Sven Kramer: “Kilometers maken en heel blijven is het belangrijkst”

Sven Kramer: “Kilometers maken en heel blijven is het belangrijkst”

Foto: Rudie Ottens

zaterdag 2 mei 2015 om 20:00

Een opvallende verschijning bij de start van de Ronde van Overijssel. Nog voordat rugnummer 184 zijn krabbel op het wedstrijdblad kon zetten, moest hij al meermaals een lach op zijn gezicht toveren om met fans op de foto te gaan. Niemand minder dan drievoudig Olympisch en zevenvoudig wereldkampioen allroundschaatsen Sven Kramer stond aan het vertrek. Hij reed vandaag zijn eerste wielerkoers van het jaar, als voorbereiding op het schaatsseizoen.

Zware koers
Waar hij aan het begin van de koers nog vrolijk keuvelend achterin het peloton zat, was daar in de finale niets meer van te merken. Een grimas op het gezicht van de schaatslegende verraadde dat hij het moeilijk had. Na afloop was hij dan ook kapot, maar niet minder tevreden. “Het was na de Koningsronde van maandag in Beilen, weer mijn eerste échte wedstrijd. Meteen tweehonderd kilometer plus. Dan gaan de kilometers wel tellen, zeker omdat ik nog niet heel veel gedaan heb. Maar voor de rest ging het prima, ik ben blij met dit resultaat. Ik heb uitgereden, heb mijn kilometers gemaakt en ben niet gevallen. Dat is voor mij het belangrijkste”, vertelt hij na afloop aan WielerFlits.

‘Hier kun je niet tegen trainen’
Voor Kramer heeft het koersen – dat hij doet in het shirt van de Noordelijke Wielervereniging Groningen – veel meer waarde dan trainen. “Hier kun je niet tegen trainen, weet je. Je rijdt tweehonderd kilometer op zo’n hoge snelheid in een peloton. Je moet zo lang zo geconcentreerd blijven. Dan kun je trainen wat je wil, maar daarmee bereik je niet wat ik vandaag heb gedaan. Daarom ben ik ook blij dat ik hier mag koersen. Natuurlijk wil ik graag een goede uitslag rijden, maar voor mijn tweede wedstrijd van het jaar is dat natuurlijk niet helemaal reëel.”

Winnaar in Kramer wil meer
Toch was Kramer in de jeugd – naast schaatsbelofte – ook een groot talent op de fiets. Dat liet hij bijvoorbeeld tijdens het NK Tijdrijden 2004 voor junioren zien. Daar werd hij tweede achter Robert Gesink. Wil de winnaar in hem dan niet meer tonen dan enkel meerijden? “Ja, natuurlijk! Maar wat ik zeg, je moet ook reëel blijven. Ik heb nog niet verder dan 140 kilometer getraind, dus moet ik vandaag in een koers van tweehonderd kilometer mijn mond houden. Dat is toch even wat anders”, relativeert de NWVG-renner. Kramer moest uiteindelijk drie minuten en zestien seconden toegeven op winnaar Jeff Vermeulen. Nadat hij in de laatste pak ‘em beet veertig kilometer hard op kop had gereden van de tweede groep, besloot hij de Ronde van Overijssel uiteindelijk als nummer 110.

Dit artikel delen:

16 Reacties

HoofdIsVrij 2 mei 2015 om 20:14

Waarom rijdt hij dan eigenlijk niet in het shirt van Lotto-Jumbo? Publicitair onbetaalbaar…

schipperaar 2 mei 2015 om 20:16

Een kleine 44 gem met 140km id benen, gaat nog leuk worden.

pirazzi 2 mei 2015 om 20:19

Dit is een amateur wedstrijd en Lotto-Jumbo is een professionele ploeg.

xistnc 2 mei 2015 om 20:52

Ja, nou weten we het nog niet! Was het nu zijn eerste of zijn tweede wedstrijd van het jaar?

Verweggistan 2 mei 2015 om 21:27

Zijn eerste UCI wedstrijd van het jaar :).

Coldeportes 2 mei 2015 om 22:24

vreemd verhaal dat hij zijn Lotto-Jumbo outfit niet draagt/mag dragen…

Verweggistan 2 mei 2015 om 22:27

Hoezo vreemd? Er starten hier gewoon merkenploegen/verenigingen. Er moeten minstens 5 man per ploeg starten. En Lotto-Jumbo mag hier als WT ploeg niet eens starten.
Het is geen criterium waarin eenlingen mogen meedoen.

xistnc 2 mei 2015 om 22:36

Natuurlijk is dat niet vreemd. Kramer heeft een profcontract als schaatser bij het schaatsteam met LottoNL-Jumbo als sponsor. Hij heeft tevens een elite-licentie bij de KNWU en is ingeschreven als lid van Wielervereniging Groningen. Als hij meedoet met KNWU-wedstrijden, rijdt hij dus namens zijn wielervereniging en dus in het tenue van die club.

Als andere deelnemers in het dagelijks leven postbode zijn, rijden ze toch ook niet in hun PostNL-overall?

sven241 2 mei 2015 om 22:59

PostNL is dan ook geen sponsor van een wielerploeg en Kramer zijn werkgever wel.

xistnc 2 mei 2015 om 23:13

Inderdaad. Van een profploeg, van een clubteam en wellicht (net als Rabobank) nog wel van meer ‘breedtesport’. In geen van die gevallen is er een directe link tussen Kramer en de betreffende ploeg. Welk tenue zou hij moeten kiezen?

In dit geval zou je Kramer kunnen verplichten om lid te worden van het clubteam De Jonge Renner. Maar sowieso laat Kramer zich dat niet verplichten en daarbij is de wielersport op dat niveau regionaal georganiseerd.

Heralde 3 mei 2015 om 00:28

Is dit echt wielernieuws-waardig?

Rondo 3 mei 2015 om 07:53

Ja, tis geen wereld nieuws, maar wel interessant. En leuk de uitleg over de werkkleding.

Jungle Man 3 mei 2015 om 09:58

Ik denk dat dit eigenlijk wel een van de grootste sportprestaties ooit geleverd is van Sven…. Al met al toch een stuk verder dan 10km….

Sephiroth 3 mei 2015 om 10:14

Leuk om te lezen. Die mensen die de overstap maken tussen verschillende sporten, daar heb ik wel respect voor. Aangezien kramer een schaatslegende is, is het wel de moeite waard om het te melden lijkt me. En soms is het ook gewoon leuk om wat mee te krijgen van de lagere regimes.

oborobo 3 mei 2015 om 11:25

110,misschien had hij toch beter zijn schaatsen uit kunnen doen!

schipperaar 3 mei 2015 om 14:00

@sepiroth
Niet overstappen maar combineren, alweer blijkt dat schaatsers een grote(re) motor hebben, nu nog naar de spelen in de vier zonder stuurman, wat een allrounder.

Headlines

Materiaalzone

Populair