouten gemaakt”

donderdag 8 april 2021 om 18:16
Pogacar over tactiek Jumbo-Visma: “Ze hebben zeker fouten gemaakt”

Tadej Pogačar (rechts) in de bolletjestrui - foto: Cor Vos

Een renner van UAE Emirates veroverde vandaag de leiderstrui in de Ronde van het Baskenland, maar het is niet Tadej Pogačar. De Sloveen zag zijn Amerikaanse ploegmaat Brandon McNulty naar de leiderstrui vlammen. “Hij heeft nu hele goede papieren om de ronde te winnen”, aldus Pogačar.

McNulty wist in de afdaling van de Erlaitz, de laatste klim van de dag, weg te rijden uit de groep der favorieten. De Amerikaan wist samen met Emanuel Buchmann, Esteban Chaves, Jonas Vingegaard, Pello Bilbao en latere ritwinnaar Ion Izagirre bijna een minuut uit te lopen op weg naar finishplaats Hondarribia.

Anticiperen
“We probeerden vandaag te anticiperen”, blikt Pogačar terug op de etappe van vandaag. “Op de beklimming van Erlaitz volgde Brandon een aanval van Mikel Landa en in de afdaling reed vervolgens een goede groep weg. Brandon was opnieuw mee en ik probeerde in de achtervolgende groep de boel te controleren.”

McNulty heeft met nog twee etappes te gaan een voorsprong van 23 seconden op Primož Roglič in het algemeen klassement. Pogačar is de voorlopige nummer vijf op 43 seconden van zijn Amerikaanse ploeggenoot. “Brandon is enorm goed bezig en heeft hele goede papieren. Hij kan deze wedstrijd nu winnen”, is de conclusie van Pogačar.

foto: Cor Vos

Vraagtekens bij tactiek Jumbo-Visma
De regerende Tourwinnaar zet ook zijn vraagtekens bij de tactiek van Jumbo-Visma, de ploeg van Roglič. “Ze hebben de trui verloren, dus ze hebben zeker een paar fouten gemaakt”, zo citeert Cyclingweekly. “Voor ons is het echter perfect als ze zo willen koersen, maar misschien is het voor hen een prima situatie. Ik weet niet wat ze aan het denken waren.”

Dit artikel delen:

55 Reacties

Dion 8 april 2021 om 18:21

Controleren als in anderen aanmoedigen om harder te rijden en zelf op kop te gaan?

reusjen 8 april 2021 om 18:26

Hij zegt ook niet dat het gelukt is

TheBigShow 8 april 2021 om 18:25

heel goede papieren

Jori 8 april 2021 om 18:43

kan je nagaan hoe goede papieren hij had als hij Roglic en alle andere gewoon in etappe 2 en 3 had kunnen volgen, dat is toch wel een kleine domper. Etappe 6 wordt hij gewoon vol geslacht.

lander luypaert 8 april 2021 om 19:03

Wie zegt er dat hij geslacht wordt? verloor 18 seconden op een aankomst muur. de beklimmingen van zaterdag zijn een pak minder steil!

Olly 8 april 2021 om 18:52

Ja nu de rest van de week UAE op kop, en de laatste etappe pakt Rogla de trui terug.

raymond75 8 april 2021 om 19:05

UAE kan alleen maar anticiperen, initiatief nemen vinden ze moeilijk. Faalangst ?

xistnc 8 april 2021 om 19:14

Pogi was compleet van slag. Waar was nou toch dat Jumbo-treintje, waarin hij altijd gratis mocht aansluiten?

Grappig hoe een na afloop in elkaar geknutseld verhaal en lichaamstaal tijdens de finale 180 graden kunnen verschillen.

skylimit 8 april 2021 om 20:05

Volgens mij raakt Pogacar niet snel van slag. Hij of Mcnulty gaan deze Ronde van Baskenland winnen.

Wim Kruithof 8 april 2021 om 22:29

‘gaan’ als in beiden, Skylimit?

Turtlehead 8 april 2021 om 23:01

Pogi is de nieuwe Nibali: lekker zuigen en zeuren, aanklampen als ie niet weg kan rijden, cadeautjes dankbaar in ontvangst nemen en zeiken en zaniken als dank :)

Man met de hamer 8 april 2021 om 23:39

Ojee, ik vrees dat je gelijk hebt, Turtlehead. Nu heb je die jongen voor me verpest.

xistnc 9 april 2021 om 00:16

Ik denk en hoop dat dat wel meevalt. Het is nu eenmaal wennen aan de nieuwe status, zowel in zijn ploeg als in het peloton. Hij moet het werk van zijn kopmannen echt waarmaken terwijl dat voorheen toch wat meer vrijblijvend was. En in het peloton wordt hij nu wel voor vol aangezien en mag hij niet langer op elke bagagedrager meeliften.

Vandaag heeft hij met zijn onrustige gedrag flink in de kaarten laten kijken. Morgen is in principe een vluchtersrit, maar het zou goed kunnen dat we net als vandaag weer echte koers krijgen. Het peloton weet dat Jumbo durft te pokeren en dat UAE kwetsbaar is. Bring it on!

Wheely 8 april 2021 om 19:16

Pogačar gaat zeker en vast zelf aanvallen nu, of moet ie knechten?

josi 8 april 2021 om 19:17

Hij ziet McNulty deze koers winnen, dus hij zal ongetwijfeld volledig in zijn dienst gaan rijden.

Wheely 8 april 2021 om 19:23

In dat geval maakt Roglič nog een hele goede kans.

josi 8 april 2021 om 19:16

De etappe van zaterdag is veruit de zwaarste rit van deze ronde en McNulty is zeker niet de beste klimmer in deze ronde. Ik vraag me dus af of zijn papieren echt wel zo goed zijn, maar we gaan het zien.

Berg op 8 april 2021 om 21:31

Dat denk ik ook. Denk dat Poga juist diegene is die slecht zit. Die rit van zaterdag is behoorlijk pittig. Wat doet uae als McNulty lost, wat ik niet onwaarschijnlijk acht. Rijden ze dan voor Poga. In dat geval wordt Roglic in een zetel geplaatst. Poga moet dan aanvallen en Roglic hoeft alleen maar te volgen om het eindklassement te winnen.

Dikke vrouw 8 april 2021 om 19:30

Rogla moet nu gaan aanvallen. Dat is het enige verschil. Hij heeft nog steeds de beste kans het rondje te pakken

Veloburto 8 april 2021 om 20:48

Nee hoor, gewoon tempo rijden en dan lost McNulty van zelf

Dikke vrouw 8 april 2021 om 22:50

En wie gaat tempo rijden? Jonas? Of sparen ze die op als tweede man…

S. Morgenstern 8 april 2021 om 23:40

Vingegaard staat nu op een positie om als eerste aan te vallen, in een poging om UAE tot keuzes te dwingen.

Jean Dumas 9 april 2021 om 10:27

Ik denk dat we McNulty onderschatten. Hij heeft nu drie van dit soort monsterfinales gereden en in de laatste rijdt hij ervan weg.

Gilberto 8 april 2021 om 19:57

Psychologische oorlogsvoering, ff een steekje richting de bijenformatie en ‘vriend’ Roglic, mij maak je nx wijs, deze jongen gaat over lijken, Roglic toch heel wat sympathieker

Wim Kruithof 8 april 2021 om 22:30

een bericht met voldoende medeklinkers en zowaar, ben het gelijk geheel met je eens…

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 20:09

Ik vind het hele mooie tegenstanders van elkaar. Baskenland springt er echt wel uit qua rondje met hun rivaliteit, het doorstomen van 2e mannen McNulty en Vingegaard en als klap op de vuurpijl het mes tussen de tanden van de Astana equipe.

Ik zou er naast San Sebastián nog wel een paar mooie eendaagse koersen bij zien in dit gebied, neem er vrij voor.

horsm 9 april 2021 om 13:34

Ja – mooie tweestrijd! Ook omdat het al gevoerd lijkt te worden met de tour in hrt vooruitzicht.

tvm 8 april 2021 om 20:27

Poga heeft gelijk. TJV moet nu alsnog de koers maken. UAE kan prima de bonis weggeven, Roglic zal deze graag willen pakken om McNulty nog in te halen. Dus UAE zit in de leiderstrui EN hoeft de koers niet te dragen.

Fast Freddy 8 april 2021 om 21:14

Poga heeft gegokt op de gele trein en is hartstikke zuur dat hij dit rondje nu misschien aan een ploeggenoot moet laten.

antilek 8 april 2021 om 21:17

Hij hebt nog gelijk ook.

raymond75 8 april 2021 om 21:18

Ik ben benieuwd of UAE de aanvallen van Ineos, Bora en TJV kan verweren. Een treintje hebben ze niet en als Yates, Buchmann en Roglic om beurten een aanval plaatsen dan is de tank snel leeg bij McNulty

ProfrondeZevenbergen 8 april 2021 om 21:24

Het wordt hoe dan ook spannend.

brambino 8 april 2021 om 21:27

Baskenland, ik ken geen streek waar de wielersport meer op waarde wordt geschat dan Baskenland. Je ziet dat de gemiddelde leeftijd v d supporters ongeveer 28,9 jaar is. In veel gearriveerde wedstrijden, Tour, Giro, klassiekers staan ellenlange rijen campers met pensionado’s. Op veel klimmen in Baskenland komen deze oudjes vast te zitten met hun campers, de wegen zijn domweg te smal en te steil. Basken hebben weinig last van die steile krengen. Ze kwamen die hellingen al tegen op weg naar de bakker, tante Esmeralda of gewoon op weg naar school. Ik heb jonge Basken de Lagos de Covadonga op zien fietsen met een kind in een zitje voor. In Baskenland hoeven helemaal geen karavanen met reclame te komen, passen daar ook al niet, en die tralala heeft niks met de wielersport an sich te maken. Basken, een heerlijk volk, stil en stijlvol, tot er een sporter voorbij komt. Dan ontbrandt de furie in hun harten. Veel renners vinden Baskenland het mooiste gebied om te koersen. Mij verbaast het niet.

Ward 8 april 2021 om 22:44

Mooi gezegd!

lo squalo dello Stretto 9 april 2021 om 08:42

Heb er zelf ook nog gefietst; ook mijn favoriete (wieler)regio. Prachtig volk!

Fritsie 9 april 2021 om 14:47

Ware het niet dat Lagos de Covadonga niet in baskeland ligt..

miguelon 8 april 2021 om 21:31

En toch zal Jumbo Visma het initiatief moeten nemen, nu nog meer dan als ze de leiderstrui hadden
UAE heeft er alle belang bij om de boni’s te laten lopen zaterdag, ze moeten niet te bruusk reageren
Het was simpelweg niet nodig die trui nu te verliezen met dat onnozele gepoker. Roglic kan er overigens wel wat van, in 2019 de Giro laten schieten aan Carapaz door te ouwehoeren met Nibali, in de Tour van vorig jaar tijdens de laatste bergrit nalaten om definitief weg te rijden, rekenend op z’n tijdrit, in Parijs-Nice te vroeg wegspringen van z’n ploegmaats in de achtervolging… De man lijkt naast de meester van de boni’s vooral de meester in het zichzelf de das omdoen door zinloos, koppig gepoker… Eigen schuld…

Romāns Vainšteins 8 april 2021 om 22:56

Maar is het pokeren of besluiteloosheid, en is het met name Roglic of de ploeg?

Overigens moet nog blijken of ze het nu fout hebben gespeeld of niet maar wanneer McNulty lang bijblijft zal Roglic moeten aanvallen met Pogacar in het wiel. In mijn optiek kan je dan harder gecounterd worden dan een oppe van der Poel door de monsterdeen.

lo squalo dello Stretto 9 april 2021 om 08:43

Ligt vooral aan de personen in de volgwagen en daar hebben ze bij Jumbo-Visma al vaak steken gelaten. Overigens de Tour vorig jaar zie ik niet in welke fout Roglic heeft gemaakt. Gezien die voorsprong had ook niemand gedacht dat hij dat nog ging weggeven. Van der Poel zag ik ook nooit verliezen van Asgreen afgelopen zondag. Achteraf is het makkelijk praten.

horsm 9 april 2021 om 13:42

Maar @miguelon, wat was de betere optie geweest? Roglic zelf al het kopwerk laten doen in achtervolging op McNulty? Dn weet je zeker dat Pogacar er nog overheen knalt. Vingegaard laten terugzakken en weer een gele trein op de rails zetten? Die strategie werkte niet in de tour. Bovendien is daar deze selectie niet geschikt voor. Ik vind de oplossing van nu niet slecht, met twee mannen kort in het AK de laatste etappe ingaan. Eens kijken hoe UAE daarmee omgaat. Al denk ik wel dat de voorsprong van MCNulty nu wat te groot is.

lander luypaert 8 april 2021 om 22:05

Maar ik denk dat Mcnulty niet eens ontevreden zal zijn als hij Baskenland niet wint hoor. Top 3 eindigen zou ook fantastisch goed zijn!

Dikke vrouw 8 april 2021 om 22:49

Hij kan m alleen winnen als hij ook uit de top 10 durft eindigen

molovin 9 april 2021 om 00:10

Dat denk ik ook, hij heeft niks meer te verliezen.

