Taco van der Hoorn ondanks goede vorm niet naar WK: “Dat is wel een teleurstelling”
foto: Cor Vos
Maxim Horssels
woensdag 15 september 2021 om 10:56

Taco van der Hoorn ondanks goede vorm niet naar WK: “Dat is wel een teleurstelling”

Interview Taco van der Hoorn doet niets liever dan in de aanval rijden. Bij zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert krijgt hij daar alle ruimte voor. Het leverde hem dit seizoen al ritzeges op in de Giro d’Italia en Benelux Tour, en recent een tweede plaats in de Antwerp Port Epic. Dit najaar hoopt hij toe te slaan in de vele Belgische en Franse eendaagses, met een goede prestatie in Parijs-Roubaix als hoofddoel.

Om te beginnen: je bent niet geselecteerd voor het WK wielrennen. Een grote teleurstelling?
“Dat is wel een teleurstelling. Ik had er nooit zo op durven hopen, maar nu ik de laatste weken heb laten zien dat het best goed gaat, had ik het wel gehoopt. De bondscoach heeft anders beslist en er gaan nu acht andere supergoede renners naar het WK met ieder een taak in de ploeg. Ik had daar graag onderdeel van uitgemaakt, omdat ik denk ook mijn steentje te kunnen bijdragen op dat parcours en met die afstand.”

“Ik denk dat ik mijzelf niet veel kan verwijten. Ik heb mijn best gedaan om het te laten zien. Toen Koos (Moerenhout, bondscoach, red.) gisteravond belde met de boodschap dat ik niet geselecteerd ben, was dat natuurlijk wel even jammer. Het komt niet vaak voor dat je in goede vorm bent en een WK-parcours hebt dat je goed ligt. En ik heb nog nooit een WK gereden, dus dat is sowieso speciaal. Ik focus mij nu op andere koersen en gelukkig volgen er nog veel die mij goed liggen. Daar kijk ik wel naar uit.”

Hoe komt het dat je weer zo vaak in de aanval rijdt?
“Ik zit in een andere ploeg met een andere rol. Bij Jumbo-Visma haalde ik bij vlagen ook een goed niveau, maar als je in een dienende rol op kop moet rijden om de vroege vlucht terug te halen, is dat minder zichtbaar dan wanneer je zelf in de vlucht zit en het afmaakt.”

“En juist dat laatste is wat ik goed kan; het in de vlucht rijden. Lange inspanningen en dan aan het eind wat overhebben om voor de overwinning te strijden. Bij Jumbo-Visma was daar natuurlijk wat minder ruimte voor, dat is ook logisch met alle kopmannen en sprinters in die ploeg. Maar dat zorgde er wel voor dat ik minder kansen kreeg om te doen wat ik graag doe. Bij Intermarché-Wanty-Gobert kan ik precies doen wat ik wil. Én ik denk dat ik fysiek net weer een stapje beter ben geworden.”

Van der Hoorn werd tweede in de Antwerp Port Epic – foto: Cor Vos

Rijd je met meer plezier rond dan de afgelopen twee jaar?
“Niet per se met meer plezier. Bij Jumbo-Visma heb ik het ook echt naar mijn zin gehad. Ik kijk terug op twee heel mooie jaren, waarin ik veel geleerd en gezien heb. Bij Intermarché-Wanty-Gobert heb ik net iets meer vrijheid en dat doet mij goed. Zowel tijdens als buiten de koers. Daar word ik wel blij van.”

Het is nogal een contrast met een jaar geleden. Toen moest je op zoek naar een nieuwe ploeg en dreigde je op continentaal niveau te stranden. En nu heb je twee WorldTour-zeges erbij en je contract met drie jaar verlengd.
“Zeker een groot contrast! Als je vorig jaar november had het gezegd dat het zo zou lopen, dan had ik het niet geloofd. Het was voor mij ook wel frustrerend. Ik had niet verwacht een rit in de Giro d’Italia te winnen, maar ik wist wel dat ik in de WorldTour thuishoorde. Zo’n dag als zondag in de Antwerp Port Epic… Ik weet dat ik dat kan. Het is dan lastig te verkroppen als je geen plekje kunt vinden. Al kon ik het ergens ook wel begrijpen, want ik heb het de afgelopen twee jaar ook niet meer laten zien. Dat is een beetje mijn eigen fout geweest.”

Koester je gevoelens van revanche naar jezelf en misschien wel naar je oude ploeg? Zo van, kijk eens: ik ben het winnen niet verleerd.
“Bij mij geen wraak- of revanchegevoelens. Ik ben ook blij dat ik daar gereden heb. Om te zien hoe het is om te rijden bij misschien wel de beste ploeg van de wereld. Daar heb ik geen spijt van. Als je het niet probeert, weet je nooit hoe het is. Het heeft wel mijn zelfvertrouwen als renner veranderd. Dat heeft de afgelopen twee jaar wel een beetje een knauw gekregen.”

“Nu ik het weer laat zien, is dat wel weer terug. Het geeft mij meer vertrouwen in het proces, in de trainingen die je doet en de keuzes die je maakt. Als je vertrouwen wegneemt, maak je misschien net andere keuzes. Als het op een gegeven weer loopt, durf je bepaalde trainingen wel te doen, die je anders uit voorzorg toch maar niet zou doen.”

Begin deze maand heb je je contract met drie seizoenen verlengd tot eind 2024. Een flinke contractverlenging. Heb je lang nagedacht of je dat moest doen bij deze ploeg?
“Eigenlijk niet. Er is geen ploeg waar ik op dit moment liever zou rijden, dan bij Intermarché-Wanty-Gobert. Ik heb het hier super naar mijn zin. De ploeg is wat vrijer en dat past beter bij mij als renner én als mens. Ik kan hier precies doen wat ik goed kan. En ook het vertrouwen dat ik van de ploeg krijg, voelt goed. Ik heb hier niet over getwijfeld. Ik ben juist heel blij dat ik lang kon bijtekenen.”

Bij de iets grotere WorldTour-ploegen is voor alles geld, tijd en personeel beschikbaar. Bij Intermarché-Wanty-Gobert is er net wat minder luxe. Dat is geen belemmering voor jou?
“Totaal niet! Uiteindelijk vind ik dat je als renner zelf verantwoordelijk bent voor je carrière. Die autonomie vind ik ook wel lekker. Ik neem graag zelf die verantwoordelijkheid. Als ik weet dat ik iets nodig heb van aerodynamische testen of hoogtestages, dan regel ik dat zelf. Het wordt overigens super gefaciliteerd door de ploeg, die denken altijd mee. Bij Intermarché heb ik al meer hoogtestages gedaan dan bij Jumbo-Visma, bijvoorbeeld.”

“Het verschilt ook per persoon. Bij Roompot-Nederlandse Loterij deed ik het ook goed. Bij die ploeg was het ook wat vrijer, moest je ook verantwoordelijkheid nemen en investeren in je carrière. Ik vond dat prettig, maar er waren ook jongens die daar moeite mee hadden. Bij Jumbo-Visma krijg je alles panklaar aangeleverd en wordt er alles aan gedaan om een goede wielrenner van je te maken. Sommigen vinden dat lekker, ik gedij wat beter met wat meer autonomie.”

Taco van der Hoorn wint de derde etappe van de Giro 2021 – foto: Cor Vos

Wat wordt je volgende stap in de ploeg?
“Nu ik een paar jaar prof ben, weet ik goed wat ik wél en niet kan. Ik wilde altijd heel graag finales rijden in de klassiekers. In Parijs-Roubaix zou dat ook nog steeds kunnen, maar in andere voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen wordt dat heel lastig. Ik kom daarvoor net tekort. Als iedereen redelijk fris aan de Oude Kwaremont begint en het wordt daar een wedstrijdje hardfietsen met indrukwekkende vijfminuten-waarden, dan leg ik het gewoon af ten opzichte van een groot deel van het peloton.”

“Ik weet goed wat ik niet kan. Kopman zijn in de Ronde van Vlaanderen gaat niet. We hebben jongens in de ploeg rijden die dat veel beter kunnen. Ik vind het al fijn dat ik de kans krijg om in meerdaagses een aantal ritten uit te zoeken om mee te springen met de vroege vlucht. De vrijheid dat zelf te mogen bepalen, vind ik fijner dan in de klassiekers een paar mannetjes rondom mij te hebben. En in koersen als de Antwerp Port Epic, maar ook in Roubaix kan ik rekenen op de steun van de ploeg.”

Het niveauverschil in zo’n Ronde van Vlaanderen: is dat een fysieke barrière of een door training te overbruggen verschil?
“Dat denk ik niet. Het enige wat ik kan doen, is vroeg ten aanval trekken, om dan de eerste schifting voor te zijn. Als iedereen dan een beetje moe is, kan ik heel ver komen, want ik bot ietsje minder af dan de andere renners. In het peloton overleef ik die eerste schifting niet. Dat is ook de reden waarom ik veel in de aanval ga, juist om die schifting te overleveren. Ik heb het wel geprobeerd om dat verschil te trainen, maar dat fysieke talent zit gewoon niet in mij om dat te kunnen. Helaas, haha.”

Wel heel eerlijk om dat van jezelf te concluderen en te zeggen.
“Wat dat betreft ben ik best wel realistisch geworden in hoe ik ben als wielrenner. Bepaalde dingen kan ik best goed, en in andere zaken ben ik wat minder. In het begin vond ik dat best lastig om te accepteren. In bergetappes als een van de eersten gelost worden, bijvoorbeeld. Nu heb ik zoiets van: dat is gewoon zo. Het is niet anders. Daartegenover staan kwaliteiten die andere renners niet hebben.”

Het grote hoofddoel dit najaar is Parijs-Roubaix?
“Klopt, dat is waar ik nu naar toe werk. Van de klassiekers is dat de koers die mij het beste ligt. Ook hier heb ik nog nooit een uitslag gereden, dus is het afwachten hoe ver ik kan komen als er niet één, zoals in de Antwerp Port Epic, maar heel veel soortgelijke Mathieu van der Poels aan de start staan. Voor mij is het ook een vraag waar ik kan eindigen, maar ik ga wel proberen daar zo goed mogelijk te zijn en een goede uitslag neer te zetten.”


Wedstrijdprogramma

15 september flag-be Grand Prix de Wallonie
18 september flag-be Primus Classic
21 september flag-fr Grand Prix de Denain
23 september flag-be Omloop van het Houtland
29 september flag-be Eurométropole Tour
3 oktober flag-fr Parijs-Roubaix
10 oktober flag-fr Parijs-Tours
24 oktober flag-nl Ronde van Drenthe

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
15 september 2021 11:08
En hij liep nog wel zo guitig te slijmen na de Epic Ports wow Classic Ride. Dikke bovenplankflater van Koossie want types zoals hij en ook Schelling is wat het publiek nodig heeft nog helemaal los van mijn mening dat je met zulke coureurs meer kan op het WK dan sommige anderen in de equipe.

De non-selectie kan niets anders inhouden dat ze als slechte teamplayers gezien worden, op basis van kwaliteiten zouden ze er gewoon bij moeten zitten.
  15 september 2021 11:39
  Het lijkt of Koos vooral de kopmanen heeft willen pleasen: Mathieu een mannetje mee (Riesebeek), Teunissen een mannetje mee (Eenkhoorn).
  15 september 2021 12:42
  En Langeveld mee om zijn goede resultaten?
  15 september 2021 12:46
  @horsm. Hoezo kopmannen pleasen? ,die 2 rijden heel verdienstelijk
  15 september 2021 13:18
  @horsm
  zo gek is dat niet hoor. Je gaat voor MvdP (en Teunissen als reserve) of je gaat er niet voor.
  Ga je ervoor, dan moet je ervoor zorgen dat hij de beste ondersteuning krijgt. En als dat Riesenbeek is omdat MvdP hem het meest vertrouwd om naast hem te hebben, dan neem je die gewoon mee.
15 september 2021 11:22
Jammer dat hij niet mee mag. Is goed in vorm en heeft toch meer laten zien dan Langeveld dit jaar.
  15 september 2021 12:00
  Ja, Langeveld is echt belachelijk. Nix laten zien dit jaar, en zeker niet in het najaar.
  Die is met km 170 verdwenen zonder dat we hem ooit gezien hebben. Zonde.
  15 september 2021 12:15
  Begrijp ik ook niet. Langeveld wordt er heel snel afgereden. Vreemde beslissing.
  15 september 2021 12:43
  Hoeveel respect ik ook heb voor Langeveld, maar zijn selectie snap ik ook voor geen seconde. Die heeft echt letterlijk al bijna drie jaar niets laten zien op World Tour niveau in koersen die vergelijkbaar zijn met dit WK, en is daarnaast ook al 36.

  Op wat toch zijn terrein zou moeten zijn, gaf hij in de rit naar Geraardsbergen dik 8 minuten toe op Mohoric. En dit terwijl hij geen kopman had om voor te werken die rit. Ook op het EK heb ik h'm precies gezegd nul keer in beeld gezien en wist hij de finish niet te halen. Dus is hij überhaupt wel in vorm ?

  Nu snap ik best dat Koos en Sebastian goede vriendjes zijn, maar dan gaan ze samen in het weekend maar een tochtje fietsen.

  Taco is bijna tien jaar jonger en is duidelijk wel fit. Dus ik snap het niet.
15 september 2021 11:26
Topper. Had hem graag in de aanval gezien met Campenaerts. Haal ze maar eens terug, die 2.
  15 september 2021 11:37
  Een Trofeo Baracchi tijdens het WK..
  15 september 2021 12:17
  Voor Campenaerts ga ik steeds meer bewondering krijgen. Juiste beslissing om tijddrijden op een laag pitje te zetten.
  15 september 2021 12:33
  Helemaal mee eens, notriple, heel knap hoe Campenaerts zichzelf heruitgevonden heeft.
  15 september 2021 13:25
  Ja, en zeker ook met Roglic erbij, dat was smullen geweest!
15 september 2021 11:29
Mooi dit interview. Ondanks de teleurstelling realistisch over zijn eigen kwaliteiten en beperkingen, en vooral ook niet willen natrappen ook al werd daar qua vraagstelling echt wel een beetje naar gezocht.

Verder geeft hij heel duidelijk de verschillen aan tussen TJV en zijn huidige ploeg, wat dat voor hem betekent en wat met hem doet. En ik denk dat hij bij Wanty inderdaad prima op zijn plek zit, en dat die ploeg past bij het type renner dat hij is.

Ik had hem ook graag gezien op het WK. Ten eerste om de gunfactor; zo'n beetje iedereen gunt hem het succes, kijk ook naar de oprechte felicitaties van zijn ex ploegmaats in de Giro. En ten tweede omdat ik denk dat een type renner als hij in zijn huidige vorm echt wel iets te zoeken heeft op dit WK. Wat dat betreft zou hij in plaats gemogen hebben van Langeveld, die in mijn ogen is geselecteerd op basis van zijn prestaties uit het verleden (is ook een keuze overigens).

Ach ja, dan er maar inkleunen tijdens Parijs Roubaix.
15 september 2021 11:41
Hij heeft het over trainingen die je op een bepaald moment durft te doen. Is er hier een kenner die weet welke trainingen hij bedoelt?
  15 september 2021 12:55
  Fietsen in het donker? ;)
  15 september 2021 13:16
  Waar staat dat?
  15 september 2021 13:25
  Zonder zadel?
  15 september 2021 18:15
  @Turtlehead haha. Aangezien ik om kenners vroeg wil je hier vast wel iets meer over vertellen toch?
15 september 2021 11:43
Mooi interview. Ik verwacht nog wel wat van Taco de komende jaren. Hij lijkt precies te weten wat zijn mogelijkheden en beperkingen zijn en handelt daar naar.

Dit is nogal een contrast met (bijvoorbeeld) Danny van Poppel. Van Poppel is veel en veel getalenteerder dan Taco, maar lijkt er nog steeds niet uit te zijn wat voor renner hij nou precies wil zijn, waardoor hij m.i. niet helemaal het maximale uit zijn carrière haalt.
  15 september 2021 12:05
  Danny getalenteerder weet ik niet, ik zie ook het verschil in talent/kunde om niet te veel met het hoofd te fietsen. Gewoon nu kijken wat je kan en de mogelijkheden die er nu zijn en risico durven nemen. Uiteindelijk boeit jouw idee van 'de type renner die je wil zijn' en het idee van 'het maximale uit je carrière' ook niet, het gaat gewoon om hard fietsen.
  Oscar Freire was een extreem geval, die leefde helemaal in het huidige moment, vergat veel voor de wedstrijd begon, maar kon goed beslissen in een koers zonder zijn hoofd te gebruiken, een talent dat vaak onderschat wordt!
15 september 2021 11:46
Met Langeveld kies je voor wat ervaring en rust in de ploeg. Van der Poel heeft in de eerste 150 km wellicht meer aan de ervaring van Langeveld, dan de fysieke meerwaarde van Van der Hoorn. Als je geen uitgesproken favoriet had in de Nederlandse selectie, had je voor een vrijbuitersploeg met o.a. Van der Hoorn kunnen gaan. Een pijnlijke, maar logische keuze, denk ik.
  15 september 2021 12:03
  VdP komt niet uit een ei, en loopt intussen ook al wat jaren mee. Vrij zinloos om daar iemand naast te laten rijden om de rust te bewaren. Misschien dat je dat doet met een twintigjarige, maar niet met iemand die al gewoon grote koersen gewonnen heeft en veel finales heeft betwist.

  Of het moet zijn dat ze iemand nodig hebben die zorgt voor wat afleiding. En dat Langeveld beter moppen kan tappen dan vd Hoorn om de eerste paar uurtjes door te komen.
  15 september 2021 12:16
  @Michelangelo

  Het gaat ook om parcourkennis, het lezen van ploegentactieken, de wind, net even weten waar je moet zitten in het peloton. Zien dat een ander team wat gaat proberen op een bepaald moment in een koers. Ja, Van der Poel kent het parcours en is geen nieuweling, maar parcourkennis + ploegentaktieken kunnen lezen van ploeggenoten (knechten) kan belangrijker zijn dan fysieke kwaliteiten.
  15 september 2021 12:18
  Onzin wat die ervaring betreft.
  15 september 2021 12:28
  Parcourskennis op een WK is natuurlijk relatief, ze rijden er immers rondjes.

  Het hoeft ook niet om Langeveld te zijn want ook genoeg anderen zou je kunnen wisselen voor Taco de Killer.
  15 september 2021 16:15
  Ja dat dacht mvdp op de spelen ook
15 september 2021 11:53
Beetje vreemd, de wijze waarop hij zondag naar MvdP toereed was toch wel indrukwekkend.
15 september 2021 11:56
Een merkwaardige beslissing om hem niet mee te nemen; Taco is momenteel een van de weinige Nederlandse renners die in staat is lang mee te gaan op het WK. Ik denk dat we heel weinig oranje shirtjes gaan zien in de finale.
15 september 2021 12:10
#FreeTaco!
15 september 2021 12:21
Hier laat Moerenhout zien dat ie qua selecteren niet echt renners op hun niveau schat en vorm… lis van het feit dat sommige renners niet geheel in een profiel passen doet een nationaal tricot wel goede kwaliteiten en rolvulling bij renners losmaken. Ik heb mijn twijfels over de vorm van Langeveld en van Poppel…. Wil je als land kampioen worden met een renner is het keuzes maken op basis van vorm en geschiktheid. Taco heeft inhoud , kennis van de Vlaamse wegen en is in bloedvorm en ga zelf aan zich te willen wegcijferen…. Dat de beoogde kopmannen graag een eigen helper meewillen is te begrijpen maar dat mag nooit de reden zijn om een zo sterk mogelijke selectie of collectief neer te zetten… Ik begrijp dat het lastig keuzes maken is als je geen topploeg kan samenstellen, maar geeft nieuwe goede renners een kans. Koos valt terug op Rabo patroontjes helaas
  15 september 2021 14:54
  Bij Langeveld kan ik wel iets begrijpen, maar twijfel over de vorm van Van Poppel ?!?!?!

  Die is juist in topvorm, eigenlijk het hele seizoen al. Kijk aub even z'n resultaten even na. Hij reed "maar" vijf maal top tien in de Benelux Tour en werd afgelopen weekend in dat Antwerp Port Classic geval race dinges zeer keurig 4e.

  Dit seizoen al 22x een top tien notering door Danny, waarvan 9x op het podium. Welke andere Nederlandse coureur kan zulke cijfers voorleggen ? Ook keurig 16e in de ronde van Vlaanderen in het voorjaar en 4e in de Scheldeprijs, dus rijden op kasseien is ook geen probleem voor hem. Ik schat hem op dit moment net zo sterk in als Teunisse.
15 september 2021 12:46
Koos had nog wel hoofdpijn om zijn WK-selectie rond te krijgen en nu laat hij bij voorbaat al Taco afvallen. Waarom zouden Mathieu en Mike iemand van hun ploeg in steun moeten hebben ? Tijdens het wk zijn het toch allemaal renners met hetzelfde shirt en gaat er toch om samen de titel proberen te pakken; daarvoor selecteer je toch de beste renners. Waarom zou je Niki selecteren; alleen om zijn status ?
Als Taco goed is, zou ik hem selecteren en dan lekker vanaf de start in de aanval gaan en zien hoe ver die komt (180-200km) en de rest van Team-NL kan rustig meepeddelen in het peleton.
15 september 2021 13:05
Die Taco neem je toch zonder meer mee? Hoef je niet lang over na te denken. Dit gaat dus om iets anders. Dat mag de bondscoach uitleggen.
15 september 2021 13:17
Leuk interview, Taco staat er lekker in. Weet dondersgoed waar die mee bezig is zo te lezen.
15 september 2021 13:33
Waanzinnige flater van Moerenhout. Een Taco kan hier perfect mee en in een vlucht van mindere goden en dan boezemt ie zelfs angst in. Dan nog zie ik 'm in een knechtenrol in Leuven meer bieden dan Bauke Mollema, Pascal Eenkhoorn of Danny van Poppel. Hij kan echt lang hard rijden.

Het maakt me eigenlijk gewoon boos want ik ben al van bij Roompot fan van Taco en ik voel met hem mee. Hij moet ontzettend balen op dit moment na al wat hij heeft getoond.

Vanuit de Belgische ploeg gedacht wordt het ons wel makkelijker gemaakt.

Edit redactie: Die opmerking hoeft niet.
  15 september 2021 13:40
  Laat maar niet uitlekken dat op voorspraak van MvdP Taco buiten de selectie is gehouden, dan heb je de poppen helemaal aan het dansen. Of zeg je dat niet zo in het Vlaams?
  15 september 2021 14:00
  Romans
  dan zit 't spel helemaal op de wagen zeggen wij meestal
  15 september 2021 15:56
  Die Taco heeft al best veel ploegen gehad. Hij wisselt bíjna vaker van ploeg dan sommige gebruikers op WF van naam..
15 september 2021 15:32
Parijs-Tours is wel iets voor hem.
  15 september 2021 16:23
  Uitgelezen koers voor hem inderdaad. Daar zou ik hem zijnde een doel van maken naast dat hij natuurlijk te Roubaix in de grote vlucht moet zitten.
15 september 2021 15:47
Mooi mens onze Taco. Die gun je toch een WK in het prachtige Leuven.
15 september 2021 16:59
Als hij zelf aangeeft dat hij vaak in de vlucht zit om de schifting wel te kunnen overleven, dan is er toch wel wat voor te zeggen dat hij niet mee mag nu.
Natuurlijk kun je hem vroeg in de aanval laten gaan maar of dat de ploeg veel helpt weet ik niet.

Het helpt overigens niet mee om hem thuis te laten en dan een Langeveld mee te nemen.
15 september 2021 17:13
Jammer dat hij niet mee mag, hij heeft afgelopen zondag nog getoond dat hij de trouwste en beste knecht van Van der Poel is ...
15 september 2021 18:31
Het selecteren van Langeveld is net zo curieus als het niet selecteren van Van der Hoorn.
  15 september 2021 19:45
  Langeveld heeft dan wel een trackrecord op een nederlands kampioenschap: hij reed als amateur beter dan nederlands beste prof die stijf stond van de epo en heeft hem laten winnen, zo kwam al vaker in de media.
15 september 2021 19:51
Koos, leg eens uit waarom je deze jongen in deze vorm, links laat liggen?
17 september 2021 11:40
Niemand begrijpt inderdaad diete
17 september 2021 11:42
selectie van Langeveld. Taco is de man in vorm. Gewoon vriendjespolitiek. Wat is de reactie van Koos?

Reacties zijn gesloten.