Taaie Van der Breggen houdt Van Vleuten van nieuwe ritzege af in Giro Rosa

Taaie Van der Breggen houdt Van Vleuten van nieuwe ritzege af in Giro Rosa

foto: Cor Vos

zaterdag 13 juli 2019 om 15:49

Anna van der Breggen heeft de negende etappe in de Giro Rosa op haar naam geschreven. De Nederlandse renster van Boels-Dolmans moest passen toen Annemiek van Vleuten op enkele kilometers van de streep ten aanval trok, maar kreeg de rozetruidrager in de slotkilometer weer in het zicht, waarna zij de rozetruidrager van een nieuwe ritzege afhield.

Spectaculair waren de eerste 100 kilometer van de negende etappe in de Giro Rosa niet, maar des te spectaculairder waren de overige 25 kilometer. De finish was namelijk getrokken in Montasio, op meer dan 1500 meter hoogte.

Vroege vlucht krijgt weinig ruimte

In de beginfase van de wedstrijd gingen zeven rensters op avontuur uit. Nicole Steigenga, Maaike Boogaard, Hannah Barnes, Kelly Van den Steen, Malgorzata Jasinka, Rachel Neylan en Kseniia Dobrynina zouden een kans gemaakt hebben op de ritzege als zij de ruimte hadden gekregen van het peloton, maar dat kregen zij niet.

Een maximale voorsprong van twee minuten en dertig seconden wisten zij bij elkaar te trappen, maar die voorsprong bleek op de slotklim veel te klein te zijn. Na een vlucht van iets meer dan tachtig kilometer werden zij weer opgeraapt door het peloton, waar CCC-Liv op kop reed. Op dat moment moesten er nog twintig kilometer van de slotklim overbrugd worden, en kon de finale beginnen.

Finale komt pas laat op stoom
De finale kwam erg moeizaam op gang. Team Sunweb en Mitchelton-Scott toonden hun ambitie door op kop van het peloton te rijden, maar het duurde erg lang voordat er voor het eerst werd aangevallen. Dat gebeurde met nog negen kilometer te gaan. Onder aanvoering van rozetruidrager Van Vleuten wisten Amanda Spratt, Ashleigh Moolman en Lucinda Brand zich los te maken van de rest.

Van der Breggen sloot even later aan bij het viertal, waar Brand en Moolman op kraken stonden. Van der Breggen en Van Vleuten trokken vervolgens flink door. Dit kostte niet alleen Brand en Moolman de kop, maar ook Spratt. De Australische ploeggenoot van Van Vleuten moest passen met nog zes kilometer te gaan.

Taaiheid brengt Van der Breggen de ritzege
De nummers een en twee van het klassement zouden in de slotkilometers ten slotte betwisten wie er met de ritzege vandoor zou gaan. Van Vleuten leek vervolgens – net als in de voorgaande etappes – de betere te zijn van Van der Breggen. Op vier kilometer van de meet liet de rozetruidrager haar landgenoot achter, waarna zij op weg leek naar een nieuwe ritzege. Van der Breggen toonde echter haar taaiheid. In de laatste kilometer kwam Van der Breggen weer terug bij Van Vleuten, waarna zij de rozetruidrager in Montasio voorbleef.

Dit artikel delen:

19 Reacties

greeny 13 juli 2019 om 15:57

lol nothing matters

rennerske 13 juli 2019 om 16:09

Wat een flut niveau heeft dat dameswielrennen internationaal gezien eigenlijk.

Brabander 13 juli 2019 om 16:17

Winnen er eens een hoop Nederlanders, is het weer niet goed. Probleem is dat er enkele bovenuit steken. En dat zijn ook echte winnaarstypes. Van Vleuten, Van der Breggen en Vos. De enige ‘buitenlander’ die dat ook kan is Bastianelli

Gebruikersnaam 13 juli 2019 om 18:28

Tja, de top 10 van het dameswielrennen bevat 6 of 7 dames van hetzelfde, relatief kleine, land. Het zegt veel over het niveau. Er zijn uiteraard sporten waar het nog erger is, maar dat verandert weinig aan het feit dat er wel een serieuze injectie mag komen van internationale interesse.

Als landen als Frankrijk, Italië, Spanje, etc… dezelfde inspanningen zouden over hebben voor het dameswielrennen als Nederland, zou dat snel veranderen, maar betwijfel dat dit ooit zal gebeuren.

LutsenkoFan 13 juli 2019 om 18:38

Het zijn ook altijd dezelfde, als je ziet hoeveel rensters worden gelost op een klim waar vrijwel alle spurters in het mannenpeloton overheen geraken. Zegt al genoeg over de breedte.

Martijn Arensman 13 juli 2019 om 18:42

Weer zo’n denigrerende reactie. Vrouwensport ligt door decennia lange vrouwenonderdrukking achter t.o.v. de mannensport.

Zie het als rijkdom van onze westerse landen dat vrouwensport podium én niveau heeft.
Waarschijnlijk gaat het nog tientallen jaren duren voordat het internationaal nivelleert maar vrouwensport wordt steeds mooier om te volgen.

De dames zijn gepassioneerd en geven alles voor hun sport. Een normaal mens zou daar waardering voor hebben, en geen vergruizende reactie maken.

Brabander 13 juli 2019 om 19:12

Qua breedte is het niet veel nee. Maar het mannenwielrennen daarentegen is natuurlijk uitzonderlijk “breed”. Dat heeft geen enkele sport. Bij mannentennis bijvoorbeeld zijn het toch altijd dezelfde die de grote prijzem binnenhalen? Federer, Nadal en Đokovic. Dan hoor je niemand over het ‘niveau’. Het niveau vind ik overigens alleen meetbaar als je van de toppers uitgaat. Qua breedte mag het inderdaad allemaal wat meer.

Gilberto 13 juli 2019 om 19:21

Zolang die gemaakte Deense niet wint en dus geen overdreven interviews geeft, vind ik het best

Brabander 13 juli 2019 om 19:40

Die valt flink tegen deze Giro. Had ik niet verwacht. Jij zal een goede week beleven ;)

Tuubke 13 juli 2019 om 19:58

Kijk voor de gein eens naar het jongerenklassement, dan lijkt het erop of de tijden op termijn gaan veranderen. Slechts 3 Nederlandse vrouwen bij de eerste 20, de eerste op nummer 8.

GroeneTrui 13 juli 2019 om 20:05

De mannensport is nu ook weer niet zo breed als tennis. Volgens mij staan er meer nationaliteiten in de ATP top 100, dan die van de UCI. Tennis een wereldsport terwijl wielrennen eerder een sport is van Europeanen, Australiërs, Colombianen en nu en dan nog eens een goede Amerikaan of Canadees

Pol 13 juli 2019 om 20:52

Dom dom en nog eens dom deze opmerking.

Brabander 13 juli 2019 om 16:10

Mooi voor Anna dat ze toch nog een etappezege pakt. The best of the rest achter een ongenaakbare Annemiek van Vleuten

Cayolle 13 juli 2019 om 18:01

Ergens beelden te zien?

Oblomov 13 juli 2019 om 19:09

PMG Sport op YouTube heeft van elke etappe het laatste uur integraal en een samenvatting.

https://www.youtube.com/channel/UCCuNpZUFKAaQIlyLt5-bp_g/videos

Cayolle 13 juli 2019 om 18:10

Mooi dat Anna het (in ieder geval in deze rit) nog spannend maakt en aantoont dat er bergop nog te winnen valt van Vleuten. Maar ze is natuurlijk wel de enige die dat kan op dit moment ..

Brabander 13 juli 2019 om 19:16

Klopt. Als het op ECHT klimmen aankomt is dat zeker het geval.

Oblomov 13 juli 2019 om 19:20

De rollen omgedraaid ten opzichte van La Course vorig jaar…

Cayolle 13 juli 2019 om 20:18

Ja, was net als toen wel weer een heel mooie strijd en rit!

Headlines

Materiaalzone

Populair