Overigens vermoed ik niet dat hij Roglic gaat kunnen volgen als die echt ervoor gaat.

Geurt Harm 9 april 2021 om 08:16

Ik vraag me vrijwel altijd af wat de tactiek van Jumbo is. Kennelijk kunnen ze wel vooraf een tactiek bedenken maar zijn de ploegleiders per definitie niet goed genoeg om een koers te lezen.

S. Morgenstern 9 april 2021 om 08:28

Vroeg je je dat gisteren dan ook af? Want wat ze vrijwel altijd doen, het op kop zetten van knechten om de leiding van hun kopman te verdedigen, was nu net wat ze gisteren eens niet deden. Of had je het ook niet begrepen als ze gisteren iets anders hadden gedaan?

lo squalo dello Stretto 9 april 2021 om 08:44

Klopt; dat is toch het grootste werkpunt bij Jumbo-Visma. Men lacht vaak met Movistar-tactieken maar bij Jumbo-Visma kunnen ze er ook wat van

YogiBear 9 april 2021 om 09:02

Weer heel veel stelligheden. Dit is super voor UAE of perfect voor TJV. Ik denk zelf (als TJV fan) dat het idee nog niet zo slecht was. Op deze manier hoef je niet vandaag en morgen de koers te dragen en leg je Pogacar een beetje lam. De uitvoering lijkt niet perfect omdat Vinggaard niet voor McNulty eindigt en het gat gisteren net iets groter lijkt dan nodig was. Ik ben wel blij dat TJV eens wat anders probeerde. Als dit zaterdag goed uitpakt, hebben ze het gisteren redelijk/goed gedaan (met wat verbeterpunten). Verliest Roglic/Vingegaard zaterdag de ronde (en zeker als het met maar een paar seconden is), dan was gisteren geen succes. Zelfs daar kun je pas over oordelen als je niet alleen naar de uitslag op zaterdag kijkt, maar na het hele koersverloop. Misschien is het zelfs wel zo dat Roglic niet beter kon gisteren.

Panache 9 april 2021 om 09:04

Het is heel makkelijk om aan te geven dat er een foute tactiek is. Zet dit eens tegenover het verzinnen van een tactiek die werkt om de kansen van Pogacar te verkleinen. Dit is ook een uitnodiging aan mensen hier.

Ingmar T. 9 april 2021 om 09:52

Het is allemaal niet zo moeilijk. Zaterdag wordt het op de laatste berg beslist. Voor die tijd houdt UAE de koers gesloten op een ongevaarlijke vlucht na. Allemaal erg voorspelbaar. Op de laatste berg zal Pogi bij McNulty blijven.. of MCNulty geeft zelf aan dat t niks wordt, dan spring hij de laatste paar km weg op hoop van zegen.

elrio 9 april 2021 om 10:00

Ik denk dat het allemaal in het teken van de tour staat. TJV wil testen hoe Pogacar en UAE reageert op deze situatie (het moeten dragen van de koers en ook iemand anders dan Pogacar in de leiderstrui). En misschien verliezen ze de ronde van Baskenland op deze manier (misschien ook niet), maar ze leren in ieder geval wel weer wat en ze geven ook aan dat ze niet altijd maar op kop gaan rijden en dat zorgt er ook voor dat in volgende rondes andere teams anders gaan koersen. Waarschijnlijk zie ik het te positief, maar als programmeur zou ik dit een A/B test noemen.

Panache 9 april 2021 om 10:18

Jumbo leert, UAE idem.

Romāns Vainšteins 9 april 2021 om 10:29

Vooral een goede test wanneer je de superknechten van dienst ook meeneemt naar het hoofddoel uiteraard, wat me gezien dit rondje wel snugger lijkt.

debarreman 9 april 2021 om 10:45

UAE heeft grotendeels de Tour-ploeg hier rondrijden. Formolo rijdt hier niet en is een zekerheid voor de Tour-ploeg.
JV rijdt met B-ploeg qua knechten. Waarbij Vignegard hele mooie dingen laat zien.
Dus inderdaad interessant om de UAE-ploeg aan het werk te zetten.

lander luypaert 9 april 2021 om 11:51

Klopt niet. Ulissi, Conti en Mcnulty gaan niet naar de Tour.

Bjerg, De La Cruz en Formolo wel.

Munnichs 9 april 2021 om 15:36

Tactiek van Jumbo Visma is niet te volgen, gelukkig zijn de winkels beter dan de tactiek van Dhr. ZEEMAN

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair