Taco van der Hoorn verhuist naar Andorra: “Nederland is mooi, maar niet om tien jaar te trainen”

Taco van der Hoorn verhuist naar Andorra: “Nederland is mooi, maar niet om tien jaar te trainen”

foto: Cor Vos

zondag 16 januari 2022 om 07:30
Interview

Taco van der Hoorn begint aan zijn tweede seizoen bij Intermarché-Wanty Gobert. Hij was einde contract, maar overwoog nooit een vertrek. Ook zijn rol als aanvaller blijft hij in 2022 trouw. “Er is me al meermaals gevraagd wat de volgende stap in mijn carrière is. Maar er is helemaal geen volgende stap. Dit is het.” Wel nieuw: Van der Hoorn verhuist straks naar Andorra.

Taco, jij hebt nieuws…
“Ik heb een huis gekocht in Andorra. Binnen een paar weken krijg ik de sleutel en kan ik verhuizen. Best een grote stap, maar ik heb daar goed over nagedacht. Ik heb het drieënhalf jaar super naar mijn zin gehad in Wageningen, waar ik samenwoonde met Jan-Willem (Van Schip, red). Dat maakte de keuze om weg te gaan niet gemakkelijk. Ik vind Nederland overigens ook een fantastisch land om te wonen, maar niet om te trainen.”

Speelden er financiële overwegingen mee?
“Ja, zeker. Dat scheelt wel wat. Maar in alle eerlijkheid, dat is niet de hoofdreden. Ik wilde het een keer proberen om naar het buitenland te gaan voor een paar jaar. Op zoek naar een betere trainingsomgeving. En dan is Andorra een gunstige optie. Uiteindelijk is de hoofdreden dat ik mezelf in Nederland binnen tien jaar niet meer zie trainen. Ik denk dat ik het dan een keer zat word. Dat moment is er nog niet, maar wilde ik voor zijn.”

Je bent iemand die afwisseling nodig heeft?
“Het is toch dat ik het wielrennen heel leuk blijf vinden, ook op termijn. Een nieuwe omgeving, in de bergen, lijkt me geweldig. Een mooie locatie. En er zitten daar wel wat wielrenners met wie je kan trainen. Dat maakt het ook leuk. Martijn Tusveld, een van mijn beste vrienden, gaat er heen. Mijn ploegmaten Andrea Pasqualon, Louis Meintjes en Jan Hirt wonen er. Nog anderen, waaronder een paar jongens die ik nog ken van bij Jumbo-Visma.”

Ga je daar helemaal op je eentje wonen?
“Ja. Al zal ik af en toe nog wel in Nederland verblijven, als ik in België koers of zo. Maar mijn uitvalsbasis wordt Andorra. Daar ga ik mijn lange trainingsperiodes doen. Drie, vier weken in de bergen. Dat vind ik bijzonder en speciaal. En Jan-Willem heeft Andorra nu al omgedoopt tot zijn vaste trainingsgebied als hij op stage gaat. Hij blijft mijn beste maat.”

Op hoeveel meter ga je wonen?
“1300 meter. Het maximale in Andorra is 2000, maar dat wilde ik niet. Als ik terugkom tussen de wedstrijden door wil ik niet meteen op hoogte zitten, dat is niet goed voor je herstel. Anderen wonen wel hogerop. Pasqualon bijvoorbeeld woont op 2000 meter, het hoogst mogelijke. Gesink op 1800. Het verschilt een beetje. Ik heb ervoor gekozen om laag te zitten. En als ik op hoogtestage wil, dan rijd ik 20 minuten en zit ik boven op de berg waar ik een kamer huur. Makkelijk.”

Heeft die verhuizing iets te maken met jouw goede prestaties en een eventueel verbeterd contract?
“Nee hoor. Dat is het niet. Andorra is Monaco niet. Met een minimumcontract zou het ook perfect kunnen. Je kan daar gewoon prima wonen. Het is niet nodig om heel veel geld te verdienen.”

Terug naar de actualiteit. Je blijft voor ontsnappingen gaan, zei je tijdens het officiële gedeelte van de teampresentatie. Wil je na wat je in 2021 liet zien, niet een keer proberen aan te klampen en in de finales een rol van betekenis te spelen?
“Nee. Ik zou niet weten waarom. Alhoewel ik dat wel in Parijs-Roubaix kan proberen. Omdat die klassieker me het best ligt. Maar in de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld kan ik dat niet. Ik heb daar niet de fysieke capaciteiten voor. Ik heb dat een paar jaar geprobeerd en ik kwam altijd weer te kort.”

Misschien ben je intussen sterker geworden?
“Nee, ik ben niet sterker geworden. Ik denk dat ik goed weet wat ik kan en niet kan. En dat kan ik niet. Daarom blijf ik ook de focus leggen op die vlucht. Ik kreeg al meermaals de vraag wat mijn volgende stap in mijn carrière is. Maar er is helemaal geen volgende stap. Dat is het gewoon. Dit is Taco. En ik heb me de voorbije jaren altijd goed voorbereid. Ik verwacht nu niet dat ik ineens vijf procent beter ben geworden. Dat hoop je altijd, maar dat is een illusie.”

Taco van der Hoorn met de ploegmaats op Spaanse wegen – foto: Cor Vos

Dus blijf je doen waar je goed in bent…
“Als we op de Oude Kwaremont een wedstrijdje hardrijden doen, en het gaat over drie- of over vijfminutenwaardes, dan kom ik tekort. Je kan daar op gaan trainen, maar dat heb ik ook gedaan in het verleden en dat lukte ook niet. Dat is gewoon niet mijn fysieke talent. Dan richt ik me beter ergens op waarmee ik wel uitslagen kan rijden. Die keuze heb ik vorig jaar gemaakt, toen ik bij Wanty kwam. En dat ga ik blijven doen.”

Voor je naar Intermarché-Wanty Gobert kwam, was er nog maar weinig interesse in jou. In hoeverre is dat veranderd na jouw zeges in de Giro en de Benelux Tour?
“Toen ik hier een aanbod tot contractverlenging kreeg, heb ik niet eens verder gekeken. Ik heb niet getwijfeld en getekend. Dit is de ploeg waar ik het liefst bij wil rijden.”

Uit dankbaarheid voor de kans, in combinatie met de vrijheid die je hier krijgt?
“Zoiets. En voor de sfeer in de ploeg. Ik heb het hier super naar mijn zin. Hoe met mij wordt omgegaan ook. Vanavond bijvoorbeeld vertrek ik op hoogtestage naar Colombia en skip ik dit trainingskamp. Daar doet niemand moeilijk over. Als ik denk dat dit een goede voorbereiding is, dan mag ik mijn gang gaan. Dat geeft rust, autonomie en verantwoordelijkheid die mijn motivatie ten goede komt.”

De ploeg is ook jou dankbaar, blijkt. Met jouw overwinning in de Giro nam je een pak onrust weg.
“Ik heb dat zelf nooit zo gevoeld. Ik was gewoon mijn ding aan het doen. Zo goed mogelijk. Ik voelde geen druk, want ik was ook niet de man die het moest doen. Maar ik merkte achteraf inderdaad wel dat er bij veel mensen een last van de schouders viel. Het was mooi en speciaal om te zien hoe iedereen in de ploeg oprecht blij was voor mij. Bij Jumbo bijvoorbeeld zou dat een van de vele zeges geweest zijn. Hier was het bijzonder.”

Hoe groot is, wat betreft jouw nieuwe contract, de financiële beloning geweest?
“Noem het een mooie opwaardering, maar ik ben nu plots geen grootverdiener hoor. En had ik ergens anders meer kunnen verdienen, had ik het gewoon ook niet gedaan. Het ligt er altijd aan hoeveel natuurlijk, maar in principe niet. Ik was blij met de zekerheid, dat ik drie jaar kan blijven. Zo weet ik dat ik mijn huur kon blijven betalen, bijvoorbeeld. Want dat spookte een jaar geleden toch door mijn hoofd. Dat was lastig, dat ik moest overwegen of ik niet terug naar mijn ouders moest. Die zekerheid geeft me nu rust.”

Je vliegt vanavond naar Colombia… Dat is best speciaal.
“Ik ga voor vier weken naar Medellin. Samen met ploegmaat Jan Hirt. En Jan-Willem komt ook nog. Ik ben helemaal overtuigd door Annemiek van Vleuten, die daar eerder al op stage trok. We gaan naar dezelfde plek waar zij heeft gezeten.”

Waar begint jouw seizoen eenmaal je terugkeert?
“In Almeria. Daarna volgt de Ruta del Sol. Dan Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Tirreno-Adriatico en de klassiekers. Misschien komt de Strade Bianche er nog bij, maar dat is puur in een ondersteunende rol. Daar moet je geen vroege ontsnapping opzetten. Er wordt heel hard gekoerst en het is bovendien een klimkoers.”

Voorlopig programma Taco van der Hoorn voor 2022
flag-es Clasica de Almeria (13 februari)
flag-es Ruta del Sol (16-20 februari)
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne (27 februari)
flag-be Le Samyn (1 maart)
flag-it Strade Bianche (5 maart) – n.t.b.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Pizzi 14 januari 2022 om 18:48

Wat een fijne gast dit. Uitstekend bezig, Taco!

0
ssj 14 januari 2022 om 18:51

Mooi verhaal van een sympathieke vent. Hoop dat ie in 2022 weer dergelijke overwinningen weet mee te pikken.

0
roeleur 14 januari 2022 om 19:05

Taco gaat in de bergen wonen om te trainen voor ontsnappingen in klasssiekers en vlakkere etappes. Aan de NL-belasting ontsnappen heeft er niets mee te maken, hoor.

0
Arie den Blanken 14 januari 2022 om 22:22

Maar een reden om je daar te vestigen: De NL-se te belastingen te ontlopen. En dan zo’n enorm lulkoek verhaal ophangen.

0
Japiejo 14 januari 2022 om 23:19

Speelden er financiële overwegingen mee?
“Ja, zeker.”
Begrijpend lezen voor kleuters.

0
Viktrodriguez 15 januari 2022 om 07:43

Japie, als er iemand niet kan begrijpend lezen, ben jij het wel. De enige ”kleuter” in dit verhaal ben jezelf.

De tekst en context van het interview impliceert dat de financiële redenen hooguit van secundair belang zijn, terwijl dat nogal dubieus klinkt voor iemand met het specialisme van Taco vd Hoorn. Het is namelijk wel heel erg vreemd voor een renner goed in het Vlaamse en nog vlakkere werk te gaan wonen in een trainingsgebied in de midden van de Pyreneeën in een land waarvan het laagste punt al 840 meter is. Dat is al 150 meter hoger dan het hoogste punt in de Ardennen.

0
Lalsacien 15 januari 2022 om 09:00

@Viktor je projecteert je eigen inzichten over hoe Taco het beste zou kunnen trainen. En maakt daar je verhaal omheen.
Trouwens het hoogste punt in de Ardennen is volgens mij de Signal de Botrange, 694m hoog. 150m erbij en dan kom je 844m en niet 840m. Geneuzel? Inderdaad. Zoals zoveel in dit draadje.

0
Mwielerfan 15 januari 2022 om 10:51

Jullie hebben nogal gemist waar hij zijn grootste overwinning boekte geloof ik? Italië, geen vlak noord Holland. Het zuiden is bovendien in belangrijke trainingsperiodes december, januari februari veel vaker lekker om te fietsen. Een goede reden waarom andere flandriens als boonen en Gilbert ook naar het zuiden trokken terwijl die oom in Vlaanderen en ardennen dichtbij schitterden. Bovendien slaap je in Andorra op enige hoogte. Taco zoekt een balans tussen hoogte voor opbouw en niet te hoog voor herstel. Bovendien kan je hier makkelijk hier slapen en toch naar dezelfde supermarkt etc blijven gaan. Ik snap dat het allemaal wat ingewikkeld is en taco vanwege zijn intelligentie niet elke denkstap helemaal uitkauwd. Maar ik heb ook de indruk dat jullie wel heel snel ander land dus belasting is hoofdreden denken. Wat een wantrouwen

0
kleomantre 15 januari 2022 om 11:01

Ik weet niet welke (oud)renner het een paar jaar terug heeft gezegd, maar meen me te herinneren dat die zei dat het onbegrijpelijk is als dezer dagen een Nederlandse renner nog blijft kleven aan het comfort van thuis. Ik kan me er wel iets bij indenken.

0
Japiejo 15 januari 2022 om 13:22

Nee nee jongens, geen nuance aanbrengen. Allemaal onzin. Luisteren naar Arie en Viktrodrigues en co. Hij gaat puur en alleen voor het geld. Zij kunnen dat toch zeker het beste beoordelen? Wat Taco meld dat doet er niet toe.
.
Wat zijn sommige mensen hier toch lekker vol van zichzelf ;) Heerlijk.

0
roeleur 15 januari 2022 om 14:03

Als het niet de hoofdreden is maar om het trainingsgebied gaat kunnen Taco en al zijn collega’s natuurlijk net zo goed in Spanje of Zuid-Frankrijk in de buurt van bergen gaan wonen. Zo wonen Gilbert, Mollema en vele anderen nét op die postzegel waar je na 2 km al uit fietst. Gaat dat om de trainingsprikkel binnen die 2 km? Natuurlijk niet. Ik ben ook een fan van van der Hoorn’s aanvalslust maar wees gewoon eerlijk.

0
Lalsacien 15 januari 2022 om 15:02

@Roeleur hij zegt toch dat het financiële plaatje heeft meegespeeld!

0
roeleur 15 januari 2022 om 15:24

“Maar in alle eerlijkheid, dat is niet de hoofdreden”. Dat geloof ik dus niet. Daarvoor zitten er net wat teveel profrenners in belastingparadijzen. Voor het klimaat hoeft hij het alvast niet te doen want door de hoge ligging valt er s’winters regelmatig sneeuw en de zomers zijn nat en koel. https://klimaatinfo.nl/klimaat/andorra/

0
S. Morgenstern 15 januari 2022 om 15:42

Wanneer je naar het buitenland wil verhuizen om beter te kunnen trainen, waarom dan niet naar een belastingparadijs?! De belangrijkste keuze is die eerste, maar bij het uitkiezen van een goede locatie zal dat tweede zeker een rol spelen. Dat maakt dus dat het een secundaire rol speelt.

Duidelijk verhaal wat dat betreft van Van der Hoorn, vreemd dat daar zo argwanend op wordt gereageerd, alsof hij iets zou verdraaien

0
roeleur 15 januari 2022 om 16:16

De keuze voor Andorra als ideaal trainingsgebied voor v/d Hoorn bevreemdt mij dan weer. In dat gebied zonder vlak zitten toch vrnl klimmers en renners met souplesse. Niet zij die het van de grootste plaat moeten hebben.

0
S. Morgenstern 15 januari 2022 om 17:28

Van der Hoorn is geen zware power stamper, die komt ook behoorlijk mee op heuvelachtiger terrein. Moet het hoe dan ook vooral hebben van zijn grote inhoud, die hij uitstekend uit kan diepen op dat terrein.

0
Lalsacien 15 januari 2022 om 18:42

@roeleur als je het niet gelooft kun je aan alles wat hij zegt gaan twijfelen.

0
roeleur 15 januari 2022 om 18:46

Geen zware powerstamper? Nou, z’n belangrijkste overwinningen waren toch echt op de grote plaat. Maar we zullen zien wat het opbrengt. Hopelijk ook nog vele overwinningen. https://www.youtube.com/watch?v=sK2idGWorzg https://www.youtube.com/watch?v=oMoeVTEZ1kU

0
Fietster Fietster 17 januari 2022 om 04:48

Wat een cynisme hier. "Ik wilde het een keer proberen om naar het buitenland te gaan voor een paar jaar. Op zoek naar een betere trainingsomgeving." Dat is toch een prachtige ervaring voor een jong persoon en sporter, en ik gun het hem.

Als Taco zegt dat het belasting percentage helpt, maar niet het hoofddoel is geloof ik hem wel. Net zoals dat hij aangeeft dat hij liever bij een ploeg rijdt waar hij het naar zin heeft ipv rijden voor een ploeg met hoogste percentage. En ook: wellicht helpt het lagere belastingpercentage om te kunnen kiezen voor een lager salaris.

En als hij het wel om het geld zou doen, dan geeft hij dat toch gewoon aan! Maakt helemaal niets uit. Waarom zou hij liegen over iets wat gewoon volledig legitiem is en ook nog een prima reden zou zijn?

Wat andere wielrenners ook hebben aangegeven (en hetzelfde geldt voor Monaco en Nice, waarbij Nice niet een belasting "paradijs" is): als je in een gebied woont met veel andere prof renners kan je beter trainer. Omdat je met elkaar traint (ook met renners van andere ploegen) leer je van elkaar, en heb je vaak toegang tot betere trainings faciliteiten.

Veel plezier Taco! Hoop dat het een success wordt.

0
Posterix 14 januari 2022 om 19:21

Leuk verhaal! Mooie kerel en toffe renner.
Ik wist helemaal niet dat Van Schip en hij zo dik met elkaar zijn. Lijkt mij een mooie combi met zijn tweeen

0
Beekman 15 januari 2022 om 10:44

@Posterix, zijn ze van de “mannenliefde” of gewoon dik bevriend? Toffe kerel, ik kijk uit naar zijn prestaties dit jaar, reed afgelopen seizoen al sterk.

0
Posterix 15 januari 2022 om 13:22

Geen idee eigenlijk @beekman. Maakt het uit?

0
Beekman 15 januari 2022 om 13:43

@Posterix, nee hoor voor mij niet, geen moeite mee maar in sommige sporten is het toch nog een puntje, en waarom, in deze tijd.

0
Posterix 15 januari 2022 om 20:30

Dan denken wij er hetzelfde over.

0
Romāns Vainšteins 14 januari 2022 om 20:26

Hij en ook Ide Schelling hebben wel die uitstraling waar mevrouw van Zetten zo wild op gaat, veel meer nog dan een MvdP of Dumoulin.

Ik vind het prachtig dat hij gewoon kiest voor een niche en daar in uit wil blinken, het hoogste doel is dan natuurlijk een touretappe. Zal lastig worden maar niet onmogelijk.

0
roeleur 14 januari 2022 om 20:58

Er zijn er toch genoeg die voor de vroege ontsnapping gaan? Een echte niche is het wereldsnelheidsrecord, NL snakt naar een opvolger voor Fred Rompelberg. Op de Maasvlakte kun je ook prima nieuwe trainingsprikkels opdoen.

0
Romāns Vainšteins 14 januari 2022 om 21:06

Misschien leef ik in een andere zone maar ik heb nog iemand zien of horen snakken naar Fred Rompelberg van wie ik niet weet wie het is. Een tour lang Taco in de vlucht met dan die ene gelukkige dag er tussen daarentegen…. Karsten Kroon kennen we wel bijvoorbeeld.

0
girardengo 15 januari 2022 om 00:18

Van Fred Rompelberg herinner ik me dat hij altijd niches voor zichzelf zocht. Koersen in België waar hij prijs kon rijden, stayeren (ook kampioen van Nederland geweest), zijn fiets verkocht aan een vriend van mij (wel te groot voor hem). Hij is ook heel lang licentiehouder van de KNWU geweest.

0
roeleur 15 januari 2022 om 02:12

Je kent Fred nog niet? Zoveel botbreuken heeft Taco nog lang niet:
https://l1.nl/record-fred-rompelberg-wordt-aangevallen-20527

0
Turtlehead 14 januari 2022 om 21:08

WTF naar Colombia… Nou ja, luchtweg-specialisten genoeg daar, mocht hij aan het snuiven raken;)

0
Rufusvb 15 januari 2022 om 00:56

Als je goede kwaliteit wilt snuiven moet je zeker daar zijn, maar tegelijkertijd is Colombia een schitterend mooi en wielergek land!

0
Wheely 15 januari 2022 om 14:26

Je verwacht een Taco eerder in Mexico natuurlijk.

0
Merlinappa 16 januari 2022 om 07:28

haha +1 Wheely. Colombia staat ook nog op mijn lijstje hoor, prachtig land (ook om te fietsen)

0
bellevue 14 januari 2022 om 21:31

Girona lijkt me voor een klassiek renner toch net zo goed en het is er beter weer.
Het lijkt me absoluut geen op geld belust typ.
Wordt een verre en kostelijke reis naar Colombia.
Dus ik denk dat het hoogtevoordeel de doorslag geeft
en dat ie stiekem nog van grote klassiekers droomt.

Gun het 'm. Heeft al een paar kunststukjes opgevoerd.
Zet 'm op Taco!

0
Wheely 14 januari 2022 om 21:38

Lekker voor hem, gelijk heeft ie. Gezellig op de koffie bij Gesink en Allaphilipe. De leven!

0
D.Koch 15 januari 2022 om 08:15

Nooit geweten dat die 2 cowboys ook in Wageningen zaten. Nog nooit hier gezien.

0
Merlinappa 15 januari 2022 om 09:31

Was volgens mij toch wel algemeen bekend. Ik weet nog wel dat Van Schip na zijn winst in de Slag om Norg een heel verhaal had dat hij alle offroad weggetjes rondom Wageningen wel 100 keer had gefietst, haha.

Leuke gast overigens, Taco. Kan ook van 'm genieten in podcasts! Leuk dat ie deze stap maakt en hopelijk zit ie weer vaak in de ontsnapping komend jaar :)

0
Mwielerfan 15 januari 2022 om 10:54

Inderdaad komt in een interview met een van beide de helft van de keren wel aan bod. En ook regelmatig bij Annemieke van Vleuten.

0
Wheely 15 januari 2022 om 11:00

Van Schip, Van Vleuten, Van Rossum. Wageningen heeft het!

0
the student 15 januari 2022 om 11:08

Beter opletten. Van t schip kan je zeker regelmatig tegenkomen hier. Taco is wat minder opvallend. Annemiek is toch nooit thuis ( colombia, hoogtestage hier, trainen daar )

0
D.Koch 15 januari 2022 om 21:14

@the student sorry ik zal beter opletten.

0
Mwielerfan 15 januari 2022 om 10:59

Het leuke vind ik dat hij met zijn datadrive het vroege vlucht fenomeen vooruit helpt. Grote ploegen met ondersteuning richten zich er minder op, en kleine ploegen die dat wel doen zijn minder met data bezig helaas. Wat ik leuk vind is dat hij heel goed weet niet explosief genoeg te zijn voor klimmentjes jn een finale, maar wel nauwelijks minder wordt na 3 tot 5u in een vlucht. Waarschijnlijk net als de gendt, voeckler en misschien ook een mollema. Wat wel echt jammer is voor hem, is de eenheidsworst die Vlaanderen tegenwoordig is. 5 en 10 jaar terug had hij de omloop en dwars door Vlaanderen ook genoemd naast Roubaix, omdat de finale daar grotendeels op vlakke kasseien was. Nu zijn dat allemaal slappe kopieën van rvv en e3 geworden. Ook in de eerste rit van de panne had hij het goed kunnen doen. En nu heeft taco alleen mogelijkheden in iets kleins als samyn.

0
Wheely 15 januari 2022 om 11:02

Hopelijk tekenen de grote rondes regelmatig een etappe uit voor mannen zoals Taco.

0
Jean Dumas 15 januari 2022 om 12:40

Op voor die Tourrit. Taco Supreme.

0
Turtlehead 15 januari 2022 om 16:08

Als dat lukt, is het zéker carrière geslaagd. Dan moet hij glooiend terrein wel nog wat beter vergeten. Wat dat betreft is Andorra niet zo gek natuurlijk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone