Stybar boekt in Hamme-Zogge eerste grote overwinning
zondag 13 november 2011 om 16:11

Stybar boekt in Hamme-Zogge eerste grote overwinning

Wereldkampioen Zdenek Stybar heeft zijn eerste grote veldrit van het seizoen gewonnen. In Hamme-Zogge plaatste hij halverwege de wedstrijd een indrukwekkende demarrage en finishte solo. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Kevin Pauwels. Nys eindigde derde.

De mannen die er vrijdag in Niel niet bij waren, kleurde het eerste deel van de wedstrijd. Bart Wellens moest vanwege darmproblemen thuis blijven, terwijl Stybar een trainingsstage in Mallorca verkoos boven een presentie in de Jaarmarktcross Niel.

De eerste serieuze krachtonspatting kwam op naam van Nys. Na twintig minuten wedstrijd versnelde hij op één van de snelle stroken in het parcours. Bij de doorkomst aan de finish was de kopgroep daardoor afgeslankt naar negen renners. Halverwege de strijd probeerde Nys opnieuw weg te geraken door een stevige tempoversnelling door te voeren. Bij het opdraaien van de onverharde stroken nam Stybar de leiding over en versnelde. In tegenstelling tot Nys wist Stybar in mum van tijd uit het zicht van de andere te raken. De demarrage resulteerde op driekwart van de wedstrijd in een voorsprong van 31 seconden.

In de achtergrond werd getemporiseerd waardoor steeds meer renners terug wisten te keren. Met nog drie ronden te rijden bundelde Nys en Albert de krachten en reden weg uit het achtervolgende peloton. Een ronde verder wist ook Pauwels door een knappe achtervolging aan te sluiten bij de twee. De achterstand op Stybar was inmiddels teruggebracht naar 25 seconden. Bij de eerste van de twee bruggen in het parcours raakte Albert niet in zijn klikpedaal. Dit was hét teken voor Nys om andermaal te versnellen. Ondanks de strijd om de overige podiumplaatsen kwam Stybar geen moment meer in gevaar en boekte hiermee zijn eerste grote zege van het seizoen. In de sprint om de tweede plaats werd met een banddikte gewonnen door Pauwels voor Nys. De grote vier veldrijders bezette ook in Hamme-Zogge de top vier.

Uitslag Superprestige Hamme-Zogge 2011
1. Zdenek Stybar (Tsjechië/Quik Step) in 1u04m20s
2. Kevin Pauwels (België/Sunweb-Revor) op 9s
3. Sven Nys (België/Landbouwkrediet) z.t.
4. Niels Albert (België/BKCP-Powerplus) op 31s
5. Radomir Simunek (Tsjechie/BKCP-Powerplus) op 33s
6. Bart Aernouts (België/Rabobank – Giant Offroad) z.t.
7. Bart Wellens (België/Telenet-Fidea) op 41s
8. Mariusz Gil (Polen/Baboco) z.t.
9. Tom Meeusen (België/Telenet-Fidea) z.t.
10. Dieter Vanthourenhout/BKCP-Powerplus) op 49s

RIDE Magazine