Sweeck de beste in Noordzeecross, Aerts vecht zich naar eindzege Superprestige

Sweeck de beste in Noordzeecross, Aerts vecht zich naar eindzege Superprestige

foto: Cor Vos (archief)

zaterdag 6 februari 2021 om 16:01

Laurens Sweeck heeft de Noordzeecross op zijn naam geschreven. De coureur van Pauwels Sauzen-Bingoal reed in Middelkerke weg bij zijn ploeggenoten Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, die nog volop in de race was om de Superprestige te winnen. Toon Aerts ging er uiteindelijk met de eindzege vandoor.

De voorsprong van Aerts op Iserbyt in de Superprestige was voor aanvang van de Noordzeecross geruststellend, maar toch kon de coureur van Baloise Trek Lions maar beter waakzaam blijven. Een coup van Pauwels Sauzen-Bingoal lag namelijk op de loer.

In de eerste ronde trokken Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck hard door. Aerts kwam op een paar seconden van het drietal te rijden, maar verloor daarna steeds meer terrein. Met vijf punten voorsprong op de Europees kampioen kwam de eindzege van Aerts in vierde positie nog niet meteen in gevaar.

Toen de Superprestigeleider in de derde ronde ook nog werd bijgehaald door Lars van der Haar, Corne van Kessel, Ryan Kamp en Kevin Kuhn werd de situatie zorgelijk. Als ploegmaats Sweeck en Vanthourenhout vooraan de zege gunde aan Iserbyt, dan moest de in zevende positie rijdende Aerts zelf als vijfde eindigen.

Sweeck en Vanthourenhout gaven de zege echter niet zomaar cadeau aan Iserbyt. Met nog twee rondes te gaan reden ze weg bij de Europees kampioen. Aerts schoof ondertussen een plaatsje op. Met alleen Van der Haar nog voor zich lag de vijfde plaats ineens weer voor het grijpen.

Aerts rijdt naar felbegeerde vijfde plaats en wint Superprestige
Vlak voor de slotronde wachtte Van der Haar dan eindelijk op Aerts. Nu de Superprestigeleider weer in vijfde positie reed, maakte de positie van de drie Pauwels Sauzen-Bingoal-mannen vooraan niet meer uit: Aerts verzekerde zich op deze manier van de eindzege in de Superprestige.

Sweeck bleek van de drie renners vooraan overduidelijk de sterkste te zijn. De zandspecialist schreef de Noordzeecross op zijn naam voor zijn verslagen ploeggenoten Vanhourenhout en Iserbyt. Het was een emotionele zege voor de winnaar: deze week overleed zijn schoonvader.

flag-be Telenet Superprestige 2020-2021
Uitslag flag-be Noordzeecross – Achtste manche

1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Michael Vanthourenhout
3. flag-be Eli Iserbyt
4. flag-nl Corne van Kessel
5. flag-nl Lars van der Haar
6. flag-be Toon Aerts
7. flag-es Felipe Orts
8. flag-be Quinten Hermans
9. flag-be Niels Vandeputte
10. flag-ch Kevin Kuhn

Dit artikel delen:

12 Reacties

Thijs E 6 februari 2021 om 16:08

Interviewkampioen VDH weer aan het woord.

Terechte zege van Sweeck, Vanthourenhout had hem wel ff netjes kunnen feliciteren

0
klootje kriekeljon 6 februari 2021 om 16:09

Vele soorten treurigheid kleuren de herencross deze middag. Niets mooier dan dat de ultieme treurigheid een eerbetoon krijgt met de winst van Sweeck.

0
Wheely 6 februari 2021 om 16:12

Mooie cross vol verhalen! Het is Sweeck enorm gegund. (door mij dan in ieder geval)

0
Dolfy 6 februari 2021 om 16:15

Mooie zege voor Sweeck. Iserbyt had gewoon niet in het tweede deel. Aerts ook de hele dag aan het zwoegen en daardoor een geweldige wedstrijd. Van Kessel en Orts ook goed gereden.

0
ditisdavid 6 februari 2021 om 16:24

Dit soort gekonkel in de strijd om de klassementen voelt toch vrij triest aan gezien hoe weinig waarde eraan zit zonder volledige seizoenen van Mathieu en Wout.

0
Jowinho 6 februari 2021 om 17:34

25.000 euro is wel iets van waarde bij mij. Als dat geld op de bankrekening van Aerts gaat verschijnen gaat hij er geen moeite mee hebben dat VDP en WVA geen volledig seizoen reden.

0
Limal 6 februari 2021 om 16:27

Het was een tijd lachwekkend vanwege al-dan-niet ploegenspel, maar eigenlijk was het nog een mooie strijd voor de eindwinst tussen twee stervende zwanen. Goed dat Sweeck uiteindelijk gewoon de winst kon pakken die hij verdiende.

0
Arie den Blanken 6 februari 2021 om 16:33

Toon zag af bij de beesten. Maar mede dank zij Sven Nys gelukkig alles onder controle.

0
Andreotti 6 februari 2021 om 17:11

En Van der Haar natuurlijk. WANt door zijn wachten had een eventueel ultieme truc van Pauwels geen zin meer want zou Aerts altijd vijfde geworden zijn. Maar mooi om te zien hoe Aerts bleef geven. En mooie winst voor Sweeck, waarom er geen schouderklopje van Vanthourenhout vanaf kon snap ik niet. Dat doen zelfs niet ploeggenoten nog vaak genoeg bij elkaar.

0
Blackcanyon 6 februari 2021 om 17:10

Sweeck, Van Thourenhout en Iserbyt hadden natuurlijk bij elkaar moeten blijven tot in de laatste ronde om op die manier de druk op Aerts zo hoog mogelijk te maken. Dat Aerts zo slecht reed was niet omdat hij veel spiermassa heeft verloren in de afgelopen week, maar omdat de druk te hoog was in de wedstrijd. Naarmate Iserbyt verder terugzakte ging Aerts weer wat beter rijden. Ze hebben dus niet maximaal geprobeerd Aerts onder druk te zetten.
Dat Iserbyt en Sweeck geen vrienden zijn klonk duidelijk tussen de regels door in het interview van Iserbyt. Sweeck was natuurlijk veruit de beste, dat zag een blinde nog wel.
Maar als ze hadden natuurlijk wel de afspraak kunnen maken dat Sweek het overwinningsgeld + 5000 van de prijs van de superprestige zou krijgen als ze Iserbyt naar de winst van de superprestige hadden gereden. En als Aerts in de laatste ronde toch nog op plek 5 op hoger lag, dan had Sweeck de anderen er zo af.

0
Verweggistan 6 februari 2021 om 20:11

Nys eindigde overigens achter alle WK beloften.

0
Michelangelo 6 februari 2021 om 21:39

Dit legt duidelijk vast hoe verschillend de teamgeest is tussen de ploeg Nys en de ploeg van Mettepenningen.

Ik had niet het idee dat vdHaar er moeite mee had om op Aerts te wachten. Terwijl het bij de rode mannen leek alsof niemand elkaar de overwinning gunde.

En dat is niet de eerste keer: al vaker is Iserbyt achter een ploegmaat aan gegaan om zelf de overwinning te pakken. En vaak was Sweeck ook het kind van de rekening. Dus ik kan me voorstellen dat beide heren vooraan niet echt blij werden van de gedachte om op die kleine egoist te wachten.

Gelukkig heeft Sweeck gewonnen. Met de ellende die hij heeft gehad in de afgelopen dagen is dat een klein doekje voor het bloeden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone